
https://www.youtube.com/watch?v=H0xKYgUX3zI
bez noża

Moderator: Misiek Bielsko
Do tego trzeba to robić codziennie. Jak robiłem kiedyś w knajpie i musiałem posiekać codziennie kilka kg cebuli to robiłem to jak robot. W domu gotuje się wolniej. Zresztą ja nie jestem perfekcjonistą. Raczej rąbię niż siekam. Julienne to dla mnie tortura.Piasek pisze: ↑czw mar 21, 2019 9:59 amA potem i tak przyjdzie azjata i zrobi to 10x szybciej![]()
https://www.youtube.com/watch?v=H0xKYgUX3zI
bez noża![]()
Qurde ... dziś chińskie na obiad będzie ...Piasek pisze: ↑czw mar 21, 2019 9:59 amA potem i tak przyjdzie azjata i zrobi to 10x szybciej![]()
https://www.youtube.com/watch?v=H0xKYgUX3zI
bez noża![]()
lbl78 pisze: ↑czw mar 21, 2019 9:22 amto czy jest tasak czy jest nóż zależy od tego jak zrobiony i od szlifu, nie od wygląduNikitol pisze: ↑czw mar 21, 2019 8:45 amZawsze myślałem, że cleaver to tasak
https://almazanknives.com
Jeden sobie zrobiłem![]()
możesz se to nawet piłą nazwać twoja wola
![]()
Kabal ma rację.Nikitol pisze: ↑czw mar 21, 2019 11:16 amlbl78 pisze: ↑czw mar 21, 2019 9:22 amto czy jest tasak czy jest nóż zależy od tego jak zrobiony i od szlifu, nie od wygląduNikitol pisze: ↑czw mar 21, 2019 8:45 amZawsze myślałem, że cleaver to tasak
https://almazanknives.com
Jeden sobie zrobiłem![]()
możesz se to nawet piłą nazwać twoja wola
![]()
A zrób taki eksperyment:
Wbij w gugle frazę "cleaver"![]()
masz racje a ja w życiu nie zrobiłem żadnego nożaNikitol pisze: ↑czw mar 21, 2019 11:16 amlbl78 pisze: ↑czw mar 21, 2019 9:22 amto czy jest tasak czy jest nóż zależy od tego jak zrobiony i od szlifu, nie od wygląduNikitol pisze: ↑czw mar 21, 2019 8:45 amZawsze myślałem, że cleaver to tasak
https://almazanknives.com
Jeden sobie zrobiłem![]()
możesz se to nawet piłą nazwać twoja wola
![]()
A zrób taki eksperyment:
Wbij w gugle frazę "cleaver"![]()
bardziejBratproroka pisze: ↑czw mar 21, 2019 5:49 pmhttps://forum.knives.pl/index.php
Do wyboru, do koloru. Tak samo mulą jak tutaj![]()
Nie wiem co tam zrobiłeś, bądź nie.. nie pokazywałeś.
Cleaver-tasak
przecież powiedziałem, że masz oczywiście racje,
Lepiej wyjdziesz z jakimś polskim customem w takim stylu. Zrobisz sobie wszystko pod siebie - rozmiar, kształt i materiał rękojeści - te japońskie ośmiokąty do mnie nie trafiają - i oczywiście stal. Spokojnie zrobisz z highendowej stali typu Aogami SuperBlue czy co tam sobie wymyślisz. Albo damast w wybranym wzorze na przykład.
Na razie zawsze omijałem japońskie oprawy rękojeści, bo się obawiałem o ergonomię, ale jedną chciałbym w końcu przetestować dłużej i wyrobić sobie zdanie.Bratproroka pisze: ↑czw mar 21, 2019 9:37 pmDobra Mora nie jest zła. Syn ma jedną - młodszy.
Starszy jest z gatunku, który kulkę z łożyska zgubi lub popsujeZdecydowanie warto kupić kilka sztuk w uczciwym rozmiarze i poutykać po samochodach itp. Ale Mory - kopie od Fiskarsa są gorszej jakości. Hultaforsy też są OK.
Ja cioram polskie customy - w rozmiarach od "w sam raz" do "co ja kurna miałem wtedy na myśli?"Wraz ze wzrostem doświadczenia calkowicie wyleczyłem się z rozmiarów - teraz duży nóż to dla mnie 150mm ostrza, a i małego necka mam i używam.
Kilka lat używałem na codzień folder CRKT M21, ale posiałem gdzieś w Słowenii w drodze na Triglav. To była fajna maszyna. Teraz tłukę już któryś rok z rzędu Zero Tolerance 560. Który mimo pancernych wymiarów ma jednak wszystkie wady foldera - a pancerne wymiary już utrudniają niektóre zadania np. w kuchni.
Plus ofkors Leatherman.
Lepiej wyjdziesz z jakimś polskim customem w takim stylu. Zrobisz sobie wszystko pod siebie - rozmiar, kształt i materiał rękojeści - te japońskie ośmiokąty do mnie nie trafiają - i oczywiście stal. Spokojnie zrobisz z highendowej stali typu Aogami SuperBlue czy co tam sobie wymyślisz. Albo damast w wybranym wzorze na przykład.
Przy czym Tobie akurat tłumaczyć nie trzeba - ale te najbardziej kosmiczne stale są często rdzewne. Oraz potrafią zmieniać smak potraw. Za to tną jak miecze świetlne![]()
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość