Zamienniki do Disco ?

wszystkie serie i modele...

Moderator: Jerry

markmaz
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Zamienniki do Disco ?

Post autor: markmaz » sob sty 17, 2009 7:41 pm

W niedalekiej przyszłości powinienem wymienic tarcze hamulcowe i klocki w moim Disco Td5 z 2003 roku (po liftingu). Mam do Kolegów pytanie czy trzeba przyoszczedzić i kupić oryginały - Britparts - czy raczej polować na zamienniki. Jeżeli zamienniki to jakie i gdzie je mozna zdobyć ? Druga sprawa to czy są jakies extra pułapki przy wymianie w/w części czy wymiana odbywa tak jak w innych autach ?

Awatar użytkownika
harakiri

Re: Zamienniki do Disco ?

Post autor: harakiri » sob sty 17, 2009 9:52 pm

Nie ma pułapek przy tej naprawie. Kazdy rozsadny mechanik sobie poradzi. Ja tarcze i klocki kupilem w sklepie z czesciam a sprzedawca spytal czy chce klocki dobre czy bardzo dobre. Niektore warsztaty maja ogromne upusty przy zakupie czesci wiec masz z czego negocjowac cene naprawy.

Awatar użytkownika
standerus

Kontaktowanie:

Post autor: standerus » ndz sty 18, 2009 2:13 pm

markmaz pisze:W niedalekiej przyszłości powinienem wymienic tarcze hamulcowe i klocki w moim Disco Td5 z 2003 roku (po liftingu). Mam do Kolegów pytanie czy trzeba przyoszczedzić i kupić oryginały - Britparts - czy raczej polować na zamienniki. Jeżeli zamienniki to jakie i gdzie je mozna zdobyć ? Druga sprawa to czy są jakies extra pułapki przy wymianie w/w części czy wymiana odbywa tak jak w innych autach ?
Włąśnie to przerabiałem.
Tarcze i klocki kupiłem na paddocku, mają do D2 zwykłe (komplet tarcze+klocki na oś) za ok 35funtów.
Jedyny myk jak dla mnie to kwestia odkręcenia śrubki którą są tarcze przymocowane, nie dałem rady - koledzy z forum polecili rozwiercić - ja to robiłem wiertłem 12. Działa i jest ok. Ponoć drugi myk to odkręcenie odpowietrzników przy ponownym wciskaniu tłoczków, ale w haynesie ani słowa o tym, tylko zwracają uwagę ze płyn moze sie trochę przelać ze zbiorniczka. Po wymianie hamulce trochę gumowate, niezbyt wiem co z tym zrobić- mam nadzieję żejakoś się ułoży :lol:

http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f=8&t=63215
Od kiedy biorę prozac świat jest piękny
'94 Defender 90SW 300tdi, dużo do zrobienia

Awatar użytkownika
chera

Post autor: chera » ndz sty 18, 2009 10:07 pm

Wracając do tematu... :)

Osobiście nie uważam zamienników za coś złego, pod warunkiem, że są to części znanych i solidnych firm jak ATE , TRW czy Brembo...
Prawda jest taka, że producenci samochodów nie wytwarzją pewnych części sami tylko zlecają to innym firmom. Np Mercedes zamawia tarcze hamulcawe w ATE i różnią sie one tylko znaczkiem wybitym na części oraz tym, że sa sprzedawane w ASO.
Szczególnie do aut starszych gdzie np remont zawieszenia na oryginale może stanowić połowę wartości samochodu zamiennik to niezła alternatywa....

Awatar użytkownika
gucio1234

Post autor: gucio1234 » pn sty 19, 2009 8:57 am

Czesci zamienne do samochodow bym podzielil na 4 grupy:

0. Czesci uzywane z demontazu - nie wiadoma jakosc, przebieg. Ceny czesto drozsze od nowych zamiennikow.

1. zamienniki - najtansze, roznie bywa z jakoscia, co nie znaczy ze na pewno nie beda sluzyly tak samo dobrze jak inne drozsze odpowiedniki

2. zgodne z oryginalem - robione przez kooperantow wytworcy samochodu, ale z wlasnym logo producenta czesci (np. tarcze do Mercedesa z logo ATE)

3. oryginalne - najdrozsze, zwykle rozprowadzane przez ASO, z logo marki samochodu. Bardzo często produkowane przez kooperantow wytworcy samochodu (np. tarcze do Mercedesa, robione przez ATE ale z wybitym logo Mercedesa)
Marcin (gucio1234)

markmaz
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: markmaz » wt sty 20, 2009 7:43 am

Mam jeszcze jedno, zwiazane z tym samym tematem, pytanie - czy tarcze hamulcowe do Disco z 2003 (po liftingu) są takie same jak do Disco z 2001 roku (czyli sprzed liftingu) ?

Awatar użytkownika
LR_Olek

Kontaktowanie:

Post autor: LR_Olek » wt sty 20, 2009 8:32 am

markmaz pisze: kupić oryginały - Britparts -
britpart nie jest oryginalem...

Awatar użytkownika
standerus

Kontaktowanie:

Post autor: standerus » wt sty 20, 2009 11:12 am

markmaz pisze:Mam jeszcze jedno, zwiazane z tym samym tematem, pytanie - czy tarcze hamulcowe do Disco z 2003 (po liftingu) są takie same jak do Disco z 2001 roku (czyli sprzed liftingu) ?
Jeśli jest różnica to na ogół w sklepach (w paddocku) podają do 2a999999 i od tego nr w górę. Z tego co wiem różnicy w tarczach i klockach nie ma.
Ostatnio zmieniony wt sty 20, 2009 1:05 pm przez standerus, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
gosc

Post autor: gosc » wt sty 20, 2009 12:51 pm

sprawdzales co wkleiles ?? :)21
Życie trzeba przeżyć tak, by wstyd było opowiadać, a przyjemnie wspominać..

Awatar użytkownika
standerus

Kontaktowanie:

Post autor: standerus » wt sty 20, 2009 1:04 pm

No nie, nie może być zbyt łatwo :lol:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Land Rover, Range Rover”