Stacyjka Y60 93r. problem

Patrol, Pickup, Terrano, Navara, Pathfinder

Moderator: Kosiarz

Awatar użytkownika
brum

Re: Stacyjka Y60 93r. problem

Post autor: brum » sob kwie 11, 2009 9:05 pm

Frontera i Nissan Sunny niema kluczyka nic nie działa.
Frontera Long 2.2 '97 MT 33", lift 3", winch....
http://www.opelfrontera.pl

Awatar użytkownika
iskra69

Post autor: iskra69 » sob kwie 11, 2009 9:54 pm

Tak radia i zapalniczki to podstawa , reszta to pierdoły :)2
GR Y60 + Gaz69 = Meksyk
...a mnie nic nigdy nie wybucha i zdanżam na czas .

sergan
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: sergan » ndz kwie 12, 2009 7:47 pm

Panowie problem rozwiązany :)2 jak to zwykle u mnie bywa nienawidzę jak coś jest popsute ,i tym razem nie wytrzymałem, rozmontowałem stacyjkę na czynniki pierwsze,wymontowałem wkładkę, rozebrałem ją tzn. wymontowałem z niej zapadki i sprężynki .Syfu było tyle ,że nie mogłem ruszyć zapadkami ,po rozmontowaniu wyczyściłem wszystko sprayem do czyszczenia gaźników (pięknie zmywa stary smar i inny syf) złożyłem wszystko do kupy zamontowałem i .... ha ha stacyjka jak nowa wszystko działa jak nowe ,nic się nie blokuje,żadnym innym kluczykiem nie przekręci stacyjki ,i nie wyciągnie kluczyka gdy jest przekręcony :)21 Tak więc operacja zakończona 100 % SUKCESEM :)21
NIE POLECAM JEDNAK TEJ OPERACJI WYKONYWAĆ OSOBOM NIE MAJĄCYM DUŻEGO DOŚWIADCZENIA W MAJSTERKOWANIU I ZAPAMIĘTYWANIU KOLEJNOŚCI ROZEBRANYCH CZĘŚCI !! Jeżeli ktoś potrzebuje fachowej rady co do rozebrania stacyjki służę pomocą ,a zapewniam ,że nie jest to łatwe do rozmontowania i zmontowania w jedną całość .Nadmieniam ,że do rozmontowania stacyjki NIE POTRZEBA odkręcać całej obudowy stacyjki od kolumny kierowniczej ,a jak wiadomo jest ona przykręcana na śruby rwane ,i byłby to dodatkowy problem.Stacyjka po naprawie nie jest w żaden sposób uszkodzona !! :)21
Nadmieniam ,że moja stacyjka była po prostu bardzo zanieczyszczona i bez kompleksowej rozbiórki nie było możliwości dokładnego oczyszczenia wnętrza wkładki , tym samym nie potwierdziły się sugestie odnośnie celowego uszkodzenia stacyjki przez osoby "trzecie"
Sergan

sergan
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: sergan » ndz kwie 12, 2009 7:53 pm

I na koniec jeszcze dodam ,że tym zabiegiem zaoszczędziłem parę stówek ,i polecam przed kupnem nowej stacyjki zerknąć wcześniej do swojej i zdiagnozować na czym polega problem ,a może tym sposobem uda się komuś zaoszczędzić parę stówek :)2
Sergan

Awatar użytkownika
iskra69

Post autor: iskra69 » ndz kwie 12, 2009 7:59 pm

Powiadasz pare stówek :)23
GR Y60 + Gaz69 = Meksyk
...a mnie nic nigdy nie wybucha i zdanżam na czas .

Lechu75
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Lechu75 » pt cze 12, 2009 4:10 pm

mój kluczyk lata w stacyjce jak....chyba nic się nie da zrobić, do wymiany :cry:
LR DISCOVERY 300 265/75/16 MT

hundzik
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: hundzik » sob cze 13, 2009 10:51 pm

Przerabialem temat kluczykow, zamkow i stacyjki w y60.
Wersja pierwotna - klucz lysy jak gwozdz, otwieranie i odpalanie samochodu wszystkim co popadnie, mozliwosc wyjecia bez gaszenia.
Wizyta w profesjonalnym zakladzie, zrobienie nowych kluczykow na podstawie kodu z klucza oryginalnego - sliczny, pelen wzor - az sie zdziwilem ze tak duzo sie starlo, a nastepnie z nowymi kluczami przesmarowanie zamkow i rozruszanie zapadek (bez rozbierania). Czas naprawy - 30 min. Koszt - 70zl (z dwoma nowymi kluczykami dorobionymi wg kodu - zeby nie bylo - kodu nie widzialem golym okiem - byl wytarty - ale jakos udalo sie go odczytac :D ).

Aha - przy sprawnym zestawie kluczyk stacyjka nie ma mozliwosci wyjecia kluczyka z innej pozycji niz ostatnia - ta po wcisnieciu przycisku blokujaca kierownice.

Awatar użytkownika
MKE99

Post autor: MKE99 » ndz cze 14, 2009 10:44 am

Z zamkami i kluczykami spec jest wstanie zrobic wszystko. Wiele razy to testowałem. W Wawie jest na Pl. Grzybowskim taki spec. Wyłamali mi zamek w drzwiach. Pojechałem, dobrał gosc nowa wkladke i dopasował ja do oryginalego kluczyka. Mozna i odwrotnie. 20 min roboty i po sprawie.
Zawsze to taniej niz inwestowac w nowe lub zamienniki.

Gosc jest naprawde super. Kazdy samochod otwiera w kilka sekund, wiec tez nie ma problemu jak sie kluczyki zatrzasnie i nie ma zapasowego kluczyka.
Patrol GR Y60, Dobinson +2", KL1 33x12.5 R15

yeoman
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: yeoman » ndz cze 14, 2009 11:52 am

u mnie zapalniczka nie dziala bez włączonego zapłonu :)11
radio zreszta tez :evil:

Awatar użytkownika
aduko

Post autor: aduko » ndz cze 14, 2009 12:00 pm

Bo tak jest oryginalnie, jak chcesz mieć cały czasz to musisz pozamieniać kabelki, żeby cały czas dawało prąd, mi tak zrobili gdy radio montowali, które było powodem do późniejszej wymiany szyby i zamka, choooje z Cracowa...
CHARIOT Rally Team 4x4

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » ndz cze 14, 2009 9:18 pm

MKE99 pisze: dobrał gosc nowa wkladke i dopasował ja do oryginalego kluczyka. Mozna i odwrotnie. 20 min roboty i po sprawie.

Kazdy samochod otwiera w kilka sekund
Znamy się około 20 lat i nigdy mu się nie spieszyło a wręcz był wolny ale dokładny , więc czasy ktore podajesz do między bajki se wsadź bo wziołeś je z dupy :wink:
:)21
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nissan”