Witam Panowie

!
Ceny aktualnie są różne w Rosji, jeżdżę zawodowo jako kierowca i ostatnio byłem w sklepie za sprzęgiełkiem do przodu i poł roku temu w tym samym sklepie ori made in russia kosztował ok 100zł a dodam że sklep wygląda jak salon Mercedesa wszystko na szklanych regałach z cenami podpisami modeli itp itd...
Miesiąc temu znów tam byłem i cena w przeliczeniu na ZŁ ok 550zł za to samo sprzęgiełko

wszystko przez te skoki wartości, rubel stoi ostatnio 50r za 1euro w tym momencie.
Ceny niektórych części są śmieszne np lampy od 10zł za kompletne lampy w metalowej podstawie nie tam jakieś china itp tylko ori.
Są zamienniki ukraińskie ale są już z plastikiem tam gdzie ori jest metalowa i raczej polecają orginał bo są solidniej wykonane ze wszystkimi uszczelkami, gumkami itp.
Szperacze na błotnik którymś razem widziałem po stówce na złotówki, jest mnustwo nowych gratów do gaza, wołgi itp.
Tylko często leci się nocą przez miejscowości gdzie są sklepy z gratami, w dzień często miejsca nie ma żeby przystanąć blisko sklepu, targowiska a jak jest czas i miejsce to akurat wcześniej GAI wykasowali ze wszystkich oszczędności np za linię ciągłą

i po zakupach ...
Im dalej od Moskwy tym taniej.
A z przywiezieniem części typu lampy, jakieś niewielkie graty nie ma problemu nigdzie nikomu tego nie pokazujesz, nie zgłaszasz, rzucisz w schowek i jedziesz.
Nie wiem jak temat z częściami karoserii typu błotniki, ćwiartki itp. śmiało w paleciarę pod chłodnią można pół UAZa upchać ale nasi kochani POLSCY celnicy i czarnuchy wymyślają cuda na kiju i pewnie robiliby wielki problem z przewiezieniem bez zgłoszenia tego tematu.