Jaki akumulator do 1,7i?
Moderator: Albert_N
Jaki akumulator do 1,7i?
Jak w temacie. Jakie macie akumulatory?
U mnie siedzi 50-ka ale to chyba cuś przymało. Jak wiadomo wtrysk żre masę prądu. Teraz muszę zakupić nową baterię i chciałbym kupić większy akumulator. Byle tylko nie przegiąć pały z pojemnością bo się nie doładuje.
Na jakich jeździcie?
U mnie siedzi 50-ka ale to chyba cuś przymało. Jak wiadomo wtrysk żre masę prądu. Teraz muszę zakupić nową baterię i chciałbym kupić większy akumulator. Byle tylko nie przegiąć pały z pojemnością bo się nie doładuje.
Na jakich jeździcie?
-
-
Re: Jaki akumulator do 1,7i?
Jeżeli alternator Ci nie wyrabia, to nawet jak dasz akumulator 100Ah, to na nic się to nie zda jak masz ujemny bilans energetyczny. Akumulator z reguły dobierany jest pod kątem rozruchu.Snuffer pisze:Jak w temacie. Jakie macie akumulatory?
Na jakich jeździcie?
Trzynastego w piątek o godzinie 13.13 sprzedałem Nivkę
Przejrzałem z ciekawości katalog Boscha i do Nivy 1,7i zalecają 62Ah, ew. od biedy trochę mniejszy. Zakupiłem więc ZAP Piastów 62Ah i jestem happy.
A różnica w alternatorach między 1,6 i 1,7i jest całkiem konkretna: przy 1,7 na wtrysku to duuużo większa elektrownia bo wtrysk prądy żre jak cholera.
Rozrusznik do 1,6 i 1,7 (na gaźniku) jest z pewnością taki sam. Do 1,7 na wtrysku jest chyba trochę inny ale czym się różni - nie wiem.
A różnica w alternatorach między 1,6 i 1,7i jest całkiem konkretna: przy 1,7 na wtrysku to duuużo większa elektrownia bo wtrysk prądy żre jak cholera.
Rozrusznik do 1,6 i 1,7 (na gaźniku) jest z pewnością taki sam. Do 1,7 na wtrysku jest chyba trochę inny ale czym się różni - nie wiem.
Odświeżam, bo troche się zdziwiłem, szukając akumulatora do nivy. Miałem zasp 60Ah z (+) po prawo (stojąc od strony zacisków akum.).
W katalogach producentów jest proponowany do nivy z odwrotnym układem - (-) po prawo. Błąd, czy inwencja mojego poprzednika?
W katalogach producentów jest proponowany do nivy z odwrotnym układem - (-) po prawo. Błąd, czy inwencja mojego poprzednika?
A jaki masz stym problemMaykel pisze:Odświeżam, bo troche się zdziwiłem, szukając akumulatora do nivy. Miałem zasp 60Ah z (+) po prawo (stojąc od strony zacisków akum.).

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
no właśnie co za różnica?
minus wypada po prawej, plus po lewej, a ja aku mam odwrotne
minus wypada po prawej, plus po lewej, a ja aku mam odwrotne

Metal to wojna! Więc pompuj rower dla szatana!
Ponury Niviarz!
Rzecznik Klubu Nocnych Kasztaniarzy
Ponury Niviarz!
Snuffer pisze:Jak wiadomo wtrysk żre masę prądu.

- Krzysiek-74
- Kontaktowanie:
Olo, z tą masą to jest i przesada, ale prawdą jest, że NIVA, na wtrysku, potrzebuje odpowiedniego zaplecza "energetycznego", bo jest więcej odbiorników krótko mówiąc.LR_Olek pisze:Snuffer pisze:Jak wiadomo wtrysk żre masę prądu.![]()
Dlatego w Gaźnikowej, alternator jest 55A a wtryskowa ma 80A.
A pozatym, jako dorosły facet, wiesz przecież, że podczas wytrysku...

ja mam optimę (żółtą) i nie wiem nic o problemach
tyle że muszę kupić drugą do NP'97...
akumulator drozszy niz samochod... fiu fiuicelander pisze:ja mam optimę (żółtą) i nie wiem nic o problemach

Optima.. tak , moje marzenie
A na razie zadowoliłem się Centrą Futura 55AH

A na razie zadowoliłem się Centrą Futura 55AH

Była Niva
Była Vitara
Jest Galloper !
Była Vitara
Jest Galloper !
co wy macie za odbiorniki pomontowane ze az optimy potrzebujecie? 

- silverstone
-
Eeee.....gdybym miał łoptime, to bym se godny ekspres do kawy zainstalował
A tera to mam termos i aku Centry.
I marzeniem moim jest...zawsze pełny termos kawy

I marzeniem moim jest...zawsze pełny termos kawy

1,6 '92, 1,7i '98.....
jak to co?LR_Olek pisze:co wy macie za odbiorniki pomontowane ze az optimy potrzebujecie?
niwę

Ponury Niviarz!
Ponury Niviarz!
- silverstone
-
Matys, a Twoja Niva to moturu na benzyne ni ma
z Melexa silniczek zamotałeś

z Melexa silniczek zamotałeś

1,6 '92, 1,7i '98.....
moja ma motór na benzinkę, co klekocze jak diesel a pali na gazie 

Ponury Niviarz!
Ponury Niviarz!
powerwincha 12-tkę, bardzo dobrze współpracuje z optimąLR_Olek pisze:co wy macie za odbiorniki pomontowane ze az optimy potrzebujecie?
A jaką masz Optimę zamontowaną? 55? 75? Akumulator, owszem, bardzo fajny ale lekko przerażają mnie dwie rzeczy:
- czy alternator da radę toto naładować? w 1,7i przez cholerne wtryski żrące prąd alternator 80-ka i tak ledwie zipie...
- optimy maja straszną wagę... 55-ka to ok 20kg, 75-ka to ponad 27kg... Niva się nie przewraca na zakrętach?
- czy alternator da radę toto naładować? w 1,7i przez cholerne wtryski żrące prąd alternator 80-ka i tak ledwie zipie...
- optimy maja straszną wagę... 55-ka to ok 20kg, 75-ka to ponad 27kg... Niva się nie przewraca na zakrętach?
O ile pamiętasm ze zlotu to Icelander ma 55
pzdr
\Sebi
pzdr
\Sebi
Nie powiem, sam się śliniłem na taką elektrownię ale zawsze mnie przerażała waga i odwieczny problem wydolności alternatora.
55Ah to normalka dla Nivy. Ponieważ ma mniejsze samorozładowanie niż zwykły kwasior to i problem jest nawet mniejszy.
Zresztą, skoro w Sukach z 65A alternatorem daje radę to i w Nivie z 80A da.
pzdr
\Sebi
Zresztą, skoro w Sukach z 65A alternatorem daje radę to i w Nivie z 80A da.
pzdr
\Sebi