szybkie pytanie-szybka odpowiedz

wszystko o niwce

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
p0mian

Kontaktowanie:

Re: szybkie pytanie-szybka odpowiedz

Post autor: p0mian » śr sie 24, 2016 8:17 pm

Kiedyś stawiałem ogrodzenie z wujkiem naciągając drut ciągnikiem samoróbką z silnikiem ESA. No i zakleszczył nam się bieg. Szarpiemy, szarpiemy - nic. Wołam więc kuzyna, który składał nieopodal SHLkę - po chwili wyłonił się z wielkim młotem i pieprznął ;) z wyczuciem w skrzynię - pomogło :P
niva challenge accepted

dant
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: dant » czw sie 25, 2016 11:00 am

Lukasz11 pisze:Witam.Jest taki dziwny problem.Nivka po trzech tygodniach postoju odpaliła bez zadnego problemu.Po przejechaniu pięciu kilometrów był już problem z odpaleniem.Dzisiaj zrobilem około 20km w terenie przez przypadek zgasła i znowu problem z odpaleniem dobrze że trafił się wędkarz i odpalilismy z kabli i to jest ciekawe wróciłem do domu zgasilem auto i myślę spróbuję odpalić no i trach Nivka cyka.Czy to może być problem z rozrusznikiem?Proszę o pomoc.
Łukasz, sprawdź przy okazji również ładowanie z alternatora. One nie lubią długo stać bezczynnie.

dare2be
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: dare2be » czw sie 25, 2016 2:32 pm

Hej, bracia niwkarze. Mam takowy problem, że rozpadł mi się nieco fotel kierowcy (mój śliczny aczkolwiek dość ciężki zadek mógł się do tej katastrofy nieco przyczynić) i pytanie jest, czy można kupić gdzieś np. sam stelaż fotela alboco? W jacarsie znalazłem tylko kompletny fotel za 660zł :/ Albo może ktoś ma pomysł jak to naprawić?

Jeżeli nie będzie się dało nic zrobić to pomyślę nad kupnem używanych kubełkowych... Bo 660zł za taki sam fotel to średnio mi się uśmiecha.

Sprawa wygląda tak:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

dare2be
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: dare2be » pt sie 26, 2016 10:10 am

dare2be pisze:Hej, bracia niwkarze. Mam takowy problem, że rozpadł mi się nieco fotel kierowcy (mój śliczny aczkolwiek dość ciężki zadek mógł się do tej katastrofy nieco przyczynić) i pytanie jest, czy można kupić gdzieś np. sam stelaż fotela alboco? W jacarsie znalazłem tylko kompletny fotel za 660zł :/ Albo może ktoś ma pomysł jak to naprawić?
Nie wiedziałem, że fotele niwki są tak proste do rozebrania :P Obrałem nieco szkielet i pogadałem z zaprzyjaźnioną firmą, która zajmuje się produkcją różnych rzeczy metalowych. Pan Heniu za "dziękuję" wyspawał mi zepsuty fragment, pozostaje tylko złożyć fotel w całość :) :
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
lanaczko
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: lanaczko » pt wrz 23, 2016 12:46 pm

Jak to jest ze złączem diagnostycznym w monowtrysku? Czym tam się można podłączyć? Chciałem sczytać kody błędu (mostkowanie A z B na wyłączonym silniku to chyba za mało). Trochę szukałem/googlałem ale nic sensownego nie wyskoczyło, a mam wrażenie, że temat był pewnie wałkowany wielokroć.
Niva 2000r., 1.7SPI, bez LPG

Krzysiek_
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Krzysiek_ » wt wrz 27, 2016 1:37 pm

Mostkując A z B zczytasz kody bez problemu. Trzeba tylko liczyć mrygnięcia CE.

Awatar użytkownika
lanaczko
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: lanaczko » wt wrz 27, 2016 1:39 pm

Krzysiek_ pisze:Mostkując A z B zczytasz kody bez problemu. Trzeba tylko liczyć mrygnięcia CE.
To znam. Problem, że to działa (chyba) tylko jest wyłączony silnik... czy nie?

Krzysiek_
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Krzysiek_ » wt wrz 27, 2016 1:43 pm

Tak, silnik wyłączony, stacyjka na ON.

Awatar użytkownika
lanaczko
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: lanaczko » wt wrz 27, 2016 1:50 pm

Krzysiek_ pisze:Tak, silnik wyłączony, stacyjka na ON.
no właśnie. a to nie jest tak, że wtedy pewne błędy nie będą mogły się pojawić albo szansa będzie dużo mniejsza niż na chodzącym silniku? Ja mam taki problem, że check engine zapala się sporadycznie, w pewnych sytuacjach. Na zgaszonym silniku wymruguje tylko błąd przepustnicy i coś jeszcze, ale coś co jest oczeiwane. Natomiast ja podejrzewam problem z sondą lambda, ale na postoju problem ten nie występuje.

Krzysiek_
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Krzysiek_ » wt wrz 27, 2016 2:28 pm

To się nią przejedź. Wszystkie błędy zostaną zapisane. Ja u siebie mam błąd sondy lambda, który wyskoczył podczas jazdy, a sprawdziłem go przez "wymryganie" błędu.

blaz
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: blaz » czw wrz 29, 2016 7:34 pm

Witam serdecznie
Chciałbym się dowiedzieć co sądzicie o nivce w dizlu 1.9 peugeota? będę takie auto na dniach oglądał, podobno blachy i mechanika ok. tylko czy to nie jakiś "wynalazek" z tym silnikiem? Oczywiście silnik fabryczny, tylko czy inne części sa takie same jak w benzynowych ladach? Chodzi mi o napędy, skrzynie, osie, waly itp

Awatar użytkownika
johny0688
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: johny0688 » czw wrz 29, 2016 8:55 pm

Cześć, ja mam dieselka 1,9 (XUD9A) od peugeota. Reduktor, mosty, wały są te same. Co do skrzyni nie jestem pewien czy nie ma ona innych przełożeń. W końcu diesel ma inne obroty niż benzyna, chociaż ten silnik akurat kręci się dość wysoko. Przednie sprężyny są chyba inne, mocniejsze. Przynajmniej na fabrycznych które dostałem od kolegi (on miał 1.6) miałem wrażenie że jest jakby taka niska. Pozostałe zawieszenie identyczne, drążki kierownicze, łożyska i hamulce też, to akurat wiem bo wymieniałem kupując części od mpi. Poduszki silnika też są takie same. Inna jest chyba chłodnica i wentylatory chłodnicy. Mocowanie przedniego mostu jest rozwiązane inaczej są dwie łapy przymocowane z przodu do belki zawieszenia i do stabilizatora ale to jest akurat plus bo nie masz problemu z urywającymi się szpilkami. Wszystkiego w 100% nie jestem w stanie Ci powiedzieć bo nie miałem okazji bezpośredniego porównania diesla i benzyny. Podobnie nie miałem okazji jechać benzyną ale z tego silnika jestem zadowolony. Pomimo 64KM moment od 1.9 robi swoje. Na asfalcie bez redukcji radzi sobie normalnie wiadomo szału nie ma ale tragedii też nie. W terenie bez redukcji czuć brak mocy za to z redukcją samochód lata bardzo ładnie. Ja większość przejazdów zaczynam od 2-go biegu, tylko czasem redukuje na 1-ke.
Z usterek tego silnika to cieknąca pompa wtryskowa. Do wymiany dwa o-ringi walka od gazu, cena 5zł. Niestety nie mogło być aż tak kolorowo. Do wałka przykręcona jest dźwigienka. Śruba jest wytoczona razem w wałku i przykręca się ją nakrętką samokontrującą. Nie wiem dlaczego może nakrętka była stara a plastik twardy, może śruba już uszkodzona a może ja coś przesadziłem z mocą ale śruba ta się ukręciła. Pompa wtryskowa to Lucas. Bardzo ciężko ją dostać a o samej części można zapomnieć. U mnie na śrubie zostały jakieś 2-3 zwoje. Przykręciłem nakrętkę i zalałem ją klejem dwuskładnikowym z opiłkami metalu (tzw. zimne spawania). Na razie trzyma ale musisz się liczyć że pompa wtryskowa firmy Lucas to produkt ciężko naprawialny (regeneracja 300-400). Wiem że te silniki miały też pompy boscha ale nie wiem czy akurat w niwach. Kolejny problem jaki miałem to urwane mocowanie pompy próżniowej, która jest mocno narażona na uderzenia od spodu. Na aukcjach znalazłem taką pompę za 400zł trochę słabo bo za samochód dałem 2k. Postanowiłem ją pospawać, jako że nie miałem dobrego tig-a ciężko się spawało aluminium migomatem. Jest zamontowana trochę nie w osi z paskiem wieloklinowym i pasek spada. Problem w tym że wtedy siada ładowanie i hamulce. No i wentylatory chłodnicy u mnie nie działają, chociaż w taką pogodę można jeździć. Z pozytywów to to, że silnik odpala zawsze, nawet na mrozie, nie ma elektroniki, żadnych komputerów, żadnych kodów błędów i falujących obrotów.
Podsumowując w paru słowach, gdybym miał kupować jeszcze raz, na pewno bym się nie zawahał.
Jak masz pytania to śmiało, pozdrawiam i powodzenia

blaz
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: blaz » pt wrz 30, 2016 4:24 am

dzięki wielkie za szczegółową odpowiedź ;)
dziś oglądam auto na 99% więc popatrzę czy ta pompa mnie cieknie. Miałem 2 peugeoty kiedyś z tym motorem,306 TD i 405 bez turba, szczególnie dobrze wspominam 405 które było strasznie zaniedbane i katowane w firmie sprzedajacej węgiel, 5kierowcow tirow jeździło na Śląsk zajmować jakieś kolejki. Silnik miał ponad 500tys i śmigal znakomicie, zresztą same kompletne silniki są w przeciwieństwie do 1.7i bardzo tanie. Sprawdzę napędy w miarę możliwości, ilość korozji i posłucham silnika, jak będzie w miarę ok to zapewne kupię, tylko niestety nie ma klasyku firmy Volture na felgach , są jakieś szosowki

edit, autko nie kupione, niestety w tej cenie jego stan był niezadowalający, szkoda tylko tego silnika, 1.9d by mi bardziej pasował od benzyniaków w gazie
PS. tak tragiczne są w tym aucie opony szosowe podczas jazdy na bezdrożach? są teraz dość zużyte zimówki, jakiś osobowy rozmiar, na polu trawy auto ciągle mieli kołami, nawet na mała miedzę nie udało się wyjechać

Krzysiek_
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Krzysiek_ » pt paź 07, 2016 10:57 pm

Szybkie pytanie: do czego służy małą dźwigienka z prawej strony i trochę powyżej pedału przyśpieszenia? Gdzieś wyczytałem, że ma związek z nawiewem ale nie wiem co miała by zmieniać/ustawiać...

sokół wędrowny

Post autor: sokół wędrowny » pt paź 07, 2016 11:31 pm

Krzysiek_ pisze:Szybkie pytanie: do czego służy małą dźwigienka z prawej strony i trochę powyżej pedału przyśpieszenia? Gdzieś wyczytałem, że ma związek z nawiewem ale nie wiem co miała by zmieniać/ustawiać...
Pewnie to będzie nawiew na nogi tak jak w FSO
Patrol Patrolowi Patrolem

Awatar użytkownika
lanaczko
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: lanaczko » pt paź 21, 2016 8:09 am

Jak się zmienia szpilki na dłuższe na tylnej osi?
I skąd najlepiej te dłuższe szpilki wziąć/kupić?
Kontekst to oczywiście dystanse przelotowe które chciałem założyć ale mam za krótkie szpilki.

Awatar użytkownika
Wojtek

Post autor: Wojtek » pt paź 21, 2016 8:44 am

Szpilki są osadzone w półosi na wielowypuście - stare wybijasz, nowe "wciągasz/wprasowujesz" nakrętką od kół > TYLKO STOŻKIEM NA ZEWNĄTRZ!!! i przez podkładkę!!! Nie pamiętam Nivy, nie wiem, czy dłuższa da się włożyć - zmieści się w otwór - między blachą od hamulcy ?
Generalnie: NISSAN

..jeszcze tylko parę wiosen, jeszcze parę przygód z losem..

kaczortasior
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: kaczortasior » sob paź 22, 2016 11:40 am

Forumowicze szybkie pytanie z jakiego metalu jest kolektor ssący potrzebuję zaspawać dziury po wtryskiwaczach lpg ,niva na wielopunkcie bo likwiduję gaz z auta . Amelinium to jest czy coś innego ? Pozdrawiam wszystkich .
Z wiekiem spada zapotrzebowanie na zysk , a rośnie popyt na święty spokój .

Janusz73

Post autor: Janusz73 » sob paź 22, 2016 7:11 pm

Aluminium

kaczortasior
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: kaczortasior » sob paź 22, 2016 9:05 pm

Dziękuję za podpowiedź fachmana od spawania aluminium mam pod nosem już zarobi .

mechaniczna pomarancza

Post autor: mechaniczna pomarancza » wt paź 25, 2016 8:33 am

A nie lepeij sie ze mna zamienic?Ja chche do swojej założyc gaz to mnie i tak czeka wiercenie dziur.Masz cała instalke sekwencje???Są do niej papiery? Ile za nia chchesz?

kaczortasior
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: kaczortasior » śr paź 26, 2016 6:11 pm

Po skończonym remoncie będzie cała instalacja wyjęta , sekwencja sirocco z nową 3 miesięczną butlą . Auto idzie do mechanika w przyszłym tygodniu . Odezwę się w tej sprawie . Papiery wszystkie mam tylko trzeba dopytać czy butlę można założyć od razu do innego auta czy dopiero jak zgłoszę demontaż z wykreśleniem z dowodu .

Grzesko76
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Grzesko76 » ndz paź 30, 2016 1:23 pm

Pytanko o konsole starego typu.
Po demontażu konsoli mam dylemat z założeniem jej tzn chodzi o dolna część konsoli pod kratką głośnika.
Jest tam taka jak by strumienica kierująca strumieniem ogrzewania z dolnej części wylotu powietrza, nie ma pojęcia jak ona ma być zamontowana czy ktoś z Forumowiczów wie jak to ma być zamontowane ??
Proszę o ewentualnie jakieś fotki jak ma to wyglądać.
Dzięki

Awatar użytkownika
lanaczko
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: lanaczko » czw lis 03, 2016 10:06 pm

Czy ktoś ma w swojej nivce progi z jacarsu, np http://allegro.pl/orurowanie-progow-lew ... 73983.html ?
Wytrzymuje to to hi-lifta?

Awatar użytkownika
p0mian

Kontaktowanie:

Post autor: p0mian » czw lis 03, 2016 10:20 pm

ja mam podobnie montowane i przy podnoszeniu wyraźnie cierpią na łączeniach
niva challenge accepted

ODPOWIEDZ

Wróć do „Łada Niva”