Jak odpala Samurai w zimie?

Lj, Samurai, Vitara, Jimny

Moderator: Albert_N

lechowiec
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: Jak odpala Samurai w zimie?

Post autor: lechowiec » ndz gru 26, 2010 8:22 pm

Sprawdziłem gdzie indziej i rzeczywiście Jimny ma dwie sztywne osie. Nie mogę teraz znaleźć źródła z którego wynikało coś innego. Widziałem też gdzieś na forum jak ktoś pisał o podmianie przedniego mostu od samuraia do jimnego i tak mi to utkwiło w pamięci. Dzięki za wyprowadzenie z błędu, teraz inaczej widzę jimnego.

Centralny dyfer jest przydatny. Przecież zapinanie na sztywno przedniej osi można robić tylko na grząskim. Na czarnym niszczymy sobie elementy układu napędowego. Jak nawierzchnia się zmienia i mamy strome podjazdy to lepszy będzie stały napęd 4x4 niż dołączanie na sztywno przedniej osi w razie potrzeby. Ja bym tam jednak centralny dyfer chciał. Niva dlatego idzie bardzo dobrze i praktycznie nie trzeba jej blokować centralnego mechanizmu. Powstały tym sposobem wokół nivy legeny typu, ja wjeżdżam nivą na tę stromą łąkę bez "napędów", a kolega w pajero musi załączać:). Niva jest lepsza :wink:

To, że niby produkcja G klasy została zakończona wyczytałem tu:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Mercedes-Benz_klasy_G

"W 1991 roku rozpoczęto produkcję zmodernizowanej wersji oznaczonej symbolem W461. Wersja ta jest produkowana do dziś, choć oficjalnie jej produkcja została zakończona w 2002 roku. Nie jest dostępna jednak dla masowych klientów, a jedynie dla klientów rządowych i militarnych."

Najwyraźniej informacja jest nieprawdziwa. Dzięki za sprostowanie, jak bym to wszystko wiedział to bym nie pytał.

Po co diesel?? Diesel ma duży moment obrotowy w dolnym zakresie obrotów i jest to wielka zaleta właśnie w aucie terenowym. Czy macie inne zdanie na ten temat?

Awatar użytkownika
TomaszRT

Post autor: TomaszRT » ndz gru 26, 2010 8:27 pm

jak wół masz napisane, że W463 jest do dziś produkowany..
:)21

jeździłeś kiedyś autem terenowym?
'częściej patrzę się na wschód, chyba tam patrzę od zawsze...'

Awatar użytkownika
szympro

Post autor: szympro » ndz gru 26, 2010 8:38 pm

"...W 1990 roku, aby rozszerzyć gamę klasy G, wprowadzono bardziej luksusową wersję oznaczoną symbolem W463..." oraz "...Klasa G W463 przechodziła przez lata wiele modyfikacji i jest produkowana do dziś w zakładach, w Austrii..."

G jest produkowana do dzis, zarowno dla cywilnego odbiorcy jak i dla wojska. Ale spoko, male przeoczenie mozna wybaczyc. Po to sie na forum czlowiek pyta zeby sie poduczyc :)21

Najlepiej uzupelnij profil o miejsce zamieszkania, odezwij sie do kogos kto ma w poblizu Samuraia i pogadaj z nim na zywo. Teraz zima to zobaczysz jak odpala, jak sie nagrzewa etc.
Miejsce na Twoją reklamę.

Awatar użytkownika
Kostuch

Post autor: Kostuch » ndz gru 26, 2010 8:58 pm

@lechowiec
Zawsze możesz do suzuki włożyć reduktor z nivy i mieć stałe 4x4 :)21
Podejrzewam, że będziesz pierwszy z takim tuningiem.
A moment silnika na twoim etapie (bez urazy) jest najmniej istotnym problemem...
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.

kozioU

Post autor: kozioU » ndz gru 26, 2010 9:03 pm

lechowiec pisze: Po co diesel?? Diesel ma duży moment obrotowy w dolnym zakresie obrotów i jest to wielka zaleta właśnie w aucie terenowym. Czy macie inne zdanie na ten temat?
Wielką zaletą jest reduktor. Rodzaj paliwa ma mniejsze znaczenie, ale oczywiście najlepsza jest benzyna. :)21

lechowiec
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: lechowiec » ndz gru 26, 2010 9:16 pm

TomaszRT pisze:jak wół masz napisane, że W463 jest do dziś produkowany..
:)21

jeździłeś kiedyś autem terenowym?
Jeździłem nivą :) . Wychodzi szybkie czytanie po łebkach. Poczytałem instrukcje obsługi samuraja i Jimnego. Wolałbym ręczne właczanie 4x4 jak w samuraju niż elektroniczne w jimnym.

Awatar użytkownika
sebastian2357

Post autor: sebastian2357 » ndz gru 26, 2010 9:32 pm

Ale wolałbyś spręzyny w samuraiu i nie wytaplaną gnojem tapicerkę, a to oferuje Jimny. Nie zawsze ma sie to co chce:) Dlatego trzeba wybrać.
Dla Ciebie moim typem jest Jimny, ale wybierzesz co zechesz.
Też chciałbym żeby wszytsko było mechaniczne, silnik bez kompa, wszystkie blokady i sztywne mosty a mocy wbród. Takiego auta nie produkują, a jeśli produkowali to jest teraz trupem za wielkie pieniądze:)
TRJ120 '07 jest
KZJ95 '97 była
BJ73 '89 była
Samurai '93 rdzewieje pod domem

Awatar użytkownika
viperecki

Post autor: viperecki » pn gru 27, 2010 12:24 am

Czyżby temat zbaczal cisnieniowo ?? ?? ?? a w snieg wy łobuzy ..........
Samurai 91R. 31" booger 5.5t t-max calmini 4.16, na springu ;)5.12 w mostach itp itd

lechowiec
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: lechowiec » pn gru 27, 2010 8:58 pm

Temat w temacie chyba został wyczerpany:). Ale poznałem punkt widzenia bardziej doświadczonych terenowców.

Awatar użytkownika
HUSKYTEAM
Kontaktowanie:

Post autor: HUSKYTEAM » śr gru 29, 2010 11:44 pm

Też chciałbym żeby wszytsko było mechaniczne, silnik bez kompa, wszystkie blokady i sztywne mosty a mocy wbród. Takiego auta nie produkują
Jak nie? A Dodge Viper?
Jacek Szadkowski
http://www.war-saw.net
Pajero I > Disco I 2.5 > Vitara I 1,6 > Samurai...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Suzuki”