Szybkie pytanie- szybka odpowiedź
Moderator: Albert_N
Re: Szybkie pytanie- szybka odpowiedź
Jaki olej i ile leje się do manualnego reduktora w Jimnym?
Jimny 1.8is
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Tomek
Pajero I 2.5 na AT R.I.P.
Jamnik 1.3 na MT R.I.P
Jamnik 1.6 na MT
Pajero II 2.8 na MT
Pajero I 2.5 na AT R.I.P.
Jamnik 1.3 na MT R.I.P
Jamnik 1.6 na MT
Pajero II 2.8 na MT
Przestały mi działać wycieraczki i spryskiwacz. Po utopieniu samochodu same działały na max szybkości i nie dało się ich wyłaczyć. Potem jak samochód wysechł to działały oprócz najszybszego biegu, a teraz nie działa nic, łącznie ze spryskiwaczem. Przyczyną nie jest wajcha, bo spinam na krótko na kostce pod kierownicą i też nie działa (a wcześniej przy spinaniu na krótko działało oprócz najszybszego biegu). Bezpiecznik jest cały.
Co mogło się zepsuć? Jimny ma gdzieś jakiś przekaźnik do wycieraczek, który mógł się spalić? Jak ma to gdzie?
Co mogło się zepsuć? Jimny ma gdzieś jakiś przekaźnik do wycieraczek, który mógł się spalić? Jak ma to gdzie?
Jimny 1.8is
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Nie ma przeciwników od wycieraczek.
To co moze byc padniete? Silnik wycieraczek? Jesli tak to tez przestal by dzialac spryskiwacz?
Jimny 1.8is
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
*przekaźnikówSalata123 pisze:Nie ma przeciwników od wycieraczek.

Jeśli piszesz, że silnik na krótko nie działa to znaczy, że nie działa. Ale spryskiwacz nie ma nic do tego. Zawsze padały przełączniki.
Skoro zadajesz takie pytania, mam wątpliwość czy dobrze sprawdziłeś na "krótko" albo czy nie spowodowałeś więcej strat tym sprawdzaniem niż topieniem

Weź schemat do ręki a wszytko stanie się łatwiejsze

No właśnie z manualem w ręce sprawdzałem. Mówiąc na krótko, miałem na myśli że we wtyczce zwierałem odpowiednie piny i działało wszystko oprócz najszybszego biegu, a teraz nie działa nic, dlatego obstawiam jakiś przekaźnik, tylko że nie mam pojęcia gdzie on może być (wydaje mi się, że przy silniku wycieraczek, bo wchodzi tam kostka z 4 przewodami).
Dzisiaj przełożę cały silnik z drugiego jimnego i zobaczymy. Mam nadzieję, że to zrobi robotę, bo jak nie to marnie będzie w błocie bez wycieraczek :/
Dzisiaj przełożę cały silnik z drugiego jimnego i zobaczymy. Mam nadzieję, że to zrobi robotę, bo jak nie to marnie będzie w błocie bez wycieraczek :/
Jimny 1.8is
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
No to mając schemat tym bardziej widzisz, że nie ma w układzie żadnego przekaźnika
ps. w jimnym masz tylko dwa przekaźniki.

ps. w jimnym masz tylko dwa przekaźniki.
Nie doszukałem się w manualu jako takiego schematu układu elektrycznego wycieraczek, jedyne co znalazłem to opisanie i działanie wtyczki i wajchy (sekcja 8-7).
Czyli coraz bardziej jestem przekonany, że zesrał się silnik.
Czyli coraz bardziej jestem przekonany, że zesrał się silnik.
Jimny 1.8is
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
W dupę tam z tymi schematami, jak się ma przekładkę z anglika robioną w stodole u śwagra i po poprzednim właścicielu dojść nie można co i gdzie. Uciąłem wiązkę, dałem swoje przełaczniki i teraz wszystko działa. Tylko się wycierałki nie zatrzymują same na dole.
Jimny 1.8is
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
No właśnie, niby tylko cztery piny a nie wiadomo jak zrobić... 

- mx_dh
- jestem tu nowy...
Koledzy potrzebuje rozmiar łożysk ataku sj 410 (mala glowka) oraz uszczelniacza, sa inne mniejsze niz 413/samurai.
Większe ma zewnętrzną średnice w okolicach 68mm .
Pozdr
SJ 418is
Większe ma zewnętrzną średnice w okolicach 68mm .
Pozdr
SJ 418is

SJ 418iS
Co muszę wyszabrować z samuraia, żeby przeszczepić szeroką przednią oś do jimnego? Most z tarczami i zaciskami, drążki kierownicze, panhard - coś jeszcze? Chcę do tego wsadzić tylną główkę z jimnego + przełożenia 5.125 z Vitary.
Jimny 1.8is
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
lepiej włóż cały szeroki most i przełóż do główki koło i talerz z przedniego mostu vitarowego
Czasem zawias - ogólnie Dziadek
A do tylnej główki w jimnym? Też bebechy z przedniego vitarowego?
Jimny 1.8is
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Do mostu samuraja trzeba dorobić panharda
Skoro z jimniego para kół pasuje do samuraja i z vitary z przedniego też,to przednia z vitary powinna pasować do jimniego.
Czasem zawias - ogólnie Dziadek
Jaka jest różnica w rozstawie kół w tylnym moście z vitary i przednim szerokim z samuraia?
Jimny 1.8is
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
I łożyska do wymiany co 100km przy dystansach 60mm? 

Jimny 1.8is
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
Jeep WJ 4.7 H.O.
Merc W203 Sport Coupe
A to jak se stryjenka życzy.
Można założyć dystanse, może zrobić zupełnie coś innego - różne są rozwiązania
Różne są też łożyska.. a nawet powiem więcej, mogą być łożyska te same a inni ludzie je "regulują" i różnica w żywotności będzie znaczna
Można założyć dystanse, może zrobić zupełnie coś innego - różne są rozwiązania

Różne są też łożyska.. a nawet powiem więcej, mogą być łożyska te same a inni ludzie je "regulują" i różnica w żywotności będzie znaczna

Od roku jeżdżę z tylnym mostem vitary, różnica w rozstawie kół załatwiona odpowiednio dobranymi felgami ET 20 / ET -40.
Łożyska przednich piast nie były nowe i jeszcze się nie zbuntowały, może to zasługa małych kółek - 235/75/15
Łożyska przednich piast nie były nowe i jeszcze się nie zbuntowały, może to zasługa małych kółek - 235/75/15

SJ416
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.
Tam, gdzie nie ma wolności, nie ma ani praw, ani obowiązków - N. B.