Mroczny pisze:dzwoniłem i pytałem..
Pan poinformował mnie, że oni mogą mi wystawić atest, iż dany zderzak spełnia wymagania oferty (w sensie: jest zgodny z wytycznymi zawartymi w ofercie powiedzmy straży pożarnej). Natomiast nie wydadzą atestu, że zderzak może być montowany w GR, ponieważ sprzeczne jest to z homologacja pojazdu i zylionem innych przepisów. Producent bowiem homologował GR ze zderzakiem fabrycznym i tylko z takowym pojazd ten pasuje do definicji pojazdu używanej przez producenta. Wg pana nie można sobie dołożyć do samochodu nic, choćby miało pięć atestów, jeśli homologacja pojazdu nie dopuszcza dokładnie tego czegoś. Powiedział jeszcze, że u nich homologują zderzaki plasticzane w ten sposób, że producent dostarcza zderzak z przyczepionym do niego pojazdem i na taki zestaw wyrabia się atest.
No i jak - głupoty gada?
Moim zdaniem patrząc na Rozdział 2 par. 10.1 Rozporządzenia w sprawie warunków technicznych...:
- gada gupoty, Nikt przecież nie homologuje auta z każdym możliwym amortyzatorem.
- z tego paragrafu wynika iż bagażnik można zrobić samemu bo nie jest to element zwiany z bezpieczeństwem, pod warunkiem spełniania przez niego innych wymagań (wystawanie poza obrys, krawędzie itp.)
Pan sobie zresztą jak piszesz sam sobie przeczy, pytałeś o podstawę prawną z paragrafu?
Jednakowoż to tylko moje zdanie jest.
Z tego co piszesz to Pan sam sobie przeczy, co do zderzaków to sprawa jest bardziej skomplikowana, zależy też od daty rejestracji auta i stopnia ingerencji w pierwotną konstrukcję.
Jednakowoż jest to moje zdanie, a pytałeś Pana o podstawę prawną (tak z paragrafu, a nie rozporz