y60 long ciągnie w lewo, pomocy!!!
Moderator: Kosiarz
y60 long ciągnie w lewo, pomocy!!!
Witam, dramat zaczął się po założeniu opon 33" i felg 8x15 et -25. Wcześniej auto miało założone 32" na standardowych trójkątach od parcha. Auto ma 4" liftu, mimośrody, nowe łożyska, hamulce sprawdzone, pomierzone odleglości położenia mostów itp. Generalnie wszystko było już sprawdzone i wszystko wygląda o.k. a ściąga w lewo. Po zalożeniu na próbę kół 30" na nieodsadzonych felgach znów było o.k. Po powrocie do kół 33" na felgach 4mad -25 jest ten sam syf, niezależnie od pochyłu drogi jedzie w lewo. Moze ktoś ma jaki pomysł, co to może byc
, pozdrawiam

GR Y61 3.0di w trakcie motania
- Fiba
-
- Kontaktowanie:
Re: y60 long ciągnie w lewo, pomocy!!!
Zamień koła i zobacz czy ściąga.
Lepszy głupiec wędrujący po świecie od mędrca ,który siedzi w domu.
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
cisninie w kolach takie samo 

ciśnienie takie samo, koła były zmieniane, jedyne co mnie jeszcze zastanawia to przekładnia kierownicza, która ma jakiś luz ale wcześniej też miała i nic się nie działo, no i dziwne że zawsze w lewo ciągnie.
zamontuj jakieś mniejsze koła i zrób geometrię. Jak wyjdzie prawidłowa to juz wiesz.
Popatrz też na tulejki wahaczy - przód przy ramie i tylne wahacze, często też dolne wahacze lubią się zgiąć.
4" i mimośrody - to też nie najszczęśliwsze rozwiązanie. Panhardy ruszałeś?
Popatrz też na tulejki wahaczy - przód przy ramie i tylne wahacze, często też dolne wahacze lubią się zgiąć.
4" i mimośrody - to też nie najszczęśliwsze rozwiązanie. Panhardy ruszałeś?
Właśnie najdziwniejsze jest to, że już po wszystkich modyfikacjach auto było na 32" kołach ale bez odsadzonych felg i było git, założyłem nowe opony 33" i nowe felgi et -25 i się zesrało, a przecież dla Patrola et -25 to nie jest jakieś gigantyczne odsadzenie.
Miałem (!) podobną sytuację, u mnie ściągał w prawo. Sprawdziłem i naprawiłem wszystko co mogło mieć wpływ na ściąganie. I nic.
W ostatnią sobotę sprawdzamy jeszcze raz (tym razem dużo dokładniej) i okazało się, że zarówno wachacze z przodu i z tyłu nie są idealnie równe (milimetrowe różnice). Więc z przodu podkładki, z tyłu prostowanie.
Ponadto mechanik zaproponował inne ustawienie zbieżności - na bardziej zbieżne w ramach dopuszczalnej tolerancji.
Nie wiem co bardziej pomogło ale efekt jest - auto nie ściąga, prowadzi się naprawdę dobrze.
W ostatnią sobotę sprawdzamy jeszcze raz (tym razem dużo dokładniej) i okazało się, że zarówno wachacze z przodu i z tyłu nie są idealnie równe (milimetrowe różnice). Więc z przodu podkładki, z tyłu prostowanie.
Ponadto mechanik zaproponował inne ustawienie zbieżności - na bardziej zbieżne w ramach dopuszczalnej tolerancji.
Nie wiem co bardziej pomogło ale efekt jest - auto nie ściąga, prowadzi się naprawdę dobrze.
Sławekk, Y60
W takim razie dzisiaj sprawdzamy wahacze, mam nadzieję, że to pomoże, pozdrawiam
ja mam 4mady i jest ta sama sytuacja
to chyba jakas kaszana te felgi , na alu nissana jest ok .
.
Może felgi nie trzymają średnicy.

Może to i felgi, tak naprawdę to wyeliminowałem wszystkie możliwe przyczyny, konsultując się z kilkoma niezależnymi mechanikami i nikt nie potrafi pomóc.wojtekgr pisze:ja mam 4mady i jest ta sama sytuacja
teoretycznie tak, praktycznie są jeszcze opony. Dzisiaj wszadzam 33'' na fabryczne 7'' bez odsadzenia. Zobaczę, co będzie.krzychooxxx pisze:jesli wezmiesz felgi z odsadzeniem od kogos kto ma je u siebie i mu nie sciaga samochodu to jesli u Ciebie po zalozeniu jego felg wciaz bedzie sciagac to ostatecznie wykluczysz wade felg... lub potwierdzisz, jesli wszystko bedzie ok
- LSD
-
- Kontaktowanie:
Sprawdź jeszcze tylne zawieszenie. Mnie ściągało w prawo, jak wygiąłem tylny prawy dolny wahach.
Safari "Gucio" 4,2D
Patrol "Żuber" 4,2TDI SGX
Patrol L60 "Dziadek" 4,0
Patrol "Żuber" 4,2TDI SGX
Patrol L60 "Dziadek" 4,0