Fajnie się wątek rozwija

Ja oczywiście nie mam ambicji konkurować z profesjonalnymi metromierzami za 500 czy 2500zł. Rozwiązanie problemu poprzez zakup jakiejśtam Nokii plus obudowa GPS to też jakby nie tędy droga.
Nie mam dostępu do żadnych badań na ten temat ale jestem w stanie zaryzykować twierdzenie że jest wielokrotnie więcej ludzi którzy mają PDA z systemem pocket windows + jakiś popularny odbiornik GPS niż użytkowników Nokii 5140.
Tworząc programik do mierzenia przebytej odległości zakładałem że "jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma". W obecnej chwili program działa bez problemów z moim odbiornikiem (Holux GPSlim 236), ustawionym w sposób specyficzny programem SirfDemo.
Nie ukrywam że wiązałem w przyszłości jakieś nadzieje na komercjalizację pomysłu. Przypominam że jego pierwotnym celem był pomiar przyspieszenia i czasu od 0 do 100km/h
Znalazłem kiedyś tylko jeden taki program na PDA który kosztował 20USD
Postaram się do końca tego tygodnia skompilować wersję która sama zadba o wszystkie niezbędne parametry bez potrzeby prekonfigurowania odbiornika programem SirfDemo. Przydałaby się obsługa predykcji w przypadku utraty fixa na kilka sekund czy innych dziwnych zdarzeń.
Jeśli do końca tygodnia nie dam rady, powrócę do tematu po moim urlopie czyli na początku sierpnia.
Program powinien działać z każdym odbiornikiem który jest zgodny z NMEA. W przyszłości możliwe że dodam obsługę protokołów natywnych dla popularnych chipsetów GPS.