Kia inaczej ;-)

Sportage, Asia Rocsta

Moderator: Marcin-Kraków

Awatar użytkownika
seba4x4

Kontaktowanie:

Kia inaczej ;-)

Post autor: seba4x4 » sob maja 22, 2010 5:42 am

Zakładam ten wątek trochę na przekór marudzącym posiadaczom aut marki Kia.... W tym wątku dla próby wyrównania statystyki można pisać pozytywnie (tylko :)21 ) o naszych kijankach... Trzeba trochę statystykę nadciągnąć :wink: Zaczynam.....
Moja Kia Sportage z 1998 roku jak na razie cieszy mnie i moją rodzinę, od stycznia ubiegłego roku przejechała 40 tkm, oprócz czynności obsługowo-eksploatacyjnych (2 amorki, 4 w miarę tanie gumowe elementy zawieszenia, szczęki, sprężyny tylne, rozrząd - łącznie około 1000 zł) do awarii mogę zaliczyć wymianę przednich sprzęgiełek (680 zł). Poza tym wymiany oleju i opon oraz dużo jeżdżenia.....
Kto się może pochwalić, niech pisze.....
(to mówiłem ja, Czesław Jarząbek.... :)21 :)21 )
http://www.seba4x4.pl/
Escape 4WD '06
Santa Fe 4WD '04
GAZ 69 '70
Thunderbird 5,0 '84
CZ 350 '83

Awatar użytkownika
igor

Re: Kia inaczej ;-)

Post autor: igor » sob maja 22, 2010 5:50 am

Napisz gdzie nią byłeś najdalej ?? :P
Większość moich postów mogła powstać pod wpływem używek zatem wyrażają jedynie moją aktualną opinię.

kubbaas
Kontaktowanie:

Post autor: kubbaas » sob maja 22, 2010 8:29 am

moja też jezdzi całkiem niezle...
prawdopodobnie jest to ostatni egzemplaz sprzedany w sieci dilerskiej KIA w Polsce...
wyprodukowana w 2000 roku zakupiona przez "rodzine" w 2002 jako nowa...
zwiedziła prawie całą europe, wiele razy jezdziła do słonecznej Italii...
teraz ma około 140 tysięcy przebiegu, po 100 tysiącach wymienione całe zawieszenie i zrobione hamulce z wymianą tarcz...
troche jest "podniszczona" bo pracowała w swej historii jako samochód serwisowy na wielu budowach i nie zawsze była niestety dobrze traktowana...
dwa lata przestała w krzakach zapomniana po wymianie samochodów i w listopadzie ubiegłego roku powróciła do słóżby
jak na razie prawie wszystko działa (padł silnik tylnej wycieraczki)
z napraw gwarancyjnych raz były robione sprzęgiełka przednich piast - i jest to jedyny wpis w książce gwarancyjnej...
Kia cały czas na benzynie ale już padła decyzja o zagazowaniu...
gdzieniegdzie pojawia się rdza i zaczyna trochę odłazić bezbarwny z dachu...
wezmę się za to jak już będę miał normalny dostęp do garażu w budowanym domu...
ponieważ tak naprawdę nie opłaca sie sprzedawać tego auta zostanie jako obiekt do motania i zabaw terenowych lecz nie chcę pozbawić jej cech użytkowych... nie zostanie zmotana na maxa :)21
generalnie fajny samochód, trochę niedopracowany stylistycznie i ergonomicznie ale to urok koreańczyków z tamtych lat...
na pewno najlepszy na rynku samochodowym stosunek jakości i "terenowości" do ceny... za podobne pieniądze nie kupimy nic w podobnym wieku
Wdupiemamto 4x4 Team
Disco 300 zielony taki...
www.momitransport.pl

Awatar użytkownika
seba4x4

Kontaktowanie:

Post autor: seba4x4 » sob maja 22, 2010 8:09 pm

igor pisze:Napisz gdzie nią byłeś najdalej ?? :P
Hannover, Hamburg, pół Polski.
Escape 4WD '06
Santa Fe 4WD '04
GAZ 69 '70
Thunderbird 5,0 '84
CZ 350 '83

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » sob maja 22, 2010 8:47 pm

ja sie o kile moge wypowiadać tylko pozytywnie.
[3szt. sportage z lat 96, 97, 98]

gdyby lr był takiej jakości co kiła to...musiałbym pracować w zawodzie.
:)21
#noichuj

Awatar użytkownika
jaqbeko

Post autor: jaqbeko » sob maja 22, 2010 9:19 pm

Moja jest zdecydowanie najmniej awaryjnym autem jakie miałem, bo zawsze dowiozła mnie do celu. Nie miała awarii uniemożliwiającej dalszej podróży. Byliśmy nią w Szkocji, Słowacji, dużo po Polsce.

Awatar użytkownika
seba4x4

Kontaktowanie:

Post autor: seba4x4 » czw cze 03, 2010 9:22 pm

Coś mało tych zadowolonych z KIA...... Liczyłem na większy odzew... :wink: :)21 Trudno, będę w opozycji.... :)13 :)13
Escape 4WD '06
Santa Fe 4WD '04
GAZ 69 '70
Thunderbird 5,0 '84
CZ 350 '83

raffx89
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: raffx89 » czw cze 03, 2010 9:58 pm

to ja zrobilem retonka juz 25 tys i jestem zadowolony,jedynie co bylo robione to wymieniona chlodnica,u mechanika byla robiona elektryka,,teraz jest gdzies wyciek plynu chlodzacego bo musze co jakis czas dolewac,rdza sie pojawila na tylnym blotniku co jest normalne:P,i obawiam sie ze cos jest z przednim napedem bo jak wlacze 4h lub 4L to przy max skrecie cos przodkiem szarpie,takze ogolnie nie jest zle w porownaniu np do poprzedniego auta(sierra)to wypada o wiele lepiej;P

aha i jeszcze swiece zarowe 2 razy wymienialem
KIA RETONA 2.0 TDI 4x4 power
aa i ARO 243 D

Awatar użytkownika
Remo

Kontaktowanie:

Post autor: Remo » sob cze 12, 2010 10:49 pm

Seba, to i ja się przyłączam do hymnów pochwalnych. Co prawda Kijana jest u nas od miesiąca ale ile dała już radości. Szczególnie jak się zregenerowało przekładnie, wymieniło wydech, sprężyny z tyłu, zlało to czerwone cóś z układu hamulcowego (poprzednik, pewnie komunista tak świętował 1 maja, że zamiast płynu hamulcowego nalał ATF), no i już hamuje- tylko na przód, a ręczny (linki z tyłu) był i znikł. Linki i reparaturka pompy hamulcowej mają nadejść w poniedziałek. Przewody hamulcowe z tyłu też są na odstrzał (a Pany pasują od Żuka? :lol: ). No i jeszcze wszystkie szyby na prund to tylko ja-kierownik mogę obsługiwać. Błędy 15, 17 i 20 to nawet nie cały czas się pokazują. I jeszcze ten wyciek z tyłu silnika. Czego nie było to snu z powiek nie spędza. A chodzi o katalizator i ABS. No normalnie tego ABSa to ja nie pojmuję. Wg VIN i papierów to jest rocznik 98. A tam z tyłu, powtarzam, nic co by o obecności tegoż świadczyło. W lipcu po obiedzie wymienię łożyska z przodu, te igiełkowe. Po kolacji amortyzatory. I fajne jest to, że jeździmy Kijaną prawie cały czas i daje ona radę. Czyli nie jest złe to Maleństwo. Tylko czasem deprymuje brak napędu na przód, ale temat sprzęgów manualnych to już w Troopku przerabialiśmy. Fajnie jest Panowie.
TLC HJ60-żadnego OR nie uprawiam, do domu tylko dojeżdżam.

Piesek Leszek. - siaaaad!

Awatar użytkownika
Remo

Kontaktowanie:

Post autor: Remo » sob cze 12, 2010 10:55 pm

No i dostałem od Ani po uszach. Prosi co by napisać, że Kijaneczka jest śliczna i kochana. To przecież nie pierwsze nasze auto, które trza doinwestować. Widziały gały co brały. Tylko ta dostępność części jest denerwująca. I po cichu myślę, że to jest taka Kia-Zen. Spokój, harmonia, cierpliwość itp. Ale mnichem już na pewno nie zostanę. Prędzej mechanikem :D

kubbaas
Kontaktowanie:

Post autor: kubbaas » ndz cze 13, 2010 9:25 am

z częściami nie jest tak źle... pewne problemy pewnie wynikają miejsca zamieszkania i dostępnosci do sklepów/hurtowni...
a często potrzebny jest "kumaty" sprzedawca potrafiacy dobrac coś z posiadanego asortymentu nie koniecznie KIA...
ja też nie wiadomo czemu uważam, że to całkiem fajne auto... :)21
Wdupiemamto 4x4 Team
Disco 300 zielony taki...
www.momitransport.pl

Awatar użytkownika
tona1
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: tona1 » ndz cze 20, 2010 7:04 pm

A ja kupilem swoja kijanke w ciagu 5 minut .zobaczylem ja na aledrogo zadzwonilem po rozmowie z panem przez telefon poopowiadal o zaletach (o wadach to powiedzial jak juz po nia pojechalem :wink: ) wsiadlem przejechalem sie i ja kupilem.Dzieciaki ochoczo sie przesiedli od zony, bo chcieli jeepem jechac do domu w polowie drogi woda sie zagotowala bo pan zapomnial powiedziec ze waz w choldnicy ciecze,para bucha kijana stoi aa dzieciaczki foteliki w raczke i juz im sie jazda jeepem nie podoba i przeprosili zony lagune :P. Z racji wycieku wody zonka pognala do stacji paliw kupila wode i na moje zdziwienie linke do holowania, i powiada '' to chyba bedzie teraz ci czesto potrzebne'' kijanka zostala zakupiona z mysla o samochodzie na budowe bo zonki auta bylo szkoda, ale juz po pierwszej wizycie w hutrowni zonka oswiadczyla ze miejsca to w nim nie ma w ogole :wink: I musze powiedziec ze jestem na + dla kijanki bo przynajmniej sam moge ja naprawiac ,a nie jak w przypadku zony auta tylko do serwisu odstawic :)
Chevy Blazer S10 95

Awatar użytkownika
igor

Post autor: igor » ndz cze 20, 2010 7:17 pm

:)2 za najdłuższe zdanie w temacie kia :)21
Większość moich postów mogła powstać pod wpływem używek zatem wyrażają jedynie moją aktualną opinię.

Awatar użytkownika
Remo

Kontaktowanie:

Post autor: Remo » wt cze 29, 2010 8:49 pm

A Kia to nawet z urypanym amortyzatorem ładnie jeździ. Tylko lamersko na jedną stronę się pochyla. I ma tendencje samonaprawcze. Pomarańczowy wkurwiacz od 900 km strajkuje i go nie widzę. Pewnie podstęp? Chodzi po łbie remont silnika, kompleksowy.

Awatar użytkownika
pezet

Post autor: pezet » wt cze 29, 2010 10:17 pm

Nie bez powodu kijanka wygrałą jako najbardziej niezawodne auto - we Francji i w Niemczech :)2

Ja się zastanawiałem (nad osobową) - nie dość że niezawodna, to jeszcze 7 lat gwarancji i w bardzo dobrych piniondzach.

Ale jednak...
nie kupiłem.
Bo?
No bo kija...

Ale niech pracuje nad wizerunkiem.
Kilkadziesiąt lat temu tojota też była traktowana jako tani, dalekowschodni ersatz samochodu ;)
Jeżeli udoskonalasz coś dostatecznie długo, na pewno to spier.olisz...

Awatar użytkownika
kilofazer
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: kilofazer » pt lip 09, 2010 10:21 am

wczoraj z kolegą wybraliśmy się na żwirownię w okolice miasta, ja kiją a on liberciakiem jepem..nawet w najśmielszych snach nie myślałem że te auto tak sobie będzie radzić na podjazdach i zjazdach żwirowych..oczywiście że nie jest to jakiś bardzo ciężki off road ale naprawde byłem zdumiony co te auto potafi....
YAMAHA KILOFAZER serduszko od R1 -- na czarne
KIA SPORTAŻ +A/T -- poza czarne

Awatar użytkownika
Jerz23

Post autor: Jerz23 » pt sie 13, 2010 8:51 am

jakies dwa lata temu widzialem grupke 4 mlodych beduinow, ktorzy 2 litrowa Kia Sportage z automatem jechali czarujaco :)21 po pustyni. Bylem w sporym szoku widzac jak pokonywali naprawde trudne miejsca!!

Auto radzilo sobie doskonale :)2
HZJ80 (97) --> FZJ100 (98) --> FZJ100 (06) -->FZJ76 (08)

Awatar użytkownika
cordoba_2004

Post autor: cordoba_2004 » pt sie 13, 2010 9:53 am

mhm ciekawe czy za parę latek nie bedą jeździć skodą yeti :P jak się patrzy na tubie to całkiem nieźle sobie radzi na pustyni
Jest GV i jimny - Głodówka zbawia duszę i leczy ciało

Awatar użytkownika
seba4x4

Kontaktowanie:

Post autor: seba4x4 » sob sie 14, 2010 4:07 am

Moja Kia znowu zapunktowała :)13 W tym tygodniu zaliczyła przegląd techniczny bez jakiegokolwiek problemu. Diagnosta na zakończenie powiedział: "Nic nie dotykać, tylko jeździć". Nadmieniam, że przegląd był na serio :D
Escape 4WD '06
Santa Fe 4WD '04
GAZ 69 '70
Thunderbird 5,0 '84
CZ 350 '83

Awatar użytkownika
seba4x4

Kontaktowanie:

Post autor: seba4x4 » pn wrz 27, 2010 5:32 pm

Kolejne 10 tys km zaliczyła moja Kijanka, nadal nie zawodzi i jeździ.... Oby tak dalej :)13 Konsekwentnie nadal jestem w opozycji :wink:
Escape 4WD '06
Santa Fe 4WD '04
GAZ 69 '70
Thunderbird 5,0 '84
CZ 350 '83

Awatar użytkownika
pezet

Post autor: pezet » pn wrz 27, 2010 5:45 pm

He he, wcześniej pisałem że we Francji i Germanii Kija to najbardziej niezawodne auto, a teraz słyszę, że w Angoli, po przeanalizowaniu kilkudziesięciu tysięcy historii serwisowych, najbardziej bezawaryjne w kategorii 3-5 lat to...

Kia Picanto :)
Jeżeli udoskonalasz coś dostatecznie długo, na pewno to spier.olisz...

Awatar użytkownika
diesel2007

Post autor: diesel2007 » sob paź 23, 2010 1:36 pm

Moja tez niedawno byla na przegladzie i byl tez gosc z Freelanderem 8) Został on przegoniony ze stacji a moja kiła byla za przyklad. Diagnosta wzial tamtego chlopa do kanalu zaczal sprawdzac zawieszenie i powiedzial ze jak w jego landzie sprawdzal to musial uszy prztykac :wink:

Awatar użytkownika
seba4x4

Kontaktowanie:

Post autor: seba4x4 » sob paź 23, 2010 1:51 pm

diesel2007 pisze:moja kiła byla za przyklad.
I tej wersji będziemy się trzymać :)2 :wink:
Escape 4WD '06
Santa Fe 4WD '04
GAZ 69 '70
Thunderbird 5,0 '84
CZ 350 '83

Awatar użytkownika
leon zet

Kontaktowanie:

Post autor: leon zet » sob paź 23, 2010 6:20 pm

diesel2007 pisze:Moja tez niedawno byla na przegladzie i byl tez gosc z Freelanderem 8) Został on przegoniony ze stacji a moja kiła byla za przyklad. Diagnosta wzial tamtego chlopa do kanalu zaczal sprawdzac zawieszenie i powiedzial ze jak w jego landzie sprawdzal to musial uszy prztykac :wink:
E tam...
Pewnie diagnosta pogonił freelandera po stwierdzeniu maglownicy z opla oraz innych drobiazgów świadczących o tym, że ma na kanale przekładańca angielskiego :)21

Awatar użytkownika
seba4x4

Kontaktowanie:

Post autor: seba4x4 » sob paź 23, 2010 8:47 pm

Leon, czyli jednolita koreańska produkcja daje fory... :wink: :)13 :)13
Escape 4WD '06
Santa Fe 4WD '04
GAZ 69 '70
Thunderbird 5,0 '84
CZ 350 '83