Szybkie pytanie- szybka odpowiedź
Moderator: Albert_N
Re: Szybkie pytanie- szybka odpowiedź
Chcesz włożyć patrolowe mosty do jamnika nie zmieniając wahaczy, wałów, reduktora, układu kierowniczego itd ? marnie to widzę 

Suzuki Samurai - samurai.org.pl
Nie no, to co wymieniles to oczywista oczywistosc. Chodzilo mi o rzezbe jaka ten koles zrobil z zawieszeniem. Na razie mam lift 2" i 2" lift budy i chcialbym to poki co zostawic, a wymienic jedynie osie i minimum co do tego potrzebne, a nie szlachtowac auto jak ten gosc z linku.
Jimny 1.8is
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
w linku pogladowo miales zobaczyc co i jak:) zawieche mozesz zrobic +2" a nie jak ten kolo...co nie zmienia faktu ze kupa roboty Cie czeka:)
Pajero 2.5 93r. było i nigdy więcej!!
Suzuki Samurai 88r. 1.3 gaznik , sprezyna
Ride or Die ]:->
Suzuki Samurai 88r. 1.3 gaznik , sprezyna
Ride or Die ]:->
Gdzie można dostać naklejki forumowe,bo jeszcze nie mam 

Czerwona gitara 1,6 8v1999 LPG,lift 4' BFG MT KM2 hi-lift blokada LSD
Suzuki DR-Z 400
Honda CR-V III
Suzuki DR-Z 400
Honda CR-V III
Placek^ pisze:Montował ktoś z was osie od patrola w jimnym? Albo macie linki do jakiejś dokumentacji fotograficznej? Bo noszę się od jakiegoś czasu z takim zamiarem, ale najpierw chcialbym zobaczyć na co tak naprawdę się porywam.
Ale jaka jest idea tego projektu ? Bo nie rozumiem ?

Pachnie kolejnym pomnikiem 

Placek^ pisze:To już widziałem, ale koleś poleciał po calaku, całe zawieszenie własnej produkcji, a mi chodzi o wsadzenie mocniejszych osi bez cięcia połowy samochodu. Czytałem też, że najlepiej podchodzą osie od LJ70.mcs0 pisze:np tutaj http://www.pirate4x4.com/forum/suzuki/8 ... oject.html
tak lj 70 to najlepsze rozwiazanie
ale niema to sensu bez zmiany reszty
to sie robi ,zeby wytrzymywalo 35 cali a tego nawet nieruszy 1,3 o zerwaniu reduktora niewspomne i to przy 1 ruszeniu na wiekszym motorku
pozatym pamietaj , lj 70 regeneracja i uszczelnianie to nie 300 a 3000
kazda modyfikacja musi byc przemyslana obgadana . bo ciagnie za soba kolejne
oczywiscie mozna to zrobic
lj,70 - reduktor samuraj lub inny
do tego piec 1,8 is /2,5 / albo jakis fajny dyzelek i bedzie hulac az milo
ale musisz miec nato zaplecze ,wiedze,i kupe kasy
a w jimmy i samuraju czy tez vitara ich przewaga jest masa auta a ty chcesz dolozyc mase wiec starcisz jedyna przewage i znbudujesz pomnik ktory bedzie stal 2 lata na alegro az trafi sie FRajer przez duze F
a wiem co mowie bo jeden pomnik zrobilem i dluzej trwalo jego poprawianie niz sp.....e ( ale zaczol jechac
coprawda po tych latach napraw technika poszla tak do przodu ,ze znowu mysle na zmianami
ale terez najpierw pomysle a potem zrobie

A jaka jest różnica w wadze mostu przedniego od hiszpana i LJ70? Ten drugi jest ok - to prawda. Ale cholernie drogi w zakupie, regeneracji, a w godzinie zero ciężko o części.
Rozważając czysto teoretycznie, to mosty warto zmienić kiedy stają się za słabe i nagminnie nie pozwalają ukończyć rajdu/zabawy (takie rzeczy tylko w RR 3,9 v8:) Ale wtedy może czas na zmianę auta, a nie mostów?
pzdr, W
Rozważając czysto teoretycznie, to mosty warto zmienić kiedy stają się za słabe i nagminnie nie pozwalają ukończyć rajdu/zabawy (takie rzeczy tylko w RR 3,9 v8:) Ale wtedy może czas na zmianę auta, a nie mostów?
pzdr, W
Muscel '69 2,9 EFI; było Suzuki Samurai '90 1,3 GTi;
http://www.pultusk4x4.org
Generalnie to chodzi mi o to, żeby wsadzić kapcie tak ok 33", a z tego, co się orientuję to osie w jimnym są na nie za słabe. Co do reduktora to rozważam samurajowy 4.16 lub 4.9, a że od niego trzeba zacząć to nawet nie wspominam bo to oczywiste.
Tak już pomijając osie, to 2" lift zawieszenia i 2" lift budy wystarczy na 33" czy zawias podciągnąć jeszcze o 1"?
Tak już pomijając osie, to 2" lift zawieszenia i 2" lift budy wystarczy na 33" czy zawias podciągnąć jeszcze o 1"?
Jimny 1.8is
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
sprawę załatwiają mosty z samuraia ze wzmocnionymi bebechami (spidertrax) do tego 4.16 i wzmocnione wahacze bo te jamnikowe są z gównolitu, czyli tak po prawdzie to cały dół musisz zmienić 

no i tak mozna bez konca
tylny most vitara , przedni szeroki samuraj + 5,125 dotego standardowy reduktor z 1000 lub nawet ten 1,3
oile piec bedzie fajny - nawet vitarowski daje rade a ma moc od dolu
tylny most vitara , przedni szeroki samuraj + 5,125 dotego standardowy reduktor z 1000 lub nawet ten 1,3
oile piec bedzie fajny - nawet vitarowski daje rade a ma moc od dolu
Z reduktorem 4,16 i mostami 5,125 na silverach 33" nawet seryjne 1,3 daje radę.

Jeszcze trzeba podcinac mocowania budy.Placek^ pisze:Generalnie to chodzi mi o to, żeby wsadzić kapcie tak ok 33", a z tego, co się orientuję to osie w jimnym są na nie za słabe. Co do reduktora to rozważam samurajowy 4.16 lub 4.9, a że od niego trzeba zacząć to nawet nie wspominam bo to oczywiste.
N2O pisze:Z reduktorem 4,16 i mostami 5,125 na silverach 33" nawet seryjne 1,3 daje radę.
Potwierdzam, chwile jezdziłem radził sobie bardzo dzielnie i napewno laik nie powiedział by ze tak moze jechac mizerne 1.3:)
Z takimi to nawet bez 5.125 daje radę ciekawi mnie czy z 5.125 będzie dawał radę na silverach 35" 

Fascynaci 4x4
Daje radę... cokolwiek to pytanie znaczy...
Mosty samurai + silvery 35 + red samurai + 1.8
bez problemów.
tzn zdarza się zmielony most... ale tak samo często jak wcześniej na 33. mieli się jak popełniasz błąd
bez problemów.
tzn zdarza się zmielony most... ale tak samo często jak wcześniej na 33. mieli się jak popełniasz błąd

najczesciej cofajac 
masz jakies wzmocnione przegoby na tych 35 ?
bo mysle nad 33 zamiast 30 aktualnie . bo mam nadmiar mocy

masz jakies wzmocnione przegoby na tych 35 ?
bo mysle nad 33 zamiast 30 aktualnie . bo mam nadmiar mocy

To nie ja na 35 śmigam. mi starcza 33 a w zasadzie... więcej się w budę nie mieści
półosie i przeguby wiadomo: to co dostępne w stanach.

półosie i przeguby wiadomo: to co dostępne w stanach.
Salata123 pisze:Daje radę... cokolwiek to pytanie znaczy...
bez problemów.
Wszystko zależy od stylu i techniki jazdy oraz ciężaru prawej nogi. Mamy Vitare 2.0 R4 na kołach 31x10,5R15 z bieżnikiem BFGoodrich i sporo główek (zarówno z przodu, jak i z tyłu) już poleciało. Zdaje się, że dyfry (szczególnie tylny) Vitary nie są wcale słabsze od dyfrów z Samuraja. Ma się wrażenie, że przy jeszcze większych kołach i z jeszcze bardziej agresywnym bieżnikiem strach byłoby z garażu tą Vitarą wyjeżdżać

Oprócz dyfrów oczywiście rwą się półosie (również tylne:D ), raz poleciała skrzynia, reduktor też nie wytrzymał napięcia.
Wrażenia z jazdy, lotów i miękkich lądowań pozostają jednak bezcenne...
pzdr, W
Muscel '69 2,9 EFI; było Suzuki Samurai '90 1,3 GTi;
Plan jest na 34" (sliver 35") 4,16 + 5,125 plus wisienka na torcie czyli 1,3i
Taki jest ambitny plan na najbliższy czas.
Taki jest ambitny plan na najbliższy czas.
Fascynaci 4x4
dorzuć do tej listy jeszcze spidertraxy bo ciężkie będzie twoje życie bez nich 

już od dawna są i 2x ARB też poza tym 1,3 robi za bezpiecznik 

Fascynaci 4x4
A jak się sprawują spidertraxy do Jimnego? Tzn te dedykowane do Jimny, a nie samurajowe.
Jimny 1.8is
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
A są takowePlacek^ pisze:A jak się sprawują spidertraxy do Jimnego? Tzn te dedykowane do Jimny, a nie samurajowe.