przednia szyba
Moderator: Student
- profesor30
- jestem tu nowy...
przednia szyba
Chcę zrobić przednią szybę na uszczelce. Czy ktoś już to robił .
- student 69
-
Odgrzebałem temat. Czekając na montaż silnika wziąłem się za elementy karoserii i ... dramat. Ramka przedniej szyby zgnita w dolnej części, jeszcze okazało się, że już ją ktoś wczesniej naprawiał wstwiając prety stalowe jako dystanse między jednym a drugim płaskownikiem. Właściwie to zostały tylko te pręty... Ramka trudno osiagalna, coś znalazłem na allegro, ale na zdjęciu nie wyglada najlepiej. Czy można jakoś podpasowac szybę na uszczelce ? Od czego i jak ? Trochę przykro rezygnować z uchylanego okna, ale trudno. Próbowałem znależć jakieś podobne profile lub przymierzyć się do zrobienia, ale wymiary sa tak dziwne, że byłaby to rzeżba na conajmiej pół roku. Help
!

Nic nie będzie już takie jak dawniej. Kupiłem Gaza...
GAZ 69M 1974 (?)
RR 300 Tdi
Grupa D!
GAZ 69M 1974 (?)
RR 300 Tdi
Grupa D!
Cos tak mi swita ( bo dawno to bylo ) ze jak weżmiesz szybe od muszczela to da sie cos pokombinować ( a jak nie do oryginala to ni ebedzie duzej biedy ) z tego co pamietam to tak na zamiane to nie pasuje ale jak z mocowaniem pokombinujesz to ci podejdzie jest nie dzielona i na uszczelce.
Wykładnikiem nie jest ilość postów i od kiedy na forum, raczej ile lat babrasz sie w błocie:D
niestety dół całkiem zgnity, zostały tylko farfocle ( trzymała to uszczelka ) i wspomniane przeze mnie pręty. A ził to wogóle osiągalny jak i muscel ? Niby chodzi mi po głowie rozwiązanie, aby wyciąć z jakiegoś auta część karoserii z przednią szybą i próbowac wpasować w główną ramę, ale raz, że od większości to na szyby gięte, a dwa jak to bedzie wyglądać w gazie. Już zupełnie go sprofanuję ...
GAZ 69M 1974 (?)
RR 300 Tdi
Grupa D!
GAZ 69M 1974 (?)
RR 300 Tdi
Grupa D!

Toż to wygląda jak wcześniej wspomniana ramka z szybą od mistycznej konstrukcji rumuńskiej zwanej ciumpulungiem .... a dla mniej wtajemniczonych M-461 czyli muscel
Kto nie śmigał tym sprzętem ten nigdy nie zrozumie .... co to jest przygoda

Miałem podobną awarie w muszczelku jak ty za czasów ulaza

Wykładnikiem nie jest ilość postów i od kiedy na forum, raczej ile lat babrasz sie w błocie:D
Prawda jest ci toMuscel miał wycieraczki w podszybiu,

Mnie sie wydaje ze ta szyba na fotce to wogóle troche obniżona jest ale najlepiej jak by sie "producent" wypowiedział to rozwieje wszelkie wątpliwości.
Oczywiście wszystko rozumiem. Szybę faktycznie możan zamówić i przyciąć na wymiar tylko jak powinna wyglądać konstrukcja ramki okiennej i jaką uszczelkę zastosować ? Teoretycznie można wokół ramki zewnętrznej gaza ( od wewnątrz ) wspawać coś na kształt kołnierza, aby uszczelka miała się na czym trzywać, ale czy to właśnie takie rozwiązaqnie, czy może inne ? Czy ktoś ma kontakt na Trenera
( wymieniony w postach powyżej ) ?
( wymieniony w postach powyżej ) ?
GAZ 69M 1974 (?)
RR 300 Tdi
Grupa D!
GAZ 69M 1974 (?)
RR 300 Tdi
Grupa D!
Kiedys mialem gaza gdzie robilem szybe na uszczelce szyba byla dorabiana a uszczelka chyba z wolgi dokladnie nie pamietam , nie o tym chcialbym mowic , sytuacjia jest taka ze plaszyzna szyby jest nie mala i po opuszczeniu calej ramy z szyba na maske i wjechaniu na solidna dziure szyba moze wyleciec i tak u mnie trzy razy , pozniej zaspawalem zeby nikt nie opuszczal na maske . Nowy wlasciciel zrobil ramke do okola uszczelki i przykrecil na blachowkrety i nie wylatuje za to strasznie wyglada .
Pozdrawiam z Kalkazu
Gazon
Pozdrawiam z Kalkazu
Gazon
Gaz 69-57rp, Gaz 69-72rp,UAZ, MB 123,BMW 316,
po pierwsze od muszczela szyba nie pasi bo jest trapezowa i wieksza a po drugie wstawienie oryginalnych szyb to zaden problem; trzeba wspawac do okola rant z blachy 2-3 mm grubej,szeroki na tyle,zeby szyba zachodzila 3-5 mm na ten rant (zalezy jaka uszczelka) a uszczelke robimy z jakiejkolwiek samochodowej (ja mialem pf 125) -wystarczy ja rowno pociac i pokleic super glue-trzyma super... a pomiedzy szyby mialem wlozony wezyk igielitowy przeciety wzdłóz tak na oko 6-8mm gruby...