jak zamontować wyciągarkę w nivie
Moderator: Albert_N
jak zamontować wyciągarkę w nivie
chce kupić wyciągarke około 5,5 t tylko jak to zamontować żeby przy dobrym zakopaniu wyciągarka nie została na błocie.
Re: jak zamontować wyciągarkę w nivie
Klatkę wspawać?

... transporter GV XL7 2.0HDI 6,68l/100km nurza się w zieloność i jak łódka brodzi ...
Po pierwsze za ciężka.
Po drugie lepiej, żeby zderzak wyjechał z wyciągarką, niż pół nivy
Po drugie lepiej, żeby zderzak wyjechał z wyciągarką, niż pół nivy

- Krzysiek-74
- Kontaktowanie:
Wyciągarka 12000 LBS czyli około 5,5 tony, wcale nie jest wiele cięższa, od tych wyciągarek które Quada mogą z błota wyciągnąć, a niekoniecznie - NIVĘ.
Moja wyciągarka była 12000 LBS, do tego zrobiony extra zderzak i wszystko robiło robotę. Ani zawiecha nie padła, dynamiki fura nie straciła i NIVA się nie rozciągnęła
.
12000 LBS-ów, to bardzo rozsądna inwestycja - przyszłościowa
.
Ja kupiłem wyciągarkę do NIVY o parametrach jw. i teraz jest na wyposażeniu LAND-ROVERA

Moja wyciągarka była 12000 LBS, do tego zrobiony extra zderzak i wszystko robiło robotę. Ani zawiecha nie padła, dynamiki fura nie straciła i NIVA się nie rozciągnęła

12000 LBS-ów, to bardzo rozsądna inwestycja - przyszłościowa

Ja kupiłem wyciągarkę do NIVY o parametrach jw. i teraz jest na wyposażeniu LAND-ROVERA

A jak konkretnie wzmocniłeś mocowania przedniego zderzaka?
a jak by założył taką 1,5 t jak mają quady z małych zawieszek dała by radę czy raczej mizernie. bo nik tnie chce szarpać z błota po klamki bo nawet nie było by gdzie przymocować konkretnie tego. Mi potrzebna jest do uszenia auta jak się zawiesi a często mi się to zdarza i myślę czy nie założyć takiej 1,5 t. tylko czy to da radę coś ruszyć.
Zaraz się gromy piekielne posypią za taki pomysł 
Sam nie raz myslałem o takim quado-winchu to Nivy. Ale zawsze kończyło się na planowaniu.....
Jeśli okazało by się, że taki winch ma faktycznie 1,5t udźwigu, to w połączeniu ze zbloczem wszystko powinno grać....

Sam nie raz myslałem o takim quado-winchu to Nivy. Ale zawsze kończyło się na planowaniu.....
Jeśli okazało by się, że taki winch ma faktycznie 1,5t udźwigu, to w połączeniu ze zbloczem wszystko powinno grać....

Te 1.5 T to sobie raczej podaruj. 1.5T europejskie z reguły nijak się mają to 1.5T chińskiej, a takie najczęściej są te wyciągarki produkcji. Zblocze jest jakimś wyjściem, ale potrzebuje znacznie więcej liny. Poprzez zastosowania zblocza zwiększasz co prawda "udźwig" maszyny ale nie wytrzymałość liny. Siła przyssawania błota jest niesamowita, nie mówiąc już o ciągnięciu dyframi.
Quadowe wyciągarki są dobre jako asekuracyjne np z tyłu.
Tutaj masz sporo patentów: http://www.ladaniva.co.uk/baxter/Galler ... index.html
Quadowe wyciągarki są dobre jako asekuracyjne np z tyłu.
Tutaj masz sporo patentów: http://www.ladaniva.co.uk/baxter/Galler ... index.html
Niva `88 1.6 zagazowana
Na tym foto to nawet ręczna-przenośna wyciągarka z Norauto chyba jest...

Od chińczyka wstrzymała mnie jeszcze zależność warstwy a uciągu...

-
- jestem tu nowy...
Dziś widziałem pod lidlem w suwałkach nivę z wciągarką ale kobieta pociągnęła mnie do sklepu i nie dała się przyjrzeć jaki to model ale montowane to było zdaje mi sie przy oryginalnym zderzaku.
fajnie....górni$ pisze:
ale rysunek jest z dupy...bo lina ma nawijac sie od dolu
Chińska lina nawija się od góry. Ale za drobną opłatą może też od dołu "naś klijent, naś pannn"
Niva `88 1.6 zagazowana
niva1000 pisze:chce kupić wyciągarke około 5,5 t tylko jak to zamontować żeby przy dobrym zakopaniu wyciągarka nie została na błocie.
aha. od jakiego czasu masz nive?
W gruncie rzeczy pod względem technicznym, dlaczego? Na czym polega różnica czy od góry czy od dołu?cerber67 pisze:Chińska lina nawija się od góry. Ale za drobną opłatą może też od dołu "naś klijent, naś pannn"
Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale na Dragon Winchu mam nalepkę sugerującym nawinięcie liny jak na rysunku...

górni$ pisze:W gruncie rzeczy pod względem technicznym, dlaczego? Na czym polega różnica czy od góry czy od dołu?cerber67 pisze:Chińska lina nawija się od góry. Ale za drobną opłatą może też od dołu "naś klijent, naś pannn"
Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale na Dragon Winchu mam nalepkę sugerującym nawinięcie liny jak na rysunku...
pomysl logicznie jak przylozona jest sila....
Jak lina z dołu to mniejsze obciażenie śrub mocujacych.Nadto przód fury ma być wyciagany do góry w czym dolne wyprowadzenie pomaga.
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl