szarpie przy odpalaniu i przy gaszeniu dziwne walenie
Moderator: Kosiarz
-
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
szarpie przy odpalaniu i przy gaszeniu dziwne walenie
Witam mam mały problem przy odpalaniu.
Posiadam Pajero z 93r. 2,5 TD samochód przy odpalaniu zimnego silnika (rano) szarpie przez około 5 do 10 sekund i później już jest wszystko ok. Jak silnik jest ciepły szarpanie przy odpalaniu nie występuje. Zastanawia mnie też sprawa, jak się gasi silnik (niezależnie czy ciepły czy zimny), jak gaśnie słychać straszne walenie jak w bęben.
Jeżeli chodzi o odpalanie to ostatnio sprawdziłem akumulator napięcie 13,3 V przy zapalonym silniku ładowanie przy akumulatorze to 14,3 V więc chyba dobrze, zacząłem oglądać świece i jak się okazało są to jeszcze świece oryginalne mitsubishi. Pytałem znajomego, który ma taki sam silnik, on też wymieniał świece ale miał z tym duży problem ponieważ jak się okazało niektóre pajerki mają jakiś przetwornik i nietypowe świece. Chodzi o to że przy włączeniu zapłonu przetwornik wysyła szybki impuls na 12V a po chwili grzeje już na 6V. I musiał zamawiać oryginalne świece 200zł za 1szt. masakra.
Czy myślicie że to wina świec?
Jeżeli chodzi o gaszenie i to walenie to wydaje mi się że jakieś poduszki silnika albo skrzyni są wybite. Ale tego jeszcze nie sprawdzałem. Czy to może być przyczyną walenia jak sprawdzić czy poduszki są dobre??
Posiadam Pajero z 93r. 2,5 TD samochód przy odpalaniu zimnego silnika (rano) szarpie przez około 5 do 10 sekund i później już jest wszystko ok. Jak silnik jest ciepły szarpanie przy odpalaniu nie występuje. Zastanawia mnie też sprawa, jak się gasi silnik (niezależnie czy ciepły czy zimny), jak gaśnie słychać straszne walenie jak w bęben.
Jeżeli chodzi o odpalanie to ostatnio sprawdziłem akumulator napięcie 13,3 V przy zapalonym silniku ładowanie przy akumulatorze to 14,3 V więc chyba dobrze, zacząłem oglądać świece i jak się okazało są to jeszcze świece oryginalne mitsubishi. Pytałem znajomego, który ma taki sam silnik, on też wymieniał świece ale miał z tym duży problem ponieważ jak się okazało niektóre pajerki mają jakiś przetwornik i nietypowe świece. Chodzi o to że przy włączeniu zapłonu przetwornik wysyła szybki impuls na 12V a po chwili grzeje już na 6V. I musiał zamawiać oryginalne świece 200zł za 1szt. masakra.
Czy myślicie że to wina świec?
Jeżeli chodzi o gaszenie i to walenie to wydaje mi się że jakieś poduszki silnika albo skrzyni są wybite. Ale tego jeszcze nie sprawdzałem. Czy to może być przyczyną walenia jak sprawdzić czy poduszki są dobre??
pozdro dla was miłośnicy off-rodu
Pajero II 2.5TD Off-Road

Re: szarpie przy odpalaniu i przy gaszeniu dziwne walenie
Albo swiece albo gdzies sie zapowietra uklad paliwowy.
Tak czy siak po tylu latach nalezy mu sie wymiana swiec bo nawet jezeli grzeja to niekoniecznie z taka moca i na odpowiedniej powierzchni.
Wymien swiece a potem mysl dalej
Tak czy siak po tylu latach nalezy mu sie wymiana swiec bo nawet jezeli grzeja to niekoniecznie z taka moca i na odpowiedniej powierzchni.
Wymien swiece a potem mysl dalej

Xj renix 4.0 pickup 2door,springi tyl, besterlocker, 35"
ZJ 4.0 up3.5" 31x10.5 mt
ZJ 4.0 up3.5" 31x10.5 mt
aleś zrobił temat 
"...przy gaszeniu dziwne walenie"

"...przy gaszeniu dziwne walenie"
Jak "dziwne walenie" to może wina poduszek
?

Może i trochę wolniej ale zawsze do celu.
SUPER Y61 3.0 DIT SUPER
SUPER Y61 3.0 DIT SUPER
-
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
... świece, poduszki
Witam
jutro sprawdzę czy układ paliwowy się nie zapowietrzył i obejrzę filtr paliwa ale wymieniałem go w styczniu, tankuje tylko na statoil a autem zrobiłem od stycznia dopiero 3500km.
z tym waleniem to raczej jestem pewny że to poduszki.
PYTANIE!!!
Czy wiecie jak sprawdzić świece czy są jeszcze dobre?
Czy wiecie jak sprawdzić poduszki silnika lub skrzyni żeby zobaczyć, które są do wymiany?
jutro sprawdzę czy układ paliwowy się nie zapowietrzył i obejrzę filtr paliwa ale wymieniałem go w styczniu, tankuje tylko na statoil a autem zrobiłem od stycznia dopiero 3500km.
z tym waleniem to raczej jestem pewny że to poduszki.
PYTANIE!!!
Czy wiecie jak sprawdzić świece czy są jeszcze dobre?
Czy wiecie jak sprawdzić poduszki silnika lub skrzyni żeby zobaczyć, które są do wymiany?
Pajero II 2.5TD Off-Road

to dziwne walenie przy gaszeniu
znajome dziwięki u mnie reduktor uderzał o zagiętą osłone rzeczonego reduktora wystarczyło ją odprostować i było OK.

Pachero 3,0 cabrio gekon off road team
Re: ... świece, poduszki
Wykręć świecę i podaj na nią napięcie. Zobaczysz czy jest sprawna. Tylko się nie oparz, bo zielone świece się szybko grzeją na 12V. Jak będziesz kupował nowe, to musisz iść do sklepu z omomierzem i sprawdzić która ze świec podanych jako zamiennik ma rezystancję w zakresie który już gdzieś jest tu podany, tylko nie chce mi się go szukać po raz trzeci.bablan pisze:Czy wiecie jak sprawdzić świece czy są jeszcze dobre?
Jak coś, to dzwoń: 609 539 773
u mnie teżcacek1 pisze:to dziwne walenie przy gaszeniuznajome dziwięki u mnie reduktor uderzał o zagiętą osłone rzeczonego reduktora wystarczyło ją odprostować i było OK.

Innym razem pękła łapa mocująca poduszkę do reduktora i objaw był identyczny.
Pajero 2,5TD 86r. GG 649597
Ta... Tez to przerabiałemcacek1 pisze:to dziwne walenie przy gaszeniuznajome dziwięki u mnie reduktor uderzał o zagiętą osłone rzeczonego reduktora wystarczyło ją odprostować i było OK.

-
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Witam
Jeżeli chodzi o odpalanie to znalazłem przyczynę, świece były ok, okazało się że zapowietrzał się układ paliwowy, słabo trzymała opaska przy filtrze paliwa, wystarczyło dać nową i odpowietrzyć. Odpala już dobrze.
Jeżeli chodzi o dziwne walenie
to jeszcze tego problemu nie sprawdzałem, w sobotę skocze na kanał do znajomego i będziemy szukać, jak się dowiem co to było dam znać. Dzięki za podpowiedzi. Pozdrawiam
Jeżeli chodzi o odpalanie to znalazłem przyczynę, świece były ok, okazało się że zapowietrzał się układ paliwowy, słabo trzymała opaska przy filtrze paliwa, wystarczyło dać nową i odpowietrzyć. Odpala już dobrze.
Jeżeli chodzi o dziwne walenie

Pajero II 2.5TD Off-Road