Wyciek pompy paliwa/brak zasysania paliwa

jak wyżej... wszystkie modele...

Moderator: Student

jackhim
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Wyciek pompy paliwa/brak zasysania paliwa

Post autor: jackhim » wt cze 11, 2013 6:58 pm

Pewnego słonecznego dnia stwierdziłem w swoim bolidzie wyciek pompy paliwa.Samochód zapalał,pracował ale spod uszczelki "lało się jak ze świni".Zdjąłem pompę wymieniłem uszczelkę na gumową (uaz miał pompę B9B o mniejszej średnicy niż te dostępne teraz,z uszczelką materiałową -chyba).Działanie zaskutkowało całkowicie odmiennym stanem .Nie ciekła bo nie zassysała.Zdobyłem pare nowych/starych pomp z demobilu.Wszystkie po założeniu ciekły.Postanowiłem kupić pompę całkowicie nową (tez B9B) z gumową uszczelką o wiekszej średnicy .Założyłem i znowu nie zassysa paliwa.Przewody paliwowe sprawdzałem-są drożne.Ręczne pompowanie nie daje skutku.Silnik 2,4 (rocznik 79).RCo robić?JAk wyeliminować wyciek , bądz sprowokować tłoczenie paliwa na nowej części?Ratujcie

Awatar użytkownika
stodwa

Re: Wyciek pompy paliwa/brak zasysania paliwa

Post autor: stodwa » wt cze 11, 2013 8:47 pm

Po 1 primo WITAMY cię NA FORUM :)21
po 2 primo określ dokładnie w którym miejscu zlokalizowałeś wyciek i sprawdź czy przewody/węże nie sa dziurawe i nie zasysają powietrza
Po 3 primo sprawdź poziom paliwa w zbiorniku

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » wt cze 11, 2013 8:49 pm

Cudów tam nie ma żadnych laserów , chipów , transonderów i tym podobnych pierdół. Membrama i dwa zaworki no chyba że bulbulator szlak trafił
:)21
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

Awatar użytkownika
stodwa

Post autor: stodwa » wt cze 11, 2013 9:26 pm

Widać masz inną pompę :)21
Albo jest krzywa stopka i ŻYGA olejem z pod niej, albo jest membrana trzaśnięta i tryska paliwem do bloku, a to grozi w najlepszym wypadku rozpuszczeniem uszczelnień (sznur łojowy), lub zarżnięciem silnika w najgorszym.

jackhim
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: jackhim » śr cze 12, 2013 4:43 pm

Dzięki za szybki odzew.Wyciek jest zawsze ,na każdej z pomp z uszczelki łączącej kopułkę z resztą pompy umocowaną do bloku silnika.Jak mniemam wszytskie z tych "materiałowych" uszczelek mimo tego,że przeleżały w magazynach nie nadają się już do niczego(tłoczą ale ciekną)Natomiast po wymianie na gumowe nie zasysa paliwa na żadnej pompie ,która wczesniej zasysała.Przewody paliwowe są ok.Zbiornik zalany do 3/4 tych.Jak już pisałem kupiłem nową pompę(terazniejszą,nie demobil) z trudem ją zmiesciłem między kolumną kierownicy a blokiem.Skutek:nie zasysa(odkręciłem kopułkę -było sucho).Pompa w budowie faktycznie jest raczej "maszyną prostą" tym bardziej jestem zdziwiony fiaskiem moich operacji,i skończyły mi się już pomysły.Może skręcając pompę robię coś nie tak ?Na razie raczej tylko odpalam na chwile i nie jeżdzę bo nie chce zamienić się w "great ball of fire" :wink:

jackhim
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: jackhim » śr cze 12, 2013 6:50 pm

Pisząc uszczelka oczywiście chodzi mi o membrane pompy

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » śr cze 12, 2013 9:24 pm

Jedź do mechanika lub zmień auto , nie ogarnąć pompy uazowej to to nic nie ogarniać
:)21
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

452
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: 452 » czw cze 13, 2013 9:35 am

Sprawdź, czy górnej pokrywy pompy ( tej mocowanej na dwie śrubki ) nie masz obróconej - wtedy pompa nie pociągnie.
Wlot paliwa musi być na odpowiednie zaworki.

Awatar użytkownika
bobbik
Kontaktowanie:

Post autor: bobbik » czw cze 20, 2013 2:02 pm

u mnie pompa nie cieknie!!!! bo jej nie ma :)

Awatar użytkownika
piotr759

Post autor: piotr759 » sob cze 29, 2013 8:25 am

A czy podczas składania pompy zwróciłeś uwagę, żeby dobrze zmontować popychacz pompy (ten napędzający pompę) z dźwignią membrany? Jeżeli te dwa element nie zazębia się ze sobą pompa nie będzie pompować ani mechanicznie ani ręcznie. Nie wiem jak w Uazie, ale w Gazie można też źle zamontować pompę do bloku - tak, że popychacz wchodzi za wałek rozrządu a nie na niego - pompa wtedy również nie pracuje właściwie.
Gaz 69M (E) 1972r.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Uaz”