Problem z rozpinaniem blokady.
Moderator: Albert_N
Problem z rozpinaniem blokady.
Witam.
Mam problem z rozpinaniem blokady między mostowej. Wygląda to tak: zakopuje się w błocku zapinam blokadę, wyjeżdżam na twarde i nie jestem w stanie jej rozpiąć (naprężenia na wałach).
Do tej pory dawałem raz do przodu raz do tyłu i pomagało, wczoraj nie pomagało, dopiero po podniesieniu jednego koła do góry udawało się wyłączyć (koło robiło pół obrotu a blokada chodziła jednym palcem). Co prawda podniesienie Hi Lift-em trwa parę sekund ale to chyba nie o to chodzi, luz na małej skrzyni też nic nie daje, jak to wygląda u was?
Mam problem z rozpinaniem blokady między mostowej. Wygląda to tak: zakopuje się w błocku zapinam blokadę, wyjeżdżam na twarde i nie jestem w stanie jej rozpiąć (naprężenia na wałach).
Do tej pory dawałem raz do przodu raz do tyłu i pomagało, wczoraj nie pomagało, dopiero po podniesieniu jednego koła do góry udawało się wyłączyć (koło robiło pół obrotu a blokada chodziła jednym palcem). Co prawda podniesienie Hi Lift-em trwa parę sekund ale to chyba nie o to chodzi, luz na małej skrzyni też nic nie daje, jak to wygląda u was?
Niva 1,9D
- Marek D.
-
Re: Problem z rozpinaniem blokady.
wyczucie potrzebne i wizualizacja zasady działania.
samo odpuszczenie gazu przy jeździe na wprost do rozpięcia blokady w zupełności starczy.
samo odpuszczenie gazu przy jeździe na wprost do rozpięcia blokady w zupełności starczy.
Wizualizację mam bo drugi reduktor leży sobie w garażu
A przyznaję że w czasie jazdy nie próbowałem, bo średnią wajchą nie da się za bardzo operować w czasie jazdy więc małej też nie tykałem...

A przyznaję że w czasie jazdy nie próbowałem, bo średnią wajchą nie da się za bardzo operować w czasie jazdy więc małej też nie tykałem...
Niva 1,9D
- bartekbp01
-
nie jetem pewien ale blokadę powinno się rozpinać tylko podczas jazdy ale naprostujcie mnie jeśli się mylęTresor pisze:Wizualizację mam bo drugi reduktor leży sobie w garażu![]()

JEST WOJNA-SĄ STRATY była NIVdzięcznica 1.6 91r==>Granda Viertara 2,0HDi
CHREATIW TECHNOLOŻI
CHREATIW TECHNOLOŻI

- Marek D.
-
Bartek - z twoją posturą tylko w trakcie jazdy bo reduktor z podłogi wyrwiesz
biegi można zmieniać bez sprzęgła, reduktor zapiąć przy toczącym się aucie, blokadę zapiąć na postoju - kwestia wyczucia

biegi można zmieniać bez sprzęgła, reduktor zapiąć przy toczącym się aucie, blokadę zapiąć na postoju - kwestia wyczucia

Tresor , a nie masz czasem różnych przełożeń w mostach 

Nie wiem na zapiętej blokadzie nie da się jechać, po trawie, asfalcie czy śniegu.
Niva 1,9D
To będą albo inny rozmiar opon lub inne przełożenia. Ja tam miałem ze nie dało się jechać ani na śniegu ani na asfalcie no i rozłączać blokady . Winą były różne opony z przodu 185/75/16 a z tyły 6.5/16 ( może i dlatego zmieliło mi przedni dyferTresor pisze:Nie wiem na zapiętej blokadzie nie da się jechać, po trawie, asfalcie czy śniegu.

Niva 1,7 94r - LPG - była ;((
Niva bez rdzy, to nie oryginalna niva.
Kierowca kat: A, B, B+E, C.
Opony mam wszędzie takie same, różnica ciśnień? zużycie bieżnika takie same.
Może tylni most jest inny bo drugi kompletny leży sobie w garażu (dostałem razem z drugim reduktorem przy zakupie niviasty).
Może tylni most jest inny bo drugi kompletny leży sobie w garażu (dostałem razem z drugim reduktorem przy zakupie niviasty).
Niva 1,9D
to jak opony są dobre to nie jest tego wina. Ciśnienie nie ma aż takiego wpływu. To wygląda na to ze są to różne przełożenia w mostach
Niva 1,7 94r - LPG - była ;((
- poborcapodatkowy
Na to wychodzi
Kolejny dowód na pancerność reduktora

Kolejny dowód na pancerność reduktora

Pajero Sport 3.0 V6 '00 - było
Frontera 2.0 '94 - była
Niva '90 - była
Frontera 2.0 '94 - była
Niva '90 - była
Po śniegu jeździ się super-zaje-itd
Jeśli na śniegu robi dzikie rzeczy to istotnie wygląda, że coś jest nie tak.
A reduktor można normalnie w czasie jazdy przerzucać jak się założy taki ruski dodatek - synchronizator do reduktora

pzdr
\Seb

A reduktor można normalnie w czasie jazdy przerzucać jak się założy taki ruski dodatek - synchronizator do reduktora

pzdr
\Seb
- poborcapodatkowy
Bez też się dasebaska pisze:Po śniegu jeździ się super-zaje-itdJeśli na śniegu robi dzikie rzeczy to istotnie wygląda, że coś jest nie tak.
A reduktor można normalnie w czasie jazdy przerzucać jak się założy taki ruski dodatek - synchronizator do reduktora![]()
pzdr
\Seb

Frontera 2.0 '94 - była
Niva '90 - była
Frontera 2.0 '94 - była
Niva '90 - była
Pisząc reduktor każdy ma na myśli inną wajche, a obu nie można zapinać w czasie jazdy..poborcapodatkowy pisze:Bez też się dasebaska pisze:Po śniegu jeździ się super-zaje-itdJeśli na śniegu robi dzikie rzeczy to istotnie wygląda, że coś jest nie tak.
A reduktor można normalnie w czasie jazdy przerzucać jak się założy taki ruski dodatek - synchronizator do reduktora![]()
pzdr
\Seb
- Marek D.
-
Ivul - masz na sumieniu zakatowaną nivę i piszesz, że blokady nie można zapinać w trakcie jazdy 

Reduktora nie zakatowałemMarek D. pisze:Ivul - masz na sumieniu zakatowaną nivę i piszesz, że blokady nie można zapinać w trakcie jazdy

Którą zaiste spinać można podczas jazdy i dawać się rozpiąć się ona powinna podczas jazdy również

- Marek D.
-
racz wybaczyć osłowi niedopatrzenie 

- poborcapodatkowy
Nie pisałem o blokadzie...

Frontera 2.0 '94 - była
Niva '90 - była
Frontera 2.0 '94 - była
Niva '90 - była
Wybacz. Zasugerowałem się tytułem wątkupoborcapodatkowy pisze:Nie pisałem o blokadzie...

- poborcapodatkowy
Wybaczam 

Frontera 2.0 '94 - była
Niva '90 - była
Frontera 2.0 '94 - była
Niva '90 - była