GAZ 69 z silnikiem 250GD
Moderator: Student
Re: GAZ 69 z silnikiem 250GD
gza spierdolić dizlem 

Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii
-
- jestem tu nowy...
Kolego,
Ja Cię nie obrażam.
GAZa chcę używać w terenie, głębokiej wodzie i ogólnie "zgodnie z przeznaczeniem", więc "dizel" jest jak najbardziej na miejscu.
Nie będzie jeździł na zloty na lawecie, nie będzie oryginalny, ani muzealny, będzie MÓJ i ... taki ma być ... choć tu akurat rymuje się co innego ...
Ja Cię nie obrażam.
GAZa chcę używać w terenie, głębokiej wodzie i ogólnie "zgodnie z przeznaczeniem", więc "dizel" jest jak najbardziej na miejscu.
Nie będzie jeździł na zloty na lawecie, nie będzie oryginalny, ani muzealny, będzie MÓJ i ... taki ma być ... choć tu akurat rymuje się co innego ...
-
- jestem tu nowy...
Dzięki serdeczne za podpowiedźtasior pisze: ↑sob lis 14, 2020 7:16 amw opisie aukcji jest napisane że ma przełożenie 41\10
[https://www.olx.pl/oferta/walek-atakuja ... H9Ivb.html]

Napisałem - zobaczymy ile wyjdą nowe.
Nie wiem, czy tu jest dobre miejsce, ale chciałbym jeszcze zapytać o ramę.
Czy ktoś wie, gdzie rama GAZa ma najsłabsze miejsce i gdzie lubi pękać?
Mam cięższy motor, auto z pełną klatką też będzie cięższe i użytkowane ma być "mocno" w terenie.
Rozbieram teraz wszystko na nowo, więc jest dobry moment, aby ją wzmocnić.
Generalnie jest mocna jak dzwon, co chyba jest rzadkością w GAZach, ale wzmocnienia nie zaszkodzą.
- Misiek Cypr
-
Radziu, weno sie puknik w glowe, BMW mosty? Chyba od Kaski 75?
Mosty Geli to egzotyka i do tego droga.
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044
513549044
Poćwicz wyobraźnie.
Ja to widze tak.
Sposob 1
Wstawiamy zawias i dyfry od BMW.
Sposób 2
Do główek z BMW spawamy pochwy i półośki z UAZa.
Nie twierdzę, że to proste, a nawet wykonalne, ale pogdybać można.
Ja to widze tak.
Sposob 1
Wstawiamy zawias i dyfry od BMW.
Sposób 2
Do główek z BMW spawamy pochwy i półośki z UAZa.
Nie twierdzę, że to proste, a nawet wykonalne, ale pogdybać można.
Jako dżentelmen upijam się po 18-stej.
Nie ma to żadnego sensu.
Szybsze mosty można podebrać, w sumie za drobne, od jeepa albo lr i obejdzie się bez rzeźbienia w gównie z niepewnym efektem końcowym.
Szybsze mosty można podebrać, w sumie za drobne, od jeepa albo lr i obejdzie się bez rzeźbienia w gównie z niepewnym efektem końcowym.
-
- jestem tu nowy...
A mosty od LR i Jeepa mają główki po odpowiedniej stronie (przód) i kręcą się we właściwą stronę?
https://allegro.pl/listing?string=land% ... ice_to=900 3 i 4 ogłoszenie za 1400 masz komplet , główka przedniego po prawej stronie , tył środek , przełożenie cirka 3,5 , obcina co niepotrzebne i robi łoża pod resory lub odcina ze starych , Zielony dobrze pamiętam ganiał gazem w rajdach i dzięki prostocie tego auta był w czołówce lub na pudle
lodz4x4.weebly.com
d23 pickup
790-71-74-74
d23 pickup

790-71-74-74
- goralski
-
- Kontaktowanie:
Ja tam miałem lekkie i poręczne 3.0 w gaziku
Po wjechaniu do rzeki szedł w dół jak złoto
Ujowy rozdział masy (silnik i skrzynia z w115), pękała rama, problem z miejscem pod maską (mniejsza chłodnica)... Ale jechać tym 100km/h odwarzylem się tylko kilka razy, teraz bym przy 70 wyskoczył przez tylną burtę
w terenie robiło to specyficznie, mało było sprzyjających warunków. Temat gazik +diesel +teren uważam za nieporozumienie

Ujowy rozdział masy (silnik i skrzynia z w115), pękała rama, problem z miejscem pod maską (mniejsza chłodnica)... Ale jechać tym 100km/h odwarzylem się tylko kilka razy, teraz bym przy 70 wyskoczył przez tylną burtę

"To, że mam to w dupie nie oznacza, że tego nie rozumiem" H.S
jakbym się bardzo uparł (kiedyś się uparłem) to gaz poszedł wek z ramy gaz, usiadł na ramie z UAZ-a, cały spód był uaz cała góra gaz a silnik peugot 2.5 NA z bodaj 504
ten sam motor na spodzie gazowskim max 90
na Uazie do 110
w terenie nie było widocznej różnicy
rama 69 do twardego ofrojdu to zło
ten sam motor na spodzie gazowskim max 90
na Uazie do 110
w terenie nie było widocznej różnicy
rama 69 do twardego ofrojdu to zło
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania
- goralski
-
- Kontaktowanie:
Ona zdaje się konstrukcyjnie miała 12cm wykrzyzu...
Ładnie w Poznaniu swego czasu gaziki robili - cała góra (po odnowieniu) lądowała na ramię gelendy, 2 blokady, solidna rama, silnik, skrzynia a z wyglądu dalej fajny gazik
Ładnie w Poznaniu swego czasu gaziki robili - cała góra (po odnowieniu) lądowała na ramię gelendy, 2 blokady, solidna rama, silnik, skrzynia a z wyglądu dalej fajny gazik
Mosty od lr mają główki po dobrej stronie (z wyjątkiem p38) i kręcą się we właściwą stronę.marcin.rafalski pisze: ↑pn lis 16, 2020 11:17 amA mosty od LR i Jeepa mają główki po odpowiedniej stronie (przód) i kręcą się we właściwą stronę?
Mosty od jeepa mają przednie główki po stronie mniej właściwej (lewej), kręcą się jak potrzeba, za to mają większy wybór przełożeń, lr to chyba jedynie 3,54.
-
- jestem tu nowy...
Poszukuję zatem jeszcze kogoś, kto "rozdzieli" reduktor od UAZa od jego skrzyni i dorobi element/obudowę, aby reduktor od UAZa był oddzielnym elementem, tak jak ma to miejsce w GAZ-ie 69. Możecie koledzy pomóc znaleźć taką osobę?
daj reduktor od robura , ma jeszcze wyjście na wyciągarkę tzw. pto
lodz4x4.weebly.com
d23 pickup
790-71-74-74
d23 pickup

790-71-74-74
- goralski
-
- Kontaktowanie:
I zapomnij o v większej od 60km/h
tak miałem zrobione w uazie , silnik skrzynie mercedes --> reduktor uaz płyta , mocowanie , ułozyskowanie , połączenie tworzyłem na aucie , reduktor był w orginalnym miejscu , potrzebowałem tylko tokarza do wytoczenia podpory na łozyska , zdjęć brak , bo fotografia cyfrowa raczkowałamarcin.rafalski pisze: ↑pt lis 20, 2020 3:52 pmPoszukuję zatem jeszcze kogoś, kto "rozdzieli" reduktor od UAZa od jego skrzyni i dorobi element/obudowę, aby reduktor od UAZa był oddzielnym elementem, tak jak ma to miejsce w GAZ-ie 69. Możecie koledzy pomóc znaleźć taką osobę?

lodz4x4.weebly.com
d23 pickup
790-71-74-74
d23 pickup

790-71-74-74
-
- jestem tu nowy...
A reduktor od ROBURA to kręci przód i tył we właściwą stronę?
Przełożenie szosowe ma 1:1?
Przełożenie szosowe ma 1:1?
Zapomnij o reduktorze od robura, to zło konieczne do zmot z mechanikami, które nigdy nie wyjeżdżają na asfalt, chyba, że lubisz jazdę w nausznikach
Wały kręcą się w dobrą stronę, przełożenie szosowe 1:1, terenowe zaledwie 1,8:1.

Wały kręcą się w dobrą stronę, przełożenie szosowe 1:1, terenowe zaledwie 1,8:1.
- Misiek Cypr
-
Za to naglosnienie jak u Franka Kimono pusczajacego jakiś transtechnokurwadupdup 

Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044
513549044
viewtopic.php?f=3&t=79230
tu masz opisaną przeróbkę reduktora uaza , rozdzielenie od skrzyni biegów uaza
i połączenie z skrzynią biegów Mercedesa
tu masz opisaną przeróbkę reduktora uaza , rozdzielenie od skrzyni biegów uaza
i połączenie z skrzynią biegów Mercedesa
Aro 243d 2.5D
Tarpan Honker 2.5d
Tarpan Honker 2.5d
-
- jestem tu nowy...
OK. Dzięki za info, ale ja sam tego nie zrobię.
Macie namiary na kogoś, kto się tego odpłatnie podejmie?
Macie namiary na kogoś, kto się tego odpłatnie podejmie?
Też miałem taką kombinację, uaz 3.0D z w123. Wnioski podobne. Chociaż, wtedy to się innymi kategoriami rozpatrywałogoralski pisze: ↑pn lis 16, 2020 3:08 pmJa tam miałem lekkie i poręczne 3.0 w gaziku
Ujowy rozdział masy (silnik i skrzynia z w115), pękała rama, problem z miejscem pod maską (mniejsza chłodnica)... Ale jechać tym 100km/h odwarzylem się tylko kilka razy, teraz bym przy 70 wyskoczył przez tylną burtęw terenie robiło to specyficznie, mało było sprzyjających warunków. Temat gazik +diesel +teren uważam za nieporozumienie

"Panie doktorze, koledzy mogą częściej i więcej...
-Jaki problem? Chwal się Pan jak oni."
- goralski
-
- Kontaktowanie:
Po prostu każdy musi pewien etap przejść, by dojść do tego samego wniosku co inni 
Gazik wg mnie to albo klasyk (najlepiej komandorka) albo przekładka góry na inny dół dla zmyłki (g klasa albo parch)

Gazik wg mnie to albo klasyk (najlepiej komandorka) albo przekładka góry na inny dół dla zmyłki (g klasa albo parch)
IMO to trzeba mieć mocne parcie na markę, lub silne poczucie odrębności społecznej, żeby realizować ten projekt. W podobnej kasie i przy mniejszej rzeźbie można wyszarpać coś cywilizowanego, jesli chodzi o użytkowość na co dzień. Ale kazdy robi jak uważa.
"Panie doktorze, koledzy mogą częściej i więcej...
Ciekawe czy Marcin zrobił w końcu tego gaza żeby być zadowolonym?
Gazy 69