Naprawa ramy
Moderator: Kosiarz
-
Naprawa ramy
W zwiazku ze wiosna idzie i cieplo wymyslilem ze zrobie mary remont swojego auta. do wymiany stare halogeny zbiornik na wode itp. przy okazji zabralem sie za rame. po otwarciu ramy z tylu okazalo sie ze mieszka tam zło. bede to wszystko spawal bo jeszcze jest do czego. Pytanie mam czy ktos uzywal srodka na rde fertan bo cos takiego zakupilem do wyczyszczenia w niedostepnych miejscach. zdjecia ramy
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2b1 ... e63dc.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7c3 ... 83abe.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/08d ... f9247.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2b1 ... e63dc.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7c3 ... 83abe.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/08d ... f9247.html
Pajero 92 2,5 TD 

-
-
Re: Naprawa ramy
Fertan to placebo, szkoda kasy i szkoda roboty a najbardziej złudnych nadziei
Ten kto wolny nad swym losem nie płacze
Lepsze Polskie gówno w polu,niźli fiołki w Neapolu
Lepsze Polskie gówno w polu,niźli fiołki w Neapolu
Przecież w tej ramie nie ma już czego ratować...
Betonem zalej, możesz dosypać jakiegoś włókna, celem wzmocnienia
Betonem zalej, możesz dosypać jakiegoś włókna, celem wzmocnienia

XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
-
po drugiej stronie sa profile , nie widac na zdjeciach. musi z rok wytrzymac.
Pajero 92 2,5 TD 

-
-
Nie masz 30tys na remont ramy, to wywal to na złom
.
Oczywiście żartuję bo pewnie moja w podobnym stanie
.

Oczywiście żartuję bo pewnie moja w podobnym stanie

-
spoko mam do dyspozycji warsztat narzedzia spawarki i duzo czasu wolnego 

Pajero 92 2,5 TD 

-
-
Mimo to się nie daqmulus pisze:spoko mam do dyspozycji warsztat narzedzia spawarki i duzo czasu wolnego

Ja już też o to na forum pytałem.
Nie da się i uj.
Nic nie zrobisz oprócz pogodzenia się z tym że się nie da.

PS: ja nawet ocynk ogniowy załatwiłem w Wyszkowie, włącznie ze śrutowaniem ramy (otwieranie i czyszczenie wewnątrz), ale doszedłem do wniosku że mi się nie chce bo 90% roboty musiałbym robić sam. Pojeżdżę ile się da a później na złom albo gdzie w błoto komu za czapkę śliwek

- vandall_jr
-
Gratuluję pomysłu naprawy ramy na samochodzie
. Zwłaszcza wycinania elementów
. Skoro masz dostęp do warsztatu oraz do narzędzi to zrób to porządnie (zdemontuj nadwozie). Wypiaskuj, oszczędzisz sobie tym sporo kłopotów w które widzę, że zmierzasz.

BUDUJEMY PROTOTYPY -Senior/Junior-517-80-83-86
www blaszczyk4x4.PL
www blaszczyk4x4.PL
-
nie mam mozliwosci zdjecia budy ai juz czasu. nie wycinam elementow ale usunałem jedna sciane wiec nic sie nie dzieje zwlaszcza ze tamte sciany sa w porzadku. zgniła sciany od strony baku , ktos konserwowal rame ale tylko od 3 stronvandall_jr pisze:Gratuluję pomysłu naprawy ramy na samochodzie. Zwłaszcza wycinania elementów
. Skoro masz dostęp do warsztatu oraz do narzędzi to zrób to porządnie (zdemontuj nadwozie). Wypiaskuj, oszczędzisz sobie tym sporo kłopotów w które widzę, że zmierzasz.

Pajero 92 2,5 TD 

-
-
A w środku ramę też piaskować?, otwierając ją uprzednio w kilku miejscach?.vandall_jr pisze:Gratuluję pomysłu naprawy ramy na samochodzie. Zwłaszcza wycinania elementów
Mi tak proponował kumpel zajmujący się blacharką - że otworzy w kilku najgorszych miejscach (po wcześniejszych oględzinach przez endoskop), wypiaskuje w środku, z zewnątrz a później już do cynkowania (ja tego nie chcę, wolałbym jaką farbą zamazać).
Tylko ja naprawdę tak się zastanawiam czy stare padło jest w ogóle sens reanimować

-
pytanie w jakim stanie jest buda, u mnie w bardzo dobrym
silnik skrzynie mam po remoncie wiec mi raczej wymiana ramy wchodzi w gre, zreszta mam cale weekendy wolne wiec idealny czaso zabijacz 

Pajero 92 2,5 TD 

- vandall_jr
-
"Naprawa" ramy z zamontowanym nadwoziem to leczenie syfa za pomocą pudru (nie bierz tych uwag do siebie)
Jeśli rama po wypiaskowaniu jest sitem to mus otwierać ale nie całą. W każdej ramie (pomijam ramę LUBLIN-a) newralgiczny element to tył i mus go dobrze sprawdzić, jeśli istnieje taka konieczność to wypiaskować wewnątrz.
Zresztą ok 300 km od Ciebie jest szpenio od ram (celebryta) porozmawiaj z Panem może warto aby ktoś inny poświecił swój czas, zrobił jak należy i masz problem z głowy. Lecz to tylko sugestia

Jeśli rama po wypiaskowaniu jest sitem to mus otwierać ale nie całą. W każdej ramie (pomijam ramę LUBLIN-a) newralgiczny element to tył i mus go dobrze sprawdzić, jeśli istnieje taka konieczność to wypiaskować wewnątrz.
Zresztą ok 300 km od Ciebie jest szpenio od ram (celebryta) porozmawiaj z Panem może warto aby ktoś inny poświecił swój czas, zrobił jak należy i masz problem z głowy. Lecz to tylko sugestia
A to już Ty musisz wiedzieć, lecz zadając sobie pytanie co kupić uzyskasz odpowiedź bardzo szybkoMarcingalloper pisze:Tylko ja naprawdę tak się zastanawiam czy stare padło jest w ogóle sens reanimować.

www blaszczyk4x4.PL
www blaszczyk4x4.PL
-
tej nie bede dawal do piaskowania bo prosciej kupic nowa w dobrym stanie, w tej za duzo juz bylo mieszane
dalbys jakiesnamiary na tego fachowca. on tez moze wymienic rame ?

Pajero 92 2,5 TD 

- vandall_jr
-
Tego pana zapytajPatryk 160 pisze:Fertan to placebo, szkoda kasy i szkoda roboty a najbardziej złudnych nadziei

www blaszczyk4x4.PL
www blaszczyk4x4.PL
-
tak przy okazji rdzy to niespelna roczny land cruiser u nas w firmie pojechal do serwisu bo rdza sie pojawila .......
mysle ze sie oplaca reanimowac stare auta
mysle ze sie oplaca reanimowac stare auta

Pajero 92 2,5 TD 

Poważniejsza naprawa ramy bez wywalenia budy i ogołocenia do zera-to bezsens.
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
-
-
No ja też mam dużo wolnego czasu w weekendy, wykorzystuję go na rybachqmulus pisze:pytanie w jakim stanie jest buda, u mnie w bardzo dobrymsilnik skrzynie mam po remoncie wiec mi raczej wymiana ramy wchodzi w gre, zreszta mam cale weekendy wolne wiec idealny czaso zabijacz

Ja chciałem coś zrobić ze swoim samochodem, z ramą też i o co bym się na forum nie zapytał to dostaję zawsze tą samą odpowiedź że sam nie dam rady. Że nie zrobię tego tak jak powinno być to zrobione, że to sztuka dla sztuki - zniechęciłem się

Mi się odechciało co nie znaczy że zdania kiedyś nie zmienię. Najpierw doprowadzimy zaczętego Patrola do stanu używalności, później przyjdzie czas na rozmyślanie i dalsze postępowania z samochodem.
Mam Gallopera z rdzą w ramie i na ramie - dziur jeszcze nie ma. Kumpel kupił Patrola Y61 (jest kilka osób co widziały zdjęcia jak go ogołociliśmy), buda sito jest już na finiszu prac po około miesiącu walki, rama z wyraźnymi oznakami korozji (będzie robiona prawdopodobnie jesienią) - ma kilka dziurek. Pajero kolejnego kumpla z dziurami w ramie że ja bałbym się w nim siedzieć na parkingu a on ora ile wejdzie - nic nie będzie z nią robił bo samochód jak się złamie idzie na złom. No i teraz, trzy tygodnie temu dołączył do nas GU4vandall_jr pisze:A to już Ty musisz wiedzieć, lecz zadając sobie pytanie co kupić uzyskasz odpowiedź bardzo szybkoMarcingalloper pisze:Tylko ja naprawdę tak się zastanawiam czy stare padło jest w ogóle sens reanimować.

Wiesz już jaka jest moja odpowiedź na Twoje pytanie