Który warsztat rzetelnie przygotuje Patrola Y60 do wypraw?
Moderator: Kosiarz
-
- jestem tu nowy...
Który warsztat rzetelnie przygotuje Patrola Y60 do wypraw?
Bardzo proszę o pomoc i radę.
Po ilości postów widać, że jestem absolutnym nowicjuszem zarówno w dziale Nissana jak i świecie 4x4. Od niedawna jestem właścicielem zarejestrowanego w Polsce (po przekładce kierownicy) Patrola anglika rocznik 1994 long 4.2 TD.
Szukam uczciwego, profesjonalnego warsztatu, który kompleksowo przygotuje samochód do dalekich wypraw bez ekstremalnego off-road’u.
Celem nadrzędnym jest maksymalna niezawodność samochodu. Chciałbym aby został rozłożony na „czynniki pierwsze”, wszystkie podzespoły sprawdzone. Co trzeba wymienione, naprawione a przy składaniu wykonane uzgodnione wspólnie zmiany i modyfikacje.
Warsztat w dowolnym miejscu w Polsce, aczkolwiek najchętniej Warszawa lub okolice.
Forum przeczytałem dosyć skrupulatnie, Internet również przejrzałem. Mam swoje typy ale chciałbym się upewnić co do wyboru.
Najzwyczajniej w świecie nie chcę wtopić dużych pieniędzy a później zostawić samochód gdzieś na pustkowiu, bo nie będzie warto go ściągać do Polski.
Aby nikogo nie skrzywdzić, proponuję aby na forum umieszczać tylko dobre opinie.
Jeżeli ktoś ma złe doświadczenia to proszę na PW lub mojego maila: wojciech2w@op.pl.
Z góry dziękuję wszystkim, którzy zechcą mi pomóc.
Wojciech.
Po ilości postów widać, że jestem absolutnym nowicjuszem zarówno w dziale Nissana jak i świecie 4x4. Od niedawna jestem właścicielem zarejestrowanego w Polsce (po przekładce kierownicy) Patrola anglika rocznik 1994 long 4.2 TD.
Szukam uczciwego, profesjonalnego warsztatu, który kompleksowo przygotuje samochód do dalekich wypraw bez ekstremalnego off-road’u.
Celem nadrzędnym jest maksymalna niezawodność samochodu. Chciałbym aby został rozłożony na „czynniki pierwsze”, wszystkie podzespoły sprawdzone. Co trzeba wymienione, naprawione a przy składaniu wykonane uzgodnione wspólnie zmiany i modyfikacje.
Warsztat w dowolnym miejscu w Polsce, aczkolwiek najchętniej Warszawa lub okolice.
Forum przeczytałem dosyć skrupulatnie, Internet również przejrzałem. Mam swoje typy ale chciałbym się upewnić co do wyboru.
Najzwyczajniej w świecie nie chcę wtopić dużych pieniędzy a później zostawić samochód gdzieś na pustkowiu, bo nie będzie warto go ściągać do Polski.
Aby nikogo nie skrzywdzić, proponuję aby na forum umieszczać tylko dobre opinie.
Jeżeli ktoś ma złe doświadczenia to proszę na PW lub mojego maila: wojciech2w@op.pl.
Z góry dziękuję wszystkim, którzy zechcą mi pomóc.
Wojciech.
Patrol 4.2D Long 1994
- Marcin-Kraków
-
- Kontaktowanie:
Re: Który warsztat rzetelnie przygotuje Patrola Y60 do wypraw?
Znalezc warsztat to jedno, a drugie tio ile kasy chcesz wydac i na kiedy chcesz miec gotowe auto.
Znane sa warsztaty przygotowywujace auta do dalekich wyjazdow, zarowno w Wawie, Gdansku czy Krakowie. Kazdy szanujacy sie warsztat, dbajacy o renome podejmnie sie takich prac, ale pamietac nalezy ze zazwyczaj nie jest to tanie.
Znane sa warsztaty przygotowywujace auta do dalekich wyjazdow, zarowno w Wawie, Gdansku czy Krakowie. Kazdy szanujacy sie warsztat, dbajacy o renome podejmnie sie takich prac, ale pamietac nalezy ze zazwyczaj nie jest to tanie.
Y60 +4'' 34'' SS LTB -> Y61 +2'' 35'' KL-71
- w trakcie motania

- Marcin-Kraków
-
- Kontaktowanie:
Pogadaj z chlopakami np. z tego wyjazdu http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f=33&t=59507 , http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f=27&t=61812 , to Ci podpowiedza gdzie uderzac.
- w trakcie motania

Daleko nie musisz szukać: http://www.wyprawa4x4.pl/go/_gallery/sh ... .php?id=68
LR2 - jej
LR3 - jego
LR3 - jego
To różne realizacje ponoć, nie jednego, tego konkretnie warsztatu...Maq pisze:Daleko nie musisz szukać: http://www.wyprawa4x4.pl/go/_gallery/sh ... .php?id=68

GR 4,2d '97
-
- jestem tu nowy...
Racja, terminy mea culpa.Marcin-Kraków pisze:Znalezc warsztat to jedno, a drugie tio ile kasy chcesz wydac i na kiedy chcesz miec gotowe auto.
Chciałbym wyjechać na początku lipca 2009 już wyszykowanym samochodem.
Im więcej będę miał czasu żeby się w niego "wjeździć" tym lepiej. Było by super gdyb auto było gotowe na koniec kwietnia.
Myślę, że kasa do wydania zależy od zakresu prac i będzie możliwa do oszacowania po dokładnych oględzinach. A i tak nie można wykluczyć niespodzianek ukrytych gdzieś głębiej. Zdaję sobie doskonale sprawę, że cała praca może stanowić kilkukrotną wartość pierwotnej ceny samochodu.
I dla tego właśnie proszę o pomoc i radę. Jak napisałem wcześniej "nie chcę wtopić".
Natomiast jestem gotowy zapłacić godziwe wynagrodzenie za rzetelną pracę i fachową poradę.
Patrol 4.2D Long 1994
i to jest konkretne podejście 

- Marcin-Kraków
-
- Kontaktowanie:
Wszystko ok. Ale te terminy to sa raczej nierealne. Jezeli mowimy o przygotowaniu auta od podstaw, dwa ze kazdy ma juz jakies terminy na warsztacie. Sznujacy sie warsztat czesto na 2-3 miesiace do przodu.Mroczny pisze:i to jest konkretne podejście
Wiec przygotowanie auta ciezkie do zrealizowania. Choc nie powiem ze niemozliwe. To zalezy co klient sobie nawymysla

- w trakcie motania

-
- jestem tu nowy...
Klient nie mógł dużo nawymyślać bo jest całkiem surowy ale wierzy w uczciwość profesjonalistów.Marcin-Kraków pisze:Wszystko ok. Ale te terminy to sa raczej nierealne. Jezeli mowimy o przygotowaniu auta od podstaw, dwa ze kazdy ma juz jakies terminy na warsztacie. Sznujacy sie warsztat czesto na 2-3 miesiace do przodu.Mroczny pisze:i to jest konkretne podejście
Wiec przygotowanie auta ciezkie do zrealizowania. Choc nie powiem ze niemozliwe. To zalezy co klient sobie nawymysla![]()
Co potrzebne podpowiedzą, co niepotrzebne odradzą.
Samochód ma być maksymalnie niezawodnym środkiem transportu, który będzie w stanie w ciągu ok. 4-6 tygodni bezawaryjnie przejechać ok. 18 000 km.
Część po asfalcie, część po pustyni a resztę w górach.
Wiadomo również, że trzeba będzie o niego zadbać - filtry, oleje itp.
Patrol 4.2D Long 1994
ogrodnik pisze: Samochód ma być maksymalnie niezawodnym środkiem transportu, który będzie w stanie w ciągu ok. 4-6 tygodni bezawaryjnie przejechać ok. 18 000 km.
Część po asfalcie, część po pustyni a resztę w górach.
Wiadomo również, że trzeba będzie o niego zadbać - filtry, oleje itp.

tyle mi zajęło i tyle km zrobiłem
Zero problemów - nawet kapcia nie było
A dodam że 12 tyś km przejechane z 2 tonową przyczepą.
Przygotowanie na wyjazd - podstawa to niezawodnośc mechaniczna, dodaj trochę kasy na zakup podstawowych pasków, filtrów, taśm, i kilku dupereli.
Jeżeli ma seryjne zawieszenie - to pasowało by wzmocnić. A reszta to już dodatki
Kompresor - w zasadzie potrzebny bo na tarkach, piasku trzeba upuszczać powietrza, potem dopompować. Ale jeżeli jedziecie w kilka aut i którymś to dysponuje - zawsze można zrezygnować.
Zderzak - przydaje się - ale... czy niezbędny aby przejechać

Dwa zapasy - koniczne
itd, itd
Jest wiele rzeczy które trzeba sobie postawić jako priorytet a potem w miarę możliwości finansowych i czasowych dokładać. Zawsze po pierwszym wyjeździe bedziesz wiedział co Ci brakuje o co uzupełnić wyposarzenie
GR Y 60 2,8 IC - Long, TJM + 2" (75, 200 kg)
http://www.kajmanoverland.pl
http://www.kajmanoverland.pl
Wysłałem Ci maila.Pozdrawiam