Koncepcja założenie elektrycznych szyb i centralnego.

wszystko o niwce

Moderator: Albert_N

ASpecnaz
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Koncepcja założenie elektrycznych szyb i centralnego.

Post autor: ASpecnaz » sob gru 15, 2012 7:23 pm

No tak tak wiem auto terenowe zaraz się ubrudzi zatopi nie będzie działać po co ci to nie opłaca się etc tym wypowiedziom dziękuje domyślam się że takie będą. No to tak niva docelowo ma być terenowa aleeeee jednak spójrzmy też na to auto z punktu widzenia po części auta cywilizowanego miło by było mieć elektryczne szybki i centralny dawce mam reno 19 więc kosztów nie będzie żadnych w szukajce nie znalazłem nic. Więc pytam czy ktoś coś takiego motał u siebie albo chociaż ma centralny? Szyby elektryczne nawet sobie ludzie do malacza wstawiali więc czemu by nie do nivy. Ogólnie zabiorę się za to w tym tygodniu może się uda może nie a nóż ktoś też będzie potrzebował takich luksusów i mu się taki temat przyda. Jak by ktoś miał sugestie pomysły etc etd to proszę pisać. Póki nie popatrzę co i jak na autach to na razie rozmawiamy czysto teoretycznie.
Ostatnio zmieniony sob gru 15, 2012 8:15 pm przez ASpecnaz, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
ernil

Re: Koncepcja założenie elektrycznych szyb i centralnego.

Post autor: ernil » sob gru 15, 2012 7:53 pm

Centralny tak. Szyby nie.
Póki piszę się przez Ó. Używaj słownika.
XTZ 750
Outback EJ25 MT

Awatar użytkownika
kb-autostyle

Kontaktowanie:

Post autor: kb-autostyle » sob gru 15, 2012 9:28 pm

ernil pisze: Szyby nie.
czemu tak uważasz ?

proszę bardzo gotowy pakiet elektrycznych szyb przednich dla nivy :), około 430 złotych w Polsce wychodzi:

http://tuningsport.ru/market/komplekt-r ... -2211.html

Awatar użytkownika
ernil

Post autor: ernil » sob gru 15, 2012 9:40 pm

Dla mnie bez sensu. W nivie w dodatku. Centralny ma sens - to jest praktyczne. Szyby? Tak sobie.
Aczkolwiek, tak sobie teraz uświadomiłem, że patrzę z perspektywy użytkownika GRa z klimatyzacją. Więc nie muszę otwierać szyb pasażera w lecie często. Jeżeli to jest plug&play to w sumie czemu nie. Auto tematu wspominał jednak o jakichś adaptacjach z reno 19, a więc przeszczep starych prowadnic, starych silników itp... A to jest zdecydowanie bez sensu.
XTZ 750
Outback EJ25 MT

ASpecnaz
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: ASpecnaz » sob gru 15, 2012 9:55 pm

No tylko widzisz dla mnie kupowanie czegoś jest bezsensu i tak jak tutaj wyżej kolega dał link do wersji dedykowanej ale patrząc na cenę też uważam że to przerost formy nad treścią. Reno kupiłem za niewiele więcej niż ten zestaw dedykowany żeby przerzucić trochę gratów do nivy reszta na złom. Czyli jak zjeść ciastko i mieć ciastko. Ogólnie kiedyś przerabiałem temat zerwanej linki szyb elektrycznych w Seacie Ibizie i tam pomiędzy wersją elektryczna a na korbkę nie było różnic wystarczyło przemienić mechanizm z mech na elektr i wpiąć te same linki więc też dlatego pomysł jedynie przełożenia silniczka z kołowrotkiem i wpięcie ori linek nivy na tych samych szynach do szyby na tych samych prowadnicach.

Awatar użytkownika
escorciarz
Kontaktowanie:

Post autor: escorciarz » sob gru 15, 2012 10:05 pm

Znam kogoś, kto ma w Nivie centralny, elektryczne szyby i nawet ogrzewanie postojowe.

Awatar użytkownika
kb-autostyle

Kontaktowanie:

Post autor: kb-autostyle » ndz gru 16, 2012 9:22 am

ernil pisze: Aczkolwiek, tak sobie teraz uświadomiłem, że patrzę z perspektywy użytkownika GRa z klimatyzacją.
Więc nie muszę otwierać szyb pasażera w lecie często. Jeżeli to jest plug&play to w sumie czemu nie... (...)
otóż to, bardzo fajny i przydatny gadżet.
do tego dać owiewki na drzwi, aby można było uchylić okno bez obawy że dasz czy bryzkz błota będa szlapać do środka i elektryczne szyby bardzo praktycznie się stają..
escorciarz pisze:Znam kogoś, kto ma w Nivie centralny, elektryczne szyby i nawet ogrzewanie postojowe.
:)2

kamiloskop

Post autor: kamiloskop » ndz gru 16, 2012 11:27 am

Ja mam postojów-kę u siebie zrobioną w bardzo prosty sposób

Awatar użytkownika
kb-autostyle

Kontaktowanie:

Post autor: kb-autostyle » ndz gru 16, 2012 1:12 pm

kamiloskop pisze:Ja mam postojów-kę u siebie zrobioną w bardzo prosty sposób
jaki ?
spaliny do kabiny ? ;) :)21 :)21

kamiloskop

Post autor: kamiloskop » ndz gru 16, 2012 1:33 pm

Wywaliłem stara nagrzewnice wraz z tym śmiesznym silniczkiem i cała kupą plastików.
Kiedyś gdzieś uchowała się nagrzewnica z samochodu który przyjechał z krajów skandynawskich firmy Webasto:)
Jeden wieczór, nowe przewody zasilające plus pompka stałego obiegu od mercedesa i jest w samochodzie temp do 30 st.Po nagrzaniu się płynu i np. staniu gdzieś na wyłączonym silniku a włączonej samej nagrzewnicy i pompce w ok 30 minut temp ładnie trzyma.Póżniej dobiero zaczyna spadać ale na prawdę powoli a w aucie ciepełko :)
Mogę foto dodać jak interesuje :wink:

Awatar użytkownika
kb-autostyle

Kontaktowanie:

Post autor: kb-autostyle » ndz gru 16, 2012 2:03 pm

ok ale masz nadmuch ciepłego powietrza czy wodę grzejesz w aucie ?

jak wywaliłeś układ sterowania ciepłym powietrzem co z szybami, gdy zaparują.
ok, masz ciepło ale i minusy się pojawiły.

kamiloskop

Post autor: kamiloskop » ndz gru 16, 2012 2:19 pm

Spokojnie zawór założony stary i wyprowadzony kruciec a co do szyb bo tak ułożyłem nagrzewnice ze idzie tez na wloty stare od szyby i wszystko jest ok.Sprawdzałem dopiero 2 razy i to w nocy zobaczymy dziś bo jadę zaraz chyba na patrol poleśny :) :)

Tak jak mówiłem :)
Wszystko ok działa tylko teraz trzeba wygłuszyć ścianę trochę bo plastiki od starej nagrzewnicy wyleciały i ciut głośniej jest.
Jakieś propozycje panowie ? :wink:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Łada Niva”