Terrano I 3.0 se Duzi sie powyżej 3 tyś obrotow
Moderator: Kosiarz
Terrano I 3.0 se Duzi sie powyżej 3 tyś obrotow
Witam
Mam dziwny przypadek w aucie. Na benzynie nie chce jechać. Dochodzi do 3000 obrotów i zaczyna się dusić tak jakby odcinał zapłon. Rzecz dzieje się tylko na benzynie bo na gazie śmiga normalnie. Swojego czasu działo się tak tylko po przełączeniu z gazu na benzyne, ale teraz nawet po nocy odpala na benzynie ale chodzi tylko do 3000 tysięcy obrotów. Czy to może być coś z pompą, a może wtrysk mono się posypał? Kiedyś miełem coś podobnego w 2,4 benz. ale nie zdążyłem naprawić. Zna się ktoś?
Mam dziwny przypadek w aucie. Na benzynie nie chce jechać. Dochodzi do 3000 obrotów i zaczyna się dusić tak jakby odcinał zapłon. Rzecz dzieje się tylko na benzynie bo na gazie śmiga normalnie. Swojego czasu działo się tak tylko po przełączeniu z gazu na benzyne, ale teraz nawet po nocy odpala na benzynie ale chodzi tylko do 3000 tysięcy obrotów. Czy to może być coś z pompą, a może wtrysk mono się posypał? Kiedyś miełem coś podobnego w 2,4 benz. ale nie zdążyłem naprawić. Zna się ktoś?
wymarzone V8!
HondaVTR1000diabeł
Jestem wielki, jestem łysy, i wpierd... wciąż irysy!
HondaVTR1000diabeł
Re: Terrano I 3.0 se Duzi sie powyżej 3 tyś obrotow
A dlaczego? Wybuchlo?Baleron78 pisze:(...) Kiedyś miełem coś podobnego w 2,4 benz. ale nie zdążyłem naprawić (...)

Zacznij od filtra paliwa.
XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
- piotr oskwarek
-
Nie nie, to nie problem benzyny samej sobie tylko instalacji LPG w Terrano.ernil pisze:Dlatego wlasnie stale i wciaz wybieram diesla
Mało kto potrafi zrobić dobrze instalację do Terrano. Było już o tym na forum, sam temat przerabiałem.
'Odcinanie' powyżej 3k obrotów wynika ze złego stanu komputera. Prawdopodobnie jest w trybie awaryjnym.
Emulator po przełączeniu na gaz oszukuje komputer, powrót do benzyny wymaga resetu komputera.
Baleron78 przełącz auto na benzynę, odepnij klemy od akumulatora na jakieś 10 minut - powinien się zresetować komputer.
Podłącz i odpal maszynę. Jeśli po drodze nie przeskoczy na gaz powinno być dobrze.
Właściwie samo wyłącznie zapłonu po przejściu z LPG na PB powinno pomóc, ale różne są instalacje na tym świecie - u mnie tak działało.
Jak to nie pomoże to po prostu odłącz na chwilę instalację gazową i zobacz jak lata na benzynie bez miksera i podpiętego emulatora.
W Terrano przynajmniej wersji z silnikiem 2.4 jest układ twin-spark, wielu
mechaniorów i gazowników sobie z tym nie radzi. Trzeba podjechać kogoś
kto się zna na Alach Romeo, jakieś stare modele miały identyko układ.
Deus Ex Machina - Y60 Paliwożerca
http://www.speedbandits.dk - Jestem za!
- kulkagsx1200
takze niektore japonskie auta maja tak rozwiazany wtrysk [np niektore modele hondy]
gadalem dzisiaj z moim gazownikiem i mowil ze spoko -zaden problem . robil juz takie rzeczy i wie o co kaman
jak koledzy wczesniej mowili komp -przejscie na tryb zasilania gazem ,odbiera jako usterke i przestawia sie na tryb awaryjny . za pomoca dodatkowego przekaznika mozna oszukac kompa i bedzie ok. [ponoc
]
gadalem dzisiaj z moim gazownikiem i mowil ze spoko -zaden problem . robil juz takie rzeczy i wie o co kaman

jak koledzy wczesniej mowili komp -przejscie na tryb zasilania gazem ,odbiera jako usterke i przestawia sie na tryb awaryjny . za pomoca dodatkowego przekaznika mozna oszukac kompa i bedzie ok. [ponoc

jeepniety 
Dodge challenger sxt , hummer h3
Bmw r100gs gejos

Bmw r100gs gejos

Filtry paski i kopułki powymieniałem zaraz po kupnie. Hm musze sprawdzić jutro z tym oszukiwaniem komputera.
Ostatnio jak odłączyuem kabelki od instalacji gazowej to nie odpalił mi na benzynie, więc zaprzestałem męczenia rozrusznika.
Ostatnio jak odłączyuem kabelki od instalacji gazowej to nie odpalił mi na benzynie, więc zaprzestałem męczenia rozrusznika.
wymarzone V8!
HondaVTR1000diabeł
HondaVTR1000diabeł
Mixer Terrano, albo Terrano LPGBaleron78 pisze:Yeti mogę widze tego tematu co mowisz ze był. Jaki on miał temat powiedz zeby mi się łatwiej robiło " szukaj"
Szczerze nie pamiętam wątku o zabawie z komputerem, ale tak jak Ci Gebels mówi, a on doktorat z Terrano ma

trzeba zewrzeć pin żeby się komp zresetował.
Szczegóły to gazownik powinien znać, ale powiem Ci że w Trójmieście to ciężko znaleźć gazownika który jest w stanie
poprawnie zagazować Terrano.
Jedź do Perfectauto przy Klifie, zaraz obok peronu SKM gdzie robią tłumiki
i strumiennice. Tam w załodze gazowników jest kolo o imieniu Paweł który
elektronikę ma w małym palcu i generalnie chłopak jest kumaty.
Deus Ex Machina - Y60 Paliwożerca
Jezeli to jest wina źle podłączonej instalacji LPG to po przeżuceniu wyłącznika tylko na benzynę, wyłączeniu zapłonu i ponownym odpaleniu będzie wszystko oki. Tak jak koledzy powiedzieli - pracująca instalację gazu komp silnik awidzi jako błąd i przechodzi w tryb awaryjny. Jeżeli po włączeniu zapłonu nie włączy się instalacja gazowa to błędu tez nie ma i wszystko śmiga jak trza.
terrano 2,4 gaz 89`
503-39-16-46
503-39-16-46
Miałem podobny problem w nissanie maximie 3,0 , to bardzo podobny silnik i problem tkwił w przepływomierzu, na początek zdejmij z niego kostke i sprawdz czy bedzie różnica w pracy silnika. po wymianie przepływomierza powietrza chodzi do dziś.
Były dwa 260, jedno D22,, chwilowo jest Pickup D40 ,i Parchol Y61
- gebels
-
- Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej
Muha z calym szaqcunkiem ale tu jest wtrysk 2 punktowy
Ps. baleron nie wiem ktory pin, nie jestem gazownikiem a on to robil, jak bede u mechaniora to popatrze ktory to, fakt faktem ze terrano to nie mega monstrum terenowe ale ale ja smigan tylko na gazie i w terenie tez i mocy mu nie brak , czyli sie da
Ps.2 co do swirowania obrotuow i spalania w 2,4 to jeszcze kwestia kolektora wydechowego ktory lubi pekac po jakims tam przebiegu, ana to malo kto zwraca uwage, kazdy olewa i tyle, jak sonda lapie lewe powietrze to tez kicha, spawac kolektora nie polecam lepiej kupic nie spekana uzywke w dobrym stanie o ktora latwo nie jest, albo zrobic jak ja............. Ale to temat na inny post, zreszta kiedys chyba juz o tym pisalem
Ps.3 kwitujac da sie, palic sredninio na oponach 31'' ma 17 litrow i mocy ma mu nie brakowac
Sorki za brak polskich czcionek ale naginam z telefonu
Ps. baleron nie wiem ktory pin, nie jestem gazownikiem a on to robil, jak bede u mechaniora to popatrze ktory to, fakt faktem ze terrano to nie mega monstrum terenowe ale ale ja smigan tylko na gazie i w terenie tez i mocy mu nie brak , czyli sie da
Ps.2 co do swirowania obrotuow i spalania w 2,4 to jeszcze kwestia kolektora wydechowego ktory lubi pekac po jakims tam przebiegu, ana to malo kto zwraca uwage, kazdy olewa i tyle, jak sonda lapie lewe powietrze to tez kicha, spawac kolektora nie polecam lepiej kupic nie spekana uzywke w dobrym stanie o ktora latwo nie jest, albo zrobic jak ja............. Ale to temat na inny post, zreszta kiedys chyba juz o tym pisalem
Ps.3 kwitujac da sie, palic sredninio na oponach 31'' ma 17 litrow i mocy ma mu nie brakowac
Sorki za brak polskich czcionek ale naginam z telefonu
Czwarte serce 

A dlaczego nie spawać? - są specjalne elektrody do żeliwa.
Ja niestety nie posiadałem ich a musiałem na szybkiego pokleic kolektor przed dłuższą trasą i zwykłym migomatem pospawałem - miała to byc tylko prowizorka a już rok robi i jak na razie jest ok.
Oczywiście można sprobować z kolektorem od T2, ale wtedy pewnie potrzeba również wymienić rurę za kolektorem a szczerze mowiąc mi się nie udało jej wyciągnąć - rozebrałem całą resztę układu wydechowego łącznie z kolektorem a i tak nie znalazłem spsobu aby ją wyjąć ani od góry ani od dołu.
Ja niestety nie posiadałem ich a musiałem na szybkiego pokleic kolektor przed dłuższą trasą i zwykłym migomatem pospawałem - miała to byc tylko prowizorka a już rok robi i jak na razie jest ok.
Oczywiście można sprobować z kolektorem od T2, ale wtedy pewnie potrzeba również wymienić rurę za kolektorem a szczerze mowiąc mi się nie udało jej wyciągnąć - rozebrałem całą resztę układu wydechowego łącznie z kolektorem a i tak nie znalazłem spsobu aby ją wyjąć ani od góry ani od dołu.
terrano 2,4 gaz 89`
503-39-16-46
503-39-16-46
- kulkagsx1200
http://moto.allegro.pl/item283791155_mi ... olska.html
koledzy czy to sie nada do 3.0 z 89r?
znalazlem jeszcze taki:
miby pod wtrysk sie to montuje
http://moto.allegro.pl/item286060798_mi ... 2_4_l.html
ale do 2,4
zna sie ktos na tym?
koledzy czy to sie nada do 3.0 z 89r?
znalazlem jeszcze taki:
miby pod wtrysk sie to montuje
http://moto.allegro.pl/item286060798_mi ... 2_4_l.html
ale do 2,4
zna sie ktos na tym?
jeepniety 
Bmw r100gs gejos

Bmw r100gs gejos

- gebels
-
- Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej
z tego co pamietam to mikser do terrano z 2 punktowym wtryskiem przypomina "Batmana" a żaden z llinków nawet nie jest podobny
może są dobre niewiem nie testowałem
ale uwaga moja jest taka do terrano I z silnikiem 2,4 i 3.0 V6 z 2 punktowym wtryskiem miksery są takie same, innym jest dla wtrysku wielopunktowego
wlasnie se swojego przywiozłem od mechaniora wiec po nowym roku robie elektryke to zrobie troche fotek, ale na 100% 2,4 i 3.0V6 dwu punktowe miksery sa takie same, choć wiązki elektryczne i komputery inne
może są dobre niewiem nie testowałem
ale uwaga moja jest taka do terrano I z silnikiem 2,4 i 3.0 V6 z 2 punktowym wtryskiem miksery są takie same, innym jest dla wtrysku wielopunktowego
wlasnie se swojego przywiozłem od mechaniora wiec po nowym roku robie elektryke to zrobie troche fotek, ale na 100% 2,4 i 3.0V6 dwu punktowe miksery sa takie same, choć wiązki elektryczne i komputery inne
Czwarte serce