Luz na przekładni kierowniczej-GR
Moderator: Kosiarz
Luz na przekładni kierowniczej-GR
Posypała mi się przekładnia w moim Patrolu, luzów już niestety nie można skasować śrubą. Mam okazję kupić od znajomego przekładnie w idealnym stanie po okazyjnej cenie TYLKO przekładnia ta jest od Patrola 260 i tu moje pytanie : Czy przekładnia kierownicza od 260 podejdzie do GR Y60?
Re: Luz na przekładni kierowniczej-GR
Dzięki za szybkie choć smutne odpowiedzi 

- LSD
-
- Kontaktowanie:
Po taniości to możesz kupić przekładnię od angola i jej bebechy przełożyć.Bef pisze:Dzięki za szybkie choć smutne odpowiedzi
Safari "Gucio" 4,2D
Patrol "Żuber" 4,2TDI SGX
Patrol L60 "Dziadek" 4,0
Patrol L60 "Dziadek" 4,0
Poszukam jakiejś od angola.. Choć jak patrzyłem to dużego wyboru używek nie ma. Pewno trzeba będzie oddać do regeneracji.
zależy co sie wysypało jak leje bo ma wyrobione luzy już na obudowie to pozamiataneLSD pisze:Po taniości to możesz kupić przekładnię od angola i jej bebechy przełożyć.Bef pisze:Dzięki za szybkie choć smutne odpowiedzi
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
Cokolwiek powiesz po łacinie, brzmi mądrze
obudowa jeszcze ok
Odgrzeję, żeby nie zakładać wątku,
aktualnie mam auto ze zdjętym drążkiem łączącym przekładnię z prawą zwrotnicą.
Na dźwigni od przekładni jest wyczuwalny luz przy poruszaniu ręką. Luz jest niewielki, prawie niewidoczny ale słychać stukanie. Jak wyczytałem w tym wątku - gdzieś na przekładni jest śruba do regulacji luzu. Która to jest i w jakim zakresie nią pokręcić, żeby skasować ten luz a nie pogorszyć sprawy? W czasie jazdy czuć go na kierownicy.
Czy dojście do tej śruby jest od góry (spod maski) czy od dołu?
aktualnie mam auto ze zdjętym drążkiem łączącym przekładnię z prawą zwrotnicą.
Na dźwigni od przekładni jest wyczuwalny luz przy poruszaniu ręką. Luz jest niewielki, prawie niewidoczny ale słychać stukanie. Jak wyczytałem w tym wątku - gdzieś na przekładni jest śruba do regulacji luzu. Która to jest i w jakim zakresie nią pokręcić, żeby skasować ten luz a nie pogorszyć sprawy? W czasie jazdy czuć go na kierownicy.
Czy dojście do tej śruby jest od góry (spod maski) czy od dołu?
- willi7
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
odpal silnik i sprawdź czy dalej puka...
- LSD
-
- Kontaktowanie:
Luz należy regulować w/w śrubą, ale tylko w położeniu przekładni do jazdy na wprost. Przy skęconych kołach na przekładni ślimakowej zawsze jest luz.
Dobra regulacja luzu to jednak nie jest prost sparawa. Należy tak wyregulowć, żeby luzu nie było (w położeniu na wprost) ale też nie może być zbyt dużych oporów - koła nie będą wracały na wprost po skręcie.
Dobra regulacja luzu to jednak nie jest prost sparawa. Należy tak wyregulowć, żeby luzu nie było (w położeniu na wprost) ale też nie może być zbyt dużych oporów - koła nie będą wracały na wprost po skręcie.
Safari "Gucio" 4,2D
Patrol L60 "Dziadek" 4,0
Patrol L60 "Dziadek" 4,0
Jak kasować luz to tylko dokręcając śrubkę palcami.

Dzięki panowie!
- LSD
-
- Kontaktowanie:
Jak zardzewiała to życzę powodzeniaN2O pisze:Jak kasować luz to tylko dokręcając śrubkę palcami.

Safari "Gucio" 4,2D
Patrol L60 "Dziadek" 4,0
Patrol L60 "Dziadek" 4,0
Ale on ma imadełko w paluszkach.LSD pisze:Jak zardzewiała to życzę powodzeniaN2O pisze:Jak kasować luz to tylko dokręcając śrubkę palcami.

K 260 Long Y 60 GR Long
Dawniej Aro 243D
Dawniej Aro 243D