Sie zagotowało ...
Moderator: Jerry
- Discotheque
-
Tu cos chlopaki motaja
http://www.forum4x4.pl/forum/viewtopic. ... highlight=
Ja tam wkladam elektryka, moj egzemplarz nie jest w stanie sie zagrzac nawet latem pod gorke mimo padnietego wiska.
http://www.forum4x4.pl/forum/viewtopic. ... highlight=
Ja tam wkladam elektryka, moj egzemplarz nie jest w stanie sie zagrzac nawet latem pod gorke mimo padnietego wiska.
Forumowym oszołomom mówimy stanowcze NIE!
- HUSKYTEAM
- Kontaktowanie:
Elektryka fajna jest, ale ma jeden minus - jak padnie włącznik, to Ci się motor ugotuje. A przecież wiele razy tak się zdarza, że autko zostawiasz włączone i Cię w nim nie ma (nie mówiąc o sytuacji dogrzewania się zimą i spania przy włączonym motorku jak się nie ma webasto).
A wiskoza nawet jeżeli jest padnięta, to przecież się obraca i jakiś tam przepływ powietrza zapewnia....
Przy okazji - poszedłem za Waszą radą i przeczyściłem chłodnicę i cooler, bo zapchane były niemiłosiernie. Nie posłuchałem rady "nie myj ciśnieniowo", za to zachowałem ostrożnośc i jest OK, lamelki nie pogięte. Trochę się tylko na myjce dziwili, że pół przodu rozebrałem
.
W jeździe bez obciążenia temperatura teraz zawsze ciut poniżej połowy skali, podczas jazdy forsownej na miękkich piaskach koło połowy, więc chyba jest ok?
A wiskoza nawet jeżeli jest padnięta, to przecież się obraca i jakiś tam przepływ powietrza zapewnia....
Przy okazji - poszedłem za Waszą radą i przeczyściłem chłodnicę i cooler, bo zapchane były niemiłosiernie. Nie posłuchałem rady "nie myj ciśnieniowo", za to zachowałem ostrożnośc i jest OK, lamelki nie pogięte. Trochę się tylko na myjce dziwili, że pół przodu rozebrałem

W jeździe bez obciążenia temperatura teraz zawsze ciut poniżej połowy skali, podczas jazdy forsownej na miękkich piaskach koło połowy, więc chyba jest ok?
- Discotheque
-
Znaczy gdzie co 200tdi lub 300tdi maja niby sie zagotowac pracujac na wolnych obrotach?HUSKYTEAM pisze:Elektryka fajna jest, ale ma jeden minus - jak padnie włącznik, to Ci się motor ugotuje. A przecież wiele razy tak się zdarza, że autko zostawiasz włączone i Cię w nim nie ma (nie mówiąc o sytuacji dogrzewania się zimą i spania przy włączonym motorku jak się nie ma webasto).

Predzej same zamarzna niz sie zagotuja. Jak sie zatrzymuje na swiatlach to mi w oczach wskazowka nawet latem spada do zera

- chiquito83
Bo Ty masz popsuty silnik.Discotheque pisze: Jak sie zatrzymuje na swiatlach to mi w oczach wskazowka nawet latem spada do zera
Normalny silnik ma sprawność 25-30%, reszta idzie na różne opory i kończy jako ciepło. A Twój ma pewnie 70% sprawności i dlatego się nie grzeje, a nawet zamarza.
Chyba musisz ten silnik wymienić

Jeżeli udoskonalasz coś dostatecznie długo, na pewno to spier.olisz...
- Discotheque
-
- Discotheque
-
Mierzylem, latem pod gorki na reduktorze w zbiorniczku wyrownawczym mozna sobie palucha wlozyc i jest ledwo letnie.tybero pisze:moze masz rozkalibrowany wskaznik...Discotheque pisze:Na razie kupilem kolejny termostat prosto w GB, to juz ktoras sztuka, zaloze zobacze.
wez dobry termometr i zmierz temperature.
Zgodnie z oczekiwaniamikierownika i sygnałami dostarczanymi przez elektronikę pojazdu wiskoza dokonała żywota swego
z uwagi na cennik nowej, oraz braki na rynku wtórnym postanowiłem po konsultacjach z kilkoma nieortodoksyjnymi właścicielami 4x4 na zamontowanie elektryka
padło na jakiś dwu wirnikowy (np vw tdi
)
oprócz odpowiednio grubego nowego okablowania poprzebuję jeszcze??
bezpieczniki - jakie??
przełącznik 3 funkcyjny
Ps
Olo, Czesław - wiem, że taniość to raczej drogość wychodzi ale na nówkę wisko raczej się nie pokuszę, używek brak a elektryki w różnych różnościach i zmotach robią także dlaczego miałyby nie robić w disco
z uwagi na cennik nowej, oraz braki na rynku wtórnym postanowiłem po konsultacjach z kilkoma nieortodoksyjnymi właścicielami 4x4 na zamontowanie elektryka
padło na jakiś dwu wirnikowy (np vw tdi

oprócz odpowiednio grubego nowego okablowania poprzebuję jeszcze??
bezpieczniki - jakie??
przełącznik 3 funkcyjny
Ps
Olo, Czesław - wiem, że taniość to raczej drogość wychodzi ale na nówkę wisko raczej się nie pokuszę, używek brak a elektryki w różnych różnościach i zmotach robią także dlaczego miałyby nie robić w disco
jak ktoś ma pecha to i w dupie palec złamie
LR disco 200
5 o'clock offroad team
LR disco 200
5 o'clock offroad team
Po padniętej wiskozie u siebie postanowiłem zrobić elektryczny wiatrak .
sam wiatrak z silnikiem z Opla Omegi , jest zamontowany na poduszkach do plastikowej obudowy intercoolera . Czujnik temperatury wkręcony w obudowę termostatu ,otwór był wytoczony , do tego przełącznik 3 pozycyjny : ciągła praca , automatycznie włączany po nagrzaniu i całkowicie wyłączony . no i bezpieczniki i jakiś przekaźnik ale to już mój znajomy wstawiał więc musiał bym spojrzeć do auta jak i co a ono stoi u mechanika .
pozdr
sam wiatrak z silnikiem z Opla Omegi , jest zamontowany na poduszkach do plastikowej obudowy intercoolera . Czujnik temperatury wkręcony w obudowę termostatu ,otwór był wytoczony , do tego przełącznik 3 pozycyjny : ciągła praca , automatycznie włączany po nagrzaniu i całkowicie wyłączony . no i bezpieczniki i jakiś przekaźnik ale to już mój znajomy wstawiał więc musiał bym spojrzeć do auta jak i co a ono stoi u mechanika .
pozdr
jedzie ktoś z was do uk
http://cgi.ebay.co.uk/Land-Rover-Discov ... 18Q2el1247
cena zachęcająca i zawsze to oryginalny zamiennik a nie elektrozmota mogąca W.SZ.P Lucasa wkurzyć

http://cgi.ebay.co.uk/Land-Rover-Discov ... 18Q2el1247
cena zachęcająca i zawsze to oryginalny zamiennik a nie elektrozmota mogąca W.SZ.P Lucasa wkurzyć
Ostatnio zmieniony pn cze 09, 2008 7:01 am przez jpi, łącznie zmieniany 1 raz.
LR disco 200
5 o'clock offroad team
LR disco 200
5 o'clock offroad team
cztełysta łosiemdziesiąt wełsus 29.99x4,25 + koszty przesyłki to wychodzi, że jeszcze starczy na osłonę tylnego mostuLR_Olek pisze:a to zdrozaly bardzo?jpi pisze: z uwagi na cennik nowej,ja rok temu placilem za nowa do mojego woza jakies 380 czy tam 400zl...

ps
który z Szanownych Braci spod znaku zielonego jaja posiada konto na gb ebayu i miałby ochotę pomóc

LR disco 200
5 o'clock offroad team
LR disco 200
5 o'clock offroad team
kiedyś na forum prowadziłem dywagacje dotyczące elektrykajpi pisze:Czy Wielce Szanowne Grono przerabiało temat zastąpienia wisko w 200 na zestaw elektrycznych wiatraczków
co najlepiej robi i jakie przybliżone koszta???
- oczywiście z napotkanym oporem materii od kilku tu maruderów

był tam link do zdjęcia z zaadoptowanym podwójnym wiatrakiem bodajże z citroena xm

LR Rendzi stajla 

tylko widisz mne najbardziej przeraża nie tzw niekoszerność rozwiązania tylko prawidłowość montażu i bezawaryjnośćTRAWOLT pisze:kiedyś na forum prowadziłem dywagacje dotyczące elektrykajpi pisze:Czy Wielce Szanowne Grono przerabiało temat zastąpienia wisko w 200 na zestaw elektrycznych wiatraczków
co najlepiej robi i jakie przybliżone koszta???
- oczywiście z napotkanym oporem materii od kilku tu maruderów![]()
był tam link do zdjęcia z zaadoptowanym podwójnym wiatrakiem bodajże z citroena xm
a wisko za 200pln myślę że rozwiązuje temat na przynajmniej na 1-2 lat
a takie elektryczne zmoty besą zawsze znakiem zapytania, pomimo doświadczeń innych dobrych czy też złych
ps
moja zdezelowana robiła na zadowalajacym poziomie więc może zostać przy oryginalnych rozwiązaniach

LR disco 200
5 o'clock offroad team
LR disco 200
5 o'clock offroad team