Dorobienie wału - z jakich komponentów - polecane firmy

Lj, Samurai, Vitara, Jimny

Moderator: Albert_N

Awatar użytkownika
Kostuch

Re: Dorobienie wału - z jakich komponentów - polecane firmy

Post autor: Kostuch » śr lip 25, 2012 9:18 am

qwai pisze:Poza tym na naklejce jest 250Nm to chyba nie za wiele jak na wał napędowy :roll:
Wziąłem pierwszy z brzegu. Są też takie do 900Nm.

A jaki w ogóle moment jest max moment przenoszony w suzuce na wale?
Moment silnika razy przełożenie skrzyni razy przełożenie reduktora?
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.

Awatar użytkownika
qwai

Post autor: qwai » śr lip 25, 2012 11:45 am

Nie wiem jak to się liczy ale na logikę silnik ma ok 100Nm. Na pewno przekraczamy tą wartość jak strzelamy ze sprzęgła w bagnie bo często nam silnik traci obroty/przygasa i zapewne mnoży się to razy jakiś współczynnik przełożeń. Reasumując 250Nm na mój nos będzie sporo za mało tym bardziej że ma być łofrołdowy czyli niezajebywalny :)21
Fascynaci 4x4

Awatar użytkownika
slavok

Post autor: slavok » śr lip 25, 2012 12:09 pm

Kostuch pisze: Moment silnika razy przełożenie skrzyni razy przełożenie reduktora?
upraszczając to właśnie tak jest, moment działający na wał zależy od przełożeń skrzyni i reduktora, do momentu działającego na półosie dochodzą jeszcze przełożenia dyferencjałów, są na to odpowiednie wzory, można to policzyć ale się mi nie bardzo chce bo po drodze jest skrzynia biegów i jej przełożenia oraz reduktor i jego przełożenia, pasowało by wyliczyć maksymalny występujący moment na wyjściu wałka z reduktora... czyli wybrać największą redukcje jaka występuje w skrzyni (1 bieg 3.652) do tego reduktor ( 2.123 lub 2.511 lub 4.16 lub 4.9 itd)do obliczeń zastosować max moment silnika dla 1.3 suzukowego to chyba około 105nm i sobie można liczyć ;) z tym, że ten moment inaczej się rozkłada przy napędzie na 4 koła a inaczej przy napędzie na sam tył bo w końcu przy 4x4 się rozkłada na pół :)21 ciężka sprawa ale teoretyczny max działający na wal da się policzyć.

na chłopski rozum to na wał na 1 biegu przy przełożeniu 4.16:1 działa moment ~1600nm, przy przełożeniu 2.12 niecałe 900nm ale nie wiem czy to dobrze liczę, bo wychodziło by z tego, że przy zestawieniu 3.652/4.16/mosty 5.12 na półosie działa moment o sile 8200nm :)21 z tym że dzielony na 4 bo półośki są w końcu 4 a bez blokad nie ma opcji by na 1 działała taka siła.

http://www.automatykaonline.pl/poradnik ... .php?id=37
http://www.falowniki.com/index.php?func ... 45&pol=exe
tutaj na przykładzie silnika elektrycznego.
Ostatnio zmieniony śr lip 25, 2012 1:33 pm przez slavok, łącznie zmieniany 2 razy.
Suzuki Samurai - samurai.org.pl

Awatar użytkownika
qwai

Post autor: qwai » śr lip 25, 2012 12:53 pm

Czyli inżynierski nos mi jeszcze nie zawodzi :)21
Fascynaci 4x4

Tomiix
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Tomiix » czw sie 09, 2012 9:52 am

Mam przedni wał z luzami na wieloklinie.
Znacie kogoś na śląsku kto regeneruje lub dorabia dobrze i nie zedrze ze mnie.
Suzuki Santana 1.3 1996r. OME, MT.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Suzuki”