Zderzak tył GR y60 krótki - wykonanie
Moderator: Kosiarz
Re: Zderzak tył GR y60 krótki - wykonanie
uderz w stół - akurat nie kierowałem tego do Ciebie, co bardziej do autora
ale niech bedzie
nie sprzedaje
i nie oceniam i nie interesuje mnie czy Cie stać
po prostu gadanie, ze ten zderzak nie jest warty 1kpln to masakra jakas - jest warty za tyle ile jest wystawiony, tym bardziej skoro tej firmie się wiedzie i to nieźle, bo ktoś to KUPUJE.
jestem ciekawy ile REALNIE wyjdą Cie koszty - razem z narzędziami, roboczogodziną itepe i czy wtedy tez bedziesz miał taką samą opinię
i w moim mniemaniu MA WYGLĄDAĆ - chociaz i tak wiekszosc czasu w błocie upieprzony - ale MA WYGLADAC I JUZ - ja sobie kłody nie doczepie bo samochod do blota...
a jak masz pomysł na biznes - no to siup - wrzuc takie po 500 - wielu Ci podziekuje
i "jaki jestem" to akurat nie wiesz - po prostu zdaje sobie sprawę, że niektórzy ze swojej pracy/pomysłów/usług chcą ŻYĆ i nie czyni to ich w moich oczach kutasami/cwaniakami/naciągaczami. dopoki mają Klientów mają też rację.
p.s. to auto wyglada ladnie i widac (przynajmniej w tej skali) ze ma swoj sens. a nie jest potrytytkowane i ruda wyłazi wszędzie, bak na siedzeniu - ale to tez pewnie nie wazne - tez by robiło...
p.s.2. ja nie widze cwaniakow - tylko ludzi ktorzy opracowywują coś i chcą zarabiac - GRANDA
p.s.3. ja sie nie lansuje - dla mnie wszystko musi wygladac tak zeby mi sie podobalo - niezaleznie czy do blota czy na codzien. nie bujam sie po miescie onanizujac sie jaki to mam fajny samochod.
ale niech bedzie
nie sprzedaje
i nie oceniam i nie interesuje mnie czy Cie stać
po prostu gadanie, ze ten zderzak nie jest warty 1kpln to masakra jakas - jest warty za tyle ile jest wystawiony, tym bardziej skoro tej firmie się wiedzie i to nieźle, bo ktoś to KUPUJE.
jestem ciekawy ile REALNIE wyjdą Cie koszty - razem z narzędziami, roboczogodziną itepe i czy wtedy tez bedziesz miał taką samą opinię
i w moim mniemaniu MA WYGLĄDAĆ - chociaz i tak wiekszosc czasu w błocie upieprzony - ale MA WYGLADAC I JUZ - ja sobie kłody nie doczepie bo samochod do blota...
a jak masz pomysł na biznes - no to siup - wrzuc takie po 500 - wielu Ci podziekuje
i "jaki jestem" to akurat nie wiesz - po prostu zdaje sobie sprawę, że niektórzy ze swojej pracy/pomysłów/usług chcą ŻYĆ i nie czyni to ich w moich oczach kutasami/cwaniakami/naciągaczami. dopoki mają Klientów mają też rację.
p.s. to auto wyglada ladnie i widac (przynajmniej w tej skali) ze ma swoj sens. a nie jest potrytytkowane i ruda wyłazi wszędzie, bak na siedzeniu - ale to tez pewnie nie wazne - tez by robiło...
p.s.2. ja nie widze cwaniakow - tylko ludzi ktorzy opracowywują coś i chcą zarabiac - GRANDA
p.s.3. ja sie nie lansuje - dla mnie wszystko musi wygladac tak zeby mi sie podobalo - niezaleznie czy do blota czy na codzien. nie bujam sie po miescie onanizujac sie jaki to mam fajny samochod.
PATROLnięty 
~----oo----/ LAWETA (przyczepa) - 2x4,5m, 1800/2500kg -moge sie podzielic

No to temat się rozwinął.
A ja myślałem, że są na tym forum Koledzy, którzy chętnie się podzielą swoją wiedzą???
Nie rozumiem, w czym jest problem aby przekazać info o jakie pokornie proszę?
Nawet bardziej jestem zadziwiony tym, że jak ktoś rzuci na forum "bo mu coś tyrkocze" to wtedy setki chętnych do pomocy.
A w takiej błahej sprawie, jak moja to NIC.
Swoją drogą ciekawe ile z tej setki potrafi się obsługiwać grzechotką??
Mam nadaj nadzieje, że jednak ktoś znajdzie się chętny do pomocy??
A ja myślałem, że są na tym forum Koledzy, którzy chętnie się podzielą swoją wiedzą???
Nie rozumiem, w czym jest problem aby przekazać info o jakie pokornie proszę?
Nawet bardziej jestem zadziwiony tym, że jak ktoś rzuci na forum "bo mu coś tyrkocze" to wtedy setki chętnych do pomocy.
A w takiej błahej sprawie, jak moja to NIC.
Swoją drogą ciekawe ile z tej setki potrafi się obsługiwać grzechotką??
Mam nadaj nadzieje, że jednak ktoś znajdzie się chętny do pomocy??
Y60 2.8 SWB lift 2"OME,285/75r16 SIMEX copy. Winch .Podcięty. Snorkel,Stal przód i tył, MBC
Gdybyś wiedział ile ze zrobieniem dobrego zderzaka jest roboty to byś się nie wygłupiał z pytaniami o gotowce ani zbytnio cenom nie dziwił...
A grzechotką mój syn bawił się 3 lata temu albo lepiej, więc nie kwękaj...
A grzechotką mój syn bawił się 3 lata temu albo lepiej, więc nie kwękaj...

XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
ernil pisze:Gdybyś wiedział ile ze zrobieniem dobrego zderzaka jest roboty to byś się nie wygłupiał z pytaniami o gotowce ani zbytnio cenom nie dziwił...
WÓDKI MU DAJCIE

PATROLnięty 

oj tam
przeca można przyspawać ceownik
to tylko terenówka

przeca można przyspawać ceownik
to tylko terenówka

szyny kolejowe tez robią

po PGRowska Nyska z sześćdziesiątego pierwszego*
hoso-maki sushi '93
turbowanna '99
hoso-maki sushi '93
turbowanna '99
a może ktoś coś rozsądnego napisze??
Y60 2.8 SWB lift 2"OME,285/75r16 SIMEX copy. Winch .Podcięty. Snorkel,Stal przód i tył, MBC
Ogólnie jak słyszę o spawaniu zderzaków do ramy to jestem pod wrażeniem...
XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
nikt wymiarów nie da.. ten co robi to za pieniądze wydał na ten rysunek sporo złocisza
ten co zrobił jeden z zyliona tarcz do cięcia - nie ma rysunku
zrób sobie prosty, rurkowy - będzie lekki, funkcjonalny i estetyczny

ten co zrobił jeden z zyliona tarcz do cięcia - nie ma rysunku
zrób sobie prosty, rurkowy - będzie lekki, funkcjonalny i estetyczny

ernil pisze:Ogólnie jak słyszę o spawaniu zderzaków do ramy to jestem pod wrażeniem...
oj tam - to tylko terenowka do blota...
PATROLnięty 

proszzzzzkornik21 pisze:a może ktoś coś rozsądnego napisze??

sam kiedys tez mialem dylemat z przodem
na kupno firmowego stać mnie na tamten moment nie było to 1, a 2 - nie bylo żadnego który odpowiadałby mi w 100%
zleciłem wykonanie + zastosowanie patentów ktore chcialem tam mieć i prawda jest taka że jeżeli ma to zrobić ktoś kto ma pojęcie:
1. o spawaniu
2. o zachowaniu samochodu terenowego w rzeczonym terenie
3. ogólne o mechanice i elektryce(płyta + podlaczenie wyciagarki)
4. musi dostosowac sie pod jakies tam dodatkowe zawracajdupopatenty klienta
5. zapakowac i zawiesc zeby porzadnie ktos pomazal proszkiem z podkladem cynkowym
to:
1. nie zrobi tego dla wlasnej satysfakcji
2. zarobek wlasny + zwrot kosztów wlasnych poniesionych przy danej robocie jednak bedzie go interesowal
3. ostatecznie okaze sie ze laczna kwota po zsumowaniu wszystkiego bedzie nizsza o powiedzmy 15-20% od podobnych konstrukcji gotowych mozliwych do kupienia na aledrogo
hoso-maki sushi '93
turbowanna '99
hoso-maki sushi '93
turbowanna '99
WÓDKI MU DAJCIE !
dobrze gadacie
dobrze gadacie

Nie byłbym wcale taki pewien - jak ktoś robi seryjnie, to i koszty zazwyczaj ponosi mniejsze...ktoś pisze:(...) 3. ostatecznie okaze sie ze laczna kwota po zsumowaniu wszystkiego bedzie nizsza o powiedzmy 15-20% od podobnych konstrukcji gotowych mozliwych do kupienia na aledrogo
XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
ten co robi seryjnie, tnie gotowe formatki plazma itd., ogolnei jest nastawiony na produkowanie wiekszych ilosci takich rzeczy to pewnie ze tak
ja natomiast mowie o mojej cenie która przyszlo mi zaplacic za to co napisalem kilka postow wyzej
ja natomiast mowie o mojej cenie która przyszlo mi zaplacic za to co napisalem kilka postow wyzej
hoso-maki sushi '93
turbowanna '99
hoso-maki sushi '93
turbowanna '99
Że też Wam się jeszcze chce
przeca to walka z wiatrakami 

...a mogliby wreszcie coś konkretnego wstawić.mik pisze:Że też Wam się jeszcze chceprzeca to walka z wiatrakami
ps. aczkolwiek fotki duuużo pomogły...
kolego chcesz zrobić zderzak do tyłu y60 , co byś chciał : zwymiarowany projekt?kornik21 pisze:
...a mogliby wreszcie coś konkretnego wstawić.
ps. aczkolwiek fotki duuużo pomogły...
to jet naprawde prosty zderzak , wystarczy miarką porobić obmiary i zrobić prosty rysunek
jak z tym masz poroblemy to nie obrażaj się ale kup gotowy
y61 tb42 króciak jest
gu4 3.0 króciak jest
gu4 3.0 króciak jest
kurde a ja wlasnie chce spawac do ramyernil pisze:Ogólnie jak słyszę o spawaniu zderzaków do ramy to jestem pod wrażeniem...

szczecin ..... po prostu dziura
a w dole parch 2.8 3cale i 35 cali 

sztywność spawu przekreśla jego wytrzymałość - rama bardzo mocno pracuje w parchu
druga sprawa - rama ma cieniutką ściankę - jak zrobisz przykręcany do oryginalnie tulejowanych otworów montażowych haka holowniczego to masz już wytrzymałość konkretną..
robiąc zderzak wypuszcza to w/w mocowanie poza jego płaszcz i wiercisz w nim dziurę - i masz pewne i bezpieczne mocowanie szekli..
itd
itd
druga sprawa - rama ma cieniutką ściankę - jak zrobisz przykręcany do oryginalnie tulejowanych otworów montażowych haka holowniczego to masz już wytrzymałość konkretną..
robiąc zderzak wypuszcza to w/w mocowanie poza jego płaszcz i wiercisz w nim dziurę - i masz pewne i bezpieczne mocowanie szekli..
itd
itd
uzasadnij w czym będzie mocniejsze połączenie spawane od srubowego ?kogucik2 pisze: kurde a ja wlasnie chce spawac do ramyczemu niemoge
![]()
ma sluzyc
y61 tb42 króciak jest
gu4 3.0 króciak jest
gu4 3.0 króciak jest
troszke przykrece ale wiecej chce spawac
bo prosciej

ale pękniekogucik2 pisze:troszke przykrece ale wiecej chce spawacbo prosciej

y61 tb42 króciak jest
gu4 3.0 króciak jest
gu4 3.0 króciak jest
kiedy
chyba nie odrazu 

prawie odrazu, zależy jeszcze od grubości materjału z jakiego będzie zderzak mim grubszy , tym szybciej pękniekogucik2 pisze:kiedychyba nie odrazu
y61 tb42 króciak jest
gu4 3.0 króciak jest
gu4 3.0 króciak jest
oko_demona pisze:zobacz na auto z avataru Irasa01 powyżej, czy to auto ładnie wygląda?
no,no Panie takie wycieczki to wiesz...

Zreszta juz jest w hucie

Gr 850Nm mi sie marzy :)