Łada Niva 1.7i - do czego jest ta kontrolka?

wszystko o niwce

Moderator: Albert_N

lesnik112
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Łada Niva 1.7i - do czego jest ta kontrolka?

Post autor: lesnik112 » czw sty 15, 2009 6:52 pm

Mam Ładę 1.7i z 1995r. Na lewo od kontrolki akumulatora jest taki mały prostokącik, który dwa dni temu zaczął mi świecić na czerwono, wcześniej go nawet nie zauważyłem. Do czego służy ten wskaźnik? Już wiem, że alternator nie ładuje akumulatora bo elektryk mi sprawdził. Na jakie niedomaganie nivki włącza się ten prostokącik?
lesnik

Awatar użytkownika
gornek

Re: Łada Niva 1.7i - do czego jest ta kontrolka?

Post autor: gornek » czw sty 15, 2009 7:16 pm

Witam,
O którą dokładnie kontrolkę Ci chodzi. Tutaj jest link do zdjęcia:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 554a3.html
Niva 1,7 94r - LPG - była ;((
Niva bez rdzy, to nie oryginalna niva.
Kierowca kat: A, B, B+E, C.

j09s12
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: j09s12 » pn lut 02, 2009 7:06 pm

miałem to samo ale nie wiem do czego ta kontrolka, może pokazuje ogólnie że coś nie gra.
Łada Nivka 1.7i 1996

Awatar użytkownika
Krzysiek-74
Kontaktowanie:

Post autor: Krzysiek-74 » pn lut 02, 2009 7:38 pm

gornek pisze:Witam,

@ Gornek - twoja NIVA jest na wtrysku?

niviarz
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: niviarz » pn lut 02, 2009 8:17 pm

gornek pisze:Witam,

Jest jeden prostokącik w całym szeregu kontrolek - chodzi o ten czerwony, zlokalizowany centymetr od kontrolki akumulatora w lewą stronę. Ja też nie mam pojęcia od czego to jest, ale po przekręceniu kluczyka zapala się kontrolnie, a po uruchomieniu silnika gaśnie. Może ktoś to wyjaśnić od czego to pieruństwo...?
Była Niva, Viertara, Frota a teraz przymierzam się do UAZ-a 452

Awatar użytkownika
m07m10
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: m07m10 » pn lut 02, 2009 10:45 pm

Może ona się świeci jak żona właściela Nivy go zdradza :wink: :)21
Miłosnik Nivy bez Nivy:-(, a poza tym fanatyk zabytkowych motocykli:-D

2Kółka

Post autor: 2Kółka » pn lut 02, 2009 10:49 pm

Ponieważ któryś raz już pada pytanie o kontrolkę-widmo, zeskanowaliśmy to:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mało wyraźne (skanowane z jakichś kserokopii nieajlepszej jakości) :roll: , ale da się pokapować. Nivka ma czytelne ikonki kontrolek :)2 , które znaczą to samo, co w innych samochodach ale jak to czyjaś pierwsza furka to może się przydać :P .

A moim zdaniem takiej kontrolki nie ma, nie było i raczej nie będzie, ale że to ruskie sprzęty to się nie zarzekam :)21 .

Awatar użytkownika
Marek D.

Post autor: Marek D. » wt lut 03, 2009 7:28 am

Krzysiek - pytałeś o czym będziemy pisać :wink: :)21
Jak widać na załączonych obrazkach - piktogram akumulatora nie świadczy o tym, że jest pod nim kontrolka ładowania :lol: Piktogram akumulatora informuje użytkownika, że kontrolka ładowania gdzieś tam, tam na tablicy zegarów, być winna :)21 (to właśnie ta maciupka prostokątna dioda na lewo od piktogramu) :)21 :)21 zamysłu konstruktorów za cholerę objąć nie mogę :wink:

Acha - żeby było śmieszniej, to te małe cóś żarzy się nawet przy prawidłowym ładowaniu - minimalnie, ale się karwa żarzy i wcurwia :)21
Niva 2,1TD koniec pieszczot
Monterey 3,1TD
www.podlasie4x4.pl

Awatar użytkownika
tomaszpi

Post autor: tomaszpi » wt lut 03, 2009 10:38 am

Marek D. pisze:

Acha - żeby było śmieszniej, to te małe cóś żarzy się nawet przy prawidłowym ładowaniu - minimalnie, ale się karwa żarzy i wcurwia :)21
Masz rację ta kontrolka świeci czyli żarzy się przy prawidłowym działaniu ładowania. Przychodzi mi na myśl jedna rzecz a mianowicie to, że ona sygnalizuje prawidłowe działania samej kontrolki bo gdyby była spalona to by było to niewidoczne :)2 :lol: :lol: :lol:
Tomaszpi

Łaciate szaleństwo Niva 1.7i 95 (było :( :( )
Teraz Kia Sportage

Awatar użytkownika
Krzysiek-74
Kontaktowanie:

Post autor: Krzysiek-74 » wt lut 03, 2009 10:44 am

Marek D. pisze:Krzysiek - pytałeś o czym będziemy pisać :wink: :)21
Jak widać na załączonych obrazkach - piktogram akumulatora nie świadczy o tym, że jest pod nim kontrolka ładowania :lol: Piktogram akumulatora informuje użytkownika, że kontrolka ładowania gdzieś tam, tam na tablicy zegarów, być winna :)21 (to właśnie ta maciupka prostokątna dioda na lewo od piktogramu) :)21 :)21 zamysłu konstruktorów za cholerę objąć nie mogę :wink:

Tak. To wszystko prawda.
Pisząc na poważnie ( jak zwykle :)21 ) to w NIVACH z motorami 1,7, były 2 lub 3 wersje zegarów !!
Inna była w 1,7 na gaźniku i ze zdjęcia wynika, że tak jest u Gornka.
Inne były w 1,7 na wtrysku ( tu były 2 rodzaje, różniące się słynną już kontrolką AKUMULATOR)
Marek D. pisze:Acha - żeby było śmieszniej, to te małe cóś żarzy się nawet przy prawidłowym ładowaniu - minimalnie, ale się karwa żarzy i wcurwia :)21
Ten objaw jest jak najbardziej prawidłowy - Powinieneś o tym już wiedzieć :wink: - nie pozwala użytkownikowi, zasypiać gruszek w popiele :)21 :)14
Skłania ku refleksji, na temat prawidłowości w funkcjonowaniu obwodów :lol:

Awatar użytkownika
Marek D.

Post autor: Marek D. » wt lut 03, 2009 11:12 am

Krzysiek-74 pisze:...Skłania ku refleksji, na temat prawidłowości w funkcjonowaniu obwodów :lol:
Nie wywołuj @matysa z lasu :wink: :)21
Co do zegarów - była pierwsza jedyna i słuszna - ta z okrągłymi budzikami - później to już szkoda gadać. Nowe zegary rozbierałem kiedyś, jak szukałem przyczyn lenistwa wskazówek paliwa i temperatury. Otworzyłem, popatrzyłem, zamknąłem, zabiłem osikowy kołek i posmarowałem czosnkiem :)21 A nie se karwa pokazują co chcą :)11
Monterey 3,1TD
www.podlasie4x4.pl

Awatar użytkownika
matys

Post autor: matys » wt lut 03, 2009 11:23 am

Krzysiek-74 pisze:Skłania ku refleksji, na temat prawidłowości w funkcjonowaniu obwodów :lol:
yyy, znaczy, że niby istnieje jakieś prawdopodobieństwo istnienia prawidłowości? :)21
Marek D. pisze:
Krzysiek-74 pisze:...Skłania ku refleksji, na temat prawidłowości w funkcjonowaniu obwodów :lol:
Nie wywołuj @matysa z lasu :wink: :)21
Puff.
Ktoś mnie wołał? :)21

Teraz zostaje wam tylko jedno:

Obrazek
Metal to wojna! Więc pompuj rower dla szatana!
Ponury Niviarz!
Rzecznik Klubu Nocnych Kasztaniarzy

Awatar użytkownika
Krzysiek-74
Kontaktowanie:

Post autor: Krzysiek-74 » wt lut 03, 2009 11:28 am

Marek D. pisze: Nie wywołuj @matysa z lasu :wink: :)21
A co ?? Po rozwarciu, do lasu zbiegł ?? :)21 :)21
Marek D. pisze: Nowe zegary rozbierałem kiedyś, jak szukałem przyczyn lenistwa wskazówek paliwa i temperatury. Otworzyłem, popatrzyłem, zamknąłem, zabiłem osikowy kołek i posmarowałem czosnkiem :)21 A nie se karwa pokazują co chcą :)11
Ooo. To widzę, że w tym względzie, mamy podobne doświadczenia :wink: .

Matys, Matys, Matyyyyys :)23 :)23

Awatar użytkownika
Marek D.

Post autor: Marek D. » wt lut 03, 2009 11:38 am

@leśnik112 - odpowiedź masz w pierwszym, tym własnym poście. Teraz, skoro Krzysiek wywołał matysa, a matys był szybszy niż samo wywołanie - to czytanie trzech następnych stron mija się z celem :)21
ps - 2kółka - co do migania diody - w realu ktoś to widział? przy jakim napięciu się to uruchamia?- chyba dziś se, oczywiście w ramach prac naukowo-badawczych :wink: , regulator napięcia na chwilę odepnę :roll:
Monterey 3,1TD
www.podlasie4x4.pl

Awatar użytkownika
Sniper
Kontaktowanie:

Post autor: Sniper » wt lut 03, 2009 12:09 pm

Dokładnie tej :)21
Sam zadał pytanie i sam sobie na nie odpowiedział w swoim własnym, pierwszym poście :)20 :o :)20

Skoro wiesz ze masz niesprawny alternator to się nim zajmij a zniknie przyczyna świecenia - trochę logiki kurde tej :)21
Ręce precz od GENERAŁA!...
Obrazek

Awatar użytkownika
matys

Post autor: matys » wt lut 03, 2009 12:18 pm

pfff. u mnie ta dioda jest zabita i problem z głowy :)21
Ponury Niviarz!

Awatar użytkownika
Marek D.

Post autor: Marek D. » wt lut 03, 2009 12:27 pm

matys pisze:pfff. u mnie ta dioda jest zabita i problem z głowy :)21
Akurat ten zwrot byłby uzasadniony, gdyby podmiotem zdania była na ten przykład teściowa.
Gdybyś był tak miły i uzasadnił znaczenie słowa "zabita", ewentualnie dokonał korekty zapisu poprzez zastąpienia tegoż wyrazu sformułowaniem bardziej adekwatnym do zastanej sytuacji, łatwiej byłoby nam utrzymać kierunek dyskusji :)21 :)21
Monterey 3,1TD
www.podlasie4x4.pl

2Kółka

Post autor: 2Kółka » wt lut 03, 2009 12:31 pm

Ja to prawdę mówiąc dopiero teraz przeczytałem ten opis co wkleiłem :roll: i... nic się, karwa nie zgadza, ja to mam chyba jakiś inny samochód :o .
Kontrolki o których mowa mam odwrotnie miejscami (akumulatorek po prawej, po lewej pusto), nic nie mruga ani się nie żarzy, do tego wyczytałem, że kontrolka ham. powinna migać przy zaciągniętym ręcznym a ona się świeci jak Pan Bóg przykazał.
Jak miałem za duże ładowanie nic mi nie świeciło, jak miałem za małe też (choć muszę przyznać, że przy całkowitym braku akumulatorek świecił), do tego kontrolka temp. tańczy mnie, karwa, bredgensa :wink: :)21 , czyli ogólnie wszystko w porządku :)2 8) .

Awatar użytkownika
matys

Post autor: matys » wt lut 03, 2009 12:34 pm

Marek D. pisze:
matys pisze:pfff. u mnie ta dioda jest zabita i problem z głowy :)21
Akurat ten zwrot byłby uzasadniony, gdyby podmiotem zdania była na ten przykład teściowa.
Gdybyś był tak miły i uzasadnił znaczenie słowa "zabita", ewentualnie dokonał korekty zapisu poprzez zastąpienia tegoż wyrazu sformułowaniem bardziej adekwatnym do zastanej sytuacji, łatwiej byłoby nam utrzymać kierunek dyskusji :)21 :)21
zabita w sensie martwa...
podejrzewam morderstwo, ponieważ nie wierzę iżby dioda popełniła se puku :)21
Ponury Niviarz!

Awatar użytkownika
matys

Post autor: matys » wt lut 03, 2009 12:35 pm

2Kółka pisze:Ja to prawdę mówiąc dopiero teraz przeczytałem ten opis co wkleiłem :roll: i... nic się, karwa nie zgadza, ja to mam chyba jakiś inny samochód :o .
Kontrolki o których mowa mam odwrotnie miejscami (akumulatorek po prawej, po lewej pusto), nic nie mruga ani się nie żarzy, do tego wyczytałem, że kontrolka ham. powinna migać przy zaciągniętym ręcznym a ona się świeci jak Pan Bóg przykazał.
Jak miałem za duże ładowanie nic mi nie świeciło, jak miałem za małe też (choć muszę przyznać, że przy całkowitym braku akumulatorek świecił), do tego kontrolka temp. tańczy mnie, karwa, bredgensa :wink: :)21 , czyli ogólnie wszystko w porządku :)2 8) .
to ty sobie wpierw sprawdź czy ty te diody masz żywe :)21

tam diody karwa... lampki...
Ponury Niviarz!

Awatar użytkownika
Marek D.

Post autor: Marek D. » wt lut 03, 2009 12:36 pm

2Kółka pisze:...:wink: :)21 , czyli ogólnie wszystko w porządku :)2 8) .
:)2 :)21 :)21
1. ta dioda nie jest sensutrikte żarówką sygnalizującą podawanie prądu wzbudzenia na alternator.
2. Ona będzie j...ć na czerwono, i to tak, że oczy więdną, jak przy uruchomionym silniku alternator nie będzie ładował :)21 (np. szlak pasek w trasie strzeli)
3. przy samym włączonym zapłonie będzie "martwa" . - edit: zapala się dopiero po jakichś 15 s. do włączenia zapłonu, ale bez odpalania silnika.
4. wg mądrych książek 2kółek powinna sygnalizować nawet zbyt wysoki poziom ładowania :o
Ergo - Ruskie spory kawał Bajkonuru razem z dwoma sajuzami w licznik wmontowali - tylko karwa, ja się pytam, poco?
Monterey 3,1TD
www.podlasie4x4.pl

Awatar użytkownika
gornek

Post autor: gornek » śr lut 04, 2009 4:05 pm

ja mam Nive na gaźniku z takim zestawem liczników i kontrolek. Co do tej kontrolki to jest dioda LED. u mnie po włączeniu zapłonu zapala się po około 3 s i gaśnie po zapaleniu silnika i jeśli jest więcej niż 16 V na regulatorze to miga ta kontrolka a jak jest poniżej 11 V to świeci światłem ciągłym

Awatar użytkownika
Krzysiek-74
Kontaktowanie:

Post autor: Krzysiek-74 » śr lut 04, 2009 10:17 pm

gornek pisze:ja mam Nive na gaźniku z takim zestawem liczników i kontrolek. Co do tej kontrolki to jest dioda LED. u mnie po włączeniu zapłonu zapala się po około 3 s i gaśnie po zapaleniu silnika i jeśli jest więcej niż 16 V na regulatorze to miga ta kontrolka a jak jest poniżej 11 V to świeci światłem ciągłym

@Gornek chłopie !!

Nie bez przyczyny zapytałem, jaką masz wersję, bo zdjęcie "zegarów" jest właśnie dla takiej, jak Twoja wersji !!

Pytanie dotyczyło wersji 1,7 z wtryskiem i tutaj pojawiają się 2 rodzaje budzików, odbiegające "wyposażeniem" w kontrolki od Twojej :wink:

Więć link do zdjęcia, tylko jako chęć szczerej pomocy, może robić :)21

Młody stażem jesteś, więć mogłeś nie wiedzieć :)21 , a widać jeszcze długa droga przed tobą, w NIVOWEJ edukacji, bo w NIVIE, żadnych LED-ów nie ma !! :)12

Awatar użytkownika
gornek

Post autor: gornek » śr lut 04, 2009 11:13 pm

ja wiem ze jestem młody stażem, ale jak mi z tego tekstu wynika ( po angielsku ) http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/29d ... bf3c3.html to ze jest LED. Chyba ze LED w języku angielskim coś innego oznacza to już nic nie mówię. Wiem ze mam inna Nivę, ale mi się wydawało ze może coś to zdjęcie pomoże.

Aha tekst na zdjęciu pochodzi o serwisówki angielskiej która jest dostępna w internecie.

Awatar użytkownika
silverstone

Post autor: silverstone » śr lut 04, 2009 11:40 pm

Kapitalistyczna prowokacja. Angole pewnie nie wyobrażają sobie że w samochodzie może świecić coś innego jak LED. Jak instrukcja była przez nich albo dla nich tłumaczona to wiadomo skąd te LEDY :)21
A najlepiej weź śrubokręt i zobacz, choć w klamocie z około 94-95 to bym sie żarówek spodziewał.
1,6 '92, 1,7i '98.....

ODPOWIEDZ

Wróć do „Łada Niva”