żywotność Nivy

wszystko o niwce

Moderator: Albert_N

D@N
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

żywotność Nivy

Post autor: D@N » pn lut 02, 2015 12:30 pm

Witajcie, noszę się z zamiarem zakupu czegoś 4x4. Poważnie zastanawiam się nad Nivą.
Napiszcie, proszę, ile (jaki przebieg) przy rozsądnym użytkowaniu wytrzymują:
- silnik
- skrzynia biegów
- skrzynia rozdzielcza

ups. silnik 1.7 lpg sekwencja

Pozdrawiam
D@N

artus69x
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: żywotność Nivy

Post autor: artus69x » pn lut 02, 2015 8:38 pm

jak najmłodsza, i tak ciągle coś do naprawy, ale za grosze i własnym sumptem.Proste klucze standarty. Polecam dla dłubków.

Janusz73

Post autor: Janusz73 » wt lut 03, 2015 6:07 am

D@N jak będziesz dbał to prędzej bude amba zeżre niż silnik i napedy sie skonczą.Artus69x jakie naprawy?Trzeba tutaj rozróżnić drobne naprawy od remontu kapitalnego.Jak ktoś wymiane świec zapłonowych lub wymiane jakiegoś przewodu od układu chłodzenia uważa za poważną naprawe no to Niva raczej nie jest dla niego.Np.dla mnie wymiana sprzęgła w Nivie to drobnostka,ale znam gościa który się chwalił,że zrobił kapitalke w maluchu.Pytam go to co robiłeś,a on mówi że pół dnia wymieniał linke od licznika.

Awatar użytkownika
cerber67

Post autor: cerber67 » wt lut 03, 2015 10:06 am

D@N pisze:... Poważnie zastanawiam się nad Nivą.
Napiszcie, proszę, ile (jaki przebieg) przy rozsądnym użytkowaniu wytrzymują:
...D@N
Przebieg jest istotny, ale to raczej w przypadku "szosowców". W wypadku Niwki ważne są warunki, w których ona "przebiegała". Trucht w piachu, albo pełzanie w błocie po klamki. To ma wpływ na żywotność. O chodzeniu po wodzie nie wspomnę.
Psuje się bardziej niż inne, ale zawsze dowiezie Cię do domu. Im mniej technologii i prostsza konstrukcja tym większa zabawa i łatwość naprawy.
Niva `88 1.6 zagazowana

Awatar użytkownika
suzi4WD

Post autor: suzi4WD » czw maja 14, 2015 9:22 pm

Chyba tu przypasi.
Oglądam to https://www.youtube.com/watch?v=eBwMnG48_Pk
i nadziwić się nie mogę.
:wink:
... transporter GV XL7 2.0HDI 6,68l/100km nurza się w zieloność i jak łódka brodzi ...

dandan

Post autor: dandan » czw lip 23, 2015 9:33 pm

Cześć, poprzednią nivą zrobiłem 430 tys, chyba mi nie dokuczyła, bo kupiłem kolejną.
Przebieg przy zakupie coś 20 tys.
Zrobiłem następne 35 tys., wymieniłem świece,klocki hamulcowe, oleje z filtrami, kupiłem jej komplet kół zimowych...
I to chyba tyle.
Starzy pamiętają mnie, nowi pewnie nie. Jeżdżę bardzo dużo i wcale nie tylko asfaltami :wink:
Jeśli będziecie karmić swoje nivy samymi częściami MS, to po pewnym czasie będzie to nie niva tylko awaryjny MS.
No i oczywiście poziom dobrego jakościowo oleju w głowie kierownika wymagany...

Andrew_1205A

Post autor: Andrew_1205A » pt lip 24, 2015 2:55 pm

Proponuje często wymieniać oleje w całym układzie napędowym szczególnie jeśli ktoś jezdzi sporo w terenie. Koszt nie wielki i chwila roboty ale na pewno całość dużo dłużej posłuży. :)2

górni$
Kontaktowanie:

Post autor: górni$ » pn lip 27, 2015 10:40 pm

Jak nie robić z Nivy jeżdżącej reklamy MS to co innego kłaść? Te "ruskie" zamienniki?
Osobny temat, że podobno MS w innych autach nie cieszy się bardzo złą sławą... :roll:

Osobny temat filmu prezentującą Chevi Nivę. Nowe auto, a wydech już w rudej? :D
Z filmu mam wrażenie, że ogólna konstrukcja silnika nie zmieniła się względem starego 1,7. Czy to prawda?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Łada Niva”