WITAJCIE
scibor1 pisze:Gabriel Tatoj pisze:
Jeżeli jest problem z giętarką do rur przyjacielu, a masz możliwość solidnego spawania , to można kupić w sklepach z armaturą do CO ,takie kolanka stalowe już wygięte...
niby racja, tylko armatura CO jest robiona z tzw. "czarnego" zelaza, ktory paskudnie sie spawa (robilem kiedys z tego wydech) i jest to material stosunkowo miekki, wiec solidnosc takiego bagaznika moze pozostawiac wiele do zyczenia:/
kiedys "rzezbilem" "armature" w motocyklach, oparcia/bagazniki, wyszlo mi przy tym ze dozo prosciej i estetyczniej wychodzi zastosowac zamiast rurek prety (zarowno o przekroju okraglym jak i kwadratowym), niz latac z kazdym elementem na gietarke - tyle ze masa bedzie wieksza
Napisz jeszcze czym spawałeś powyższe ,,czarne" rurki

Ja za czasów minionych spawałem większość tego typu zmot, zwykłym prostownikiem spawalniczym. Najsampierw była to spawarka;
SPB-315 a potem o wiele lepsza do precyzyjnego spawania
SPD- 400 . Do dzisiaj uważam powyższy sprzęt za wyczynowy, jeżeli tylko ktoś umie sie nim posłużyć

W erze techniki kosmicznej mamy całe stado sprzętu do spawania , a najpopularniejsza dziś metoda to podejżewam ; MIG-MAG .Moim zdaniem wytrzymałość takiego bagażnika, bardziej zależy od jego konstrukcji niż od tego czy rurka jest zwykła czy gatunkowa

I nie wiem czy jakby zrobić doświadczenie z testem na wytrzymałość bagażnika rurkowego, w stosunku do bagażnika wykonanego z prętów,to nie wiem jak wypadły by powyższe testy.

Powiem tak; zrobiłem różnych dachowych bagażników stado i zawsze jego konkretne przeznaczenie decydowało o jego konstrukcji. Zawsze robiłem z rurek albo bardziej wyczynowe z profili o przekroju prostokątnym lub kwadratowym, zwanym ; profilem zamkniętym,( ,,bocheńskim")

Żeby było ciekawie to do dzisiaj spawam wszystko powyższym prostownikiem , używając elektrod zasadowych o symbolu;
EB-125, EB-146, EB-150, EB-175. Tego typu spawaniem zapewniamy odpowiedni, wymagany przetop, a MIG-MAG-i z OBI nadają się do błyskanie fotografowi

. Nie zdażyło mi się jeszcze żeby coś pękło.
PPOZDRAWIAM WSZYSTKICH BARDZO SERDECZNIE