NAVARA - V6 dci- hit czy bubel RENAULTA ???

Patrol, Pickup, Terrano, Navara, Pathfinder

Moderator: Kosiarz

MAX58
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

NAVARA - V6 dci- hit czy bubel RENAULTA ???

Post autor: MAX58 » śr wrz 22, 2010 9:22 pm

Witam serdecznie wszystkich użytkowników forum! Jestem tu nowy więc proszę o wybaczenie jeśli coś nabroje :D

Na koniec roku muszę kupić samochód - Vat, odliczenia, podatki itd itp - z takich to właśnie przyczyn wybór padł na Nissana lub Toyotę - Nawara lub Hilux
Jeżdziłem jednym i drugim i gdyby nie fakt iz Navara zrobiła na mnie ogromnie pozytywne wrażenie - kupił bym Hiluxa - bo mam juz 2 Toyoty. Ale Hilux w srodku wygląda jak Lublin albo nowoczesna Nysa w porównaniu z Navarą V6 Platinium z 7 biegowym automatem. Nie bede sie tu tozpisywał co w niej jest bo wszyscy pewnie to wiecie - jedyny problem jaki pozostał pod dużym znakiem zapytania to silnik!!!
W renaultach typu Vel Satis czy Espase padał juz po 35 tys km!!!!!!! powodem była zła konstrukcja "kanałów chłodzących silnik" oraz zbyt mała i zle umiejscowiona miska olejowa - co powodowała podczas szybkich i długich tras przegrzewanie sie silnika, pekanie bloków, zacieranie...itd lista jaką otrzymałem od zaprzyjaznionej osoby w Renaulcie jest długa !!!! Dzis jezdzi na tym nowa Laguna cupe ale w Polsce sprzedaly sie chyba 4 sztuki i nic o tym silniku nie wiadomo.
Podobno ten silnik przerobili całkowicie w kooperacji z Nissanem blok, kanały, sterowanie itd itp - i jest do tego stopnia dobry ze nawet topowe Infinity FX30D ma go pod maską, nowy Patfinger też.

Bedzie to samochód do delikatnego terenu nic na poważnie - więcej miasta niż błota i terenu!

Czy ktos z kolegów ma jakąs wiedzę o tym silniku lub o całosci ? i przy okazji jesli mogę poprosic to szukam wad nowego Hiluxa

pozdro
MAx58

Awatar użytkownika
PaveL
Kontaktowanie:

Re: NAVARA - V6 dci- hit czy bubel RENAULTA ???

Post autor: PaveL » śr wrz 22, 2010 9:58 pm

to zupełnie inny nowy silnik. Konstrukcja Nissan-Renault.
Wcześniej Renault stosował motor z Isuzu, znany także w Oplach. W Nissanach nigdy nie występował.
była Vitara JLX 1.6 16V 97r.

Awatar użytkownika
grzes

Kontaktowanie:

Post autor: grzes » śr wrz 22, 2010 10:18 pm

MAX58 pisze:Witam serdecznie wszystkich użytkowników forum! Jestem tu nowy więc proszę o wybaczenie jeśli coś nabroje :D

Na koniec roku muszę kupić samochód - Vat, odliczenia, podatki itd itp - z takich to właśnie przyczyn wybór padł na Nissana lub Toyotę - Nawara lub Hilux
Jeżdziłem jednym i drugim i gdyby nie fakt iz Navara zrobiła na mnie ogromnie pozytywne wrażenie - kupił bym Hiluxa - bo mam juz 2 Toyoty. Ale Hilux w srodku wygląda jak Lublin albo nowoczesna Nysa w porównaniu z Navarą V6 Platinium z 7 biegowym automatem. Nie bede sie tu tozpisywał co w niej jest bo wszyscy pewnie to wiecie - jedyny problem jaki pozostał pod dużym znakiem zapytania to silnik!!!
W renaultach typu Vel Satis czy Espase padał juz po 35 tys km!!!!!!! powodem była zła konstrukcja "kanałów chłodzących silnik" oraz zbyt mała i zle umiejscowiona miska olejowa - co powodowała podczas szybkich i długich tras przegrzewanie sie silnika, pekanie bloków, zacieranie...itd lista jaką otrzymałem od zaprzyjaznionej osoby w Renaulcie jest długa !!!! Dzis jezdzi na tym nowa Laguna cupe ale w Polsce sprzedaly sie chyba 4 sztuki i nic o tym silniku nie wiadomo.
Podobno ten silnik przerobili całkowicie w kooperacji z Nissanem blok, kanały, sterowanie itd itp - i jest do tego stopnia dobry ze nawet topowe Infinity FX30D ma go pod maską, nowy Patfinger też.

Bedzie to samochód do delikatnego terenu nic na poważnie - więcej miasta niż błota i terenu!

Czy ktos z kolegów ma jakąs wiedzę o tym silniku lub o całosci ? i przy okazji jesli mogę poprosic to szukam wad nowego Hiluxa

pozdro
MAx58
dzien dobry...

MAX58
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: MAX58 » czw wrz 23, 2010 10:01 am

PaveL pisze:to zupełnie inny nowy silnik. Konstrukcja Nissan-Renault.
Wcześniej Renault stosował motor z Isuzu, znany także w Oplach. W Nissanach nigdy nie występował.

Niestety "wysokie osobistości " z Renault Polska maja inne zdanie na temat tego silnika - Nissana w nim tyle co w Skodzie - Scani. Z tym Nissanem to tylko marketing!!! - w specyfikacji Navary, Pata i FX30 d wyraznie napisane - producent silnika Renault !!!! - w fabryce Reni oczywiscie!!!
Jak sie mówi nieoficjalnie to w 90% brat blizniak tamtego badziewia !!!!

Awatar użytkownika
Wiechu

Post autor: Wiechu » czw wrz 23, 2010 11:17 am

...to może nie kupuj, bo jeszcze się zepsuje

:)21
łoś też człowiek

Awatar użytkownika
patrolpulawy
Kontaktowanie:

Post autor: patrolpulawy » czw wrz 23, 2010 11:24 am

Z wyjątkiem tego v6 DCi silniki renault są udanymi konstrukcjami. Nie wiem co w tym złego że silniki do nissana daje renault. Do nowego outlandera 2.0 tdi pochodzi z VW.
Piotr

MAX58
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: MAX58 » czw wrz 23, 2010 11:26 am

...pewnie tak się to skończy jeśli nie znajde pocieszających faktów na temat tego motorku... :)21

MAX58
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: MAX58 » czw wrz 23, 2010 11:28 am

patrolpulawy pisze:Z wyjątkiem tego v6 DCi silniki renault są udanymi konstrukcjami. Nie wiem co w tym złego że silniki do nissana daje renault. Do nowego outlandera 2.0 tdi pochodzi z VW.
W pełni sie z kolegą zgadzam i nigdzie nie napisałem ze Renault robi złe silniki !!!
Renault miał - jak sam kolega wie gigantyczną wtope z tym V6 dci i jesli wszystko naprawiono to bedzie ok a jesli nie .....? :-?

Awatar użytkownika
patrolpulawy
Kontaktowanie:

Post autor: patrolpulawy » czw wrz 23, 2010 11:42 am

Zgadza się ale wtopa ta często wymuszała wymianę silnika na gwarancji a to już jest spory koszt dla producenta i może coś tam zrobili żeby się z tą usterką uporać. Kiedyś w "turbo kamera" mówiono o tym silniku.
Piotr

MAX58
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: MAX58 » czw wrz 23, 2010 11:47 am

Pamiętam ten program w tvn - MASAKRA!!!!!

Awatar użytkownika
PaveL
Kontaktowanie:

Post autor: PaveL » czw wrz 23, 2010 11:54 am

@MAX, jak wiesz wszystko to po co się pytasz?
Skoro "wysokie osobistości" z Renault Polska mówią Ci że w Nissanie jest badziewie, to nie kupuj.

ps.
napisz do Kubicy, on na pewno wie co Renówka produkuje :)21

Stary silnik Isuzu to w renault P9X, a nowy to V9X. Ja słyszałem (tez z Renault Polska) że nowy jest inną konstrukcją, jakby rozwinięciem (rozwidleniem?) silnika M9R znanego m.in. z nowego X-Traila.
była Vitara JLX 1.6 16V 97r.

MAX58
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: MAX58 » czw wrz 23, 2010 12:15 pm

PaveL pisze:@MAX, jak wiesz wszystko to po co się pytasz?
Skoro "wysokie osobistości" z Renault Polska mówią Ci że w Nissanie jest badziewie, to nie kupuj

Stary silnik Isuzu to w renault P9X, a nowy to V9X. Ja słyszałem (tez z Renault Polska) że nowy jest inną konstrukcją, jakby rozwinięciem (rozwidleniem?) silnika M9R znanego m.in. z nowego X-Traila.

ja niczego nie wiem.... - piszę tylko co słyszałem odnosnie silnika i myslałem ze pytam w odpowiednim miejscu?! Planuje zakup takiego samochodu

Mam duże watpliwości co do silnika w Nissanie a to chyba róznica - czy dla kolegi to to samo ?!

Rozumiem że kolega na 100% wszystko o tym silnkiu wie jest on bardzo dobry- tak moge to rozumieć?

BO JA TYLKO PYTAM - to coś złego?

MAX58
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: MAX58 » czw wrz 23, 2010 12:19 pm

...a propo to co według kolegi oznacza konstrukcja Nissan-Renault bo jestem baardzo ciekawy...
Ostatnio zmieniony czw wrz 23, 2010 12:35 pm przez MAX58, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
tybero

Post autor: tybero » czw wrz 23, 2010 12:34 pm

MAX58 pisze:

...a propo to co wedłuk kolegi oznacza konstrukcja Nissan-Renault bo jestem baardzo ciekawy...
a ty lepiej napisz to po polsku.... :)3
Mistrzow uprasza sie o spokoj

MAX58
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: MAX58 » czw wrz 23, 2010 12:36 pm

SORKI ZA BYKA !

Awatar użytkownika
Jogi4x4

Post autor: Jogi4x4 » czw wrz 23, 2010 12:54 pm

Kiedyś Jeremy Clarkson w TG w jakimś tam felietonie opisał konstrukcję Renault-Nissan jako wsadzenie silnika konstrukcji Renault do auta Datsuna i nazwania tego Nissanem :)21
Prasa tez niby bardzo przychylnie pisze o tym silniku, oczywiście testowali wszystko oprócz długich przebiegów. Może kiedyś AŚ 4x4 przetestuje auto z tym silnikiem na dystansie 100.000km :roll:
Galloper LWB - turysta

MAX58
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: MAX58 » czw wrz 23, 2010 2:22 pm

Jogi4x4 pisze:Kiedyś Jeremy Clarkson w TG w jakimś tam felietonie opisał konstrukcję Renault-Nissan jako wsadzenie silnika konstrukcji Renault do auta Datsuna i nazwania tego Nissanem :)21
Prasa tez niby bardzo przychylnie pisze o tym silniku, oczywiście testowali wszystko oprócz długich przebiegów. Może kiedyś AŚ 4x4 przetestuje auto z tym silnikiem na dystansie 100.000km :roll:
Całkowita racja - tzw Marketingowa Ściema !

Awatar użytkownika
zagaj1

Post autor: zagaj1 » czw wrz 23, 2010 2:32 pm

patrolpulawy pisze:Z wyjątkiem tego v6 DCi silniki renault są udanymi konstrukcjami. Nie wiem co w tym złego że silniki do nissana daje renault. Do nowego outlandera 2.0 tdi pochodzi z VW.
:)21 to jest bardzo złe :)11 dał też takie gówno jak 3,0 do mojego Patrola :)11 jak by nie mogli skonstruować jakiegoś dobrego R6 ze 3,0 i ze 200 koników :)11
Patrol Y61 Long ZD30DTi &Seicento& KTM LC4 640SM
Dziadostwa nie rób, skręć drutem...! :)21

Awatar użytkownika
vivit

Post autor: vivit » czw wrz 23, 2010 2:42 pm

Ja tam we francuskie konstrukcje do off-road'u lub do auta wyprawowego nie wierzę. Silniki tej marki są bardzo delikatne i wrażliwe na każdy błąd obsługi lub zaniedbania. Generalnie w moim warsztacie od jakiegoś czasu pojawia się coraz więcej głowic tego producenta, zapewne jest to podyktowane tym, że Renault sprzedaje swoje silniki na lewo i prawo komu się da. Więc ich liczba diametralnie wzrosła. Naszpikowane elektroniką powodują, że naprawde mało palą co jest niewątpliwą zaletą dla auta miejskiego lub suv'a co nie opuszcza asfaltu.
Dobre konstrukcje ale elektronika i wrażliwość zdaje się nie idą w parze z zastosowaniem do wielkich przebiegów, szczególnie dla osób nie mających pojęcia o silniku.
Oczywiście to moje zdanie...i każdy może mieć swoje...

Awatar użytkownika
patrolpulawy
Kontaktowanie:

Post autor: patrolpulawy » czw wrz 23, 2010 6:42 pm

Auto na wyprawę to sobie trzeba zrobić z dobrej legendy korzystając z y60 long 4,2 z mechanikiem i hajrufem. Pełen remont, przekładka i wyposażenie nie przekroczy połowy wartości nowego gu4. Istnieje spora szansa że wytrzyma więcej niż nówka.
Piotr

Awatar użytkownika
grzes

Kontaktowanie:

Post autor: grzes » czw wrz 23, 2010 8:39 pm

i tu bym sie sprzeczal, ale wolny wybor kazdy ma... 8)

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » czw wrz 23, 2010 8:44 pm

cudne są te Wasze uogólnienia..

to, że 3.0 był szajsem to fakt. Ale mają/mieli wiele innych dobrych silników. podobnie vw zrobił kilka baboli. Co wolicie - 2.0 hdi czy 2.0 tdi?

A przedmiotowym temacie.. kup sobie jakiegoś hiluxa i daj innym sprawdzić czy to dobre silniki będą :wink:

Awatar użytkownika
Jogi4x4

Post autor: Jogi4x4 » pt wrz 24, 2010 8:08 am

Mroczny pisze:cudne są te Wasze uogólnienia..

to, że 3.0 był szajsem to fakt. Ale mają/mieli wiele innych dobrych silników. podobnie vw zrobił kilka baboli. Co wolicie - 2.0 hdi czy 2.0 tdi?

A przedmiotowym temacie.. kup sobie jakiegoś hiluxa i daj innym sprawdzić czy to dobre silniki będą :wink:
Jesli Tourana 2.0TDI to bym się zastanawiał :roll: ale HDI i tak nie wybrał :)21
Galloper LWB - turysta

Awatar użytkownika
Wojtek_W

Post autor: Wojtek_W » pt wrz 24, 2010 11:45 am

Tu sie niezgodze. Weldug mojej wiedzy te Miski maja HDI.
Zreszta Citroen C-crosser ( czy jak to sie tam pisze) to blizniacza konstrukcja do Outlandera.

Mroczny pisze:cudne są te Wasze uogólnienia..

Oczywiscie, ze HDI.
y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...

MAX58
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: MAX58 » pt wrz 24, 2010 11:59 am

SUPER ZMIANA TEMATU !!!!!!! :)2

ODPOWIEDZ

Wróć do „Nissan”