gaz uszczelka okna
Moderator: Student
gaz uszczelka okna
Witam Panowie moje pytanie - czy poznański samter to jedyne miejsce gdzie można szukać uszczelek okna gaz 69, dokładnie chodzi o uszczelkę wokół ramki uchylnej obejmującej szyby. Może wiadomo czym i jak ją zastąpić.
- morte36
-
- Kontaktowanie:
Re: gaz uszczelka okna
Ja parę miesięcy temu kupowałem tą uszczelkę do gaza 51 od:
http://allegro.pl/show_user.php?uid=4260724
Mirosław Czesnowski
miromix67@interia.pl
Sam je podobno produkuje i jestem bardzo zadowolony z jakości.
http://allegro.pl/show_user.php?uid=4260724
Mirosław Czesnowski
miromix67@interia.pl
Sam je podobno produkuje i jestem bardzo zadowolony z jakości.
UAZ 31512-1990
GAZ 51-1951 remont
GAZ 69M-1970
tel. 501106073
GAZ 51-1951 remont
GAZ 69M-1970
tel. 501106073
- apede
-
- Kontaktowanie:
Idealne na komismiromix

loppujen lopuksi suzuki neliveto
https://www.flickr.com/photos/apede22
Bareja wieszczem narodowym...
https://www.flickr.com/photos/apede22
Bareja wieszczem narodowym...
- Jakub_AK77
- Kontaktowanie:
Witam.
Czy przy montażu uszczelki szyb w małej ramce stosujecie jakieś specyfiki ? W instrukcji napraw jest mowa o kleju do gumy i masie uszczelniającej. Możecie się podzielić swoimi doświadczeniami ?
Pzdr
Czy przy montażu uszczelki szyb w małej ramce stosujecie jakieś specyfiki ? W instrukcji napraw jest mowa o kleju do gumy i masie uszczelniającej. Możecie się podzielić swoimi doświadczeniami ?
Pzdr
GAZ nadjechał, teraz kupa roboty. No ale mam czego chciałem. GAZ 69M 1971.
Nie lepiej osadzić szyby w ramce za pomocą czarnego silikonu do wklejania szyb?
Gaz 69M (E) 1972r.
- Jakub_AK77
- Kontaktowanie:
Teraz daliście mi do myślenia. Myślałem, że jak są dostępne uszczelki to wszyscy zakładają uszczelki. Ale uszczelka, po założeniu, na fragmencie półokrągłym odstaje od szyby i jak nic będzie tam dostawać się woda. Macie, może pod ręką zdjęcie jak to wygląda po wklejeniu ?
- morte36
-
- Kontaktowanie:
UAZ 31512-1990
GAZ 51-1951 remont
GAZ 69M-1970
tel. 501106073
GAZ 51-1951 remont
GAZ 69M-1970
tel. 501106073
- Jakub_AK77
- Kontaktowanie:
Dzięki za zdjęcie morte.
A jak poradziliście sobie z montażem zewnętrznej uszczelki małej ramki ? U mnie guma nijak nie chce wejść w rynienkę. Pewnie warstwa farby zrobiła swoje i przekrój rynienki jest ciut mniejszy. Docinaliście rant uszczelki, a potem na klej , żeby to wszystko się trzymało ? Mieliście taki problem ?
Pzdr
A jak poradziliście sobie z montażem zewnętrznej uszczelki małej ramki ? U mnie guma nijak nie chce wejść w rynienkę. Pewnie warstwa farby zrobiła swoje i przekrój rynienki jest ciut mniejszy. Docinaliście rant uszczelki, a potem na klej , żeby to wszystko się trzymało ? Mieliście taki problem ?
Pzdr
- morte36
-
- Kontaktowanie:
My takiego problemu nie mieliśmy.
Ramka była wypiaskowana, a wszystkie uszczelki ramki staraliśmy się zawsze wklejać czarnym klejem do szyb.
Ramki w gazikach strasznie gniją bo stoi w nich woda więc postaraj się zrobić to szczelnie.
Ramka była wypiaskowana, a wszystkie uszczelki ramki staraliśmy się zawsze wklejać czarnym klejem do szyb.
Ramki w gazikach strasznie gniją bo stoi w nich woda więc postaraj się zrobić to szczelnie.
UAZ 31512-1990
GAZ 51-1951 remont
GAZ 69M-1970
tel. 501106073
GAZ 51-1951 remont
GAZ 69M-1970
tel. 501106073
- Jakub_AK77
- Kontaktowanie:
Wiem o gniciu ramek. Moja stara ramka jest jak sito. Kupiłem więc nową ramkę. Wiadomo ile kosztują nowe.
Więc po kolei było: piaskowanie, cynkowanie, epoksyd i kolor.
Teraz walczę z uszczelkami.
Sorki, że zasypuje was pytaniami może i trywialnymi, ale nie mam kogo się spytać, a nie chce spartolić roboty.
Pzdr
Więc po kolei było: piaskowanie, cynkowanie, epoksyd i kolor.
Teraz walczę z uszczelkami.
Sorki, że zasypuje was pytaniami może i trywialnymi, ale nie mam kogo się spytać, a nie chce spartolić roboty.
Pzdr
Współcześnie produkowane uszczelki wewnętrznej ramki okna nie do końca pasują idealnie - czasem trzeba je delikatnie skorygować.
Gaz 69M (E) 1972r.
- cornmencita
- jestem tu nowy...
"Ramki w gazikach strasznie gniją bo stoi w nich woda więc postaraj się zrobić to szczelnie."
"....po kolei było: piaskowanie, cynkowanie, epoksyd i kolor"
Mozna sie starac zrobic tak szczelnie jak sie da. Woda i tak sobie znajdzie droge do srodka, a jak nie znajdzie to skondensuje wilgoc z powietrza i bedzie gnic (tak jak w progach..). Profil ramki jest profilem zamknietym, tam srodku ocynk nie pokryje metalu, bo nie da rady pokryc ocynkiem metalu ktory jest nie zostal doczyszczony do golego metalu. Temat ocynku w przestrzeniach zamknietych byl poruszany obszernie pod katem zapobiegania korozji w ramach samochodowych. Koles piaskowal Rame Patrola potem dawal ja do zanuzeniowego ocynkowania. Po ocynkowaniu porobione zostaly fotki endoskopem i powstawiane na forum. Oczywiscie ocynk nie przywarl do wewnetrzych scianek profila Ramy.. Nie wygladalo to elegencko - takie smarki i gluty. Ktos tam pisal ze Ocynk zabezpiecza stal na zasadzie ochrony elektrolitycznej. Zgoda, ale jesli jest blacha ocynkowana z jednej strony a z drugiej nie, to ta nieocynkowana strona bedzie rdzewiec w najlepsze.
Swojej ramki jeszcze nie otwieralem, mam dosc zdrowa bez dziur (ta pierwsza ramka sie rozleciala w rekach..). Jak rozkrece to zaleje w srodku miksturom wosku ze smarem. Mam zamiar tez powiercic odplywy aby woda miala ktoredy sciekac. Podobnie zrobilem z rama Gazikowa. Woda ma sie wlewac i wylewac. A nie stac i kisnac.
Jechalismy do Darlowka na zlota w ulewnym deszczu = sciana deszczu. Woda wplywala miedzy szybe a uszczelke i ped powietrza wtlaczal wode we wszelkie zakamarki ramki. Wewnatrz kabiny w postaci radosnych bąbelków bylo wiedac skad cieknie..
Pozdro,
Raf
"....po kolei było: piaskowanie, cynkowanie, epoksyd i kolor"
Mozna sie starac zrobic tak szczelnie jak sie da. Woda i tak sobie znajdzie droge do srodka, a jak nie znajdzie to skondensuje wilgoc z powietrza i bedzie gnic (tak jak w progach..). Profil ramki jest profilem zamknietym, tam srodku ocynk nie pokryje metalu, bo nie da rady pokryc ocynkiem metalu ktory jest nie zostal doczyszczony do golego metalu. Temat ocynku w przestrzeniach zamknietych byl poruszany obszernie pod katem zapobiegania korozji w ramach samochodowych. Koles piaskowal Rame Patrola potem dawal ja do zanuzeniowego ocynkowania. Po ocynkowaniu porobione zostaly fotki endoskopem i powstawiane na forum. Oczywiscie ocynk nie przywarl do wewnetrzych scianek profila Ramy.. Nie wygladalo to elegencko - takie smarki i gluty. Ktos tam pisal ze Ocynk zabezpiecza stal na zasadzie ochrony elektrolitycznej. Zgoda, ale jesli jest blacha ocynkowana z jednej strony a z drugiej nie, to ta nieocynkowana strona bedzie rdzewiec w najlepsze.
Swojej ramki jeszcze nie otwieralem, mam dosc zdrowa bez dziur (ta pierwsza ramka sie rozleciala w rekach..). Jak rozkrece to zaleje w srodku miksturom wosku ze smarem. Mam zamiar tez powiercic odplywy aby woda miala ktoredy sciekac. Podobnie zrobilem z rama Gazikowa. Woda ma sie wlewac i wylewac. A nie stac i kisnac.
Jechalismy do Darlowka na zlota w ulewnym deszczu = sciana deszczu. Woda wplywala miedzy szybe a uszczelke i ped powietrza wtlaczal wode we wszelkie zakamarki ramki. Wewnatrz kabiny w postaci radosnych bąbelków bylo wiedac skad cieknie..
Pozdro,
Raf
czy uszczelka szyby do gaza69 jest taka sama do lublina/gaza51 ? znajomy niemiec mi napisal zebym poszukał
- morte36
-
- Kontaktowanie:
Tak jest taka sama
UAZ 31512-1990
GAZ 51-1951 remont
GAZ 69M-1970
tel. 501106073
GAZ 51-1951 remont
GAZ 69M-1970
tel. 501106073