...mam dylemat ....NIE WIESZ GDZIE PYTAC PYTAJ TU
Moderator: Kosiarz
- TERENOWIEC-Z-NE
-
Re: ...mam dylemat ....NIE WIESZ GDZIE PYTAC PYTAJ TU
dlatego ze na gazie jest dosc slaby mam zalozone 33 cale i jakos jestem bardziej przekonany do diesla tylko wlasnie niewiem jaki silnik ?
muscel ,nissan patrol 33 bf goodrich , ford maverick II 2,7 td
Ogólnie to najlepiej 4,2d albo 3,3 TD 

Patrol Y61 Long ZD30DTi &Seicento& KTM LC4 640SM
Dziadostwa nie rób, skręć drutem...!

Potrzebujesz Skrzynię + Silnik 3,3TD + Wały napędowe + prawdopodobnie chłodnicę(zależy co masz tam pomotane) + zegary.TERENOWIEC-Z-NE pisze:dlatego ze na gazie jest dosc slaby mam zalozone 33 cale i jakos jestem bardziej przekonany do diesla tylko wlasnie niewiem jaki silnik ?
Instalacja elektryczna 24V, można założyć oryginalną lub samemu sobie zmotać, aby silnik działał potrzeba tylko prąd na rozrusznik i alternator. Gaszenie można zrobić sznurkiem.

- TERENOWIEC-Z-NE
-
wiem ze da sie dopasowac silnik do skrzyni biegow tylko niewiem czy 3,3d , czy 2,8d .Waly i mosty sa z patrola
SD33/SD33T jest w patrolu przesunięty pod samą ścianę grodziową, nie wiem jak z mocowaniami skrzyni, bo obudowa sprzęgła w L28 jest sporo dłuższa niż w SD33. Ale wnioskując po położeniu lewarków, które to w skrzyni od diesla są na środku skrzyni biegów, a w benzynie z tyłu, mocowania muszą się różnić. Choć to też zależy czy skrzynia 4 czy 5 biegowa.
Na pewno wały są innej długości.
Najprościej zamontować silnik diesla + skrzynię od diesla.
Na pewno wały są innej długości.
Najprościej zamontować silnik diesla + skrzynię od diesla.
Zmieniałem 2,8 benzynę na 3,3 TD w swoich rechle. Zostaw skrzynię z benzyny, pasuje idealnie do silnika (oprócz obudowy sprzęgła) i ma lepsze przełożenia na I i R.
koniu
witam wszystkich
kolega jest zdecydowany kupić Y61,ale ma dylemat jaki silnik 2,8 czy 3.0 ,proszę o pomoc i opinie.
auto na dojazdy do pracy,czasami pociągnie przyczepkę z motocyklem
kolega jest zdecydowany kupić Y61,ale ma dylemat jaki silnik 2,8 czy 3.0 ,proszę o pomoc i opinie.
auto na dojazdy do pracy,czasami pociągnie przyczepkę z motocyklem
de opresso liber
2,8 chyba lepiej bo 3,0 wybucha, ale nie każde (jest ryzyko jest zabawa) ja mam 3,0 i sobie chwale 

Patrol Y61 Long ZD30DTi &Seicento& KTM LC4 640SM

- TERENOWIEC-Z-NE
-
oki dzieki za odpowiedz , czyli co mam zrobic jak nie pasuje ta obudowa sprzegla ?
wziąć obudowę od skrzyni dieslowskiej, znajdziesz bez problemu takowe
koniu
Wałek sprzegłowy nie był za długi?
A co do tych przełożeń to dotyczy to właściwie tylko skrzyni 5 biegowej.
A co do tych przełożeń to dotyczy to właściwie tylko skrzyni 5 biegowej.
oczywiście - piątka. Co z wałkiem niestety nie pamiętam, robiłem to trzy lata temu, a skrzyń miałem dostatek (zabiłeś mi ćwieka
).

koniu
Może dlatego łożyska igiełkowe się rozpadają.
Kiedyś mierzyłem wałek i od benzyny było o około 3cm dłuższy.

Kiedyś mierzyłem wałek i od benzyny było o około 3cm dłuższy.
A przy dieslowskim koszu nie ma czasem dodatkowej flanszy o grubości 3 cm ?
koniu
- pawel abramczyk
-
- Kontaktowanie:
jako że się rozwiną temat przekładki silnika ja mam pytanie z innej beczki , w którym aucie występuje reduktor tzw. wolno stojący z wałem tylnym jak w k-160 po prawej , a jeżeli nie występował jakie są realia przerobienia tego złączonego ze skrzynią
chciałbym zrobić coś takiego YouTobe-Jack Finals
chciałbym zrobić coś takiego YouTobe-Jack Finals
Super parchatek Super y60 

Osobny reduktor występował w W160(długi) 2,8 benzyna ze skrzynią4 biegową, czyli w praktyce przed 84.
Siemanko ... mam takowy problem... brak podświetlenia deski rozdzielczej. Wszystkie kontrolki działają bez zarzutu, wszystkie bezpieczniki niby OK. Jakieś sugestie gdzie szukać chwasta 
PS. Jak tam po długim łikendzie
Zapomniałem dodać GR 2.8 91

Przygotowania do dakaru 2016

Upewnij sie czy bezpieczniki na pewno OK i poszykaj może kostki/przekaźniki szwankuja - sprawdzałeś..?!StArSzY pisze:Siemanko ... mam takowy problem... brak podświetlenia deski rozdzielczej. Wszystkie kontrolki działają bez zarzutu, wszystkie bezpieczniki niby OK. Jakieś sugestie gdzie szukać chwasta
Najpierw do bólu,a później nie ma,że boli - NIEPRZEMAKALNI
Fotki
Fotki
Koledzy mam problem z hamulcami, wygląda jakby mi się podciśnienie kończyło za szybko jakby go było za mało, może gdzieś jest jakaś nieszczelność bo na drugie naciśnięcie do końca nie starcza...ale wężyki oglądałem i nic nie zauważyłem, dokręciłem porządnie opaski i się nic nie zmieniło, natomiast zauważyłem ze w przewodzi przy vacumpompie jest trochę oleju.
czy serwo albo pompę się regeneruje ? ktoś może poleci jakiś warsztat (najlepiej warszawa okolice w stronę marek, radzymina)
samochód to nissan pickup z silnikiem TD25 '97 rok
z pomiaru podciśnienia wyszło że pompa dobija do -0,95bara
ale w momencie puszczania pedału spada o połowę, po drugim znowu, po trzecim puszczeniu mam już prawie zero,
czyli pompa chyba pracuje ?
poradźcie coś
czy serwo albo pompę się regeneruje ? ktoś może poleci jakiś warsztat (najlepiej warszawa okolice w stronę marek, radzymina)
samochód to nissan pickup z silnikiem TD25 '97 rok
z pomiaru podciśnienia wyszło że pompa dobija do -0,95bara
ale w momencie puszczania pedału spada o połowę, po drugim znowu, po trzecim puszczeniu mam już prawie zero,
czyli pompa chyba pracuje ?
poradźcie coś
info worklogi naprawy terrano / pickup > daj lajka! https://www.fb.com/hcd.customdevices
- Wojtek
Pompa podciśnienia... Nie wiem, jak jest w NISSANIE, ale w Mercu pompa miała gumowaną membranę. Jeśli guma się przetarła zaczynało powoli przepuszczać. Na pierwszy raz wystarczało, drugi już podciśnienie było za małe.
Generalnie: NISSAN
..jeszcze tylko parę wiosen, jeszcze parę przygód z losem..
podciśnienie jest ok, mi wygląda na to że problem jest albo z wydajnością pompy albo z tym że serwo za dużo używa podciśnienia. Pompa jest chyba z "łopatkami" , jak się któraś zużyła to może być właśnie problem z wydajnością.
Pytanie w jakim czasie pompa powinna dobijać do tego -0,95bara. To by mi już jakoś pomogło.
Pytanie w jakim czasie pompa powinna dobijać do tego -0,95bara. To by mi już jakoś pomogło.
info worklogi naprawy terrano / pickup > daj lajka! https://www.fb.com/hcd.customdevices
Mam do Was takie pytanie. Czy jest gdzieś wątek o tym jak wyciszyć dziurę, z której wystają drążki zmiany biegów i reduktora? Nie za bardzo wiem jak tego tematu szukać...
Jeżeli nie ma oddzielnego tematu, to co proponujecie, by z otworów pod gumową harmonijką docierało mniej huku pracujących elementów? Gumowe harmonijki lewarków, po podniesieniu budy i wycięciu wnęk na lewarki, jest teraz nieszczelna i w ogóle nie przylega. Można przez nią swobodnie zaglądać w dół. Wystarczy ją lekko docisnąć dłonią i już jest dużo ciszej. Czy można na oryginalne harmonijki np. nałożyć drugie większe z innego samochodu? Podwójne uszczelnienie byłoby też lepszym wyciszeniem, ale nie może utrudniać zmiany biegów i włączania reduktora. Jak to załatwić? Jak się te harmonijki nazywają i czy coś takiego jest na Allegro?

Toya J95 na wycieczki, a Parch Y60 do roboty
Obłożyć wykładziną lub zrobić sobie np skórzane mieszki. U mnie w 160-ce na pękniętą gumę wajchy reduktora działa stara szmaciana rękawica.

- Wojtek
W 125Pp i Poldku między skrzynią a nadwoziem była dodatkowa wkładka z bardzo elastycznej mikrogumy. Zobacz na szrotach, może Ci spasi ? Inna opcja do dopasować dodatkową blachę zakrywającą dziurę i na nity zrywalne... O ile sobie przypominam, w oryginale jest tam taka nakładka alu - masz wzór.
Generalnie: NISSAN
Doradzcie mi jeszcze jedno proszę.. który silniczek jest lepszy w patrolu K Long - 33D , czy 28D ? chodzi tu o wolnossaki, ten 2.8 bez turbo to chyba dosyć rzadki okaz co nie ?
Chevrolet Blazer 4.3 B/G-94r
Opel Monza 3.0 B-79r
Ford Fiesta 1.3 B/G-92r
Mercedes w124 3.0D-85r
Opel Monza 3.0 B-79r
Ford Fiesta 1.3 B/G-92r
Mercedes w124 3.0D-85r