Nowa strona o Trooperze?

Trooper, Amigo, Rodeo, WFR, Bighorn, D-Max

Moderator: Albert_N

Czy potrzebna taka strona?

1. TAK
22
88%
2. NIE
0
Brak głosów
3. Wali mnie to
3
12%

Liczba głosów: 25

Awatar użytkownika
Silvestr

Nowa strona o Trooperze?

Post autor: Silvestr » pn lut 27, 2006 6:44 pm

Nieraz coś potrzebowałem znaleźć na temat mojego maleństwa, ale polskich stron w tym temacie baaaaaaaaaaardzo mało. Jeśli już się coś znajduje to najczęściej są to "wzmianki" na prywatnych stronach opisujące autka właścicieli owych stron. Tym sposobem przyszła mi do głowy myśl, aby stworzyć stronę poświęconą tylko i wyłącznie temu modelowi. Fajnie zrobiona jest strona o patrolu www.patrol4x4.prv.pl - trooperowi też coś takiego bardzo by się przydało (a w zasadzie ich obecnym i przyszłym właścicielom)...
Co o tym myślicie?
Silvestr
Opel Monterey 3.2, Nissan Pickup D22 Double Cab 2.7 TDI + 12,5 tonowy... Żurek 8x8

Awatar użytkownika
cziter

Post autor: cziter » pn lut 27, 2006 7:26 pm

Ja z chęcią bym pomógł w zrobieniu takiej stronki...

Jak ci co mają patrole moga sobie pozwolić na coś takiego to czemu my nie możemy...
Trooper 2.6MPI - 33" a'la SIMEX
BMW 320D

"Burn Your Tire, Not Your Soul"

Awatar użytkownika
Ambrozy
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Ambrozy » wt lut 28, 2006 8:15 am

Witam.
Jestem za. Jakieś materiały o troperku bym podesłał. Coś z AutoDaty by wydłubać jest pare rysuneczków, trochę danych, zawsze się coś przyda.

Pzdr.
Isuzu Trooper 2.6 89r. gazówka ...

Awatar użytkownika
kenga
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: kenga » wt lut 28, 2006 10:38 am

No miałem to zrobić na dniach, ale skoro Silvestr podjął temat to napiszę teraz. Taka strona już powstaje, na razie istnieje "w zarysie" czyli jest forma, póki co mało treści. Wczoraj umieściłem to-to na serwerze, a dzisiaj się okazuje, że serwer jest nieczynny do czwartku. Myślę że w piątek będzie można już obejrzeć.
Adres to:
http://www.troopermania.haa.pl

Serwer jest z obsługą PHP i bazy danych MySql, to daje spore możliwoci, mam trochę pomysłów, ale jak na razie trzeba wypelnić strony podstawowymi treściami. W poniedziałek powinny się tam pojawić wszystko co ja mam. Mam nadzieję, tak jak napisałem na stronie głównej, że będzie ją tworzyć więcej osób, więc wszystkich chętnych zapraszam do współpracy, bardzo liczę na materiały, no i konstruktywną krytykę. :wink:
pozdrawiam
kenga
------------
Suzuki Grand Vitara XL7 V6 2.7

Awatar użytkownika
Eskapada

Post autor: Eskapada » wt lut 28, 2006 10:50 am

moja sugestia jak coś robić do dobrze :)2 - te wszytskie domeny prv haa.pl itd itp zalewane są reklamiami, wyskakującymi oknami pop i innym spamem co jest mega w q...wiające

Porządna domena z pl to wydatek około 99 zł rocznie, com.pl to 75 zł rocznie com to 48 zł rocznie, ewentualnie org rownież za 48 zł

http://www.patrol4x4.prv.pl/ klikasz tutaj i odrazu masz spam :)3

http://www.patrolofftheroad.org/ klikasz tutaj i masz spokuj i porządek :)2

strony gdzie musze walczyć z reklmą poprostu zamykam !! !!
Dżip z lebiodką :)21
GSM 501 44 66 33

Awatar użytkownika
Eskapada

Post autor: Eskapada » wt lut 28, 2006 10:58 am

Druga uwaga to dlaczego strona ma sie ograniczac do Tropera ?? Wszak to nie jest jedyny model 4x4 w ofercie Isuzu :roll:

nie lepiej brzmi 4x4Isuzu.pl lub 4x4isuzu.org mi sie wydaje że bardziej provi niż tropemania.haa.pl :roll:

na dobrze zrobione stronie jest szansa że dobra firma zamieści baner i opłaci choćby koszty utrzymania domeny ale żadna szanująca sie firma nie umieści banera na domowej stronie z domeną haa.pl .... Oczywiscie to moje subiektywne zdanie dotyczące szczegółów ale pomysł jak najbardziej GIT :)2
GSM 501 44 66 33

Awatar użytkownika
kenga
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: kenga » wt lut 28, 2006 12:14 pm

Eskapada, ogólnie się z Tobą zgodzę, ale:
1. Koszt założenia domeny to jedno, a koszt jej utrzymania to drugie (hosting). Jak masz wykupioną domenę to za darmo na swój serwer już nikt Ciebie nie wpuści. Przyzwoity hosting (transfer, stabilność, PHP - żeby wyszukiwarkę można było chociażby zrobić) to przynajmniej 150zł rocznie. Razem z kosztem domeny to już 250 zł/rok, ja tego nie zapłacę, a niestety mam kiepskie doświadczenia ze "składkowymi" domenami, ktoś zawsze zostaje z ręką w nocniku, a ja nie chcę być tą osobą.
2. Wyciąg z regulaminu haa.pl :
pkt. 9) Serwis Haa.pl zastrzega sobie prawo do późniejszej emisji reklam na stronach użytkownikow.
pkt 11) Każdy użytkownik darmowych kont powinien (lecz nie musi) umiescic na swojej stronie button reklamowy serwisu Haa.pl

Wg mnie (na początek) są to znośne warunki. Jeśli strona bedzie żyła i się rozwijała, można pomyśleć o jej przeniesieniu.

Co do ograniczenia zakresu do Troopera to zupełnie się z Tobą zgadzam, należałoby to rozszerzyć do innych modeli i jeśli będzie ktoś chętny do redagowania działu Rodeo albo Pickup to jak najbardziej. Ponieważ domena jest darmowa, w każdej chwili można zmienić jej nazwę z troopermanii na coś bardziej ogólnego. Ja sam mam Troopera i po prostu o innych modelach nie pomyślałem. Nie dam też rady redagować działów innych modeli, bo nie mam wiedzy na temat, nie chcę ani nie mam czasu jej zdobywać (bo po co mi ona?), a tworzenie martwych bytów na stronie tylko źle świadczy o jej autorze.

Tak więc zacznijmy, a potem zobaczymy jak sprawy się potoczą. Tak jak npisałem, jeśli znajdzie się chętny do redagowania działu Rodeo czy innego - natychmiast zmienimy domenę/strategię.
pozdrawiam
kenga
------------

kandiru

Post autor: kandiru » wt lut 28, 2006 12:46 pm

swietny pomysl ta strona o Trooperze :) moze wreszcie bedziewiecej konkretnych wiadomosci
Jeep Liberty 3.7 kiedyś: Suzuki Jimny 1.3, Suzuki SJ413, Patrol K-260 i Trooper 2.3

Awatar użytkownika
cziter

Post autor: cziter » wt lut 28, 2006 7:48 pm

MOja sugestia jest taka żeby zrobic porządną stronke, żeby obciachu nie robić....

Ja mogę coś pomóc... troche na trooperach znam... bo robie razem z mechanikami jak coś się urwie albo zepsuje... żeby się nauczyć...

Espkapada to podsyłać ci troche materiałów które wygrzebie z kompa

I jak będzie ze zdjęciami: ja proponnuje żeby uzytkownicy opisali swoje autka i podrzucili ci zdjęcia z opisami....

Aby zrobic coś takiego jak jest na www.rajdy4x4.pl o właścicielach najlepszej marki pod słońcem...

ISUZU GÓRĄ
BMW 320D

Awatar użytkownika
Pasza

Kontaktowanie:

Post autor: Pasza » wt lut 28, 2006 9:36 pm

jesli strona ma sie cieszyc zainteresowaniem musi byc super zrobiona inaczej nic z tego nie bedzie.isuzu to nie jest popularna marka ,sporo info mozna znalezc i szybko pozyskac na forum,a sponsorow bedzie ciezko....ale idea fajna ...tylko kto ma tyle czasu...
pozdrawiam
...to je reli...
...były pilot... :roll:
:)21

Qvax
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Qvax » wt lut 28, 2006 11:29 pm

Jestem zaaaaaaaaaaa
MONTY RS 3.2 V6 & LPG i inne duperele

Awatar użytkownika
Eskapada

Post autor: Eskapada » wt lut 28, 2006 11:48 pm

cziter pisze:.

Espkapada to podsyłać ci troche materiałów które wygrzebie z kompa
Ja tylko jako słuchacz zasugerowałem pewien poziom profesionalizmu -z marką Isuzu nie mam nic wspólnego :wink:

BTW widze że wszyscy są za ale nikt za bardzo nie kwapi sie do pracy...a każdy z was cos grzebie przy aucie -wystarczy opisac pewne czynnosci zrobić dokumentacje zdjęciową i już są gotowe materiały na strone :wink:
GSM 501 44 66 33

Awatar użytkownika
fourup
Kontaktowanie:

Post autor: fourup » śr mar 01, 2006 7:25 am

Ja również jestem ZA!
Sam szukając czasem pewnych danych zmuszony jestem do przewalania stron w jakichś dziwnych, szszońskich językach, których nie bardzo kumam...

Troszkę tego (aczkolwiek - z braku czasu - powoli) umieszczam na swojej stronie ( http://www.fourup.pijemy.pl), ale układ z adminem mam taki, że już manuala w pdf-ie nie mogę tam pokazać (kwestia copyrighta)...

O ile tylko będę mógł wspomóc w jakikolwiek sposób (wiedzą, materiałami, pracą twórczą, ...) - pomogę twórcy/twórcom takiej strony.

Pomysł bardzo ambitny, ale wiem, że wymagający mnóstwa czasu!
Dlatego trzymam kciuki i - wszystkie materiały, które posiadam są do Waszej dyspozycji. Oprócz tego obiecuję (na tyle, na ile pozwoli mi czas i obowiązki) kontynuować wzbogacanie swojej stronki...
~fourup/zupka
Troopek był :(
Opuzu Frontper się już nie buduje... :)15

GG:7509837
GSM:660264573

Awatar użytkownika
kenga
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: kenga » śr mar 01, 2006 11:19 am

Z powodu tragicznych wydażeń jakie miały miejsce w mojej rodzinie dzisiejszej nocy w najbliższych dniach nie będę uczestniczyl w forum.

W tym czasie pewnie będziecie mogli już zobaczyć to co znalazło się na serwerze, a co jest wersją wczesno "roboczą".

Z góry więc przepraszam za brak odzewu na wasze komentarze. Mam nadzieję że wrócimy do tematu wkrótce.
pozdrawiam
kenga
------------

Awatar użytkownika
cziter

Post autor: cziter » śr mar 01, 2006 12:03 pm

Ja mogę podjąć się prac na stronką....
BMW 320D

Awatar użytkownika
mazur73

Post autor: mazur73 » śr mar 01, 2006 12:28 pm

Moim zdaniem jest za mało Troopów na naszych drogach żeby dało się utrzymać przy życiu taką stronę nawet rozciągnięcie tej strony na inne modele może nie wystarczyć - za małe zainteresowanie i naturalna śmierć strony :)3 NIESTETY !!
http://www.mazur73.pl/
Trooper 2,8td 88 r long
Cadillac Seville 4,6l , 306 KM

Awatar użytkownika
Silvestr

Post autor: Silvestr » śr mar 01, 2006 5:31 pm

Właśnie o taką dyskusję mi chodziło :)2
Zgadzam się z opiniami, że strona nie może być na jakimś darmowym serwerze z całą ilością reklam. Mam stronkę na friko i mnie cholera bierze od reklam - aż odechciewa mi się tam cokolwiek robić...
Kolejna sprawa - domena i serwer. Ostatnio widziałem dość fajną promocję - na rok czasu za całośc wychodziło około 100 zł. brutto, niestety teraz już tamta promocja się skończyła i trzeba liczyć obecnie około 150 zł. To moim zdaniem nie jest aż tak źle...
Jak napisałem w pierwszym poście, chciałem robić stronkę tylko o Trooperze, na to mógłbym poświęcić mój wolny czas - jeśli strona miałaby powstać o innych modelach isuzu to ktoś musiałby się tym zająć. Jednak widzę, że nie było by problemu z pomocą :D :)2
Tak więc jeśli stanę na nogi z finansami to będę coś działał w tym kierunku... Jeśli nawet strona nie będzie wzbudzać zainteresowania, to najwyżej będzie ona tylko i wyłącznie dla mojej uciechy ;)
Silvestr
Opel Monterey 3.2, Nissan Pickup D22 Double Cab 2.7 TDI + 12,5 tonowy... Żurek 8x8

Mavv

Post autor: Mavv » czw mar 23, 2006 10:23 pm

W OLSZTYNIE JADAC DO ROBOTY MIJAM 3 TROPKI :)2 JEST JESZCZE PARE ALE ICH NIE MIJAM :D . JAK ICH POZDRAWIAM TO CHYBA MYSLA ZE MAJA MERCE BO NIKT MI NIE ODMACHNIE. A BYLOBY PARE TROPKOW DO RYCIA LASU NO COZ H.. IM W D..

ODPOWIEDZ

Wróć do „Isuzu”