ESCAPE zakup

elektryczne, mechaniczne i wynalazki domowej roboty...

Moderator: Misiek Bielsko

Awatar użytkownika
andrzej:)

Re: ESCAPE zakup

Post autor: andrzej:) » czw lis 19, 2009 6:06 pm

LR_Olek pisze:jak kto sie cisnieniuje w aucie ,to niech znaczki zbiera :)21
no nie wiem, jeszcze by sobie pińcetą krzywdę zrobił :)21

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » czw lis 19, 2009 9:31 pm

Zibi :)2 :)2

ja z mojego chinola jestem bardzo zadowolony - na pewno bardziej niż z timaksa za 3400

Awatar użytkownika
seburaj

Post autor: seburaj » czw lis 19, 2009 9:52 pm

Zibi rulez :)21
bedzie rabacik ? :wink:
robok rzępoli w harapuciu

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » czw lis 19, 2009 9:54 pm

eee nie chyba..
moja dobra a nowej nie potrza
a poza tym.. kupiłem u pana na r.
:)21

Awatar użytkownika
seburaj

Post autor: seburaj » czw lis 19, 2009 9:55 pm

ale chodziło o rabacik dla mnie :)21

Awatar użytkownika
s3R

Post autor: s3R » pt lis 20, 2009 11:55 pm

W sumie to obsługiwałem chyba z 7-8 eskejpów różnej maści.
Nie przypominam sobie jakiegoś spektakularnego szczeźnięcia żadnej z nich a dostawały i dostają w dupę też na rajdach.
Są serwisowane i przeglądane regularnie i może dlatego ?
Wszystko da się popsuć a fakt że serwis jest szybki, tani i komunikatywny robi dobre wrażenie. :)2
Zdrapek i poharatka

Awatar użytkownika
andrzej:)

Post autor: andrzej:) » sob lis 21, 2009 12:07 am

s3R pisze:Wszystko da się popsuć a fakt że serwis jest szybki, tani i komunikatywny robi dobre wrażenie. :)2
No to jest rzecz istotna :wink: :)2

Awatar użytkownika
kosa20
Kontaktowanie:

Post autor: kosa20 » sob lis 21, 2009 7:24 am

andrzej:) pisze:
s3R pisze:Wszystko da się popsuć a fakt że serwis jest szybki, tani i komunikatywny robi dobre wrażenie. :)2
No to jest rzecz istotna :wink: :)2
dopiszę swoje 3 grosze, jako posiadacz eskejpa: serwis i obsługa Zibiego to jest rzecz, która przyprawia mnie o niedowierzanie. Od razu zaznaczam, że nie zbieram na rabacik, tylko naprawdę warto chwalić tam, gdzie ktoś na to zasługuje, a serwis i podejście do handlu i klienta ze strony Zibiego to :)2 :)2 :)2

Awatar użytkownika
Jarek_

Post autor: Jarek_ » pn sty 18, 2010 8:56 pm

To i ja napisze dwa słowa. Dziś rozebrałem Escape wiszącego prawie dwa lata na zderzaku, i w środku w przekładni kupa smaru nałożonego przez sprzedawcę i i nic po zatym, zero rdzy w silniku tez ładnie jedynie tylne łożysko z drobnym nalotem rdzy, najwięcej rdzy jest tylko na śrubkach doprowadzających prąd. Auto nie garażowane kilka razy porządnie utopione,

Nie chce sie nikomu podlizywać, smarowanie robiłem na zlecenie klienta który przyprowadził auto na przegląd wyciągarki,

Awatar użytkownika
Gobio

Kontaktowanie:

Post autor: Gobio » śr sty 20, 2010 9:51 am

Witam,
Jestem na etapie kupna wyciągarki do swojego auta(Pajero). Czytałem sporo na temat Escape i opinie są pochlebne co do winchy i samego serwisu. W związku z tym mam pytanko czy ktoś się może użytkuje już nową wyciągarkę XTR? Z rozmowy ze sprzedawacą wynika, że jest dużo szybsza i cichsza wyciągarka. Proszę o opinie.
Był Samurai 95 jest Pajero 95-2,8

Awatar użytkownika
seburaj

Post autor: seburaj » śr sty 20, 2010 11:38 am

z ta szybkościa to bym nie przesadzał, to nie seks :)21

a poważnie - już 187:1 jest szybka, szybszej bym nie brał - w końcu to nie wyścigi, a zwiększenie szybkości wyciągarki jest kosztem czegoś (uciągu? poprawcie mnie jeżeli się mylę) no chyba, ze zakłądasz używanie zblocza za każdym razem, ale po co wtedy brać szybką wyciągarkę :wink:

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » śr sty 20, 2010 1:56 pm

Nie myl pojęć, moc uciągu pozostaje bez zmian, zmienia się tylko szybkość. A tą kombinację można uzyskać róznymi sposobami, nie tylko mocą silnika, średnicą przekłądni ale tez np. srednicą bębna i średnicą liny.

Awatar użytkownika
seburaj

Post autor: seburaj » czw sty 21, 2010 10:08 am

no patrz Pan, cuda i dziwy
czyli taka sama mocna i w dodatku szybsza ? :)21

Adamo

Post autor: Adamo » czw sty 21, 2010 10:11 am

Zibi pisze:Nie myl pojęć, moc uciągu pozostaje bez zmian, zmienia się tylko szybkość. A tą kombinację można uzyskać róznymi sposobami, nie tylko mocą silnika, średnicą przekłądni ale tez np. srednicą bębna i średnicą liny.
:o Moc silnika bez zmian, przekładnia bez zmian, średnica bębna wieksza, a uciąg taki sam... Cuda Panie...cuda :)21

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » czw sty 21, 2010 2:17 pm

Hmm, dogryzac możesz jak przeczytasz instrukcję. Silnik moc taka sama, inna przekłądnia - nie 187:1 lecz 172:1 inna średnica przekładni co tez ma znaczenie. Jak zauważysz w innych modelach i u innych producentów np w przełożeniach 265:1 masz prędkości od 6 do ponad 9 metrów na minutę. Jak to wytłumaczysz?

Awatar użytkownika
Kaktus

Post autor: Kaktus » pn sty 25, 2010 3:55 pm

Panowie po co te ciśnienie ?? jak ktoś ma kasę to niech kupi warna, proste jak drut, jak nie to niech się cieszy, tak jak ja, że mam tani i szybki serwis . Osobiście popsułem Escape z własnej winy i sam naprawiłem i jestem zadowolony koszt części 30 zł . Jak już uparłem się że sam naprawię to chyba Zibi nie wiem :-? (serwis Wadowice) wytłumaczył telefonicznie jak naprawić i części wysłał ekspresowo, mało tego, powiedział że już może wysłać potrzebną część a ja później doślę uszkodzoną, czego więcej można chcieć ?? . POLECAM !!
Co by nie przechwalić dodam co mi się nie podoba , radiowe zdalne sterowanie chwilowe przyciśnięcie powoduje aż 2 sekundową reakcje co jak dla mnie jest niebezpieczne. Po zatopieniu "radio" już nie działa pewnie trzeba płytkę przemyć spirytusem, bo jest praktycznie nie zabezpieczona przed wodą ale se daruje naprawę z powodu opisanego opóźnienia.

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » pn sty 25, 2010 5:41 pm

Opóźnienie jest spowodowane słabym sygnałem. Sęk w tym, że odbiornik musi odczytać ileś tam cyfr wysyłanych z pilota żeby zadziałać. Im lepszy sygnał tym szybsza reakcja. Czasem wystarczy tylko zmienić miejsce miejscowienia odbiornika i jest ok. Czasem jakaś blacha ekranuje, szczotki robią zakłócenia itp. I to dotyczy wszystkich typów "bezpiecznych- szyfrowanych" pilotów.

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » wt sty 26, 2010 12:06 pm

Zibi pisze:Opóźnienie jest spowodowane słabym sygnałem. Sęk w tym, że odbiornik musi odczytać ileś tam cyfr wysyłanych z pilota żeby zadziałać. Im lepszy sygnał tym szybsza reakcja. Czasem wystarczy tylko zmienić miejsce miejscowienia odbiornika i jest ok. Czasem jakaś blacha ekranuje, szczotki robią zakłócenia itp. I to dotyczy wszystkich typów "bezpiecznych- szyfrowanych" pilotów.
Tu nie chodzi o czas reakcji na naciśnięcie pilota, tylko o "kwant" czasu na jaki minimalnie włącza się układ wykonawczy.
Niezależnie od tego, czy jest to ecsape, tmax czy inna popularna marka, efekt jest taki sam - włączenie pilota radiowego "na chwilę" włącza wyciągarkę na minimum 1,5s.
Nie ma się co dziwić, bo moduły rf robi tylko kilka firm na świecie i chyba wszyscy używają tego samego - najczęściej telecontrolli.

ps.
"Bezpieczne-szyfrowane" piloty to trochę chwyt marketingowy, bo wszystkie i tak działają na częstotliwości 443MHz. Jak się włączy obok siebie dwa na raz, to nie działa żaden (efekt taki jakby na tym samym kanale cb naraz dwóch nadawało - nic nie słychać).
Prawdziwe bezpieczeństwo dałyby nadajniki pracujące w trybie spread spectrum na 2,4GHz ale to już nieco inna liga technologiczna, mimo że koszt wcale nie powala na kolana.
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.

Awatar użytkownika
strzelmiś

Post autor: strzelmiś » sob lut 13, 2010 10:10 pm

Po uporaniu się z lekkim liftem Y60 longa i zrobieniu bagażnika dachowego być może nazbieram na windę. Ponieważ z założeni nie planuję topić auta, ani jeździć w rajdach przeprawowych, myślę o taniej wyciągarce do celów turystycznych. Wyciągarki Zibiego Escape cenowo mi odpowiadają. Pytanie, który model byście polecili do turystyki? Podkreślam, że rzeki, bagna, koleiny na metr będę omijał z daleka, bo mnie to nie interesuje, ale znam życie, i wiem, że tu i ówdzie utknę w na jakiejś przeszkodzie (jak choćby dzisiaj, jadąc dokarmiać zwierzynę, zagrzebałem się w śniegu, którego byłą zbyt gruba warstwa). Łopatowałem 2 godziny aby wytorować ślad i by pokonać 30 metrów do normalniejszej drogi.
Który model polecacie (wyciągarki - nie łopaty)?
Toya J95 na wycieczki, a Parch Y60 do roboty

Awatar użytkownika
bigos

Post autor: bigos » sob lut 13, 2010 10:15 pm

strzelmiś pisze: Który model polecacie (wyciągarki - nie łopaty)?
http://wyciagarki.pl/sklep/product_info ... ucts_id/29
Jimny :)21

Awatar użytkownika
Kaktus

Post autor: Kaktus » sob lut 13, 2010 10:27 pm

ta jest lepsza bo ma więcej miejsca na linę http://wyciagarki.pl/sklep/images/fullf ... tetykp.jpg są i ze stalową liną

Awatar użytkownika
Templar

Post autor: Templar » ndz lut 14, 2010 2:36 pm

Od pół roku używam 13000. Na chwilę obecną uważam że zakup jej do zastosowań amatorskich był bardzo dobrą decyzją. Ładnych parę razy wyciągnęła mnie z niezłego bagna. Jeśli miałbym na coś narzekać to jedynie:
- pilot bezprzewodowy o którym mowa była wyżej.
- gniazdo złącza do pilota przewodowego pękło w momencie pierwszego podłączenia kabla (przy podstawie). W moim egzemplarzu jest wykonane z bardzo kruchego, słabego plastiku. W chwili obecnej trzyma się na drugiej śrubie ale muszę bardzo uważać żeby też nie ułamać.
Edit: gniazdo zostało błyskawicznie wymienione na nowe. Wielki + dla Zibiego !! :)2
- z niewiadomego powodu (pewnie zamokła) podczas jednego z użyć przyciski funkcyjne zamieniły się miejscami (naciśnięcie "in" powodowało rozwijanie liny- wydaje mi się że na pilocie bezprzewodowym). Problem nie pojawił się nigdy więcej.

Oprócz tego wszystko działa i buczy. Gorąco polecam zakup tego lub innego modelu u Zibego ze względu na bardzo profesjonalne podejście do sprzedaży i serwisu.

Awatar użytkownika
tomgl

Post autor: tomgl » wt lut 16, 2010 10:40 am

Panowie, pomóżcie mi wybrać windę. Rozważam 3 modele:
- Escape 16000 lbs
- Escape 13000 lbs
- Escape XTR Speed - 12000 lbs.

Auto mam na 35'' MT, krótki Y60. Nie uprawiam ostrego orania lasu, ale czasami potrzebuję uniezależnienia się od pomocy innych. Rajdy tylko w klasie: wyczyn - wyciągarki ręczne. Więc winda będzie używana tylko w sytuacjach awaryjnych, ale fakt jest taki, że auto mam ciężkie.

p. Tomek

Awatar użytkownika
tomgl

Post autor: tomgl » śr lut 17, 2010 12:03 pm

OK, trudno.

Brak odpowiedzi spowodował, że kupiłem 13000 lbs.

p. Tomek

Awatar użytkownika
seburaj

Post autor: seburaj » czw lut 18, 2010 10:21 am

w zupełności wystarczy
miałem "szybką" (1:187) 12.500 lbs na długim patrolu i spokojnie dawała radę

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wyciągarki”