alternator zamiana na większy
Moderator: Marcin-Kraków
- Slawquu
- Kontaktowanie:
alternator zamiana na większy
Postanowiłem zmienić alternator który miałem dotychczas zamontowany w uazie, a był to ELMOT-owski wynalazem dajacy prąd 45A do tego z odzielnym w miejsce oryginalnego regulatorem napiecia tez eletronicznym. Postanowiłem założyć, a także juz taki nabyłem alternator BOSCH'a z wbudowanym regulatorem dający prąd 120A, taki duży ze wzgledu na zamontowanie wciągarki. I tuteż jawi się moje pytanie odnośnie podpięcia w/w urządzenia, z racji tego ze wyposażone jest ono w dwa styki jeden oznaczony D+, a drugi B+, z mojego rozumowania wynika ze pod D+ jest podpiete zasilanie z Aku, natomiast na B+ podawany jest prąd wzbudzenia idący od stacyjki i tu tez kolejne pytanie, bo dotychczas kabel od stacyjki wędrował przez regulator napięcia az do alternatora. W tym wydpadku wyjade mi się ze regulator można zastąpić kontrolką i powstanie kontrolka ładowania. I wydaje mi się ze modyfikacji powinno być tyle. Zastanawiam się tylko jeszcze nad kwestią oryginalnego amperomierza, bo zwazywszy na pobór prądu przez wciagarke, prąd ładowania bedzie duży i moze tego biedaczka spalić a on jest w zakresie +- 30 A, myślę ze dobrym rozwiązaniem będzie zastąpienie go woltomierzem
UAZina 469 B+G, Gazik 63 3,1D Vauxhall Frontera 2.2 16V
Troche sie nazbierało gratów...
Troche sie nazbierało gratów...