Zakup F-150

Mutt, Bronco i Explorer

Moderator: Student

chrisuk
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Zakup F-150

Post autor: chrisuk » ndz sie 08, 2010 9:25 am

Witajcie
W planach mialem zakup WJ'ta jednak pare dni temu wpadl mi w oko Ford F-150 z 2003r., okladnie ten egzemplarz
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=T1751613

Chcialbym sie dowiedziec czy ktos ma doswiadczenie z serią F, jaka dostepnosc czesci w Polsce ,
czy wszystko trzeba holowac z USA??
W tym egzemplarzu jest silnik 5.4 Triton, moze ktos zna ten silnik?? Jakie spalanie, awaryjnosc itp.
Dzieki za wszystkie odp.
Thx
Opel Frontera 2.4 Long, 1993r.
Jeep Cherokee 4.0 HO, 1996r.

Awatar użytkownika
japacz
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: Zakup F-150

Post autor: japacz » czw sie 12, 2010 10:12 am

Siema,

F to generalnie kawał solidnego żelaza, choć nie należy zapominać, że jego przeznaczeniem jest raczej praca i np. ciąganie przyczep, a nie jakiś ekstremalny offroad. Przynajmniej, jeśli chodzi o serię :wink:
Auto z ogłoszenia to 10 generacja (1997-2004). Całkiem ładnie wyposażone (m.in. automatyczna klimatyzacja), choć ma moim zadaniem strasznie fajansiarską zabudowę paki (ale to oczywiście kwestia gustu).
Części eksploatacyjne bez problemu kupisz w Polsce, jest też trochę używanej blacharki (choć eF z żadnej generacji nie jest specjalnie w Polsce popularny). Resztę niestety trzeba ciągnąć ze Stanów ale poza czasem oczekiwania to nie powinien być problem, bo ceny przystępne (w końcu to najlepiej sprzedające się auto w USA od ponad 30 lat :) )
Silnik 5.4 (330 cali) Triton to największa jednostka, jaka występowała w tym modelu. 2003 rok to silnik z 2 zaworami na cylinder (potem były 3) i ma 260 koni i 475 Nm. Generalnie jeśli był w miarę regularnie serwisowany (przede wszystkim wymiany oleju i dbanie o poziom płynu chłodzącego), to nie powinien sprawiać problemów. Podobnie jak skrzynia biegów.
Nie wiem, co by tu jeszcze napisać. Generalnie auto jest proste konstrukcyjnie i średnio zdolny mechanik mający pojęcie o amerykanach powinien dać sobie z nim radę. Sprawdź ewentualnie czy działa wszystko co elektryczne, bo z tym najczęściej bywają problemy. Jakby co to zawsze możesz pytać tutaj albo na http://www.pickubklub.pl
Pozdrawiam
F-150 XLT '94 302cui.

Awatar użytkownika
stebel
Kontaktowanie:

Re: Zakup F-150

Post autor: stebel » pn sie 16, 2010 12:57 am

chrisuk pisze:Witajcie
W planach mialem zakup WJ'ta jednak pare dni temu wpadl mi w oko Ford F-150 z 2003r., okladnie ten egzemplarz
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=T1751613

Chcialbym sie dowiedziec czy ktos ma doswiadczenie z serią F, jaka dostepnosc czesci w Polsce ,
czy wszystko trzeba holowac z USA??
W tym egzemplarzu jest silnik 5.4 Triton, moze ktos zna ten silnik?? Jakie spalanie, awaryjnosc itp.
Dzieki za wszystkie odp.
Thx
Mam F-150 z 5,4 tylko ze w najnowszej budzie. Tak jak ci Japacz pisal czesci jest pelno...czasem trzeba sciagac z USA ale z tym tez nie ma problemu.

Z tym silnikiem nie bedziesz mial zadnych problemow przy ciaganiu przyczep itp. Auto ma kopa i zbiera sie calkiem niezle jak na pickupa...tu masz film z przyspieszania mojego forda:
http://www.youtube.com/watch?v=zTG3CQgQ1Uk

Przy wyprzedzaniu zachowuje sie jeszcze lepiej

Spalanie...w ruchu mieszanym.... przy nieoszczednej jezdzie 13-14 litrow.

O ilosci miejsca wewnatrz chyba nie trzeba wspominac :)21

Oczywiscie absolutnie nie jest to auto w teren.

Jedyne na co musisz zwrocic uwage to skrzynia...sprawdz czy dobrze zmienia biegi zarowno w gore jak i w dol, czy dobrze redukuje przy wyprzedzaniu i czy biegi sie nie slizgaja. Niestety starsze modele fordow mialy czasami problemy ze skrzyniami biegow.

Tu masz pare fot mojego zloma:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek