Jest raczej odwrotnie. Prawdopodobnie jest zbyt długi trzonek zaworu i dopiero przy wysokim ciśnieniu oleju występuje zjawisko "podparcia" zaworów.martii pisze: jak masz zalozone hydro 26 do niskich zaworow to moze poporostu hydropopychacz jest na maksa wypchany i dopiero przy wyzszym cisnieniu daje rade zaworowi
szklanki na płytki patrol
Moderator: Kosiarz
Re: szklanki na płytki patrol
Y61 2.8 '99 - robi się...
Samurai SJ 413 - Historia...

Samurai SJ 413 - Historia...
dlugi trzonek zaworowy plus wyzsze szklanki moze powodowac niedomykanie sie zaworow, a zadaniem szklanki jest kompensowanie luzu pomiedzy krzywka walka a zaworem, dlatego jak ktos ma padniete (nie trzymajace cisnienia) hydropopychacze to co ranek ma charakterystyczne cykanie, az do czasu gdy olej wypchnie grzybka w popychaczu i skasuje luz, a im wyzsze obroty silnika tym wyzsze cisnienie oleju i wieksza sila pchajaca grzybek w popychaczu na trzeonek zaworu
siema...
od jakiej wysokości płytek należy wyjść?
od 10mm płytek na szklankę? mniej? więcej?
no bo chcąc się bawić, trzeba od czegoś wyjść, nie?
a zanim kupię, to wypadałoby wiedzieć ile mniej więcej
od jakiej wysokości płytek należy wyjść?
od 10mm płytek na szklankę? mniej? więcej?
no bo chcąc się bawić, trzeba od czegoś wyjść, nie?

a zanim kupię, to wypadałoby wiedzieć ile mniej więcej

czy szklanki różnią się czy na wydechowy czy wlotowy ?martii pisze:hydro byly 2 rodzaje 26/35 i 27/35 bo w glowice byly pakowane 2 rodzaje zaworow rozniace sie ok 1mm wysokosci
jak masz zalozone hydro 26 do niskich zaworow to moze poporostu hydropopychacz jest na maksa wypchany i dopiero przy wyzszym cisnieniu daje rade zaworowi
zeby dobrac sie do popychaczy zwalasz tylko pasek rozrzadu, dekiel i masz juz dojscie do walka a pod nim sa popychacze
jak rozpoznać uszkodzony hydropopychacz ?
pytam bo po demontażu wałka kilka sprawdzałem, niektóre gdy ściskam wypływa z nich olej i są miękkie inne twardsze a 2 sztuki całkiem sztywne nie reagują na nacisk
zmierzyłem jedną i ma wymiar 27 na 35
.....płakać się chce , że w prawie 38milionowym kraju , silnik o myśli technologicznej z przełomu lat 70i 80 jest dalej dla mechaników nadal nie do ogarnięcia 

GR Y60 + Gaz69 = Meksyk
...a mnie nic nigdy nie wybucha i zdanżam na czas .
...a mnie nic nigdy nie wybucha i zdanżam na czas .
nie wiem nie jestem mechanikiem dlatego pytamiskra69 pisze:.....płakać się chce , że w prawie 38milionowym kraju , silnik o myśli technologicznej z przełomu lat 70i 80 jest dalej dla mechaników nadal nie do ogarnięcia

rozebrałem wyczyściłem zalałem olejem i każdy zaczął działać z podobną siłą ale podejrzewam że ich nie "naprawiłem" i cykać będzie dalej