Ankieta turystyczna

chyba wiadomo o co chodzi....

Moderator: Mroczny

Awatar użytkownika
kuba500

Kontaktowanie:

Re: Ankieta turystyczna

Post autor: kuba500 » czw lut 04, 2010 7:06 pm

kosa20 pisze: Ankieta bardziej o "przekleństwie szlaków" czyli o quadach i crossach. Ale kwestia jest ta sama: powinny być tyczone szlaki dla pojazdów mechanicznych i ucywilizowanie problemu. Zarówno w górach jak i na nizinach. Ja akurat i wędrówki piesze uwielbiam i jazdę terenową samochodem. Chciałbym idąc na pieszą wędrówkę wybrać sobie trasę na której nie będę się rozglądał za jakimś kretynem na quadzie/terenówce/crossie i odwrotnie, chciałbym móc pojeździć terenowo bez stresu i ciągłego załatwiania zgód. Da się zrobić, nikt mnie nie przekona, że zrywka drewna prowadzona praktycznie we wszystkich lasach jest obserwowana z miłością i ciepłym uczuciem przez zwierzynę... można wydzielić trasy dla "zmechanizowanych" bez strat w istniejącym ekosystemie. Tylko trzeba chcieć.
@kosa20 zgadzam się z tobą w zupełności gdyż też lubię zarówno pieszą turystykę jak i rowerem i 4x4 :wink:
kosa20 pisze:
można dyskutować o wielu rzeczach, ale dla mnie jedno jest pewne: piesze szlaki turystyczne nie są przeznaczone dla crossów, quadów i innych pojazdów mechanicznych. Naprawdę nie ma karwa gdzie jeździć ?? !! :)11
tylko weź poprawkę na to że czasami szlaki piesze prowadzą (częściowo) po drogach gminnych czasem nawet asfaltowych i podróżując OR może zdarzyć się tak że twoja droga zbiegnie się ze szlakiem :wink:
KZJ95 , Suzuki SV650, Celica GT-FOUR też 4x4 :D

Awatar użytkownika
kosa20
Kontaktowanie:

Post autor: kosa20 » czw lut 04, 2010 7:35 pm

kuba500 pisze:
kosa20 pisze:
można dyskutować o wielu rzeczach, ale dla mnie jedno jest pewne: piesze szlaki turystyczne nie są przeznaczone dla crossów, quadów i innych pojazdów mechanicznych. Naprawdę nie ma karwa gdzie jeździć ?? !! :)11
tylko weź poprawkę na to że czasami szlaki piesze prowadzą (częściowo) po drogach gminnych czasem nawet asfaltowych i podróżując OR może zdarzyć się tak że twoja droga zbiegnie się ze szlakiem :wink:
chyba jasne, że nie o takie odcinki akurat mi chodzi ;)
Na takich odcinkach podobnie jak Jacek: zwalniam, macham łapką i z reguły odzew jest identyczny.
Chodzi mi o "cięcie" ścieżkami po których prowadzi szlak i jest to ewidentnie trasa piesza. Niestety często na takich odcinkach spotyka się crossy :)3 . I trudno do takiej jazdy dorobić ideologię.

Awatar użytkownika
kuba500

Kontaktowanie:

Post autor: kuba500 » czw lut 04, 2010 9:52 pm

kosa20 pisze:Chodzi mi o "cięcie" ścieżkami po których prowadzi szlak i jest to ewidentnie trasa piesza. Niestety często na takich odcinkach spotyka się crossy :)3 . I trudno do takiej jazdy dorobić ideologię.
a tu się zgodzę, takie zachowanie należy kategorycznie piętnować :)3
KZJ95 , Suzuki SV650, Celica GT-FOUR też 4x4 :D

Awatar użytkownika
Twardy

Kontaktowanie:

Post autor: Twardy » czw lut 04, 2010 11:31 pm

Dla wyjaśnienia, szlaki to były tylko łączniki, nie da się ich całkowicie ominąć.
Zresztą co za przyjemność przeciskać się przez pieszych.
Ci co chcieli pojeździć umawiali się w tygodniu w pochmurny lub deszczowy dzień, wtedy był największy fun i latanie od rana do nocy, tyle że mało kto wytrzymywał 300 km dziennie :)21
człowiek człowiekowi wilkiem a kiwi kiwi kiwi

Awatar użytkownika
kosa20
Kontaktowanie:

Post autor: kosa20 » pt lut 05, 2010 12:01 am

Twardy pisze:Dla wyjaśnienia, szlaki to były tylko łączniki, nie da się ich całkowicie ominąć.
Zresztą co za przyjemność przeciskać się przez pieszych.
Ci co chcieli pojeździć umawiali się w tygodniu w pochmurny lub deszczowy dzień, wtedy był największy fun i latanie od rana do nocy, tyle że mało kto wytrzymywał 300 km dziennie :)21
wiesz, z punktu widzenia turysty pieszego, to guzik Cię obchodzi, że ktoś robi akurat "łącznik" bo inaczej się nie da. Oczywiście że się da jeździć tak, żeby nie wjeżdżać na szlaki piesze na odcinkach, które nie prowadzą po drogach. A jak na danym odcinku się nie da, to trzeba zmodyfikować plany, bo nie jest powiedziane, że boskim porządkiem rzeczy, właściciele crossów/quadów/4x4, mają prawo wjeżdżać wszędzie gdzie im się widzi. :)3

Awatar użytkownika
Twardy

Kontaktowanie:

Post autor: Twardy » pt lut 05, 2010 9:32 am

kosa20 pisze:wiesz, z punktu widzenia turysty pieszego, to guzik Cię obchodzi, że ktoś robi akurat "łącznik" bo inaczej się nie da. Oczywiście że się da jeździć tak, żeby nie wjeżdżać na szlaki piesze na odcinkach, które nie prowadzą po drogach. A jak na danym odcinku się nie da, to trzeba zmodyfikować plany, bo nie jest powiedziane, że boskim porządkiem rzeczy, właściciele crossów/quadów/4x4, mają prawo wjeżdżać wszędzie gdzie im się widzi. :)3
Wystarczy przez taki łącznik przejechać ze wzmożoną uwagą, mając świadomość że dzielisz świat z kimś jeszcze (zresztą o tym trzeba pamiętać zawsze). Poza tym o drogach myślałem, nie o ścieżkach.

A tak zmieniając teren, to pieszy jako ten święty co taki pokrzywdzony i ciężko przez niegodziwe zachowanie zmotoryzowanego doświadczony - co jego prawo do wypoczynku ogranicza - nie włazi przypadkiem na ulice poza miejscami do tego wyznaczonymi? Nie pcha go do tego wygoda i myślenie "co mi mogą zrobić" ? Nie naraża swoim zachowaniem innych uczestników tej ścieżki dla samochodów generując ryzyko utraty zdrowia lub życia?

Każda skrajność jest zła !

Żyj i daj żyć innym...

mazeno

Post autor: mazeno » pt lut 05, 2010 10:10 am

.
Ostatnio zmieniony pn wrz 09, 2013 10:17 pm przez mazeno, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
kosa20
Kontaktowanie:

Post autor: kosa20 » pt lut 05, 2010 1:56 pm

Twardy pisze:
kosa20 pisze:wiesz, z punktu widzenia turysty pieszego, to guzik Cię obchodzi, że ktoś robi akurat "łącznik" bo inaczej się nie da. Oczywiście że się da jeździć tak, żeby nie wjeżdżać na szlaki piesze na odcinkach, które nie prowadzą po drogach. A jak na danym odcinku się nie da, to trzeba zmodyfikować plany, bo nie jest powiedziane, że boskim porządkiem rzeczy, właściciele crossów/quadów/4x4, mają prawo wjeżdżać wszędzie gdzie im się widzi. :)3
Wystarczy przez taki łącznik przejechać ze wzmożoną uwagą, mając świadomość że dzielisz świat z kimś jeszcze (zresztą o tym trzeba pamiętać zawsze). Poza tym o drogach myślałem, nie o ścieżkach.

A tak zmieniając teren, to pieszy jako ten święty co taki pokrzywdzony i ciężko przez niegodziwe zachowanie zmotoryzowanego doświadczony - co jego prawo do wypoczynku ogranicza - nie włazi przypadkiem na ulice poza miejscami do tego wyznaczonymi? Nie pcha go do tego wygoda i myślenie "co mi mogą zrobić" ? Nie naraża swoim zachowaniem innych uczestników tej ścieżki dla samochodów generując ryzyko utraty zdrowia lub życia?

Żyj i daj żyć innym...
podoba mi się Twoje wyczulenie na obecność innych. To jest dobre. Ale ja uważam, że są po prostu miejsca, gdzie nie można jeździć, a argument "łącznika" akurat nie jest dobrym pretekstem do łamania tej zasady (powtórzę: ewidentne szlaki piesze, że nie wspomnę o parkach narodowych itd).

Co do pieszych, to jest oddzielna bajka, skala tumaństwa i kretyństwa nie do opisania często. Widać to wszędzie, że nie wspomnę o miejscach, które są "centrami" wakacyjnymi - tam nasilenie jest zabójcze :)3

Każda skrajność jest zła. Ale jeśli chcemy tras dla siebie, to zagwarantujmy pieszym turystom również miejsca, gdzie będą mogli cieszyć się kontaktem z przyrodą i słuchać szumu wiatru a nie ryku, lub nawet pyrkotania silników na ścieżce za plecami. Ja bym chciał mieć taki komfort w określonych miejscach, czy obszarach :wink:

Awatar użytkownika
kosa20
Kontaktowanie:

Post autor: kosa20 » pt lut 05, 2010 1:56 pm

mazeno pisze:czesc szlakow turystycznych biegnie rowniez srodkiem miast, panowie.
już na to zwróciliśmy uwagę i uściśliliśmy zagadnienie, jakbyś spojrzał kilka postów wyżej :wink:

Awatar użytkownika
Twardy

Kontaktowanie:

Post autor: Twardy » pt lut 05, 2010 3:49 pm

Kosa, szanuję Twoje zdanie jednak nadal będę jeździł drogą pomimo że tą drogą poprowadzony jest szlak pieszy, często są miejsca które są "wspóldzielone" - to nazwane tutaj przeze mnie łączniki.
Rezerwaty i parki ? Bez komentarza.

Podam jeszcze dwa przypadki z którymi się spotkałem:

1. Droga polna, gminna, latem. Zostałem zwyzywany przez rolnika (którego nie widziałem bo bym zwolnił z 30 do ....?) za to że się kurzy a tu jest jego pole. Rozwiązaniem jest beton? Polewaczka na usługach rolnika, czy może przestaniemy jeździć po polnych drogach? Nie oczekuję odpowiedzi :(

2. Z córką puszczaliśmy latawiec który wzniósł się na całą długość linki, nie wiem 200 m? W powietrzu znalazł się w pobliżu zabudowań, zgadnij co nastąpiło. Wybiegł do nas jegomość i przy 6 letnim dziecku na cały głos usłyszałem jakim jestem sku... Okazało się że latawiec nad jego "jestestwem" lata.

Jeszcze raz na pożegnanie - żyjmy i dajmy żyć innym.

Pozdrawiam tych co mają zdrowy rozsądek.

Jacek

Awatar użytkownika
kosa20
Kontaktowanie:

Post autor: kosa20 » pt lut 05, 2010 4:04 pm

Twardy pisze:Kosa, szanuję Twoje zdanie jednak nadal będę jeździł drogą pomimo że tą drogą poprowadzony jest szlak pieszy, często są miejsca które są "wspóldzielone" - to nazwane tutaj przeze mnie łączniki.
Rezerwaty i parki ? Bez komentarza.
Drogą tak. Zrozumiałem, że Twoje "łączniki" prowadzą ścieżkami.
Twardy pisze: Podam jeszcze dwa przypadki z którymi się spotkałem:

1. Droga polna, gminna, latem. Zostałem zwyzywany przez rolnika (którego nie widziałem bo bym zwolnił z 30 do ....?) za to że się kurzy a tu jest jego pole. Rozwiązaniem jest beton? Polewaczka na usługach rolnika, czy może przestaniemy jeździć po polnych drogach? Nie oczekuję odpowiedzi :(

2. Z córką puszczaliśmy latawiec który wzniósł się na całą długość linki, nie wiem 200 m? W powietrzu znalazł się w pobliżu zabudowań, zgadnij co nastąpiło. Wybiegł do nas jegomość i przy 6 letnim dziecku na cały głos usłyszałem jakim jestem sku... Okazało się że latawiec nad jego "jestestwem" lata.
To akurat dwa przypadki spotkań z klasycznymi kretynami. Tacy są wszędzie i co zrobić? Można tylko olać, bo zastrzelić nie wolno.
Twardy pisze: Jeszcze raz na pożegnanie - żyjmy i dajmy żyć innym.
:)2 :)2 :)2

Awatar użytkownika
Aśka&Kuba

Post autor: Aśka&Kuba » śr lut 24, 2010 12:57 am

10zulu pisze:co do erozji gleby itd. to żadna opona(nawet 50 patroli na MT) nie zrobi szkody takiej jak zrywka i ściąganie na dół choćby jednego drzewa -koniem :D ,nie mówiąc już o wjeżdzie do lasu samego LKT-dopiero masakra

proste tego nikt nie widzi :)11
NO I JEST RZOPA

Awatar użytkownika
Aśka&Kuba

Post autor: Aśka&Kuba » śr lut 24, 2010 1:08 am

Twardy pisze:

Żyj i daj żyć innym...
Panie Jacku dobrze Pan mówi :)2

i nikt ankiety nie robi kim są ci ludzie ile zarabiają i jaki mają stosunek do tego :roll:

zawsze się ktoś trafi co niezdaje sobi sprawy z tego co robi wszysko jest dla ludzi tylko z głową
NO I JEST RZOPA

Awatar użytkownika
Damian

Kontaktowanie:

Post autor: Damian » czw lut 25, 2010 11:56 pm

Aśka&Kuba pisze:
10zulu pisze:co do erozji gleby itd. to żadna opona(nawet 50 patroli na MT) nie zrobi szkody takiej jak zrywka i ściąganie na dół choćby jednego drzewa -koniem :D ,nie mówiąc już o wjeżdzie do lasu samego LKT-dopiero masakra
proste tego nikt nie widzi :)11

kierownik w LKT nie budzi zazdrości takiej jak "nuworysze w terenówkach" ;)
the lifestyle you've ordered is currently out of stock.

LR

GAZFAN

Kontaktowanie:

Post autor: GAZFAN » pt lut 26, 2010 6:07 pm

Kierownik z LTk wzbudza litość...
Biedny Pan w tak ciężkich warunkach, w tym ohydnym, ciemnym lesie, w błocie, bagnie, na końcu świata gdzie i tak nikt nei dociera musi na chlebek zarabiać

:)21
Stajnia: RR 99 RRC i GAZ 69 :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Jazda w terenie”