Dorobienie wału - z jakich komponentów - polecane firmy
Moderator: Albert_N
Dorobienie wału - z jakich komponentów - polecane firmy
Cześć,
Muszę zregenerować/ dorobić wał przedni do samuraia. Most mam wysunięty o około 10 cm.
Aktualnie mam przedłużony oryginalny wał ale niestety mimo zapewnień sprzedającego wieloklin jest do wywalenia.
Wydaje mi się że wymiana samego wieloklinu jest bez sensu bo wał jest przedłużany amatorsko (krzywy i nie wyważony) itp...
Z tyłu mam dorobiony wał przypuszczam na bazie żuka bo wieloklin jest dużo większy i pasują krzyżaki od żuka. Sprawuje się to całkiem nieźle ale słyszałem że można zrobić jeszcze lepiej.
Jedni robią na bazie Patrola inni twierdzą że na jakiejś Toyocie a jeszcze inni że prawie pasuje od Terrano ...
Prośba o Wasze doświadczenia i polecane zakłady z Mazowsza (nie potrzebuję faktur i rozwiązania za 900 zł nie mieszczą się w budżecie).
Dzięki
Muszę zregenerować/ dorobić wał przedni do samuraia. Most mam wysunięty o około 10 cm.
Aktualnie mam przedłużony oryginalny wał ale niestety mimo zapewnień sprzedającego wieloklin jest do wywalenia.
Wydaje mi się że wymiana samego wieloklinu jest bez sensu bo wał jest przedłużany amatorsko (krzywy i nie wyważony) itp...
Z tyłu mam dorobiony wał przypuszczam na bazie żuka bo wieloklin jest dużo większy i pasują krzyżaki od żuka. Sprawuje się to całkiem nieźle ale słyszałem że można zrobić jeszcze lepiej.
Jedni robią na bazie Patrola inni twierdzą że na jakiejś Toyocie a jeszcze inni że prawie pasuje od Terrano ...
Prośba o Wasze doświadczenia i polecane zakłady z Mazowsza (nie potrzebuję faktur i rozwiązania za 900 zł nie mieszczą się w budżecie).
Dzięki
Fascynaci 4x4
Re: Dorobienie wału - z jakich komponentów - polecane firmy
Ja z tyłu mam też na krzyżakach żuk/uaz, ale wieloklin jest już luźny po jakichś trzech latach i dzwoni. Krzyżaki niby fest, ale już jeden wymieniłem, bo weszła woda i zjadła igiełki.
Z przodu mam na komponentach lublina i póki co jest ok. Chyba też na tył sobie taki zafunduję.
Robiłem gdzieś na Okęciu, ale ponoć już tam nie ma tego warsztatu
Jakby co, to mogę się przyłączyć do zlecenia zbiorowego
Z przodu mam na komponentach lublina i póki co jest ok. Chyba też na tył sobie taki zafunduję.
Robiłem gdzieś na Okęciu, ale ponoć już tam nie ma tego warsztatu

Jakby co, to mogę się przyłączyć do zlecenia zbiorowego

Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
ja robilem na Lodygowej w Warszawie, nie pamietam nazwy firmy. Na grubej rurze i krzyzaku z lublina- niezajebliwe i porzadnie wykonane.
Pozdrawiam, Albert
Suzuki SJ 413 1,3 SOLD
Mitsubishi L300 4x4
CRX 1.6 ED9
Suzuki SJ 413 1,3 SOLD
Mitsubishi L300 4x4
CRX 1.6 ED9
fajny pancerny wal ma iveco daily, potezne krzyzaki i teflonowany wieloklin uszczelniony simeringiem, jak uszczelniacz jest caly i ma troche smaru w srodku, to po 500kkm nie ma grama luzu.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
sj 425 606468554
- leon zet
-
- Kontaktowanie:
Mechanix - porządna robotaAlbert_N pisze:ja robilem na Lodygowej w Warszawie, nie pamietam nazwy firmy. Na grubej rurze i krzyzaku z lublina- niezajebliwe i porzadnie wykonane.

Ewentualnie wał-car w Ząbkach. Cena - jakość podobnie jak wyżej. Na plus możliwość wyważenia wału na samochodzie

Na skrzyżowaniu Kleszczowej i Chrobrego też nieźle robią.
w myśiadle, ale nie tanio.
za jakie pieniądze robią taki wał na podzespołach lublina ?
w jednej firmie w garbowie koło lublina pytałem o nowy przedni wał to na "uniwersalnych częsciach i rurze 65 mm " prawie 900 zł
w jednej firmie w garbowie koło lublina pytałem o nowy przedni wał to na "uniwersalnych częsciach i rurze 65 mm " prawie 900 zł
Niestety też takie kwoty usłyszałem 

Fascynaci 4x4
przy okazji tego tematu, nie polecam firmy z Wałbrzycha, wysłałem w zeszłym roku wał od samuraia do skrócenia, jest na krzyżakach od VW LT, gościu zadzwonił że trzeba zmieniać krzyżaki bo inaczej nie wyważy wału, byłem 100% pewny że są dobre, ale powiedziałem żeby wymienił, wał przyszedł pomalowany cały łącznie z krzyżakami na czarno (wcześniej był żółty :p) założyłem jeden rajd i to dość lajtowy i krzyżak jeden już do wymiany, więc albo nie zmienia tylko naciąga dlatego cały pomalowany, albo zakłada jakieś ścierwo. W LT wytrzymują tysiące kilometrów a w małym samuraiku 200 

Crystan robił wały do mojego samiego i od kilku lat nie mam żadnej awarii - ale wały od dostawczaka iveco
Nie jeżdżę w błocie bo można się zakopać
zbieram schematy i smieci na chomikuj.pl/offroad4x4
Mi w wałbrzychu, za przedłużenie wału o 2,5cm zawołali 860zł, więc dorobiłem sobie dorobiłem sobie dystans za 70muhha pisze:przy okazji tego tematu, nie polecam firmy z Wałbrzycha, wysłałem w zeszłym roku wał od samuraia do skrócenia, jest na krzyżakach od VW LT, gościu zadzwonił że trzeba zmieniać krzyżaki bo inaczej nie wyważy wału, byłem 100% pewny że są dobre, ale powiedziałem żeby wymienił, wał przyszedł pomalowany cały łącznie z krzyżakami na czarno (wcześniej był żółty :p) założyłem jeden rajd i to dość lajtowy i krzyżak jeden już do wymiany, więc albo nie zmienia tylko naciąga dlatego cały pomalowany, albo zakłada jakieś ścierwo. W LT wytrzymują tysiące kilometrów a w małym samuraiku 200

Znajomy, który buduje terenówki, sam dorabia wały i wyważa je na takiej długiej przemysłowej tokarce, bo też miał przeboje z tą firmą o której mowa

SJ413 z 86r. po kilku drobnych modyfikacjach... zwany Żółtasem
Pajero II 2,5 standard
sudetyoffroad.pl
Pajero II 2,5 standard
sudetyoffroad.pl
- leon zet
-
- Kontaktowanie:
Wał do kijanki na krzyżakach lublina i wielowypustem na teflonie wycenili mi na bodajże 750 + VAT.
Czyli ten przedział cenowy co koledzy podają.
Niestety z uwagi na brak funduszy z oferty jeszcze nie skorzystałem.
Czyli ten przedział cenowy co koledzy podają.
Niestety z uwagi na brak funduszy z oferty jeszcze nie skorzystałem.
do samuraia z powodzeniem można zastosować wał z patrola, trzeba go tylko skrócić i wyważyć są ludzie co robią to za 100-200zł... kiedyś na giełdzie w Gliwicach było stanowisko gdzie robili to na miejscu nie wiem jak jest teraz.
Suzuki Samurai - samurai.org.pl
Że niby flansze są takie same w suzuce i patrolu?slavok pisze:do samuraia z powodzeniem można zastosować wał z patrola, trzeba go tylko skrócić i wyważyć są ludzie co robią to za 100-200zł... kiedyś na giełdzie w Gliwicach było stanowisko gdzie robili to na miejscu nie wiem jak jest teraz.
Jeśli nawet, to wały patroloskie też nie są za darmo. A krzyżaki po ile?
ja za skaracanie walu samiego placilem 100
w mysłowicach - wywazanay na tokarce - koles ma doswiadczenie w 4x4
w mysłowicach - wywazanay na tokarce - koles ma doswiadczenie w 4x4
Polecam Wał car pod stolicą. Przerabiali wał do Warszawy z silnikiem od scorpio, auto przejechało ponad 150tyś bez problemów. W drugiej Warszawce wymianiali też wieloklin na nowy. Razem z wyważaniem cena około 300 tylko trzeba przyjechać samochodem bo wyważają na aucie.
Wprawdzie ja dałem 700zł za zrobienie wału... ale ostatnio jak rozbierałem Discovery to zauważyłem,ze wał ma takie samo mocowanie jak w Samuraiu. Dzisiaj zmierzę dokładnie jaki jest rozstaw otworów w Disco
4x4 Tczew
ja mam wały od dosco 300 są takie same tylko trzeba roztoczyć flansze od samca na troche większą i otwory nowe zrobić i jest ok
zmota sami 2.0 simex 35 
vitara 5d 2.0 v6 na dole z patrola y60 )
Patrol y61 long

vitara 5d 2.0 v6 na dole z patrola y60 )
Patrol y61 long
ŁeLek jak ten wał? Ile roboty?ŁeLeK pisze:Wprawdzie ja dałem 700zł za zrobienie wału... ale ostatnio jak rozbierałem Discovery to zauważyłem,ze wał ma takie samo mocowanie jak w Samuraiu. Dzisiaj zmierzę dokładnie jaki jest rozstaw otworów w Disco
Nie jeżdżę w błocie bo można się zakopać
Podajcie trochę szczegółów.
Który wał, od jakiej wersji, jakie ma wymiary ...
Będziemy bardzo wdzięczni
Który wał, od jakiej wersji, jakie ma wymiary ...
Będziemy bardzo wdzięczni

Fascynaci 4x4
Wały od LR mają jakieś lipne maksymalne wychylenie krzyżaka z tego co pamiętam.
A jakby coś podobnego zaadaptować? http://moto.allegro.pl/wal-wom-przegubo ... 37279.html
Taniość.
Wieloklin o długości 30cm.
Krzyżaki o kosmicznych kątach pracy.
Same zalety...
Albo sama rura: http://moto.allegro.pl/rura-do-walu-wom ... 94532.html
Taniość.
Wieloklin o długości 30cm.
Krzyżaki o kosmicznych kątach pracy.
Same zalety...

Albo sama rura: http://moto.allegro.pl/rura-do-walu-wom ... 94532.html
- leon zet
-
- Kontaktowanie:
Tam nie ma wieloklina, tylko połączenie o przekroju wielokąta foremnego.
Widziałem taki wałek u teścia w maszynie rolniczej... I pod względem luzów na "wieloklinie" to porażka zupełna jest. Jedyne co można byłoby zaadaptować to krzyżaki, ale po dorobieniu i dospawaniu flanszy. Rura z wielowypustem i tak musiałaby być na teflonie, żeby sens jakiś to miało
Widziałem taki wałek u teścia w maszynie rolniczej... I pod względem luzów na "wieloklinie" to porażka zupełna jest. Jedyne co można byłoby zaadaptować to krzyżaki, ale po dorobieniu i dospawaniu flanszy. Rura z wielowypustem i tak musiałaby być na teflonie, żeby sens jakiś to miało
Poza tym na naklejce jest 250Nm to chyba nie za wiele jak na wał napędowy 

Fascynaci 4x4