...mam dylemat ....NIE WIESZ GDZIE PYTAC PYTAJ TU
Moderator: Kosiarz
- rus_one
-
- Kontaktowanie:
Re: ...mam dylemat ....NIE WIESZ GDZIE PYTAC PYTAJ TU
@Gebels będzie się orientował, ale pewnie odeśle cię do szukajki. O ile pamiętam to właśnie po wymianie kielicha skrzynia jest kompatybilna.
miasto WOODSTOCKu
Disco 200 tdiPlug & przyspawaj & Play
Mitsumaniaki
Mitsumaniaki
Szybkie pytanie, będą pewnie jeszcze następne 
Czy sprzęgiełka manualne z tyrana WD21 podejdą do pickupa D21? Czy były jakieś różne typy, czy może śmiało mogę w ciemno kupić używkę z założeniem, że podejdzie?

Czy sprzęgiełka manualne z tyrana WD21 podejdą do pickupa D21? Czy były jakieś różne typy, czy może śmiało mogę w ciemno kupić używkę z założeniem, że podejdzie?
Facet bez gaci zyskuje lub traci.
- wskodziana
Witam
Wiem jaki jest dedykowany olej do silnika rd2.8td
chciałbym się tylko dowiedzieć czy jeżeli mam po małym remoncie silnik (głowica ,pierścienie, panewki) i turbinę to czy mogę zalać go olejem półsyntetycznym ? Jeżeli tak to najlepiej o jakich parametrach ?
Jutro sobota więc mało czasu żeby kupić ewentualnie coś sensownego a w niedzielę chciało by się pośmigać
Wiem jaki jest dedykowany olej do silnika rd2.8td

Jutro sobota więc mało czasu żeby kupić ewentualnie coś sensownego a w niedzielę chciało by się pośmigać

tak możesz
jak najlepszym
jak najlepszym
bzibziak pisze:Szybkie pytanie, będą pewnie jeszcze następne
Policz frezy, zdaje sie,ze od 2,4 i od 2,7TD podejda, od 3.0v6 nie.
nissan wd21 -> forek sf
GSX 1200 F
i tak dalej...
GSX 1200 F
i tak dalej...
Najlepiej to syntetyk.Mroczny pisze:tak możesz
jak najlepszym
- Sawa GR
- Kontaktowanie:
Witam!
Dziś był u mnie dostawca towaru oglądał mojego y60, rozmowa jakimś przypadkiem zeszła na sprzęgiełkia piast, okazało się że posiadają to auto od ponad roku nie wiedział o ich istnieniu.
Czy może ktoś mi napisać jak ich się używa w Patrolu z 2002 roku? Też są automaty jak w y60 a może podciśnieniowe? Chciał abym mu zadzwonił jak ktoś podpowie
Tak to jest jak się kupuje Patrola do jazdy po mieście...
Dziś był u mnie dostawca towaru oglądał mojego y60, rozmowa jakimś przypadkiem zeszła na sprzęgiełkia piast, okazało się że posiadają to auto od ponad roku nie wiedział o ich istnieniu.

Patrol Y60 2,8TD 1992 - Jest
Niva 1,9D 1990 - Była
Pathfinder 2,5TD automat 2008 - On road
Niva 1,9D 1990 - Była
Automaty jak w Y60 Lock/Auto. W zasadzie to nic się z nim nie robi na Auto ustawione masz i jest git. Ale mogę Ci wytłumaczyć co dają te dwie opcje
Auto - rozpięty wał od strony skrzyni i od strony przedniego mostu. Po włączeniu w kabinie 4H lub 4L wał spina się od strony skrzyni a po obróceniu się kół zapina się przy przednim moście (słychać kliknięcie) i mamy 4x4
aby rozpiąć 4x4 w kabinie na 2H wrzucamy i cofamy kawałek (słychać kliknięcie) wał się rozpina przy moście i przy skrzyni.
Lock - rozpięty wał od strony skrzyni ale zapięty przy przednim moście, jeszcze nie mamy 4x4 ale wał się już cały czas obraca (napędzany przednim mostem), po wrzuceniu 4H lub 4L w kabinie zapina nam się przy skrzyni i odrazu mamy 4x4 bez potrzeby obrotu kół aby sprzęgi nam zapięły wał bo już wcześniej to zrobiliśmy. Nie ma też potrzeby cofania aby rozpiąć 4x4 po wrzuceniu 2H w kabinie lecz należy pamiętać że wał się cały czas obraca i może to spowodować delikatnie większe zużycie paliwa
Własna dygresja: rzadko używam opcji LOCK tylko gdy latam w terenie i często załączam i rozłączam napędy. Więc niech wrzucą na AUTO i stosują się tylko do wyżej podanych wskazówek aby wszystko działało długo i sprawnie THE END

Auto - rozpięty wał od strony skrzyni i od strony przedniego mostu. Po włączeniu w kabinie 4H lub 4L wał spina się od strony skrzyni a po obróceniu się kół zapina się przy przednim moście (słychać kliknięcie) i mamy 4x4

Lock - rozpięty wał od strony skrzyni ale zapięty przy przednim moście, jeszcze nie mamy 4x4 ale wał się już cały czas obraca (napędzany przednim mostem), po wrzuceniu 4H lub 4L w kabinie zapina nam się przy skrzyni i odrazu mamy 4x4 bez potrzeby obrotu kół aby sprzęgi nam zapięły wał bo już wcześniej to zrobiliśmy. Nie ma też potrzeby cofania aby rozpiąć 4x4 po wrzuceniu 2H w kabinie lecz należy pamiętać że wał się cały czas obraca i może to spowodować delikatnie większe zużycie paliwa

Własna dygresja: rzadko używam opcji LOCK tylko gdy latam w terenie i często załączam i rozłączam napędy. Więc niech wrzucą na AUTO i stosują się tylko do wyżej podanych wskazówek aby wszystko działało długo i sprawnie THE END

Ostatnio zmieniony sob lis 20, 2010 7:09 pm przez zagaj1, łącznie zmieniany 1 raz.
Patrol Y61 Long ZD30DTi &Seicento& KTM LC4 640SM
Dziadostwa nie rób, skręć drutem...!

jaki jest rozdział siły hamowania na przód na tył w patrolu y60 z 96r
.

GR Y60 + Gaz69 = Meksyk
...a mnie nic nigdy nie wybucha i zdanżam na czas .
...a mnie nic nigdy nie wybucha i zdanżam na czas .
Dzięki łosiu
czyli w ciemno ni dy rydy? :>

Facet bez gaci zyskuje lub traci.
na bank terrano z V6 ma wiecej frazow na polosce. Ogladalem natomiast moje sprzegielka automagiczne z terrana 2.7TD i kumpla manualne z pickupa 2.5D, ilosc frezow zgodna, wiec chyba pasuja.
nissan wd21 -> forek sf
GSX 1200 F
i tak dalej...
GSX 1200 F
i tak dalej...
- Sawa GR
- Kontaktowanie:
Jak działają u mnie wiem, myślałem że w roczniku 2002 ma coś nowszego, czyli jest możliwość że po wyłączeniu 4L/H będzie jeździł z kręcącym się mostem dopóki nie cofnie...zagaj1 pisze:Automaty jak w Y60 Lock/Auto.
Patrol Y60 2,8TD 1992 - Jest
Niva 1,9D 1990 - Była
Niva 1,9D 1990 - Była
- wskodziana
z tym syntetykiem to chyba lekka przesadaN2O pisze:Najlepiej to syntetyk.Mroczny pisze:tak możesz
jak najlepszym

- Marcin-Kraków
-
- Kontaktowanie:
Rozny. Od 30% sily z przedniej osi na tylna os, do 125 % podczas obciazenia auta.iskra69 pisze:jaki jest rozdział siły hamowania na przód na tył w patrolu y60 z 96r.
Y60 +4'' 34'' SS LTB -> Y61 +2'' 35'' KL-71
- w trakcie motania

Niby czemu?wskodziana pisze:z tym syntetykiem to chyba lekka przesadaN2O pisze:Najlepiej to syntetyk.Mroczny pisze:tak możesz
jak najlepszym
Te silniki lubią dobry olej.
- Fiba
-
- Kontaktowanie:
Najlepszy jest z pierwszego tłoczenia 

Lepszy głupiec wędrujący po świecie od mędrca ,który siedzi w domu.
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
[/quote]
z tym syntetykiem to chyba lekka przesada
[/quote]
Niby czemu?
Te silniki lubią dobry olej.[/quote]
A to dlatego, ze te silniki nie były projektowane pod syntetyka, który charakteryzuje sie innymi parametrami.
Jeżeli już to półsyntetyk. Ja od kilku lat stosuje Valvoline MaxLife Diesel 10-40 i jestem mega zadowolony: http://www.valvoline.pl/index_oleje_osobowe.html#
z tym syntetykiem to chyba lekka przesada

Niby czemu?
A to dlatego, ze te silniki nie były projektowane pod syntetyka, który charakteryzuje sie innymi parametrami.
Jeżeli już to półsyntetyk. Ja od kilku lat stosuje Valvoline MaxLife Diesel 10-40 i jestem mega zadowolony: http://www.valvoline.pl/index_oleje_osobowe.html#
Patrol GR Y60, Dobinson +2", KL1 33x12.5 R15
Panowie
poszukuje adresu gdzie dostanę w rozsądnej ilości ( nie 5kg ) smar teflonowy lub teflonowo-silikonowy
czas przed zimą zabiezpieczyć sprzęgiełka coby chodzily ładnie i przy -20
lokalizacja Warszawa

poszukuje adresu gdzie dostanę w rozsądnej ilości ( nie 5kg ) smar teflonowy lub teflonowo-silikonowy
czas przed zimą zabiezpieczyć sprzęgiełka coby chodzily ładnie i przy -20

lokalizacja Warszawa
era Hdi
BYŁ-> Samurai, Y60 ..

BYŁ-> Samurai, Y60 ..
A propos tego oleju, to dziś przy śniadaniu czytałem sobie Angore i było tam o pani która ma Mercedesa 190 od 25lat. Co najlepsze od 15lat nie zmieniła w nim oleju
i latał Git. Teraz mercedes w prezencie wyremontował jej czerwoną 190że jest jak nówka 

- rus_one
-
- Kontaktowanie:
Widziałem tą 190kę
Swoją droga to bardzo zaskakujące i niespotykane żeby ktoś taki gest zrobił. Oby więcej takich
Może hurtowo do Nissana uderzymy

Swoją droga to bardzo zaskakujące i niespotykane żeby ktoś taki gest zrobił. Oby więcej takich

Może hurtowo do Nissana uderzymy

miasto WOODSTOCKu
Mitsumaniaki
Mitsumaniaki
No akurat w Mercedesie to nie pierwszy raz słyszę, kiedyś było jeszcze o taksówkarzu który zrobił 1mln km i dostał nowego mercedesa. Ogólnie w mercu mają podobno taką promocję
że kupisz u nich nówkę i jak użytkuje go przez 25 lat to potem mają dla ciebie jakiś prezent 

podobnie jak w nissanie ,prezetem jest wybuchajacy silnik 

Ubywa mi płynu w zbiorniczku na pompie sprzęgła, dostaje się do kabiny - kapie na dywanik pod pedałem sprzęgła.
Co do wymiany? jakieś zestawy naprawcze? Dużo roboty?
Co do wymiany? jakieś zestawy naprawcze? Dużo roboty?
------------
Jarek po trupach do celu ...
Jarek po trupach do celu ...
z tym syntetykiem to chyba lekka przesadaMKE99 pisze:

Niby czemu?
Jeżeli już to półsyntetyk. Ja od kilku lat stosuje Valvoline MaxLife Diesel 10-40 i jestem mega zadowolony: http://www.valvoline.pl/index_oleje_osobowe.html#[/quote]
Nawet nie wiesz w jakim jesteś błędzie, syntetyki stosowane były już w samochodach z początku lat 80, nawet do SD33 można lać syntetyk, tyle że dla klimatu zimnego.
RD28T jest bardzo nowoczesnym silnikiem jak na koniec lat 80, hydrauliczne popychacze, wysokoobrotowy itp.

Gossy - zmien gumki w pompie sprzęgła
potem odpowietrz..
proste i bezstresowe zajęcie
potem odpowietrz..
proste i bezstresowe zajęcie