Łada Niva 1.7i - do czego jest ta kontrolka?
Moderator: Albert_N
-
- jestem tu nowy...
Łada Niva 1.7i - do czego jest ta kontrolka?
Mam Ładę 1.7i z 1995r. Na lewo od kontrolki akumulatora jest taki mały prostokącik, który dwa dni temu zaczął mi świecić na czerwono, wcześniej go nawet nie zauważyłem. Do czego służy ten wskaźnik? Już wiem, że alternator nie ładuje akumulatora bo elektryk mi sprawdził. Na jakie niedomaganie nivki włącza się ten prostokącik?
lesnik
Re: Łada Niva 1.7i - do czego jest ta kontrolka?
Witam,
O którą dokładnie kontrolkę Ci chodzi. Tutaj jest link do zdjęcia:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 554a3.html
Niva 1,7 94r - LPG - była ;((
Niva bez rdzy, to nie oryginalna niva.
Kierowca kat: A, B, B+E, C.
miałem to samo ale nie wiem do czego ta kontrolka, może pokazuje ogólnie że coś nie gra.
Łada Nivka 1.7i 1996
- Krzysiek-74
- Kontaktowanie:
gornek pisze:Witam,
@ Gornek - twoja NIVA jest na wtrysku?
gornek pisze:Witam,
Jest jeden prostokącik w całym szeregu kontrolek - chodzi o ten czerwony, zlokalizowany centymetr od kontrolki akumulatora w lewą stronę. Ja też nie mam pojęcia od czego to jest, ale po przekręceniu kluczyka zapala się kontrolnie, a po uruchomieniu silnika gaśnie. Może ktoś to wyjaśnić od czego to pieruństwo...?
Była Niva, Viertara, Frota a teraz przymierzam się do UAZ-a 452
Może ona się świeci jak żona właściela Nivy go zdradza

Miłosnik Nivy bez Nivy:-(, a poza tym fanatyk zabytkowych motocykli:-D
Ponieważ któryś raz już pada pytanie o kontrolkę-widmo, zeskanowaliśmy to:

Mało wyraźne (skanowane z jakichś kserokopii nieajlepszej jakości)
, ale da się pokapować. Nivka ma czytelne ikonki kontrolek
, które znaczą to samo, co w innych samochodach ale jak to czyjaś pierwsza furka to może się przydać
.
A moim zdaniem takiej kontrolki nie ma, nie było i raczej nie będzie, ale że to ruskie sprzęty to się nie zarzekam
.

Mało wyraźne (skanowane z jakichś kserokopii nieajlepszej jakości)

A moim zdaniem takiej kontrolki nie ma, nie było i raczej nie będzie, ale że to ruskie sprzęty to się nie zarzekam

- Marek D.
-
Krzysiek - pytałeś o czym będziemy pisać
Jak widać na załączonych obrazkach - piktogram akumulatora nie świadczy o tym, że jest pod nim kontrolka ładowania
Piktogram akumulatora informuje użytkownika, że kontrolka ładowania gdzieś tam, tam na tablicy zegarów, być winna
(to właśnie ta maciupka prostokątna dioda na lewo od piktogramu)
zamysłu konstruktorów za cholerę objąć nie mogę 
Acha - żeby było śmieszniej, to te małe cóś żarzy się nawet przy prawidłowym ładowaniu - minimalnie, ale się karwa żarzy i wcurwia

Jak widać na załączonych obrazkach - piktogram akumulatora nie świadczy o tym, że jest pod nim kontrolka ładowania

Acha - żeby było śmieszniej, to te małe cóś żarzy się nawet przy prawidłowym ładowaniu - minimalnie, ale się karwa żarzy i wcurwia

Masz rację ta kontrolka świeci czyli żarzy się przy prawidłowym działaniu ładowania. Przychodzi mi na myśl jedna rzecz a mianowicie to, że ona sygnalizuje prawidłowe działania samej kontrolki bo gdyby była spalona to by było to niewidoczneMarek D. pisze:

Tomaszpi
Łaciate szaleństwo Niva 1.7i 95 (było
)
Teraz Kia Sportage
Łaciate szaleństwo Niva 1.7i 95 (było

Teraz Kia Sportage
- Krzysiek-74
- Kontaktowanie:
Marek D. pisze:Krzysiek - pytałeś o czym będziemy pisać![]()
![]()
Jak widać na załączonych obrazkach - piktogram akumulatora nie świadczy o tym, że jest pod nim kontrolka ładowaniaPiktogram akumulatora informuje użytkownika, że kontrolka ładowania gdzieś tam, tam na tablicy zegarów, być winna
(to właśnie ta maciupka prostokątna dioda na lewo od piktogramu)
![]()
zamysłu konstruktorów za cholerę objąć nie mogę
![]()
Tak. To wszystko prawda.
Pisząc na poważnie ( jak zwykle

Inna była w 1,7 na gaźniku i ze zdjęcia wynika, że tak jest u Gornka.
Inne były w 1,7 na wtrysku ( tu były 2 rodzaje, różniące się słynną już kontrolką AKUMULATOR)
Ten objaw jest jak najbardziej prawidłowy - Powinieneś o tym już wiedziećMarek D. pisze:Acha - żeby było śmieszniej, to te małe cóś żarzy się nawet przy prawidłowym ładowaniu - minimalnie, ale się karwa żarzy i wcurwia![]()

Skłania ku refleksji, na temat prawidłowości w funkcjonowaniu obwodów

- Marek D.
-
Nie wywołuj @matysa z lasuKrzysiek-74 pisze:...Skłania ku refleksji, na temat prawidłowości w funkcjonowaniu obwodów

Co do zegarów - była pierwsza jedyna i słuszna - ta z okrągłymi budzikami - później to już szkoda gadać. Nowe zegary rozbierałem kiedyś, jak szukałem przyczyn lenistwa wskazówek paliwa i temperatury. Otworzyłem, popatrzyłem, zamknąłem, zabiłem osikowy kołek i posmarowałem czosnkiem

yyy, znaczy, że niby istnieje jakieś prawdopodobieństwo istnienia prawidłowości?Krzysiek-74 pisze:Skłania ku refleksji, na temat prawidłowości w funkcjonowaniu obwodów

Puff.Marek D. pisze:Nie wywołuj @matysa z lasuKrzysiek-74 pisze:...Skłania ku refleksji, na temat prawidłowości w funkcjonowaniu obwodów![]()
![]()
Ktoś mnie wołał?

Teraz zostaje wam tylko jedno:

Metal to wojna! Więc pompuj rower dla szatana!
Ponury Niviarz!
Rzecznik Klubu Nocnych Kasztaniarzy
Ponury Niviarz!
- Krzysiek-74
- Kontaktowanie:
A coMarek D. pisze: Nie wywołuj @matysa z lasu![]()
![]()

Ooo. To widzę, że w tym względzie, mamy podobne doświadczeniaMarek D. pisze: Nowe zegary rozbierałem kiedyś, jak szukałem przyczyn lenistwa wskazówek paliwa i temperatury. Otworzyłem, popatrzyłem, zamknąłem, zabiłem osikowy kołek i posmarowałem czosnkiemA nie se karwa pokazują co chcą

Matys, Matys, Matyyyyys

- Marek D.
-
@leśnik112 - odpowiedź masz w pierwszym, tym własnym poście. Teraz, skoro Krzysiek wywołał matysa, a matys był szybszy niż samo wywołanie - to czytanie trzech następnych stron mija się z celem 
ps - 2kółka - co do migania diody - w realu ktoś to widział? przy jakim napięciu się to uruchamia?- chyba dziś se, oczywiście w ramach prac naukowo-badawczych
, regulator napięcia na chwilę odepnę 

ps - 2kółka - co do migania diody - w realu ktoś to widział? przy jakim napięciu się to uruchamia?- chyba dziś se, oczywiście w ramach prac naukowo-badawczych

- Sniper
- Kontaktowanie:
Dokładnie tej
Sam zadał pytanie i sam sobie na nie odpowiedział w swoim własnym, pierwszym poście
Skoro wiesz ze masz niesprawny alternator to się nim zajmij a zniknie przyczyna świecenia - trochę logiki kurde tej

Sam zadał pytanie i sam sobie na nie odpowiedział w swoim własnym, pierwszym poście

Skoro wiesz ze masz niesprawny alternator to się nim zajmij a zniknie przyczyna świecenia - trochę logiki kurde tej

Ręce precz od GENERAŁA!...

pfff. u mnie ta dioda jest zabita i problem z głowy 

Ponury Niviarz!
Ponury Niviarz!
- Marek D.
-
Akurat ten zwrot byłby uzasadniony, gdyby podmiotem zdania była na ten przykład teściowa.matys pisze:pfff. u mnie ta dioda jest zabita i problem z głowy
Gdybyś był tak miły i uzasadnił znaczenie słowa "zabita", ewentualnie dokonał korekty zapisu poprzez zastąpienia tegoż wyrazu sformułowaniem bardziej adekwatnym do zastanej sytuacji, łatwiej byłoby nam utrzymać kierunek dyskusji

Ja to prawdę mówiąc dopiero teraz przeczytałem ten opis co wkleiłem
i... nic się, karwa nie zgadza, ja to mam chyba jakiś inny samochód
.
Kontrolki o których mowa mam odwrotnie miejscami (akumulatorek po prawej, po lewej pusto), nic nie mruga ani się nie żarzy, do tego wyczytałem, że kontrolka ham. powinna migać przy zaciągniętym ręcznym a ona się świeci jak Pan Bóg przykazał.
Jak miałem za duże ładowanie nic mi nie świeciło, jak miałem za małe też (choć muszę przyznać, że przy całkowitym braku akumulatorek świecił), do tego kontrolka temp. tańczy mnie, karwa, bredgensa
, czyli ogólnie wszystko w porządku
.

Kontrolki o których mowa mam odwrotnie miejscami (akumulatorek po prawej, po lewej pusto), nic nie mruga ani się nie żarzy, do tego wyczytałem, że kontrolka ham. powinna migać przy zaciągniętym ręcznym a ona się świeci jak Pan Bóg przykazał.
Jak miałem za duże ładowanie nic mi nie świeciło, jak miałem za małe też (choć muszę przyznać, że przy całkowitym braku akumulatorek świecił), do tego kontrolka temp. tańczy mnie, karwa, bredgensa

zabita w sensie martwa...Marek D. pisze:Akurat ten zwrot byłby uzasadniony, gdyby podmiotem zdania była na ten przykład teściowa.matys pisze:pfff. u mnie ta dioda jest zabita i problem z głowy
Gdybyś był tak miły i uzasadnił znaczenie słowa "zabita", ewentualnie dokonał korekty zapisu poprzez zastąpienia tegoż wyrazu sformułowaniem bardziej adekwatnym do zastanej sytuacji, łatwiej byłoby nam utrzymać kierunek dyskusji![]()
podejrzewam morderstwo, ponieważ nie wierzę iżby dioda popełniła se puku

Ponury Niviarz!
Ponury Niviarz!
to ty sobie wpierw sprawdź czy ty te diody masz żywe2Kółka pisze:Ja to prawdę mówiąc dopiero teraz przeczytałem ten opis co wkleiłemi... nic się, karwa nie zgadza, ja to mam chyba jakiś inny samochód
.
Jak miałem za duże ładowanie nic mi nie świeciło, jak miałem za małe też (choć muszę przyznać, że przy całkowitym braku akumulatorek świecił), do tego kontrolka temp. tańczy mnie, karwa, bredgensa![]()
![]()
.

tam diody karwa... lampki...
Ponury Niviarz!
Ponury Niviarz!
- Marek D.
-
2Kółka pisze:...![]()
![]()
.

1. ta dioda nie jest sensutrikte żarówką sygnalizującą podawanie prądu wzbudzenia na alternator.
2. Ona będzie j...ć na czerwono, i to tak, że oczy więdną, jak przy uruchomionym silniku alternator nie będzie ładował

3. przy samym włączonym zapłonie będzie "martwa" . - edit: zapala się dopiero po jakichś 15 s. do włączenia zapłonu, ale bez odpalania silnika.
4. wg mądrych książek 2kółek powinna sygnalizować nawet zbyt wysoki poziom ładowania

Ergo - Ruskie spory kawał Bajkonuru razem z dwoma sajuzami w licznik wmontowali - tylko karwa, ja się pytam, poco?
ja mam Nive na gaźniku z takim zestawem liczników i kontrolek. Co do tej kontrolki to jest dioda LED. u mnie po włączeniu zapłonu zapala się po około 3 s i gaśnie po zapaleniu silnika i jeśli jest więcej niż 16 V na regulatorze to miga ta kontrolka a jak jest poniżej 11 V to świeci światłem ciągłym
- Krzysiek-74
- Kontaktowanie:
gornek pisze:ja mam Nive na gaźniku z takim zestawem liczników i kontrolek. Co do tej kontrolki to jest dioda LED. u mnie po włączeniu zapłonu zapala się po około 3 s i gaśnie po zapaleniu silnika i jeśli jest więcej niż 16 V na regulatorze to miga ta kontrolka a jak jest poniżej 11 V to świeci światłem ciągłym
@Gornek chłopie

Nie bez przyczyny zapytałem, jaką masz wersję, bo zdjęcie "zegarów" jest właśnie dla takiej, jak Twoja wersji

Pytanie dotyczyło wersji 1,7 z wtryskiem i tutaj pojawiają się 2 rodzaje budzików, odbiegające "wyposażeniem" w kontrolki od Twojej

Więć link do zdjęcia, tylko jako chęć szczerej pomocy, może robić

Młody stażem jesteś, więć mogłeś nie wiedzieć

ja wiem ze jestem młody stażem, ale jak mi z tego tekstu wynika ( po angielsku ) http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/29d ... bf3c3.html to ze jest LED. Chyba ze LED w języku angielskim coś innego oznacza to już nic nie mówię. Wiem ze mam inna Nivę, ale mi się wydawało ze może coś to zdjęcie pomoże.
Aha tekst na zdjęciu pochodzi o serwisówki angielskiej która jest dostępna w internecie.
Aha tekst na zdjęciu pochodzi o serwisówki angielskiej która jest dostępna w internecie.
- silverstone
-
Kapitalistyczna prowokacja. Angole pewnie nie wyobrażają sobie że w samochodzie może świecić coś innego jak LED. Jak instrukcja była przez nich albo dla nich tłumaczona to wiadomo skąd te LEDY
A najlepiej weź śrubokręt i zobacz, choć w klamocie z około 94-95 to bym sie żarówek spodziewał.

A najlepiej weź śrubokręt i zobacz, choć w klamocie z około 94-95 to bym sie żarówek spodziewał.
1,6 '92, 1,7i '98.....