MAGAM TROPHY 2013

Moderator: Kosiarz

Dagu

Re: MAGAM TROPHY 2013

Post autor: Dagu » śr mar 13, 2013 9:24 pm

Tak jak Adam napisał, prościej i krócej się nie da :)2 Do tego jest przez ministerstwo pełna interpretacja tych zapisów na naszą niekorzyść.
Powtarzam po raz enty, bez zmiany ustawy ( nie tylko leśnej) żaden leśnik już na papierze żadnej zgody na wjazd nie wyda, bo się jawnie podłoży. Jednostka niższej instancji gdy zmienia zasady góry, to w demokratycznym państwie sypią się głowy, zazwyczaj :wink:
Subaryna leśnik, i piździk dzielny w teren. Poszukiwanie sztywnych mostów...

Awatar użytkownika
Laska

Post autor: Laska » śr mar 13, 2013 10:40 pm

czyli wychodzi na to, że trzeba jakiś kumatych prawników czy innych speców od pisania ustaw zagonić do roboty, potem zebrać ileś tam podpisów i złożyć w sejmie projekt społeczny czy jakoś takoś inaczej się to nazywa. Ale w końcu my jako społeczeństwo też możemy zgłaszać projekty ustaw do sejmu...

Awatar użytkownika
GUTMAN
Kontaktowanie:

Post autor: GUTMAN » czw mar 14, 2013 8:25 am

Do społecznego projektu zmiany ustawy trzeba by chyba 100 000 podpisow - sądzę, że nie jest to trudne do zrobienia w naszym gronie. Trudnym będzie znalezienie sensownego człeka lub grupy osób, którzy tym mogliby się zająć i poprowadzić sprawę do końca... czyli nic nowego, lider być musi w każdym proponowanym tutaj pomyśle :roll: Może ktoś się zgłosi ? :)2
Szalony Iwan EVO (kto by zliczył!)
;)

Awatar użytkownika
Drako

Kontaktowanie:

Post autor: Drako » czw mar 14, 2013 9:32 am

byla kiedys taka koncepcja, nawet sie deklarowalem ze moge pomoc non profit od strony prawno- kancelaryjnej ogarnac

ucichlo

tak zastanawiajac sie nad tematem, kto mialby byc liderem ? Nie widac takich osob, nie ma spojnej koncepcji itd.
Jest powolane jakies tam stowarzyszenie off-road ale jakos nie widze dobrych dzialan, oprocz organizacji imprez , znizek itd....
takie organizacje powinny dzialac w interesie srodowiska a tym samym w swoim http://www.psor.com.pl/?page_id=13
gdyby takie stowarzyszenie zrobilo jedno sensowne dzialalnie w strone walki o nasze interesy z checia bym sie zapisal, pracil skladke itd. Niech walcza jak zwiazek zawodowy

ale....
Jak w polityce, ludzie ktorzy zrobiliby cos dobrego nie maja na to czasu - a traktuja off-road jako pasje , a walcza w swoich firmach.
Ci ktorzy maja na to czas z racji "zawodowego"zajomowania sie off-roadem predzej czy pozniej zaczna swoje lody przy okazji krecic i cala akcja spali na panewce bo pan x z gdanska , nie odpusci panu y z krakowa a pan z z warszawy ma inna koncepcje. .

Awatar użytkownika
Piotrek M

Kontaktowanie:

Post autor: Piotrek M » czw mar 14, 2013 9:56 am

Pomimo, ze jestem za stworzeniem federacji O-R to mam takie same odczucia co Drako.
prezes ma racje
http://www.4x4.szczecin.pl
DR 800 S

Awatar użytkownika
franc_ek

Kontaktowanie:

Post autor: franc_ek » czw mar 14, 2013 10:18 am

Chce tylko przypomnieć, że do tej pory z inicjatywy obywatelskiej ( 100.000 podpisów) Sejm skorzystał ledwie parokrotnie- reszta wniosków przepada w kuluarach. Gdyby była własność prywatna jak proponują co poniektórzy politycy myślę, że problemu by nie było.
Moim zdaniem tylko lobbing a na to potrzeba kasy.

Awatar użytkownika
Adas

Kontaktowanie:

Post autor: Adas » czw mar 14, 2013 11:27 am

sytuacja jest patowa, nikt wcześniej nie zbiegał o to, żeby powstała jakaś ogólnokrajowa federacja, zrzeszenie, czy inna prawna organizacja, która by ogólnie-polsko patrzyła na cały off road.
Teraz jest już pozamiatane, bo nikt wcześniej nie zabiegał o interes off rodowy. Nikt nie śledził nowelizacji, zmian przepisów... które by ułatwiały wykonywać ten sport.
Przy obecnej świadomości społeczeństwa, nagłaśnianiu wybryków, będzie to niemożliwe.

Teraz to chyba trzeba założyć partię, wystartować w wyborach, wygrać je tak, aby wejść do parlamentu i starać się o zmiany.

Jedyna szansa jaką ja widzę, która mogła by pomóc to zainicjować spotkanie z Orlenem czy Lotosem, którzy są sponsorami imprez rajdowych i mają kasę, z przedstawicielami naszego środowiska, kompetentnymi, nie raptusami i krzykaczami i wspólnie obgadać temat, może oni coś poradzą.

A stan obecny jaki jest dla imprez przeprawowych to tylko lokalna partyzantka bez zbytniego nagłaśniania i duże imprezy na poligonach.

GAZFAN

Kontaktowanie:

Post autor: GAZFAN » czw mar 14, 2013 1:22 pm

Drako pisze:, kto mialby byc liderem ? Nie widac takich osob,
Normalnie się obraziłem :)21 :)21
Stajnia: RR 99 RRC i GAZ 69 :)

Awatar użytkownika
dardes

Post autor: dardes » czw mar 14, 2013 1:30 pm

GAZFAN pisze:
się nie obrażaj tylko rękawy zakasaj :)2 :)2
Bo się w końcu okaże że cała zima spędzona w garażu pójdzie mi (i nietylko mi) w ..... kosmos że się tak delikatnie wyrażę.

Awatar użytkownika
wołynka

Post autor: wołynka » czw mar 14, 2013 1:55 pm

Jak w polityce, ludzie ktorzy zrobiliby cos dobrego nie maja na to czasu - a traktuja off-road jako pasje , a walcza w swoich firmach.
Ci ktorzy maja na to czas z racji "zawodowego"zajomowania sie off-roadem predzej czy pozniej zaczna swoje lody przy okazji krecic i cala akcja spali na panewce bo pan x z gdanska , nie odpusci panu y z krakowa a pan z z warszawy ma inna koncepcje. .
Ci ktorzy maja na to czas z racji "zawodowego"zajomowania sie off-roadem predzej czy pozniej zaczna swoje lody przy okazji krecic i cala akcja spali na panewce
i to zdanie to enensja wypowiedzi

Drako trafiłeś w sam srodek nic dodać nic ująć :)2
emeryt off

Jac

Post autor: Jac » pt mar 15, 2013 10:38 pm

Drako pisze: Ci ktorzy maja na to czas z racji "zawodowego"zajomowania sie off-roadem predzej czy pozniej zaczna swoje lody przy okazji krecic i cala akcja spali na panewce bo pan x z gdanska , nie odpusci panu y z krakowa a pan z z warszawy ma inna koncepcje. .
Czyli co? zostało usiąść przy ognisku, płakać i wspominać dawne czasy ?

Jak nie spróbujemy to się nie dowiemy jak będzie, jeśli ustalimy jasne i krótkie zasady, decyzje będą podejmowane wspólnie, to pewnie się uda, przynajmniej jest szansa.
Oczywiście, że część będzie niezadowolona i będzie krytykować, ale nie ma innego wyjścia, ktoś to musi wziąć na klatę i jak już Bert zaczął to niech ciągnie wózek i kieruje a my będziemy pchać, najwyżej wkleimy.

Awatar użytkownika
bert

Kontaktowanie:

Post autor: bert » pt mar 15, 2013 10:50 pm

Jac pisze:
Drako pisze: Ci ktorzy maja na to czas z racji "zawodowego"zajomowania sie off-roadem predzej czy pozniej zaczna swoje lody przy okazji krecic i cala akcja spali na panewce bo pan x z gdanska , nie odpusci panu y z krakowa a pan z z warszawy ma inna koncepcje. .
Czyli co? zostało usiąść przy ognisku, płakać i wspominać dawne czasy ?

Jak nie spróbujemy to się nie dowiemy jak będzie, jeśli ustalimy jasne i krótkie zasady, decyzje będą podejmowane wspólnie, to pewnie się uda, przynajmniej jest szansa.
Oczywiście, że część będzie niezadowolona i będzie krytykować, ale nie ma innego wyjścia, ktoś to musi wziąć na klatę i jak już Bert zaczął to niech ciągnie wózek i kieruje a my będziemy pchać, najwyżej wkleimy.
sorka, ja nic nie będę ciągnął
jeżeli się odezwałem to wyłącznie po to by wskazać co można łatwo szybko i bezboleśnie zrobić zamiast nieustannie biadolić, że...

Mogę pomóc, mogę popracować jak się zacznie coś dziać ale organizował tego nie będę. Jestem nazbyt leniwy, nazbyt stary i nazbyt zgryźliwy :)21 na dodatek mieszkam i żyję z wyboru w miejscu z którego jest za daleko do cywilizacji, marketingu i wzajemnego polewania się czekoladą... miałbym z tego spokoju zrezygnować ?
Przecież tu już rozliczają tych co się tym ew zajmą, po kontem ileż oni się na tym nachapią.
Jak na razie mam co robić, ot choćby w kwestii szlaków o-r w zach - pom, nawet nie będę pisał ile to absorbuje czasu, ile wyciąga kasy i ile razy miałem ochotę tym już pizgnąć, a Ty liczysz, że se wezmę na garba warsiawkę... w życiu, że nie
To robota dla młodych wilczków po marketingach i pierach ;)

edyta: literówki
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania

Jac

Post autor: Jac » pt mar 15, 2013 11:09 pm

bert pisze: sorka, ja nic nie będę ciągnął

....

To robota dla młodych wilczków po marketingach i pierach ;)
no i cały misterny plan w pi.zd.u ;).

Trzeba doprowadzić do spotkania i tam f2f można zarówno określić jakiś plan, poznać ciut lepiej adwersarzy i podzielić role. Ja jestem kompletnie zielony jeśli chodzi o organizację i rajdów itp sprawy. Ale mam doświadczenia na innych frontach i coś bym pewnie mógł zrobić.

Jeśli są chętni na spotkanie to trzeba określić datę i się spotkać. To akurat najprostsze będzie do zrobienia (?) ;)

Awatar użytkownika
Laska

Post autor: Laska » pt mar 15, 2013 11:55 pm

GAZFAN pisze:

O tu się Jeden wyrwał ochotnik! I to całkiem seryjo mówię :)21

Awatar użytkownika
bert

Kontaktowanie:

Post autor: bert » sob mar 16, 2013 12:15 am

Laska pisze:
GAZFAN pisze:

jestem za tym, by coś pozwolić ;) mu robić, niech nam robi

a ogólnie podsumowując :)21

głodny Królik i jeszcze bardziej więcej głodny Koń w czasie eksploracji strychu znaleźli torebkę z nasionami...

(cytat:)

Teraz czeka nas zadanie o wiele trudniejsze - powiedział Koń kładąc się na trawie. Leń toczył w nim walkę z żarłokiem. Odłóżmy to do jutra - radził głośno Leń - albo zróbmy to dziś - sugerował Żarłok. Następnie przemówił Ten Co Lepiej Wie: - Należy nakopać tyle dołków ile jest nasion i włożyć do każdego dołka po jednym.

- Czy mam je policzyć ? - zapytał Królik z gotowością.
- Później. Najpierw trzeba pomyśleć, jak gęsto będziemy sadzić.
- co centymetr - zaproponował Królik
- za gęsto - stwierdzili chórem Leń i Ten Co Lepiej Wie.
- to może co póltora ?
- też za gęsto. Trzeba co pół metra
- strasznie rzadko !
- ... albo co metr.

Królikowi przyszło nagle na myśl, że metoda Konia jest zbyt czasochłonna, a był już także bardzo głodny.

- Nie sadzic wcale - zdecydował nieoczekiwanie.
- Eee, to znów chyba za rzadko - sprzeciwił się Koń
- naprawdę nie musimy sadzić. Przecież można siać.

Co było dalej odsyłam zainteresowanych do wielce zabawnej ale i pouczajacej książki:
"Z powrotem" (Zbyszka Batki)
zwracając uwagę, że tam było ich tylko dwóch :)21

a na marginesie powyższej historyjki pytanie zasadnicze:
MOŻE NIE ROBIĆ WCALE ?
ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania

Awatar użytkownika
dardes

Post autor: dardes » sob mar 16, 2013 9:02 am

Laska pisze:
GAZFAN pisze:

Popieram, jest doświadczenie w działaniach na skalę kraju (OTI) i potrzebne kompetencje też są :)2 :)2

Awatar użytkownika
She

Post autor: She » sob mar 16, 2013 2:55 pm

A ja zgadzam się z kolegą Adas - wg mnie już jest pozamiatane w tym temacie.
Przepis jest jasny i aż dziw, że dopiero teraz go egzekwują...

Pozostaje bratać się z wojakami, bo poligony należą do Sił Zbrojnych i z natury rzeczy poruszają się na nich pojazdy silnikowe mocno hałaśliwe.

A tereny są spore i przy dobrych układach byłoby gdzie imprezy robić:

Obrazek

ps. to taka moja hipoteza - nie twierdzę, że się znam na organizacji rajdów
Ostatnio zmieniony sob mar 16, 2013 3:47 pm przez She, łącznie zmieniany 1 raz.
SAMIK LILA-LONG - very special edition ;-)
WARKA-TEAM

Awatar użytkownika
bert

Kontaktowanie:

Post autor: bert » sob mar 16, 2013 3:12 pm

She pisze:A ja zgadzam się z kolegą Adas - wg mnie już jest pozamiatane w tym temacie.
Przepis jest jasny i aż dziw, że dopiero teraz go egzekwują...

Pozostaje bratać się z wojakami, bo poligony należą do Sił Zbrojnych i z natury rzeczy poruszają się na nich pojazdy silnikowe mocno hałaśliwe.

A tereny są spore i przy dobrych układach byłoby gdzie imprezy robić:

ps. to taka moja hipoteza - nie twierdzę, że się znam na organizacji rajdów :oops:
Nadarzyce i Wicko Morskie możesz na dzień dobry skreślić.
Drawski jest wykorzystywany do o-r i jest mocno obłożony w wolnych (kiedy wojsko wpuszcza) terminach.
Żagań zapewne również mocno tak, bo nawet ktoś go tu obwołał (Żagań) "stolycom polskiego ofrołdu" ;)
Reszta nie wiem.

EDYTA:
Niezależnie od powyższego powielasz bzdurę, wielokrotnie dementowaną, że poligony należą do wojska ( niewielka część poligonów jest własnością MON-u)

Awatar użytkownika
She

Post autor: She » sob mar 16, 2013 3:18 pm

ale na tej mapie są tylko te największe - poligonów w Polsce jest ponad setka...
bert pisze:Niezależnie od powyższego powielasz bzdurę, wielokrotnie dementowaną, że poligony należą do wojska ( niewielka część poligonów jest własnością MON-u)
wg wikipedii: "Obecnie wszystkie czynne poligony wojskowe na terenie Polski należą do Sił Zbrojnych RP, część z nich udostępniana jest wojskom sojuszniczym w ramach NATO."

...
SAMIK LILA-LONG - very special edition ;-)
WARKA-TEAM

Awatar użytkownika
bert

Kontaktowanie:

Post autor: bert » sob mar 16, 2013 4:24 pm

She pisze:ale na tej mapie są tylko te największe - poligonów w Polsce jest ponad setka...
bert pisze:Niezależnie od powyższego powielasz bzdurę, wielokrotnie dementowaną, że poligony należą do wojska ( niewielka część poligonów jest własnością MON-u)
wg wikipedii: "Obecnie wszystkie czynne poligony wojskowe na terenie Polski należą do Sił Zbrojnych RP, część z nich udostępniana jest wojskom sojuszniczym w ramach NATO."

...
zatem wikipedia podaje nieprawdziwą informację
co do tej setki poligonów :o (aż tyle tego), to są to w małe pierdzielniki przy jednostkach wojskowych, zresztą wojsko ma obecnie plan (wojska lądowe) zostać tylko przy Nowej Dębie, Świętoszowie i Drawsku. Reszta ma zniknąć (co z tego wyniknie zobaczymy).
Powtarzam, tereny poligonów w większości są w administracji ALP (nie chce mi się tego więcej razy pisać). To, że są w dyspozycji wojska nie oznacza, że wojsko jest administratorem lub właścicielem, owszem jest ale zdecydowanej mniejszości tych terenów niż ALP.
Nawiasem mówiąc, gdyby przeciętny Kowalski wiedział jak zaostrzone są przepisy "zielone" na poligonach w stosunku do sytuacji z przed kilku-kilkunastu lat pod kątem "środowiska" to umarł by ze śmiechu, bowiem tak jak jest, to wojny musiał by toczyć się poza błotem, wodą, torfem, ostojami i rezerwatami (których na poligonach obecnie jest od groma i trochę). Oczywiście jak wojsko coś przypadkiem zniszczy to nie ma takiej afery jak by zniszczyło to np "rajd" bo ich upoważnia ustawa o obronności (czy jak jej tam), ale kary płacą i odszkodowania za zniszczenia.
Teraz jak wojsko chce se piaskiem worki napełnić to musi piasek na piaskowni kupić (to wcale nie żart)

Więc opierani jakiś marzeń o poligony to kiepski pomysł na dłuższą metę i większą ilość wszelkich imprez

Awatar użytkownika
wołynka

Post autor: wołynka » sob mar 16, 2013 4:28 pm

Kod: Zaznacz cały

She nie do końca ... słowo należą nie znaczą ze wojsko moze wszystko to i tak podlega Lasom ... to to samo co masz ogród swój kawałek ziemi a na nim drzewo a chcesz sciąc drzewo i jak masz zezwolenie to ok a jak nie to dor...lą Ci słona karę :(
emeryt off

Awatar użytkownika
Miskiller

Post autor: Miskiller » sob mar 16, 2013 5:10 pm

a pamietacie dlaczego przesunieto termin drugiej TRANSGOTHICY ? zieloni znalezli na POLIGONIE pod Toruniem KUPE wilka bialego...
4-ta REAKTYWACJA.Zrobie sobie PTO do Quada...a co ? umiem..

Awatar użytkownika
jezus

Re:

Post autor: jezus » sob mar 16, 2013 7:48 pm

Miskiller pisze:a pamietacie dlaczego przesunieto termin drugiej TRANSGOTHICY ? zieloni znalezli na POLIGONIE pod Toruniem KUPE wilka bialego...
Po tylu latach wszyscy jeszcze drwią z tej wymówki........istny majstersztyk onanisty... :)21
bądz twardy ........ i odpuść sobie!!!!!

GAZFAN

Kontaktowanie:

Post autor: GAZFAN » sob mar 16, 2013 7:50 pm

:)21 :)21 :)21
Stajnia: RR 99 RRC i GAZ 69 :)

Jac

Post autor: Jac » sob mar 16, 2013 10:23 pm

bert pisze: a na marginesie powyższej historyjki pytanie zasadnicze:
MOŻE NIE ROBIĆ WCALE ?
jak słyszę MOŻE to zawsze mam to w uchu....

Nauczyciel prosi dzieci, żeby ktoś mu opowiedział o Leninie. Nikt za bardzo się nie kwapi. W końcu zgłasza się Jaś i opowiada:
- Pewnego razu poszedłem do lasu. Idę sobie, idę, aż patrzę, daleko pod drzewem stoi Lenin i kopie nóżką…
- Oj Jasiu a może to był jeleń?
- A może i jeleń…

:)21

a wracając do tematu, GAZFAN, się nie śmiej tylko deklaruj

ODPOWIEDZ

Wróć do „Magam Trophy”