pytania różne, problemy bieżące nie wiesz gdzie pytaj tutaj.
Moderator: Kosiarz
Re: pytania różne, problemy bieżące nie wiesz gdzie pytaj tutaj.
Witam zastanawiam się nad budową małej zmoty i szukam informacji dotyczącej ciężaru silnika z Pajero III 3.0 V6 wraz z skrzynią manualną i reduktorem, może Ktoś coś 

- Blackbear
- Kontaktowanie:
Raczej nie. Pytam o coś takiego podobnego jak mam na rurach, tylko Led z jazda dzienna.jradek pisze:W sensie male - to tak, ale chyba nie o to pytasz.
Było Pajero, jest Galant
No nie, takie chyba nie istnieja. Zawsze mozesz zalozyc zwykle ledy, a obok jakies tam wieksze.
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.
- Blackbear
- Kontaktowanie:
Zdawało mi się że takie coś widziałem. Wychodzi na to, że albo nie dopatrzyłem, albo koleś sobie nakleił na halogeny listwe Ledjradek pisze:No nie, takie chyba nie istnieja. Zawsze mozesz zalozyc zwykle ledy, a obok jakies tam wieksze.

Edit: Wiem już co to było! Halogeny z ringiem. Światłowód dookoła klosza. Wygląda jak DRL, choć nimi nie jest.
Ostatnio zmieniony ndz lut 28, 2016 9:38 am przez Blackbear, łącznie zmieniany 1 raz.
Było Pajero, jest Galant
Na module ABS jest przekaźnik albo elektrozawór, w każdym razie głośny. Podłączone do niego są dwa wężyki podciśnienia/ciśnienia.
O co chodzi, co to jest?
O co chodzi, co to jest?
- lisisko
-
- Kontaktowanie:
Wymieniał ktoś boczną, tylną szybkę przesuwaną w krótkim PII ? Dużo z tym zabawy?
Pajero II 2,5 TD '94r
Od środka samochodu trzeba wyjąć parę spinek łączących nadwozie z ramą szyby , jakieś 10 min roboty . Nawet browara nie zdążysz wypić przy tej robocie .
- lisisko
-
- Kontaktowanie:
Hehaugust pisze:Od środka samochodu trzeba wyjąć parę spinek łączących nadwozie z ramą szyby , jakieś 10 min roboty . Nawet browara nie zdążysz wypić przy tej robocie .

Pajero II 2,5 TD '94r
-
- jestem tu nowy...
Witam
Czy w Pajero II 3d tyle boczne szyby sa takie same jak w Pajero II 5d w trzecim rzedzie? Pytam, ponieważ pękła mi tyla boczna przesuwana szyba i nie wiem czy musze kupić teraz nową z wersji trzy drzwiowej czy może tez byc z wersji 5d. Z góry dziekuję za odp. Pozdrawiam
Czy w Pajero II 3d tyle boczne szyby sa takie same jak w Pajero II 5d w trzecim rzedzie? Pytam, ponieważ pękła mi tyla boczna przesuwana szyba i nie wiem czy musze kupić teraz nową z wersji trzy drzwiowej czy może tez byc z wersji 5d. Z góry dziekuję za odp. Pozdrawiam
Panowie posiadam w swojej zmocie most z pajero II z blokada. Czy do tej blokady wystarczy mi sama oryginalna pompka do blokady czy do tego tez idzie jakis elektrozawór jak przy arb?
Sama ori pompka wystarczy napewno
LJ 70
Powtórzę pytanie.
Na ABSie jest taki zawór z przewodami vacum (chyba) co to jest? U mnie czasem to działa, a czasem nie działa i jak nie działa to świeci się kontrolka ABS i oczywiście ABSu nie ma. Jak to diagnozować, albo ominąć, bo coś mi się wydaje, że do działania ABS to nie jest potrzebne.
Na ABSie jest taki zawór z przewodami vacum (chyba) co to jest? U mnie czasem to działa, a czasem nie działa i jak nie działa to świeci się kontrolka ABS i oczywiście ABSu nie ma. Jak to diagnozować, albo ominąć, bo coś mi się wydaje, że do działania ABS to nie jest potrzebne.
Przez to goowno nie działa mi ABS. Pomóżcie, bo mnie trafia jak na to patrzę. Na jednym ze styków jest masa, na drugim !NIE! pojawia się napięcie, a jak się pojawia to to goowno robi:
PYK
PYK
kontrolka ABS miga z tym PYK, PYK
i następnie kontrola się zapala i ABS nie działa.
E:
Jak wtyczkę dziś popsikałem kontaktclinerem i zapiąłem na mokro to mi się przednie kółka zaczęły migać na wyświetlaczu.
?!?
Sprawdzałem poślinionym paluchem i nie ma Vacum w tych rurkach.
P O M O C Y

PYK
PYK
kontrolka ABS miga z tym PYK, PYK
i następnie kontrola się zapala i ABS nie działa.
E:
Jak wtyczkę dziś popsikałem kontaktclinerem i zapiąłem na mokro to mi się przednie kółka zaczęły migać na wyświetlaczu.
?!?
Sprawdzałem poślinionym paluchem i nie ma Vacum w tych rurkach.
P O M O C Y

- rudypajero.koszalin
- Kontaktowanie:
Jradek ty masz gdzieś zwarcie w instalacji, albo słabą masę. Ten zaworek na pewno nie ma nic wspólnego z ABS, przynajmniej bezpośrednio.
Szczerze mówiąc nie kojarzę takiego zaworka w tym miejscu, wygląda jakby go ktoś przypadkiem tam przykręcił. Powiedz mi skąd idą te wężyki!
Szczerze mówiąc nie kojarzę takiego zaworka w tym miejscu, wygląda jakby go ktoś przypadkiem tam przykręcił. Powiedz mi skąd idą te wężyki!
Alkohol spożywany z umiarem, nie szkodzi nawet w dużych ilościach.
Jeden leci na sciane grodziowa i w dol, a drugi podpiety jest gdzies przy lince gazu pod IC. Mi tez to nie wyglada na element abs, ale jakis zwiazek jest. Jak to ostatnio oczyscilem to abs dzialal przez jeden dzien. Po dobrym rozgrzaniu silnika tez abs wraca (zazwyczaj), na zimnym nie ma nigdy.
Tak sobie myślę, że sprawdzę jeszcze omomierzem czy na jednym z tych styków jest NA PEWNO masa. Jeżeli tak to poprowadzę nowy + do drugiego styku. Zobaczymy co się stanie.
Bardziej niż brak ABSu wkurza mnie ta żółta kontrolka, w ogóle świecące kontrolki są wkurzające.
Bardziej niż brak ABSu wkurza mnie ta żółta kontrolka, w ogóle świecące kontrolki są wkurzające.
- rudypajero.koszalin
- Kontaktowanie:
A próbowałeś jeździć z nie podpiętym zaworkiem?
Efekt aktualnie identyczny jak z podpiętym, to goowno nie działa i przez to goowno nie działa ABS.
Masz jakiś pomysł co to jest? Nie wygląda na samoróbkę, jak już to może jest przeniesione.
Masz jakiś pomysł co to jest? Nie wygląda na samoróbkę, jak już to może jest przeniesione.
Otóż.
Jest to zawór vacum. Do tego zaworu Vacum dochodzi wzorowo, wychodzi trochę gorzej, ale wychodzi. Podłączone to jest do siłowniczka, który steruje obrotami jałowymi. Po zupełnym odłączeniu wężyka obroty jałowe wzrastają do ok 1400. Zawór działa, podanie napięcia "na lewo" powoduje wyraźne pykanie zaworu. Podanie napięcia "na lewo" niestety nie powoduje zgaszenia kontrolki ABS. Podanie napięcia "od tyłu", czyli bez odłączania istniejącej instalacji powoduje, że słychać gdzieś niżej jeszcze co najmniej jeden przekaźnik. Migają też przednie kółka na wyświetlaczu.
Na razie skończyły mi się pomysły jak to gryźć dalej.
Pomysły?
Jest to zawór vacum. Do tego zaworu Vacum dochodzi wzorowo, wychodzi trochę gorzej, ale wychodzi. Podłączone to jest do siłowniczka, który steruje obrotami jałowymi. Po zupełnym odłączeniu wężyka obroty jałowe wzrastają do ok 1400. Zawór działa, podanie napięcia "na lewo" powoduje wyraźne pykanie zaworu. Podanie napięcia "na lewo" niestety nie powoduje zgaszenia kontrolki ABS. Podanie napięcia "od tyłu", czyli bez odłączania istniejącej instalacji powoduje, że słychać gdzieś niżej jeszcze co najmniej jeden przekaźnik. Migają też przednie kółka na wyświetlaczu.
Na razie skończyły mi się pomysły jak to gryźć dalej.
Pomysły?
-
-
Ssanie masz automatyczne z bimetalu w pompie czy masz dźwignię poprowadzą do kabiny?
I mnie wężyk idący do pompy idzie od elektrozaworu i działa to po włączeniu klimatyzacji.
Ale, czasem mam też tak że jak przesadzę, mocno zahamuję np. na szutrowej drodze i włączy się ABS to samochód sam sobie podnosi dość znacznie obroty, chyba nawet do wspomnianych przez Ciebie 1400.
I mnie wężyk idący do pompy idzie od elektrozaworu i działa to po włączeniu klimatyzacji.
Ale, czasem mam też tak że jak przesadzę, mocno zahamuję np. na szutrowej drodze i włączy się ABS to samochód sam sobie podnosi dość znacznie obroty, chyba nawet do wspomnianych przez Ciebie 1400.
Ssanie mam dzwignia, nie dziala zbyt dobrze.
Nie mam klimy, nie wiem jak ma sie ten zawor do klimy.
Nie mam klimy, nie wiem jak ma sie ten zawor do klimy.
-
-
Nie mam u siebie żadnego elektrozaworu przy pompie ABS.
Są przykręcone do intercoolera i na ścianie grodziowej, może ktoś je i Ciebie kiedyś odkręcał i później tam na pompę przykręcił.
Są przykręcone do intercoolera i na ścianie grodziowej, może ktoś je i Ciebie kiedyś odkręcał i później tam na pompę przykręcił.
-
-
Zapytam ostatni raz, nie dostanę odpowiedzi to się pogniewam, i to na wszystkich.
Gdzie są odpowietrzenia reduktora i skrzyni biegów.
Inaczej mówiąc gdzie lub co mam uszczelnić by do oleju nie dostała się woda
.
Gdzie są odpowietrzenia reduktora i skrzyni biegów.
Inaczej mówiąc gdzie lub co mam uszczelnić by do oleju nie dostała się woda

- rudypajero.koszalin
- Kontaktowanie:
Odpowietrzenie skrzyni kończy się z tyłu silnika, mniej więcej na wysokości łączenia bloku i głowicy, z prawej strony. P.most ma albo zaworek z lewej strony dyfra, albo jest pociągnięty wężykiem na prawe nadkole. T. most z lewej strony dyfra i pociągnięte wężykiem do poprzeczki ramy nad mostem.
Jak zaciąga wodę, to zatkane odpowietrzenie powoduje, że w moście, po wjechaniu do przeszkody o wilgotności 100% powietrze się kurczy (zostaje schłodzone), w pochwie powstaje podciśnienie, woda zostaje zaciągnięta uszczelniaczami.
Jak nie masz wycieków oliwy, przedmuchaj odpowietrzenia.

Z tym zaworkiem doszedłeś?
Jak zaciąga wodę, to zatkane odpowietrzenie powoduje, że w moście, po wjechaniu do przeszkody o wilgotności 100% powietrze się kurczy (zostaje schłodzone), w pochwie powstaje podciśnienie, woda zostaje zaciągnięta uszczelniaczami.
Jak nie masz wycieków oliwy, przedmuchaj odpowietrzenia.

Z tym zaworkiem doszedłeś?
Ja zaworek, Marcin odpowietrzenia. Jestem blizej.