Hamulce gaz

gaz 69, 67, 63 itd...

Moderator: Student

waciak
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Hamulce gaz

Post autor: waciak » śr cze 30, 2021 7:37 am

Witam Panów gazowników
Są pytania 3
a ) Czy ktoś przerabiał zmianę pompy hamulcowej jednostopniowej gaz na dwustopniową (np żuk , lublin lub inny model ) założenie jest aby została zamocowana w miejscu starej pompy bez wspomagania. Jak to przebiegło w praktyce i jak się sprawdza.
b jak rozwiązać połączenie z pedałem hamulca
c) 3 rzecz to rozwiązanie przewodów a co lepiej na krzyż (lewy przód prawy tył i odwrotnie 2 sekcja ) czy 1 sekcja przód 2 - tył )
prosiłbym o odpowiedź praktyków takiego działania
pozdrawiam waciak

Awatar użytkownika
rafał29

Re: Hamulce gaz

Post autor: rafał29 » śr cze 30, 2021 2:03 pm

ale jak dobrze zrobisz regulacje to jednostopniowa daje rade - jak masz zastany samochód to zrób trochę km po bocznych drogach a spokojnie zeby rozruszać sprzeta - a to do tego ? Obrazek

Awatar użytkownika
goralski

Kontaktowanie:

Post autor: goralski » śr cze 30, 2021 5:06 pm

Właśnie, my tak z naszym goniliśmy króliczka - pedały podwieszane, wspomaganie, podwójne szczęki aa na końcu i tak wyszło, że bębny były za cienkie i szczęki potrafiły ją rozepchac a nie hamować... :roll:
Zostaw oryginał ewentualnie przejdź na uaza
"To, że mam to w dupie nie oznacza, że tego nie rozumiem" H.S

Awatar użytkownika
Didymos

Post autor: Didymos » czw lip 01, 2021 10:30 am

Przerabiałem tak kiedyś w uazie z pedałami w podłodze - do ramy przyspawana gruba blacha w miejscu oryginalnej pompy, a do niej dokręcona pompa od żuka, zbiorniczki zamontowane w komorze silnika.
Sprawności hamowania to pewnie jakoś znacząco nie podnosi, ale układ dwuobwodowy zawsze bezpieczniejszy.

Awatar użytkownika
dawidbajorek

Post autor: dawidbajorek » wt lip 13, 2021 7:07 pm

rafał29 pisze:
śr cze 30, 2021 2:03 pm
ale jak dobrze zrobisz regulacje to jednostopniowa daje rade - jak masz zastany samochód to zrób trochę km po bocznych drogach a spokojnie zeby rozruszać sprzeta - a to do tego ?
Potwierdzam, gazik hamuje od 10 lat bardzo dobrze, wymaga tylko odpowietrzenia hamulców, choć problem ustał gdy wymieniłem pompę na nową... bo poprzednia była od początku w tym samochodzie przez 50 lat...
46....469 :)

Awatar użytkownika
Darek

Post autor: Darek » ndz lip 24, 2022 6:54 pm

Oprócz oczywiście dobrego odpowietrzenia trzeba jeszcze szczęki poregulować i powtórzyć po jakimś czasie, to zależy od intensywności eksploatacji. Ostatnio montowałem cały układ hamulcowy nowy, pompa, cylinderki, szczęki, tarcze kotwiczne i oczywiście przewody (miedziane) i elastyczne też. Po miesiącu od montażu pedał zaczął wpadać i za drugim depnięciem hamował. W komandorce mam przerobiony układ hamulcowy na samoregulujące się cylinderki i 2 obwodowy układ z żuka z serwem i to lepiej hamuje.
Gazy 69

Awatar użytkownika
dawidbajorek

Post autor: dawidbajorek » czw sie 18, 2022 3:00 pm

Ja teraz walczyłem z hamulcami w MAWie, hamował tylko tył i lekko jedno koło z przodu.
Okazalo sie :
- ktoś „ukręcił”rurkę miedziana z przodu jak wymieniał wężyk dlatego jedno koło było „odcięte” z przodu.
- każdy bęben inny
- mimośrody wyrobione
- wężyki gumowe spęczniały
wymieniłem cześć przewodów miedzianych, gumowe, szczęki, tłoczki, bębny, mimośrody, wyregulowałem. Hamuje pięknie !
46....469 :)

Awatar użytkownika
Darek

Post autor: Darek » ndz sie 21, 2022 1:59 pm

Teraz też robię hamulce w następnym gazie (budzie) i myślałem że tylko wymienię pompę cylinderki ale przewody były stalowe i się przy odkręcaniu ukręcały więc idzie wszystko nowe i to chyba tyczyć będzie każdego gaza który gdzieś sobie w krzaczorach stał latami.
Gazy 69

ODPOWIEDZ

Wróć do „Gaz”