masełko na korku wlewu oleju???? help
Moderator: Albert_N
masełko na korku wlewu oleju???? help
po odkreceniu korka wlewowego oleju zauwazłyem dosc duza ilosc mazidła przypominajacego masło wymieszane z kawa. co to moze byc??? czy to grozna sprawa? wydaje mi sie ze pachnie paliwem lecz bardzo delikatnie. co zrobic z tym fantem?
Troche na odwrót. To woda jest w "oleum". W skrajnych przypadkach moze oznaczacz uszczkodzenie uszczelki pod głowicą i mieszanie się płynów, ale zazwyczaj oznacza to ze silnik jest niedogrzany, pracuje przez zbyt mało czasu aby woda ze środka wyparowała. W niewielkich ilościach nie powinno być groźne.
-
-
Zdarza się, szczególnie jak ma się duże przedmuchy spalin do skrzyni korbowej. Para wodna jako jeden z produktów spalania paliwa wykrapla się na najchłodniejszych elementach silnika, w tym przypadku korku. Jak byś odkręcił ten korek po dłuższej jeździe, szczególnie w lecie, to najprawdopodobniej tego masełka by nie było.
Ostatnio zmieniony wt lut 27, 2007 11:23 am przez Niva'94, łącznie zmieniany 1 raz.
Jeśli masz zagazowany silnk to jest prawie normalne zwłaszcza zimą,ważne aby nie było tego ,,masełka"w misce olejowej.Sprawdż na bagnecie jak wygląda olej jeśli jest czysty to ok,a jeśli podobny jak na korku to niestety już problem .Zobacz jeszcze na zapalonym silniku czy ne ma przedmuchów do układu chłodzenia(bombelki spalin w chłodnicy)
fakt jezdze ostatnio po krótkiej trasie 6 km po miesicie i za kilka godzin spowrotem i nic wiecej. coprawda silinik mi sie szybko nagrzewa gdzies tak po 3 km uzyskuje 90' (korki uliczne). masełko wytarłem z korka jak równiez z okolicy korka tyle ile mogłem dosięgnąć paluchem. zmieniac olej? cos robic? czy nic? tego masełka na korku było około 1,5 małej łyzeczki takiej do herbaty 

-
-
Dokładnie o to chodzi. Czyli u Ciebie raczej DUŻYCH przedmuchów do skrzyni korbowej być nie powinno. Ale i tak zawsze jakieś minimalne są i stąd ta wilgoć się bierze.mentor187 pisze:outsider mógłbyś rozwinąc temat przedmuchów? masz na mysli nieszczelne pierscienie? mierzyłem cisnienie na cylindrach i wyszło 11 10 10 11 jakos tak o ile dobrze pamietam
- petercapri