Pokrywka na skrzynke bezpieczników

Blazer

Moderator: Marcin-Kraków

Awatar użytkownika
arturok

Pokrywka na skrzynke bezpieczników

Post autor: arturok » czw cze 18, 2009 9:14 am

I oto dałem do zagazowania,
instalacja super :)2 (opiszę i dam zdjęcia jak będę miał więcej czasu :) )
za to gazownik mi troche innych rzeczy popie..... :)11 z którymi już 4 dzień walczę :)11 :)11 :)11 ,
na razie mam 4 duże problemy:
1 nie przełączają mi się napędy tzn mam tylko napęd na tył, w chwili gdy przełączam na konsoli sterującej na cokolwiek innego 4HI, 4LO, AUTO to lampka tego innego mi zaczyna migać i tak do usr... :)16 , słyszę że coś się dołącza ale napęd nie działa na 4 tylko na tył :)11 :)16 ,
2 mam też całkowity brak oświetlenia kabinowego tzn konsola, wskaźniki (świecą tylko po zapaleniu świateł drogowych), reszta oświetlenia kabinowego automatycznego (min oświetlenie nóg) i ręcznie włączanego (na środkowym panelu na podsufitce okrągłe lampki) nie działa :)16 :)11 ciekawostka nie działa też oświetlenie komory silnika :)15 , ciemno jest jak w d.... u murzyna :)11 :)11 :)11 ,
3 brak ręcznego tzn wciskam nogą ale się nie blokuje w pozycji oraz rączka zwalniająca blokadę luźno sobie lata :)16 :)11 ,
4 nie działa blokowanie centralne zamków od środka z drzwi kierowcy,
no to chyba to co mnie teraz najbardziej boli :)16 :)11
sprawdziłem i wymieniłem bezpieczniki na obu skrzynkach (w komorze silnika i przy drzwiach kierowcy) i bez zmian :)11 !! :)16 , podejrzewam że przy przeciąganiu kabli do kabiny zdejmował panele pod kierownicą min tam gdzie jest ręczny i coś tam popie... :)11 :)11 :)11 może jakiś przekaźnik, wtyczkę lub kable, coś mówił że coś wyłączył żeby nie paliło się światło w kabinie ?? !! :)11 , ale nie może sobie przypomnieć co :)11 :)11 :)11
ps poszukuję też górnej pokrywy panelu bezpieczników w komorze silnika, może ktoś podpowie gdzie szukać i ile to może kosztować :wink: , gazownik poodcinał części obudowy diaksem, po chu.... !! :)11
Już mi ręce normalnie opadają !! !! !! :)16
A już miało być tak pięknie :)16
Artur K + Blazer

Awatar użytkownika
kozlos

Re: Pokrywka na skrzynke bezpieczników

Post autor: kozlos » czw cze 18, 2009 10:08 am

Sorry, że trochę nie na temat, ale jeżeli w podobnym stylu instalował LPG jak dobierał się do przewodów i bezpieczników to już współczuję użytkowania auta... A tak ku przestrodze podaj od razu na forum który to mistrz, skąd itp... Powodzenia w naprawie
1994 Chevy Suburban

Awatar użytkownika
golony

Post autor: golony » czw cze 18, 2009 6:50 pm

hahahah instalacja super hahaha troche mi to przypomina operacja sie udala pacjent zmarl:) wracaj czympredzej do tego papraka niech poprawia bo to jego robota...dzieki takim klientom popadnie w samozachwyt jak polowe roboty bedzie ktos za niego poprawial :)3 napisz koniecznie co to za warsztat ku przestrodze
chevrolet blazer 4.3. 95r 255/55/18

Awatar użytkownika
Lena

Post autor: Lena » czw cze 18, 2009 7:51 pm

fajna zabawa... a miało być tak pięknie... :)21

czytam, czytam i naprawdę jestem pod wrażeniem...
w moją stronę nie patrzcie ja nie mam z tym nic wspólnego.
ale będę śledziła temat bo zapowiada się intrygująco.

Awatar użytkownika
arturok

Post autor: arturok » czw cze 18, 2009 9:02 pm

Ah Lena,
żeby tak u Ciebie można było zrobić całą intalacje gazową :)16 ,
a tak to trzeba się posiłkować jakimiś partaczami :)11 , którzy jedno zrobią a 10 rozp.... :)11 !!
ale nie licz na to że Ci odpuszczę :wink: ,
bo jak płyta do skrzyni przypłynie to będziesz miała w moim Blazerze kilka rzeczy do zrobienia,
mam nadzieję że już niedługo bo w sierpniu jadę Blazerem z rodzinka do Chorwacji,
a Ty jak go dopieścisz :wink: to będę spokojnie mógł widoki oglądać a nie zastanaiwać się czy coś nie p... :)3
no cóż ale teraz jeszcze muszę się pomęczyć żeby "magik" doprowadził do kultury to co ro... :)11
juz zapowidam "duży tekst ku przestrodze" a i wrzucę coś na jakie formu o LPG.
Trzymajcie kciuki za mnie.
ps właśnie "magik" :lol: do mnie jedzie na wizytę domową, będzie koło 23 ciekawe czy wszystko zrobi :-?
Artur K + Blazer

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » czw cze 18, 2009 9:09 pm

A ile zeta za tą radosną twórczość sobie ten artysta policzył ??
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

Awatar użytkownika
Lena

Post autor: Lena » czw cze 18, 2009 9:37 pm

całość pozostawię bez komentarza bo już co do "całościowej instalacji" to jest to za przeproszeniem pieprzenie w bambus. dostaliby samochód przygotowany pod wtryskiwacze a jakby margali to mało gazowników w Warszawie ? mam nadzieję, że wstyd Ci jak cholera. nawet nie żal mi Ciebie.
pojedź sobie do dobrego serwisu, niech tam zrobią samochód i wystawią FA na powiedzmy 1500.
i z tą FA jedziesz do gazowników i prosisz o wypłacenie pieniędzy.
ostatnio poprawiałam jakiś samochód z Łodzi po "gazownikach" i klient grzecznie dostał fakturkę i pojechał po pieniądze. to jest jedyna metoda aby kogoś nauczyć. po prostu zadzwoń do tego co to robił i uczul go, że jeszcze nie wiesz ile Ci będzie winien ale żeby się spodziewał... i tyle...

Awatar użytkownika
Arturosxp

Post autor: Arturosxp » pt cze 19, 2009 9:55 am

arturok pisze:I oto dałem do zagazowania,
instalacja super :)2 (opiszę i dam zdjęcia jak będę miał więcej czasu :) )
za to gazownik mi troche innych rzeczy popie..... :)11 z którymi już 4 dzień walczę :)11 :)11 :)11 ,
na razie mam 4 duże problemy:
1 nie przełączają mi się napędy tzn mam tylko napęd na tył, w chwili gdy przełączam na konsoli sterującej na cokolwiek innego 4HI, 4LO, AUTO to lampka tego innego mi zaczyna migać i tak do usr... :)16 , słyszę że coś się dołącza ale napęd nie działa na 4 tylko na tył :)11 :)16 ,
2 mam też całkowity brak oświetlenia kabinowego tzn konsola, wskaźniki (świecą tylko po zapaleniu świateł drogowych), reszta oświetlenia kabinowego automatycznego (min oświetlenie nóg) i ręcznie włączanego (na środkowym panelu na podsufitce okrągłe lampki) nie działa :)16 :)11 ciekawostka nie działa też oświetlenie komory silnika :)15 , ciemno jest jak w d.... u murzyna :)11 :)11 :)11 ,
3 brak ręcznego tzn wciskam nogą ale się nie blokuje w pozycji oraz rączka zwalniająca blokadę luźno sobie lata :)16 :)11 ,
4 nie działa blokowanie centralne zamków od środka z drzwi kierowcy,
no to chyba to co mnie teraz najbardziej boli :)16 :)11
sprawdziłem i wymieniłem bezpieczniki na obu skrzynkach (w komorze silnika i przy drzwiach kierowcy) i bez zmian :)11 !! :)16 , podejrzewam że przy przeciąganiu kabli do kabiny zdejmował panele pod kierownicą min tam gdzie jest ręczny i coś tam popie... :)11 :)11 :)11 może jakiś przekaźnik, wtyczkę lub kable, coś mówił że coś wyłączył żeby nie paliło się światło w kabinie ?? !! :)11 , ale nie może sobie przypomnieć co :)11 :)11 :)11
ps poszukuję też górnej pokrywy panelu bezpieczników w komorze silnika, może ktoś podpowie gdzie szukać i ile to może kosztować :wink: , gazownik poodcinał części obudowy diaksem, po chu.... !! :)11
Już mi ręce normalnie opadają !! !! !! :)16
A już miało być tak pięknie :)16
Arturo.
Myślę ze elektrykę doprowadzimy do porządku sami. Gorzej bedzie jeżeli spalił jakiś moduł.
Krotko mówiąc. Chyba warto bedzie jednak samemu to zrobić a kolesiowi wystawić rachunek i odpowiedni komentarz na lpg.info.pl www.ac.com.pl
Artur B

Awatar użytkownika
arturok

Post autor: arturok » pt cze 19, 2009 11:09 am

Zje... :)11 dostał dziś przez telefon za to że mnie do wiatru wystawił,
chciał żebym do niego w poniedziałek podjechał ale stanowczo odmówiłem,
we wtorek ma być o 20 u mnie, z nową pokrywą tablicy bezpieczników,
a co do spojrzenia to chęci są tylko nie wiem jak się z czasem zorganizujemy,
mamy na to kilka dni tak więc powinno się udać,
wszystko opiszę jak już będzie finał "instalacji gazowej",
mam nadzieję że nie wyląduje finalnie z jakimś gównem u Leny,
bo sam wiem jak to jest poprawiać po jakimś "zdolnym magiku" :)16
I tak Lena masz u mnie jeszcze kilka rzeczy do zrobienia a poprawianie po kimś to kiła :( ,
no nic zobaczymy jak będzie a przy najbliższej wizycie.
A tak z ciekawości koleś z Łodzi uzyskał zwrot?
Artur K + Blazer

klucz13

Kontaktowanie:

Post autor: klucz13 » pt cze 19, 2009 9:01 pm

Ile zgarnoł ?? !!
Zacznij ludzi traktować tak samo jak oni ciebie a od razu poczują się obrażeni i dostaną ataku furii

Awatar użytkownika
Arturosxp

Post autor: Arturosxp » pt cze 19, 2009 10:12 pm

tyle co w normalnym warsztacie za instalacje 6 cyl lecz......;-)
Artur B

Awatar użytkownika
Arturosxp

Post autor: Arturosxp » wt cze 23, 2009 9:08 am

... wczoraj nim jezdziłem i powiem szczerze ze bylem mile zaskoczony jak sprawuje sie ta instalacja LPG. Zadnej roznicy pomiedzy PB. Do 155 Km/h zbiera sie bez zadnych problemów. Podłączylismy scaner OBD 2 i wskazania składu mieszanki idealnie dobrane.
Szkoda tylko ze te pierdoły o ktorych artur opisywal wynikły. W innym przypadu warszata bylby godny polecenia.
Artur B

Awatar użytkownika
arturok

Post autor: arturok » wt cze 23, 2009 9:25 am

No dobra,
mieliśmy wczoraj z Arturosxp udany wieczór w garażu (skończyliśmy dziś 1:30 :)21 )tzn zrobiliśmy oświetlenie wnętrza i komory silnika oraz ręczny.
I tak oświetlenie, głupia sprawa :o , to był spalony bezpiecznik w skrzynce pod drzwiami kierowcy nr 8 i naruszony kabelek przy złączce, od spodu pod obudową kierownicy, oceniam że mógł zostać "trafiony" przy zdejmowaniu osłony i wyciąganiu cięgna zwalniającego blokadę ręcznego.
Ręczny blokada to po prostu "mechanik" najpierw zakładał osłonę pod kierownicą a potem próbował włożyć w ucho końcówkę cięgna i wyszła lipa bo tak nie da się tego zrobić :lol: . Swoja drogą musiał się nieźle nagimnastykować :P a efekt żaden.
Centralny zamek to złączka nie stykała od kabelka w wielkiej kostce "koło ręcznego" i już działa.
Pozostał tylko problem przełączania napędów tzn dołączania przedniej osi :)16 .
Wygląda to tak że na konsoli sterującej napędami tylko 2HI pali się na stałe, przy próbie przełączenia na jakikolwiek inny napęd AUTO 4WD, 4HI, 4LO światełko wybranego napędu miga lecz nie załącza przedniej osi :)16 :)11 . Przy włączaniu na 4LO słychać przełączenie zmiany przełożenia w reduktorze. Podłączyliśmy też wczoraj skaner OBD2 i pokazał że jest problem z obwodem elektrycznym sterującym zmianą napędów :-? . Nie zapala mi się też SERWICE 4WD, a jest sprawna. Czy ktoś może wie gdzie szukać i czego?
A "monter" zadeklarował że odkupi mi pokrywę do skrzynki bezpieczników. Pozytyw.
Muszę go jeszcze cisnąć o ten wlew, żeby odkupił ten element zderzaka w którym nawiercił wlew i przeniósł go, tak jak było uzgodnione !! , pod klapkę wlewu paliwa.
Co do działania instalacji LPG to nie ma do czego się przyczepić, nie brak mocy w pełnym zakresie, nie ma różnicy pomiędzy jazdą na benzynie i LPG, Arturosxp sprawdził go po trasie, a i skaner OBD2 też wskazywał że wszystko jest ok na Bankach i korekcji. Nie zapala mi się żadne CHECK ENGINE. Instalacja jest ciekawa bo ma np
- reduktor tłokowy MAGIC 3 , http://www.europegas.pl/?lang=pl&content=regulators
- wtryskiwacze MATRIX 322, http://www.autogaz-autoserwis.pl/index. ... &task=view
- komputer sterujący STAG 300, http://www.ac.com.pl/sterowniki/uniwers ... ag-300,32/
Jak sie obrobię z tym co dolega mojemu Blazerkowi to opiszę dokladnie co i jak i wrzucę ew jakieś zdjęcia.
No myślę że wychodzę na prostą, pozostało tylko dołączanie przodu, przeniesienie wlewu, przeniesienie komputera od LPG (tak max 1-2 cm) i zamontowanie kontrolki od gazu w kabinie (to na moja prośbę nie zostało zamontowane, bo nie mogłem sie zdecydować gdzie ma być).
No to dziś ma do mnie przyjechać "monter magik" na wizytę domową :-? , ciekawe czy dziś mu się uda ?? :)11
A za instalkę dałem 3,4k. Żeby nie te "przygody" :)11 :)16 :)3 to by było fajnie.
Artur K + Blazer

Awatar użytkownika
VZ
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: VZ » wt cze 23, 2009 7:50 pm

Pozostał tylko problem przełączania napędów tzn dołączania przedniej osi .
Wygląda to tak że na konsoli sterującej napędami tylko 2HI pali się na stałe, przy próbie przełączenia na jakikolwiek inny napęd AUTO 4WD, 4HI, 4LO światełko wybranego napędu miga lecz nie załącza przedniej osi . Przy włączaniu na 4LO słychać przełączenie zmiany przełożenia w reduktorze. Podłączyliśmy też wczoraj skaner OBD2 i pokazał że jest problem z obwodem elektrycznym sterującym zmianą napędów . Nie zapala mi się też SERWICE 4WD, a jest sprawna. Czy ktoś może wie gdzie szukać i czego?
Nie wiem na 100% . To już gdzieś było poruszane na tym forum.
Jeśli miga lampka przy przycisku a w reduktorze napęd jest załączany najprawdopodobniej czujnik przy przednim mech różnicowym nie sygnalizuje załączenia napędu. A to dlatego, że aktuator nie działa gdyż nie dostaje podciśnienia. Z tyłu komory silnika masz mniej więcej pośrodku zawór do którego podłączone są dwa przewody (rurki) podciśnieniowe. Zdejmnij tą, która idzie w lewo (ty będziesz stał, a właściwie leżał na silniku, więc będzie szła w prawo) i słuchaj. Jeśli zasyczy, to znaczy, że masz podciścnienie na zaworze. Sprawdź wtedy czy szczelna jest ta druga rurka (ona idzie do aktuatora) a jeśli jest szczelna sprawdź sam aktuator. Jeśli pierwsza rurka nie zasyczy, szukaj nieszczelności w przewodach podciśnieniowych.

A jak to nie pomoże, to nie wiem...

Powodzenia!
VZ

BLAZER 4,3 99'

Marcin1
Kontaktowanie:

Post autor: Marcin1 » wt cze 23, 2009 9:28 pm

Arturosxp pisze:... wczoraj nim jezdziłem i powiem szczerze ze bylem mile zaskoczony jak sprawuje sie ta instalacja LPG. Zadnej roznicy pomiedzy PB. Do 155 Km/h zbiera sie bez zadnych problemów. Podłączylismy scaner OBD 2 i wskazania składu mieszanki idealnie dobrane.
Szkoda tylko ze te pierdoły o ktorych artur opisywal wynikły. W innym przypadu warszata bylby godny polecenia.
Ja naprawdę nie rozumiem - to nie na wszystkich instalacjach tak pracują Wasze samochody? Bo mój też tak chodzi.

M.
Blazer 4.3V6 LS 4x4

Marcin1
Kontaktowanie:

Post autor: Marcin1 » wt cze 23, 2009 9:36 pm

VZ pisze:
Pozostał tylko problem przełączania napędów tzn dołączania przedniej osi .
Wygląda to tak że na konsoli sterującej napędami tylko 2HI pali się na stałe, przy próbie przełączenia na jakikolwiek inny napęd AUTO 4WD, 4HI, 4LO światełko wybranego napędu miga lecz nie załącza przedniej osi . Przy włączaniu na 4LO słychać przełączenie zmiany przełożenia w reduktorze. Podłączyliśmy też wczoraj skaner OBD2 i pokazał że jest problem z obwodem elektrycznym sterującym zmianą napędów . Nie zapala mi się też SERWICE 4WD, a jest sprawna. Czy ktoś może wie gdzie szukać i czego?
Nie wiem na 100% . To już gdzieś było poruszane na tym forum.
Jeśli miga lampka przy przycisku a w reduktorze napęd jest załączany najprawdopodobniej czujnik przy przednim mech różnicowym nie sygnalizuje załączenia napędu. A to dlatego, że aktuator nie działa gdyż nie dostaje podciśnienia. Z tyłu komory silnika masz mniej więcej pośrodku zawór do którego podłączone są dwa przewody (rurki) podciśnieniowe. Zdejmnij tą, która idzie w lewo (ty będziesz stał, a właściwie leżał na silniku, więc będzie szła w prawo) i słuchaj. Jeśli zasyczy, to znaczy, że masz podciścnienie na zaworze. Sprawdź wtedy czy szczelna jest ta druga rurka (ona idzie do aktuatora) a jeśli jest szczelna sprawdź sam aktuator. Jeśli pierwsza rurka nie zasyczy, szukaj nieszczelności w przewodach podciśnieniowych.

A jak to nie pomoże, to nie wiem...

Powodzenia!
Moim zdaniem migająca kontrolka to problem z silnikiem przełączającym napędy przy reduktorze. Jest to sprawa elektryczna. U mnie po naprawie blacharskiej uszkodzili mi podciśnienie i efekty był taki, że kontrolki zapalały się prawidłowo, tylko przód nie ciągnął - zatem z przodu nie ma żadnego czujnika (rocznik 2000). Poza tym przy problemach z podciśnieniem nie działa lub źle działa przełączanie nawiewów w kabinie.

Pozdrawiam, Marcin
Blazer 4.3V6 LS 4x4

Awatar użytkownika
Arturosxp

Post autor: Arturosxp » śr cze 24, 2009 6:01 pm

Marcin1 pisze:
Arturosxp pisze:... wczoraj nim jezdziłem i powiem szczerze ze bylem mile zaskoczony jak sprawuje sie ta instalacja LPG. Zadnej roznicy pomiedzy PB. Do 155 Km/h zbiera sie bez zadnych problemów. Podłączylismy scaner OBD 2 i wskazania składu mieszanki idealnie dobrane.
Ja naprawdę nie rozumiem - to nie na wszystkich instalacjach tak pracują Wasze samochody? Bo mój też tak chodzi.

M.
W takim razie uwierz mi ze trafiłeś na dobrych gazowników. Gratulacje. Gdyby tak każdy robił nie musialby powstawac fora LPG takie jak www.ac.com.pl czy lpg.info.pl.
Wiekszosc z instalatorów wykonuje autokalibracje i koniec. A czy silnik pracuje tak jak PB to sprawdzisz podlaczajac sobde szerokopasmowa oraz scaner obserwuja sklad krótkoterminowy oraz długoterminowy na każdym z banków....
Artur B

Marcin1
Kontaktowanie:

Post autor: Marcin1 » śr cze 24, 2009 7:59 pm

U mnie przy każdym przeglądzie LPG jest jazda z podłączonym laptopem i dokładna weryfikacja przez gazowników.

Pozdrawiam, Marcin
Blazer 4.3V6 LS 4x4

Awatar użytkownika
arturok

Post autor: arturok » pt lip 03, 2009 8:07 am

Tak więc nastąpiły kolejne zdarzenia ze "specem" od gazu:
wreszcie we wtorek dotarł do mnie na wizytę domową koło 23:30 i tak;
- przywiózł brakującą homologację i wreszcie mogę mieć wpis w dowodzie :) ,
- zapłacił mi za to co do tej pory zrobiłem - tyle na ile to wyceniłem bez gadania :)2 ,
- zamówił pokrywę skrzynki bezpieczników i czeka na przesyłkę, dostarczy :)2 ,
- blachę do mocowania linek przyspieszenia znalazł i ma dostarczyć razem z pokrywą :)2 ,
- zostanie przeniesiony wlew gazu z błotnika pod klapkę :)2 , tak jak było uzgodnione że miało być zrobione, na wizycie domowej może w tą sobotę,
- dał kasę na kupno tylnego błotnika i polakierowanie :)2 ,
- nie została rozwiązana kwestia przełączania napędów, ale to albo sami, tzn z Arturosxp, w garażu, przerobimy "w miłej atmosferze" :wink: albo ew u Leny będzie sprawdzone przy okazji wymiany płyty do skrzyni biegów i innych robót, za to ma "gazownik" zapłacić kasę ?? :)2 .
Tak więc mogę powiedzieć że praktycznie wyszedłem na prostą :)2 szkoda mi tylko nerwów :)11 i czasu :)15 , który na to straciłem.
Podsumowanie na chwilę obecną :
- instalacja wydaje mi się ok :)2 , ale cały czas jeszcze testuję/kontroluję,
- "rozliczenia" ze "specem" na chwilę obecną ok, ale zostały jeszcze "niedoróbki" tak więc jeszcze chwila,
- w sumie następnym razem to chyba z usług tego "speca" to bym nie skorzystał.
Dokładny opis instalacji LPG wrzucę jak jeszcze po testuję i jak Lena obejrzy jak zostało zrobione "to cudo" :wink: .
cdn
Artur K + Blazer

Awatar użytkownika
Lena

Post autor: Lena » pt lip 03, 2009 8:58 am

jesteś na zero czy masz przycinkę ? bierz pod uwagę rachunek ekonomiczny a nie księgowy... :P

Awatar użytkownika
arturok

Post autor: arturok » pt lip 03, 2009 9:45 am

na razie na 0
Artur K + Blazer

ODPOWIEDZ

Wróć do „Chevrolet”