Instrukcja jak wymienic tarcze sprzęgła !!!!
Moderator: Albert_N
Instrukcja jak wymienic tarcze sprzęgła !!!!
Witam wszystkich szalonuch offroudowców =]
MAM prośbe do szanownego grona a mianowicie jak bezbolesnie i najwygodniej wymienic tarcze sprzegla tzn wyjac calą skrzynie odczepaic reduktor czy wystarczy opuscic ja odkrecajac od silnika plz....
napiszcie jakies porady bo bede mial tylko dzien zeby to zrobic..
MAM prośbe do szanownego grona a mianowicie jak bezbolesnie i najwygodniej wymienic tarcze sprzegla tzn wyjac calą skrzynie odczepaic reduktor czy wystarczy opuscic ja odkrecajac od silnika plz....
napiszcie jakies porady bo bede mial tylko dzien zeby to zrobic..
rekreacja<Miska>
polowanie<NIVA>
polowanie<NIVA>
Sama wymiana to nie problem. Gorzej jest to dziadostwo potem wycentrować zeby nie trzęsło.
Ja to robiłem tak. Zdjołem wał przedni. Odkręciłem cały układ skrzynia-wałek pośredni-reduktor i na linie przepuszczonej od góry przez dziure na lewarki podwiesiłem sobie lekko odciągając do tyłu. Tarcze sprzęgła to juz bez problemów wtedy wymieniasz (tylko nie zapomnij jej wycentrować z silnikiem bo skrzyni nie włożysz).
Samemu zajeło mi to moze z pół dnia ale sporo czasu wykożystywałem na picie piwa.
Aha. Robota zdecydowanie na kanał.
Ja to robiłem tak. Zdjołem wał przedni. Odkręciłem cały układ skrzynia-wałek pośredni-reduktor i na linie przepuszczonej od góry przez dziure na lewarki podwiesiłem sobie lekko odciągając do tyłu. Tarcze sprzęgła to juz bez problemów wtedy wymieniasz (tylko nie zapomnij jej wycentrować z silnikiem bo skrzyni nie włożysz).
Samemu zajeło mi to moze z pół dnia ale sporo czasu wykożystywałem na picie piwa.

Aha. Robota zdecydowanie na kanał.
Kup sobie lepiej wiecej browarow i wez sobie kogos do pomocy bo inaczej to sie zesmolisz. Zreszta i tak sie naklniesz za wszystkie czasyGorbi pisze:jak ja lubie te forum
proste i sensowne odpowiedzi i na temat
dzieki kupie browar i bije do kanalunapisze jak poszlo ;p

Powodzenia

UAZ 452D, 469B, mocno motany wrangler - do zabawy, GrVitara '07 , XC60 II - na co dzień
ZUBRY pszyszly z lodwoki a tatus dzielnie zucal qrwami
ale jak to w zyciu bywa.....
tarcza okazala sie za waska(podziekowania panom specjalistom ze sklepu)
lewa połoś ma luzik.. tylny wal to samo sprzeglo czy tez guma ze skrzyni do reduktora do wymiany, i kilka wyciekow:p
i ciekawostka
!!
wal sie obraca gdy jest miedzy polosia a rozdizelaczem lecz gdy wyjme wal pol os sie nie kreci!!!! ale jaja
bolszaja technika pozdrawiam
a moj mail to: Gadziuszki@wp.pl
ps. nie pytac czemu gadziuszki
ale jak to w zyciu bywa.....
tarcza okazala sie za waska(podziekowania panom specjalistom ze sklepu)
lewa połoś ma luzik.. tylny wal to samo sprzeglo czy tez guma ze skrzyni do reduktora do wymiany, i kilka wyciekow:p
i ciekawostka

wal sie obraca gdy jest miedzy polosia a rozdizelaczem lecz gdy wyjme wal pol os sie nie kreci!!!! ale jaja
bolszaja technika pozdrawiam
a moj mail to: Gadziuszki@wp.pl
ps. nie pytac czemu gadziuszki

rekreacja<Miska>
polowanie<NIVA>
polowanie<NIVA>
tak jestem z podlasia mianowicie z Białegostoku ( a dokladnie spod )
a wiec tak....
gdy wlazlem pod samochod zaczolem sprawdzac luzy na wale tylnym normlanie nie krecil sie..... bo kola lapalo, przedni obracal sie bez oporow. Przelanczalem dzwigniami i nic zadnych oporow
!zdjelem przedni wal wzielem za flansze i nie moglem przekrecic bo lapalo kola .. nie kumam moze na jakies wybite zęby trafilem..........
a wiec tak....
gdy wlazlem pod samochod zaczolem sprawdzac luzy na wale tylnym normlanie nie krecil sie..... bo kola lapalo, przedni obracal sie bez oporow. Przelanczalem dzwigniami i nic zadnych oporow

rekreacja<Miska>
polowanie<NIVA>
polowanie<NIVA>
- werewoolf
- jestem tu nowy...
Jaki wysprzęglik ?!?
Nie chcę zaczynać nowego postu dlatego tutaj...
Poradźcie jaki wysprzęglik kupić ? Znalazłem trochę na motonews i podobno ruskie są krótkoterminowe
więc może ktoś ma jakiś sprawdzony model, made in italy czy cuś....
Poradźcie jaki wysprzęglik kupić ? Znalazłem trochę na motonews i podobno ruskie są krótkoterminowe

<<< N I V A 1.6 >>>
<<< and YOU'll never stop >>>
<<< and YOU'll never stop >>>
- Wojtek
Re: Jaki wysprzęglik ?!?
Łatwiej dostaniesz od Nivki, ale może być od starego kanciaka..werewoolf pisze:Nie chcę zaczynać nowego postu dlatego tutaj...
Poradźcie jaki wysprzęglik kupić ? Znalazłem trochę na motonews i podobno ruskie są krótkoterminowewięc może ktoś ma jakiś sprawdzony model, made in italy czy cuś....
A swoją drogą, czy to młode jest tak q...wsko leniwe, że nie zagląda do starych tematów? Przeca to wszystko było już omawiane!!!
A może nie mają o czym pisać i tak, dla zagajenia?

Wymiana sprzęgła
http://www.rajdy4x4.pl/forum/viewtopic.php?t=2323
amory
http://www.rajdy4x4.pl/forum/viewtopic.php?t=3195
Generalnie: NISSAN
..jeszcze tylko parę wiosen, jeszcze parę przygód z losem..
..jeszcze tylko parę wiosen, jeszcze parę przygód z losem..