Jak kupować Disco

wszystkie serie i modele...

Moderator: Jerry

Awatar użytkownika
Wieśmak

Re: Jak kupować Disco

Post autor: Wieśmak » wt sty 04, 2011 12:32 am

zraża mnie jednak to mycie komory :-?
Nie umyta zraziła by Cie jeszcze bardziej :)21
BYŁO:GR, L200 4runner Niva Frota UAZ K160 Grand cherokee Samurai Explorer Pajero JEST Disko td5

Awatar użytkownika
PabloGda
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: PabloGda » ndz sty 09, 2011 6:23 pm

Witajcie jestem tu nowy jak wielu pewnie, zapisałem sie na tym forum gdyż chce kupić sobie LR Disco II i czytam i czytam i przeczytałem te posty wszystkie od A do Z i nie wiem nic więcej niż wiedziałem :( tzn jedni piszą żę autko super i w ogóle wypasik inni że raczej garaż i kolkcjonowanie narzędzi :)13
I tu was zaskoczę chcę kupić auto do jazdy codziennej musze dojeżdzać do pracy 40 km w jedną stronę :) już pewnie sądzicie że wariat 8) a dodam że droga jest git malina asfalt :) raz na jakiś czas chcę tym autem służbowo się bujnąc warszawa katowice czechy i takie tam wyjazdy i teraz pytanie do was moi mili znawcy i fani, Zwariowałem czy nie bo niektórzy mówią że tak w zasadzie znajomi wszyscy że tak :roll:
Budżet to 33 tyś, plus ewentualne koszty rejestracji i takie tam duperele :) Czasu na zakup mało najpóźniej połowa lutego :)
do zabaczenia pod i jak nad wodą
LR Discovery II 1999 td5 AT
www.forum-tryton.pl

ginawa

Post autor: ginawa » ndz sty 09, 2011 7:27 pm

dobry wybór . na trasie przejazdu , którą podałeś działają bardzo dobre warsztaty lr.
trzyseta jedna , dwa mechaniki

FUX

Post autor: FUX » ndz sty 09, 2011 7:30 pm

ginawa pisze:dobry wybór . na trasie przejazdu , którą podałeś działają bardzo dobre warsztaty lr.
:)2

:)21
SALLAAA

Awatar użytkownika
pamejudd

Post autor: pamejudd » ndz sty 09, 2011 9:47 pm

@pablogda: dojezdzam swoim Szczypiorem do pracy codziennie. Raz na jakis czas bujam sie na drobne przejazdzki (ostatnio 4kkm, z lekkim offroadem) i nie narzekam. Cieknie mi troche chlodnica/podgrzewacz paliwa, nie dziala podgrzewanie przedniej szyby, ale to w zasadzie wszystko. Na pewno nie jest to Subaru, gdzie pod maske zagladalem tylko zeby dolac plynu do spryskiwaczy, ale da sie zyc :wink:

Jak juz ktos wczesniej napisal: jesli kupisz dobrze utrzymanego Disco, to nie powinienes miec problemow. A jesli kupisz "okazje" od Turasa, z przebiegiem zmniejszonym do pierwiastka oryginalnej wartosci, to bedziesz pozniej psioczyc ze LR "siem psujom"...
130 300Tdi '97, Ghost RS 5700 '05
wolvesahead.org

Awatar użytkownika
Dżek

Post autor: Dżek » pn sty 10, 2011 3:47 am

PabloGda pisze: I tu was zaskoczę chcę kupić auto do jazdy codziennej
Ale niby dlaczego mielibyśmy być zaskoczeni, bo nie rozumiem?
Faceci dojrzewają do 3 roku życia, a później już tylko drożeją zabawki... Disco 300 Tdi

Awatar użytkownika
PabloGda
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: PabloGda » pn sty 10, 2011 4:28 pm

Kurcze i jest tak jak myślałem czyli 50% za i 50% przeciw ale to tylko potwierdza regułę iż jak sam się nie przekonasz to się nie dowiesz dobra koniec bredni idę kupić Disco II, oczywiście wydrukowałem sobie listę zeczy na które zwracać uwagę pewnie będą patrzeć w komisach i wszędzie indziej jak na wariata ale co tam, ahaa i jeszcze jedno ponoć przebieg w tych pojazdach nie ma znaczenia tylko stopień dbania czyli lepiej kupić autko z przebiegiem 250 niż 150 no dobra jak kupię to napisze coś czuje że będzie przygoda przygoda skrzydeł nam doda :) :)2
www.forum-tryton.pl

ginawa

Post autor: ginawa » pn sty 10, 2011 4:34 pm

aż nie mogłem wytrzymać , czy ty chcesz kupić dobre auto ? , czy też ty chcesz kupić auto z komisu? . myślałem , że choć takie sprawy elementarne ogarniasz?

TadeuszK

Post autor: TadeuszK » pn sty 10, 2011 5:01 pm

ty se lepiej podzwoń po miejscowych warsztatach lr, ogarniających d2 mechanicznie i elektronicznie, umów się i podstawiaj kolejne padła na oględziny, aż trafi się coś do rzeczy ... powodzenia.

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » pn sty 10, 2011 5:13 pm

ginawa pisze:aż nie mogłem wytrzymać , czy ty chcesz kupić dobre auto ? , czy też ty chcesz kupić auto z komisu? . myślałem , że choć takie sprawy elementarne ogarniasz?
zobacz ile osób w tym wątku wkleja linki do fur od handlarzy albo komisów
naiwność w społeczeństwie jest powszechna
komis z ładnym okazyjnym i bezinwestycyjnym D2 za 30 tysi, gdzie zarobili na nim:
- pośrednik turas
- importer Polak
- polski celnik, fiskus, wydział komunikacji
- komis

the lifestyle you've ordered is currently out of stock.

LR

ginawa

Post autor: ginawa » pn sty 10, 2011 5:33 pm

nie tyle o tą kwotę mi się rozchodzi , bo na golasa wystarczy , ale o samo podejście do sprawy , tak jakby w trójmieście nie było dobrych ludzi , którzy są WŁAŚCICIELAMI np.td5 , znają je ,mogą pokazać , doradzić , ew odsprzedać , ew pokierować do tych , którzy ten temat ogarniają , nie ściemniając po drodze ,że przegląd kończy się na wymianie oliwy .

Awatar użytkownika
pamejudd

Post autor: pamejudd » pn sty 10, 2011 7:05 pm

@PAbloGda: dobrze ci mowia chopoki: znacznie lepiej jest kupowac auto od kogos kto je zna, niz od komisiarza.

A jesli nie znajdziesz niczego od osoby prywatnej, poszukaj za zachodnia granica. Np. w Niemczech obowiazuja teraz "plakietki ekologiczne", wiec ludzie pozbywaja sie diesli masowo, ze wzgledu na ich nadmierna emisje spalin. Mozna wiec wyhaczyc calkiem mile egzemplarze (jak moj, nie przymierzajac... moze nawet jeszcze zadbansze) :-)
wolvesahead.org

ginawa

Post autor: ginawa » pn sty 10, 2011 7:49 pm

no i widzisz pablo , jak to niewiele potrzeba aby dobry interes ubić , kuj póki gorące :)21

Awatar użytkownika
PabloGda
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: PabloGda » wt sty 11, 2011 8:57 am

pamejudd pisze:@PAbloGda: dobrze ci mowia chopoki: znacznie lepiej jest kupowac auto od kogos kto je zna, niz od komisiarza.

A jesli nie znajdziesz niczego od osoby prywatnej, poszukaj za zachodnia granica. Np. w Niemczech obowiazuja teraz "plakietki ekologiczne", wiec ludzie pozbywaja sie diesli masowo, ze wzgledu na ich nadmierna emisje spalin. Mozna wiec wyhaczyc calkiem mile egzemplarze (jak moj, nie przymierzajac... moze nawet jeszcze zadbansze) :-)
Kurcze w niemczech to się boje za dużo tam naszych :o i innych sciemniaczy, jak nic przez 3 tygodnie nie znajdę w naszym pieknym kraju to ewentualnie Austria :) tam kupiłem autko kobiecie i odpukać poza drążkami nic nie wymieniałem przez dwa lata, a Auto to VW NB. Dzięki za wszystkie komentarze i spokojnie jak już wcześniej pisałem przeczytałem wszytkie posty w tym wątku i mmniej więcej wiem o co chodzi a na oględziny mam nadzięje że uda mi się zabrać zaprzyjaźnionego fana LR Kumpla także tragedi i rozlewu krwi mam nadzieję że się uda uniknąć :)
www.forum-tryton.pl

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » wt sty 11, 2011 11:07 am

PabloGda pisze:
pamejudd pisze:@PAbloGda: dobrze ci mowia chopoki: znacznie lepiej jest kupowac auto od kogos kto je zna, niz od komisiarza.

Kurcze w niemczech to się boje za dużo tam naszych :o i innych sciemniaczy, jak nic przez 3 tygodnie nie znajdę w naszym pieknym kraju to ewentualnie Austria :) tam kupiłem autko kobiecie i odpukać poza drążkami nic nie wymieniałem przez dwa lata, a Auto to VW NB. Dzięki za wszystkie komentarze i spokojnie jak już wcześniej pisałem przeczytałem wszytkie posty w tym wątku i mmniej więcej wiem o co chodzi a na oględziny mam nadzięje że uda mi się zabrać zaprzyjaźnionego fana LR Kumpla także tragedi i rozlewu krwi mam nadzieję że się uda uniknąć :)
3 tygodnie dajesz sobie na zakup? ja swojego szukałem prawie pół roku, na spokojnie :)21 choć postanowiłem sobie, że nie będę jeździł po całej Polsce jak głupi

no i nie myśl sobie, że nawet w dobrym disko serwis sprowadzi się jedynie do wymiany drążków :)21

LR

S.Adam
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: S.Adam » wt sty 11, 2011 2:19 pm

Damian pisze: [
3 tygodnie dajesz sobie na zakup? ja swojego szukałem prawie pół roku, na spokojnie :)21 choć postanowiłem sobie, że nie będę jeździł po całej Polsce jak głupi

no i nie myśl sobie, że nawet w dobrym disko serwis sprowadzi się jedynie do wymiany drążków :)21
hehe posłuchaj kolegów.
Ja sie tak napaliłem na discoOne że zakup już był po tygodniu przekopania internetu i jak tu mówią koledzy od innych handlarzy/mechaników LR. Wiedziałem czego chce - ma to być goła 300tka koniec produkcji 98` ha znalazłem, umówiełem się, byłem ze znawcą marki (użytkownik 200tki) i mechanikiem (warsztat4x4) doszło do zakupu.
Byłem w 7niebie - ona jest boska ta moja 300tka. No i zaczęło się - po wydaniu paru tysiączków na wymiane zawieszenia lift II + opony + rozrząd i wymiana płynów wraz z filtrami. terenówka wygladała cudnie aż do feralnej soboty po przejechaniu ok 100 km a1 wywaliło mi uszczelke pod głowicą. Po scholowaniu tenże mechanik załamał się po rozebraniu serducha decyzja: albo transplantacja albo sanatorium hmm wybrałem to drugie.
Teraz już wiem że jeśli będę kupował LR Disco nowsze to na pewno nie będę sie napalał bo to tylko w negatyw przechodzi lepiej poczekać i wybrać ten jedyny egzemplarz, więc twoje 3 tygodnie aby cię nie zawiodły :)15

Awatar użytkownika
irongs
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: irongs » wt sty 11, 2011 2:34 pm

Witam,od pewnego czasu nosze się z zamiarem zmiany autka(obecnie jeep xj) na dyskoteke najchętniej 300,i tu własnie pojawia się problem jaki motor wybrać? Czy polecalibyście benzynowe motory czy skierować uwagę na zizla,jak etylina to jaka poj. a i jeszcze jedno było coś takiego montowane fabrycznie http://moto.allegro.pl/land-rover-disco ... 49879.html ,ja w tym temacie jestem zielony,spotkałem się tylko z 2.5w zizlu lub duże benzyny.Z góry dzięki.
xj 2.5td 2" kumho 31" kl71-był
xj 4.0 6,5" cooper 33" -jest

Awatar użytkownika
PabloGda
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: PabloGda » wt sty 11, 2011 2:40 pm

Damian pisze:
PabloGda pisze:

No wiem wiem troche mało czasu ale musze czymś jeździć firmówkę zabierają a 40 km do roboty jest :) także zobaczymy co się uda wymodzić a obszar polski nie problem mogę nawet do Katowic jechać jak będzie coś tam ładnego stać :)
www.forum-tryton.pl

Awatar użytkownika
Jerry

Post autor: Jerry » wt sty 11, 2011 3:03 pm

irongs pisze:Witam,od pewnego czasu nosze się z zamiarem zmiany autka(obecnie jeep xj) na dyskoteke najchętniej 300,i tu własnie pojawia się problem jaki motor wybrać? Czy polecalibyście benzynowe motory czy skierować uwagę na zizla,jak etylina to jaka poj. a i jeszcze jedno było coś takiego montowane fabrycznie http://moto.allegro.pl/land-rover-disco ... 49879.html ,ja w tym temacie jestem zielony,spotkałem się tylko z 2.5w zizlu lub duże benzyny.Z góry dzięki.

http://private.tessel.pl/miw/lr/discovery/index.html
Disco 300 ES

Piotrul

Post autor: Piotrul » wt sty 11, 2011 3:15 pm

Damian pisze:3 tygodnie dajesz sobie na zakup? ja swojego szukałem prawie pół roku, na spokojnie :)21 choć postanowiłem sobie, że nie będę jeździł po całej Polsce jak głupi
O to to. Też długo szukalem, a kupilem ... w Gdyni, z dowozem na miejsce :)21
Z dowozem na własnych kolach :wink:
Frontera 2,4 zagazowana, Disco II
Alfa Romeo Sprint.

Awatar użytkownika
pamejudd

Post autor: pamejudd » wt sty 11, 2011 3:50 pm

irongs pisze:tu własnie pojawia się problem jaki motor wybrać? Czy polecalibyście benzynowe motory czy skierować uwagę na zizla,jak etylina to jaka poj.

Ja sobie pozwole zacytowac jednego z chlopakow z Land Serwisu:

"mam V8 wiec daleko nie jezdze..."
wolvesahead.org

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » wt sty 11, 2011 3:53 pm

pamejudd pisze:
irongs pisze:tu własnie pojawia się problem jaki motor wybrać? Czy polecalibyście benzynowe motory czy skierować uwagę na zizla,jak etylina to jaka poj.

no ale wiesz, 2.0MPI gazojeb to już inna bajka :)21

LR

FUX

Post autor: FUX » wt sty 11, 2011 3:53 pm

pamejudd pisze:

SALLAAA

Awatar użytkownika
pamejudd

Post autor: pamejudd » wt sty 11, 2011 4:13 pm

Damian pisze:
pamejudd pisze:

no ale wiesz, 2.0MPI gazojeb to już inna bajka :)21

Nie doczytalem ze w gaziu...

To teraz moge:

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Ten motór 2.0 w benzynie nie byl czasem za bardzo "underpowered" jak na takie ciezkie auto? Cos mi tak swita ze czytalem, ze dlatego wlasnie go wycofali. Nic dziwnego ze koles chce zamienic na wywrotke...

Ciekawi mnie jeszcze tylko, gdzie wlasciwie zamontowal te butle?
wolvesahead.org

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » wt sty 11, 2011 4:22 pm

nooo....ponad dwie tony pędzone wysokoobrotowym czterocylindrowym benzyniakiem - to gwarantuje sukces :)21
silnik 2.0 był podyktowany przepisami podatkowymi we Włoszech

LR

ODPOWIEDZ

Wróć do „Land Rover, Range Rover”