Lodówka smochodowa
Moderator: Marcin-Kraków
Re: Lodówka smochodowa
Grzać na pewno grzeje- bo musi wymieniać ciepło. U mnie ta lodówka (CDF35) ma ciasno, a nad nią łużko- czyli słabe wietrzenie, ale od kilku lat daje radę.
Grunthor
Siedzieć można, solidna konstrukcja. Sprężarka niesłyszalna. Bywało, że miałem ją przy łóżku i nie było problemu. Grzania też nie zauważyłem, ale pewnie coś grzeje. Nie przeszkadzało 

GU4 TD4.2T
Ciepło oddaje bo musi, jak mi graty pospadały i obłożyły dokładnie lodówkę w koło to nawet się gorąco zrobiło.
Trochę luzu tam trzeba zostawić na ruch powietrza. Piszą że 42 dB hałasu produkuje, może cichą nocą było by to słyszalne, wentylator w lodówkach z peltierem jest głośniejszy.
Pozdr.
Andrzej
Trochę luzu tam trzeba zostawić na ruch powietrza. Piszą że 42 dB hałasu produkuje, może cichą nocą było by to słyszalne, wentylator w lodówkach z peltierem jest głośniejszy.
Pozdr.
Andrzej
Patrol Y60 V8 long 1990r.
Moja w aucie stała obłożona dookoła, przy kratce wentylacyjnej starałem się zostawić miejsce, ale nawet jak stały tam buty to nic się nie grzało. Jasne, że oddaje jakieś ciepło, ale absolutnie nie było problemu z grzaniem. Z głośnością też jest spoko- nie sypialiśmy ze stoperami w uszach. Naprawdę jest cicha.
GU4 TD4.2T
- miastek
-
- Kontaktowanie:
Jak spałem w aucie to słyszałem kiedy się włączała, później było cicho.
Co do grzania to raz gdy byla w bagażniku oblepiona torbami i innymi ciuchami mimo ustawienia na 0*c nie mogła zejść ponizej 10*c wystarczyło odsłonić wentylatorki i problem ustąpił.
Co do grzania to raz gdy byla w bagażniku oblepiona torbami i innymi ciuchami mimo ustawienia na 0*c nie mogła zejść ponizej 10*c wystarczyło odsłonić wentylatorki i problem ustąpił.
http://www.4x4.szczecin.pl/
Vitara->Samurai->GR->GRII
Vitara->Samurai->GR->GRII
My w okolicach kratki stawialiśmy buty (dzięki temu były przewiewy) i temperatura była zawsze taka jak zadana. Hałas- hmmm, na mojej ulicy jest większy 

GU4 TD4.2T
- chiquito83
zanabylem wlasnie po taniosci 29 litrowa lodowke z ALDI - kosztowala 30 funtow wiec sie skusilem. obrandowana jest jako jakis tam adventure ale jest w instrukcji podany adres strony dometic-waeco wiec pewnie idzie to i tak z jednej chinskiej fabryki 
wlaczylem wczoraj na noc poznym wieczorem, przez 8 godzin schlodzila o 10 stopni dopiero (ale chlodzenie nie bylo ustawione na max tylko na ECO), ogniwa peltiera to jednak nie to samo co agregat, dzisiaj zrobie kolejne testy tym razem na pelnej mocy

wlaczylem wczoraj na noc poznym wieczorem, przez 8 godzin schlodzila o 10 stopni dopiero (ale chlodzenie nie bylo ustawione na max tylko na ECO), ogniwa peltiera to jednak nie to samo co agregat, dzisiaj zrobie kolejne testy tym razem na pelnej mocy

W ostatni weekend zrobiliśmy test kompresorowej CFX35, ustawiona na max, 10 browarów do środka o temp pokojowej (około 23st C) postawiona na słońcu i przykryta ręcznikiem.
W miarę upływu czasu i browarów ostatnie cztery wyjęliśmy zamarzające, czyli miały koło zera.
Czasookres to jakieś 6 godzin.
Pozdr.
Andrzej
W miarę upływu czasu i browarów ostatnie cztery wyjęliśmy zamarzające, czyli miały koło zera.
Czasookres to jakieś 6 godzin.
Pozdr.
Andrzej
Patrol Y60 V8 long 1990r.
Hello,
Czaję się na CFX tylko nie wiem jaką wielkość wybrać. Jeżdżę patrolem po Europie raczej. 3-4 osoby przeważnie. Czasem wrzycę ją do kombiaka pewnie. Czy 35'tka wystarczy czy większą brać?
Czaję się na CFX tylko nie wiem jaką wielkość wybrać. Jeżdżę patrolem po Europie raczej. 3-4 osoby przeważnie. Czasem wrzycę ją do kombiaka pewnie. Czy 35'tka wystarczy czy większą brać?
Patrol Y61 LWB `98 matt +2" AT
- Fiba
-
- Kontaktowanie:
Ja mam 25 i w zupełności starcza a 35 lub 40 do już bardzo duże gabarytowo .Jak piszesz jeździsz po ...............Europie a nie po Mongolii i łatwo uzupełnić zapasy. 

Lepszy głupiec wędrujący po świecie od mędrca ,który siedzi w domu.
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
Czasami warto wziąć pod uwagę różnicę w cenie. Ja wahałem się między 35l a 40l. Ostatecznie jest 40l- pole podstawy jest takie same, a wyrażnie większa jest część chłodnicza- 3,5l vs 7.5l. Różnica w cenie 200zl nie ma znaczenia przy cenie całości.
Jeśli ktoś nie wie to główna komora jest zamrażalnikiem, tylko pólka nad kompresorem utrzymuje temp. +4,5st niezależnie od temperatury w zamrażalce.
Ps. taki zakup jest raczej na lata i kilka litrów więcej może pomóc. My na przykład wieźliśmy z Bałkanów świeże produkty regionalne bez martwienia się czy wytrzymają. A Mongolia też może się trafić.
Kto przewidzi...
Jeśli ktoś nie wie to główna komora jest zamrażalnikiem, tylko pólka nad kompresorem utrzymuje temp. +4,5st niezależnie od temperatury w zamrażalce.
Ps. taki zakup jest raczej na lata i kilka litrów więcej może pomóc. My na przykład wieźliśmy z Bałkanów świeże produkty regionalne bez martwienia się czy wytrzymają. A Mongolia też może się trafić.

GU4 TD4.2T
Nie wiem jak w tych CFX, ale w starszych do 35 nie wchodziły na stojąco butle 2 litry, a do 40 wchodzą. Bierz 40, miejsca w lodówce nigdy dość.
Kapec, disco 300TDi '97,
Dzięki za porady! Mam podobne przemyślenia co do cfx40. Jest tylko o 5cm wyższa co nie przeraża a parę L się przyda. Teraz są promocje i dają przetwórnię gratis (w sumie za 3400pln). Decyzja zapadła 

No chyba, że Engel? czy będzie lepsza od cfx40? jakie macie doświadczenia?
nie o to chodzi przecież... chodzi o awaryjność, długość gwarancji, serwis, wytrzymałość sprzętu, walory użytkowe. Nigdy nie miałem takiego sprzętu i jak już mam wydać na lodówkę więcej niż na domową to chciałbym trafić z zakupem.Będzie chłodzić tak samo- to lodówki, nie maszyny szyfrujące
Pewnie obie firmy dają gwarancję na rok, góra dwa, a nie są to urządzenia pracujące codziennie jak domowe, więc jak kiedyś Ci padnie na wakacjach to i tak będzie po gwarancji.
Wydaje mi się, że obie firmy są dobre. Sprawdzą się w czasie wakacji.
Wydaje mi się, że obie firmy są dobre. Sprawdzą się w czasie wakacji.
GU4 TD4.2T
Nie wiem w czym cfx lepszy od cf, ale tysiak w kieszeni zostaje
http://www.redcoon.pl/B130039-WAECO-Coo ... x40&xtcr=1
Kupowałem swoją w tym sklepie, jak się zesrała to naprawa door to door zrobiona została w niemczech. W polskim serwisie poprzednia cf18 wyjechała jako sprawna, a po chwili, jak już wyszła gwarancja padła na amen.
http://www.redcoon.pl/B130039-WAECO-Coo ... x40&xtcr=1
Kupowałem swoją w tym sklepie, jak się zesrała to naprawa door to door zrobiona została w niemczech. W polskim serwisie poprzednia cf18 wyjechała jako sprawna, a po chwili, jak już wyszła gwarancja padła na amen.
Kapec, disco 300TDi '97,
W260 2.8D 32MT/32M+S
- chiquito83
Co to jest termoelektryczny kompresor karwa?
- apede
-
- Kontaktowanie:
Bulbulator 

loppujen lopuksi suzuki neliveto
https://www.flickr.com/photos/apede22
Bareja wieszczem narodowym...
https://www.flickr.com/photos/apede22
Bareja wieszczem narodowym...
- animaldziobak
wiec zanabyłem
http://www.avde.pl/nvox/nvox-k35p12-24- ... 40336.html
testy pierwsze na kotlarni udane.
nastaw na -5, akumulator wsparty solarem 100Ah swiecił od 17 w piatek do 9 rano w sobotę na zielono.
Stanąłem ciulato bo dopiero po 9 słońce mi na panel oświeciło.
z parametrów jeszcze to cicha jak fiks, tylko jak sie kompresor wyłącza to robi brrrrr.
chłodzi do temperatury -2 od zadanej, potem jak spadnie do 2 ponad zadaną.
Zobaczymy jak długo pociągnie.
Jest wielka landara z niej i pojemna
http://www.avde.pl/nvox/nvox-k35p12-24- ... 40336.html
testy pierwsze na kotlarni udane.
nastaw na -5, akumulator wsparty solarem 100Ah swiecił od 17 w piatek do 9 rano w sobotę na zielono.
Stanąłem ciulato bo dopiero po 9 słońce mi na panel oświeciło.
z parametrów jeszcze to cicha jak fiks, tylko jak sie kompresor wyłącza to robi brrrrr.
chłodzi do temperatury -2 od zadanej, potem jak spadnie do 2 ponad zadaną.
Zobaczymy jak długo pociągnie.
Jest wielka landara z niej i pojemna

Pojarka 3.0 v6 89 r long, KUMHO KL-71 33x12,5x15 i Escape 12000lbs
Volvo TGB 11
tel. 606-301-656
Volvo TGB 11
tel. 606-301-656
- Misiek Bielsko
-
- Kontaktowanie:
Łoooo... to Ty żyjesz?
Jak się dzieciaki chowają? Akurat dziś wrzucałem na fejsowy profil maramuresz Waszą galerię z 2010 (BG i GR)...

Jak się dzieciaki chowają? Akurat dziś wrzucałem na fejsowy profil maramuresz Waszą galerię z 2010 (BG i GR)...
- animaldziobak
A żyje żyje i cała 3 ma się dobrze.
Stąd własnie przerwa w wojażach
Zocha kończy w grudniu 3 lata 
A volvo już się na bałkan ekspress lub islandie gotuje
Stąd własnie przerwa w wojażach

A volvo już się na bałkan ekspress lub islandie gotuje

Pojarka 3.0 v6 89 r long, KUMHO KL-71 33x12,5x15 i Escape 12000lbs
Volvo TGB 11
tel. 606-301-656
Volvo TGB 11
tel. 606-301-656
- Misiek Bielsko
-
- Kontaktowanie:
Trzy lata już?? Jestem w szoku, bo dopiero co dostawałem od Ciebie sms-a, że się "pojawiła na tym łez padole"