Kamil jak mogłeś nie znać?

Moderator: Misiek Bielsko
Kamil jak mogłeś nie znać?
jeśli orteza na moto to najlepiej motocyklowa z ochraniaczem rzepki i golenia, (POD, Leatt) z podwójnym zawiasem, woele zalezy od funduszu, większośc twierdzi że dobre ortezy zaczynają się od 2500 za komplet, ale jak kasy brak to i acerbis gorilla lepsze niż nic
Czy na pewno chcesz o tym porozmawiać ?
Nie zamierzam wydać 2500 tylko dlatego, że mają datę produkcji świeżą. Albo bełkot marketingowców spersonalizowany na docelowy target.lbl78 pisze: ↑pn lis 15, 2021 9:42 amjeśli orteza na moto to najlepiej motocyklowa z ochraniaczem rzepki i golenia, (POD, Leatt) z podwójnym zawiasem, woele zalezy od funduszu, większośc twierdzi że dobre ortezy zaczynają się od 2500 za komplet, ale jak kasy brak to i acerbis gorilla lepsze niż nic
dlaczego nie medyczne?? one tylko stabilizują nie mają żadnej ochrony kolana, czasem lepszy jest zwykły ochraniacz dobrze dopasowany, są na necie "poradniki" jak zrobić orteze na moto za 200-300-400 pln.... kumpel ma takie, jest bardzo zadowolony![]()
sam, z braku kasy, zanabyłem ochraniacze acerbisa i powiem że jestem bardzo zadowolony, ale ja nie uprawiam hardmadafaka enduro, tylko wycieczki starszych panów po lesie![]()
Kabal, to już wiesz czemu Cię treningi składajągoralski pisze: ↑ndz lis 14, 2021 4:02 pmJa ich filię poznańską mogę polecić - dr Piontek, naprawiał pół reprezentacji piłki kopanej, Lecha, jakiś atletow i zwykłych Januszy sportu. Oczywiście OP to jedna część, druga to rehabilitacja, trzecia to predyspozycja własna.
Ponoć picie piwa źle na kolana ogólnie wpływa, alkohole takoż
Wal sięlysy76 pisze: ↑pn lis 15, 2021 2:40 pmNie, to góralski życzy mi destrukcji achillesów, zazdrości bo na boazerii się połamał jak lamer, na najbardziej płaskim stoku.
![]()
Póki co to kilometr elastyka załatwia sprawę. Ale mało to praktyczne i lepiej już było.
Ale może by wyłączyć tę poradnię zdrowia dla wczesnej geriatrii do nowego wątku, bo przepadnie![]()
lbl78 pisze: ↑pn lis 15, 2021 2:25 pmorteza medyczna będzie cie chronić przed skręceniem/wykręceniem kolana, nie będzie chronić przy upadku itp (czyli możesz rozwalić spokojnie rzepke)
na moto jeśli chcesz ortezy kup motocyklowe, wiem drogo ale nie ma nic w sumie lepszego, jeśli to za drogo to porządny ochraniacz kolana i w kwestii wycieczkowej uważam że to zupełnie wystarcza,
co do samych ortez i używania, orteza w założeniu służy tylko i wyłącznie o ograniczania zakresu ruchu, nic więcej, ogólnie są niewygodne, kupować trzeba na wymiar, najlepiej przymierzyć przed zakupem, za 2000/2500 pewnie bełkotu troche w nich jest ale nie znajdziesz lepszej protekcji niż w takich, sam używam ochraniaczy "biedaortez" (acerbis gorilla) i do moich zastosowań są ok, już wyłapały kilka kamlotów na kolano
na kostki/stopy masz buty enduro i więcej nic nie potrzeba, jeżdżenie enduro bez butów enduro to idiotyzm
Dokładnielbl78 pisze: ↑wt lis 16, 2021 10:34 amodrobine tak, zwłaszcza przy dobrych ortezach masz szerokie paski i kilka punktów, ale to nie działa tak że jeśli masz ból na lekko zgiętym kolanie przeniesie obciążenie i nie będziesz odczuwał, niestety to tak nie działa, do tego pamiętaj że masz to zamontowane na jedne z największych mięśni w ciele, które znacząco zmieniają swój obwód, orteza przede wszystkim zapobiega: przeprostowi kolana, skrętu w niewłaściwej płaszczyźnie, chroni przed uszkodzeniami ścięgien,
w 90% jest to ochrona przed kontuzją ACL (więzadło krzyżowe przednie, droga sprawa w naprawie), MCL i łąkotki, do tego rehabilitacja to jakieś 6 miesięcy do powrotu do zdrowia,
orteza to nie szkielet zewnętrzny nie przeniesie przeciążeń kompresyjnych
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości